Magzati szívműködés-vizsgálat otthon

Elindult Magyarországon az otthoni magzati szívmonitorozás kísérleti üzemmódja. A magzati szívmonitoring várandós kismamáknak nyújt folyamatos, otthoni segítséget.


Az egészségügyi berendezés, amely a Pentavox Kft., a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Országos Gyógyintézeti Központ és Pannon együttműködésének köszönhetően született meg, a magzati szívműködésnek elsődlegesen otthoni vizsgálatára szolgál. Az eszköz felhasználja az akusztikus érzékelésből adódó többletinformációt, így a magzat állapotáról komplex információt ad és a diagnosztikus biztonságot is tovább növeli. A monitorizálás kiterjed a magzati szívritmus, a méhösszehúzódás és a magzati mozgás előírásszerű mérésére, valamint a szívműködés további jellemzőinek megfigyelésére és továbbítására, olvasható a Pannon sajtóközleményében.



A mérés passzív módon, akusztikusan történik, amely a hosszúidejű, otthon végzett mérésekre egyedülálló lehetőséget ad, így költségkímélő megoldást nyújt a társadalomnak, nagyobb biztonságérzetet kínál a kismamának. A közlemény szerint a magzati szívmonitoring nagyobb védelmet nyújt a váratlan szülési helyzetekkel szemben, lehetőséget kínál olyan megfigyelésekre, amelyek a szokásos ultrahang-vizsgálatokkal egyáltalán nem, a törvényileg előírt ambuláns, 20 perces mérésekkel pedig csak nagyon kis valószínűséggel fedhetők fel, így csökkentheti a magzati elhalálozás, illetve a koraszülés valószínűségét.

A magzati szívmonitoring alapja egy világviszonylatban is egyedülálló eszköz, egy GSM rádiós berendezés. Ez a GSM szolgáltatók hálózatán, GPRS (General Packet Radio Services) adathordozón keresztül a mért adatokat – speciális előfeldolgozás, valamint adattömörítési eljárással – a feldolgozó központba küldi, amely jelenleg az Országos Gyógyintézeti Központban üzemel, vagy az adatokat a vizsgáló orvos az arra felkészített mobiltelefonján megtekintheti, kiértékelheti.

A módszerrel megoldható, hogy a várandósoknak ne kelljen bemenni a kórházba, hanem otthon is el tudják végezni a vizsgálatot. A mérési módszert a közeljövőben tervezik a kismamák részére szolgáltatás jelleggel bevezetni, az ár egyelőre nem ismert.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek