Most mindent megtudhatsz anyádról

Elma van Vliet akkor döntött úgy, hogy megírja ezt a könyvet, amikor édesanyjáról kiderült, hogy súlyos beteg, és már csak hónapjai vannak hátra. Rájött, hogy rengeteg dolog van, amit szeretne megkérdezni tőle: hogy milyen volt ő kisgyerekként, hogy édesanyja mit érzett vagy tett élete különböző eseményei során.



Az Anya, kérlek, meséld el nekem! nem szokványos könyv, inkább emlékkönyvre hasonlít. Vannak benne üres oldalak, ahova fényképet ragaszthatunk vagy hosszabb történetet is leírhatunk, kedves idézetek, ám a legnagyobb részét kérdések és a válaszok számára kipontozott sorok töltik ki. Ezt a könyvet ugyanis arra készítették, hogy édesanyánknak adjuk ajándékba, aki majd szépen kitölti, válaszol minden kérdésre, és így azt is megtudhatjuk tőle, amit személyesen esetleg nem mernénk megkérdezni.

A könyvet igazából nem kisgyerekeknek szánták, inkább tinédzserek és felnőttek okulhatnak abból, mit ír bele édesanyjuk. Ízelítőül idézünk néhány kérdést:

Milyen zenéket hallgattál kamaszkorodban?
Mi változott meg az életedben, miután világra jöttem?
Mesélj el egy csodát, ami veled esett meg!
Van olyan illat, hang, vagy bármi más, amely mindig egy régi, csodaszép pillanatot juttat eszedbe?
Melyek a legfontosabb dolgok, amelyeket a barátaidtól tanultál?
Mit tartasz az én legjobb tulajdonságaimnak?

Vasárnap én kivételesen nem virágot veszek anyukámnak (vagy nem csak virágot), hanem ezt a könyvet is nekiadom. És rábeszélem, vegyen egyet a Nagyinak ajándékba. Nagyon sok mindent szeretnék megtudni tőlük.

Réka

Elma van Vliet: Anya, kérlek, meséld el nekem! - Emlékek ajándékba
Partvonal Könyvkiadó, Budapest, 2007.
144 oldal keménykötésben, 1990 forint

Oszd meg másokkal is!
Mustra