SZÜLŐSÉG

Magzati szívműködés-vizsgálat otthon

2007. május 3., csütörtök 15:15

Elindult Magyarországon az otthoni magzati szívmonitorozás kísérleti üzemmódja. A magzati szívmonitoring várandós kismamáknak nyújt folyamatos, otthoni segítséget.


Az egészségügyi berendezés, amely a Pentavox Kft., a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Országos Gyógyintézeti Központ és Pannon együttműködésének köszönhetően született meg, a magzati szívműködésnek elsődlegesen otthoni vizsgálatára szolgál. Az eszköz felhasználja az akusztikus érzékelésből adódó többletinformációt, így a magzat állapotáról komplex információt ad és a diagnosztikus biztonságot is tovább növeli. A monitorizálás kiterjed a magzati szívritmus, a méhösszehúzódás és a magzati mozgás előírásszerű mérésére, valamint a szívműködés további jellemzőinek megfigyelésére és továbbítására, olvasható a Pannon sajtóközleményében.A mérés passzív módon, akusztikusan történik, amely a hosszúidejű, otthon végzett mérésekre egyedülálló lehetőséget ad, így költségkímélő megoldást nyújt a társadalomnak, nagyobb biztonságérzetet kínál a kismamának. A közlemény szerint a magzati szívmonitoring nagyobb védelmet nyújt a váratlan szülési helyzetekkel szemben, lehetőséget kínál olyan megfigyelésekre, amelyek a szokásos ultrahang-vizsgálatokkal egyáltalán nem, a törvényileg előírt ambuláns, 20 perces mérésekkel pedig csak nagyon kis valószínűséggel fedhetők fel, így csökkentheti a magzati elhalálozás, illetve a koraszülés valószínűségét.

A magzati szívmonitoring alapja egy világviszonylatban is egyedülálló eszköz, egy GSM rádiós berendezés. Ez a GSM szolgáltatók hálózatán, GPRS (General Packet Radio Services) adathordozón keresztül a mért adatokat – speciális előfeldolgozás, valamint adattömörítési eljárással – a feldolgozó központba küldi, amely jelenleg az Országos Gyógyintézeti Központban üzemel, vagy az adatokat a vizsgáló orvos az arra felkészített mobiltelefonján megtekintheti, kiértékelheti.

A módszerrel megoldható, hogy a várandósoknak ne kelljen bemenni a kórházba, hanem otthon is el tudják végezni a vizsgálatot. A mérési módszert a közeljövőben tervezik a kismamák részére szolgáltatás jelleggel bevezetni, az ár egyelőre nem ismert.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.03 15:26:50subidubidu

  Hát mit mondjak, nem bántam volna, ha nem citálnak be hetente, majd hetente kétszer-háromszor CTG-re, amire jellemzően 2-3 órát vártam és addig el kellett passzolnom az itthon lévő egy-két kisgyereket.

  De nem gondolom, hogy ezt a meglehetősen konzervatív nőgyógyászok azonnal alkalmaznák. Pedig milyen kényelmes lenne...

 • 2007.05.03 16:02:21Tjuca

  Pedig alkalmazzák. A Szabolcsban két barátnőm szült majdnem két hete, és mindketten kaptak. Az egyiknek nem működött, a másik meg 5 héttel előbb szült, tehát hamar leadta :-) Mondjuk lehet ők az első kísérleti fecskék, és ctg-re kellett menniük így is.

 • 2007.05.03 16:04:58Tjuca

  Mondjuk nekem ebben csak az furi, hogy a lányom minden vizsgálatot rühellt, és ha lehetett keresztbe tett. A ctg-t is többször kellett ismételni, a tappancsokkal hajkurászni. Ez meg állandóan idegesíti a kölket? Vagy kölök állandóan kimászik alóla? Vagy ez csak hipernyugis csecsemőkre alkalmazható? :-)

 • 2007.05.03 16:52:36szeszter

  ide nekem ezt a szerkentyűt! nagyon örülök h van ilyen, bár sztem bőven szülhetnék még 3 gyereket, mire valóban a gyakorlatban használhatják majd a kismamák...

 • 2007.05.03 18:27:26kovvacs

  Tjuca, sztem ez nem úgy műxik, mint a CTG.

  Ha jól veszem ki, a CTG-nél van valami sugárzás, itt viszont csak hallgatódzik a készülék, maga a cucc nem sugároz semmit. Csak az összeszedett adatokat küldi el "mobilon" a mérés után.

  Ebből az köv., hogy a gyereknek nincs miér lelépni a készülék elől. • 2007.05.03 21:22:36thais

  Az én védőnőmnél volt valami hasonló, mikor anno kijött. A két fiam is itthon volt és hallhatták a Zorka szívverését. Lehet, hogy ez nem ugyanaz, de nem kellett emiatt bemenni a rendelőbe.

 • 2007.05.03 21:59:36wadomama

  Jézusom! Én már most is túl soknak tartom a mindenféle monitorozást... Iszonyúan idegesítőek, oszt ha a te gyereked nem üti a határétékek közepét, hanem egy kicsit balra, vagy egy kicsit jobbra húz, akkor rögtön jön a para. Na, ebből én nem kérek.

 • 2007.05.03 22:52:32kaposztalepke

  kovvacs: a CTG az "aktív" megfigyelés? Én a neve alapján úgy gondoltam, hogy semmiképp, szóval hogy nem bocsát ki semmiféle "sugárzást" vgy bármit. Elvileg ugye maga a vizsgélat rövidítése az NST, ami non stress test...így abszolút passzív megfigyelésként értelmezném. Utána kéne nézni a gép működési elvének..:(  A gyerek "elmászkálása" meg...szerintem ehhez nem kell sugárzás elég ha az érintést érzi a pocakon. Nekem a férjem kezére mindig "odamászott", kinyomta magát apa tenyeréhez, de pl az egyik ismerősöm esetében (mindig meg akarta tapogatni a hasam) ha rátette a kezét a hasamra, már mászott is el onnan..szóval önmagában ez számomra nem igazolná a CTG "sugárzó" voltát, bár persze lehet (és tudom, a tenyerünk is sugárzik:) )

 • 2007.05.03 22:53:39kaposztalepke

  az UH az aktív persze, az világos:)))

 • 2007.05.03 23:28:17Csöre

  kaposztalepke: a CTG is ultrahanggal működik (ezért utálja sok gyerek); a non-stress-test itt nem azt jelenti, hogy 'nem idegesítjük a gyereket' (mert de igen: uh-gal), hanem hogy nem idézünk elő kívülről olyan fiziológiai jelenséget - pl. méhösszehúzódást - ami a magzati szívműködést_kívülről_ befolyásolná.  Magyarul azt akarjuk megfigyelni, hogy "normálisan" hogyan működik a gyerek (szíve).  Nekünk ezt elmagyarázta egykoron a szülésznő: szóval az a nagy különbség a magzat és egy felnőtt működése között, hogy a felnőtt szervezet a pulzusszámra optimalizál. Vagyis akkor érezzük jól magunkat, ha a szívünk kb. folyamatosan ugyanannyit ver, és nem kalapál összevissza. A magzat viszont oxigénre optimalizál (mert abból kevés van odabent), ezért ha valamiért esik az O-szint, akkor elkezdi kikapcsolni a perifériákat a keringésből, hogy az agynak jusson elég (mármint a zoxigénből. Legalábbis Árpi így mondta...). Ekkor kevesebbet ver a szivecske. Szóval ő meg úgy alkalmazkodik a változó környezethez, hogy folyamatosan változtatja a pulzusszámát. Ez nem baj, amíg nem esik huzamosabban nagyon le.  Mellesleg a magzatvízbe kakilás is innen jön: ha nincs elég O-> romlik a keringés a perifériák irányába -> elernyed a záróizom -> mekóniumos magzatvíz.

 • 2007.05.04 01:26:15Miss Marple

  Két dolog jutott erről eszembe: 1. Ezt a Szabolcs utcát fogják nyom és jogutód nélkül megszüntetni két hónap múlva, ahová ezeknek a készülékeknek az adata is gyűlik. Ésszerű, fontos és nagyszerűen megy a kórházreform. 2. Ha nekem a kezembe adnának egy ilyen készüléket, folyton a gyereket piszkurálnám vele... És igen, szörnyen paráznék, ha nem lenne elég gyors/lassú/közepes a szívhangja. És persze minden kóros észlelésem péntek éjjel vagy vasárnap hajnalban lenne, hogy csak hosszú vívódás után hívnám föl a dokit, aki legszívesebben elküldene valahová az önvizsgálatommal együtt.

 • 2007.05.04 07:02:12szinovea

  azt miért nem irják meg hogy mikortól alkalmazzák és mennyibe kerül .Hátra van még 5 hetem nem bánnám ha hozzám vágnának egy ilyet.Én nagyon aggodos vagyok ugyhogy tuti egész nap rajtam lenne .Igy is tök ideg vagyok hogy csak két hét mulva kell menjek dokihoz.Legszivesebben minden nap megnézetném ultrahangon hogy okés e minden.De jó lenne ha röntgen szemem lenne és belelátnék a pocakomba.

 • 2007.05.04 08:21:23kovvacs

  Miss Marple, szinovea,

  ha jól vettem ki a szövegből, esélytelen, hogy a kismama maga értékelje az adatokat.

  A kütyü mér, összetömöríti a cuccost, aztán mint egy mobil, maga küldi el egy másik mobilra vagy ahhoz hasonló készülékre. A vevő meg kicsomagolja az adatsort és értékeli.  Ergo hiába van készüléked, nem tudod magadat se megnyugtatni vele, se paráztatni. Már ha jól fogtam fel.

 • 2007.05.04 09:20:08thais

  José Saramago A kolostor regénye című művében a hősnőt Blimundának hívják. Ő éhgyomorra belelát az emberi szervezetbe. Szükség lenne pár ilyen Blimundához hasonló nőszemélyre, aki ketyere nélkül megmondaná, hogy minden rendben van, mi a magzat neme, beteg-e a gyermek. Akkor még UH-ra sem lenne szükség. Ez persze irodalmi fikció, d eén komolyan tartottam egy időben ezen műszerek utóhatásaitól. Pl. nem tudom mivel magyarázni gyerekeim balkezességét. Állítólag a sok UH vizsgálat okozhatja. Ennek az új műszaernek nincs semmi "mellékhatása"?

 • 2007.05.04 09:21:19thais

  Elnézést, közben a két szemem a babám csörgőjén pihen, nem tudok gépelni.

 • 2007.05.04 09:24:44eszter

  nem vagyok fizikus, de ez ua, mint a ctg-nek az egyik feje, ami a szívhangot hallgatja. Uú UH-os. Kell alá kis kence, és fogja a jeleket. Tényleg a védőnőknek is van ilyen, gondolom az nem adattranszportos (meg jidelének is).

 • 2007.05.04 09:34:46kovvacs

  eszter, nem ebben a cikkben hanem volt valahol máshol, hogy ez csak akkusztikus. De lehet, hogy nem, majd ha kitakarítottam a lakást, megpróbálok utána nézni.

 • 2007.05.04 09:41:18eszter

  végülis lehet...elvileg síma fonendoszkóppal is hallható a 20. héttől (én sose hallottam)

 • 2007.05.04 09:47:20Pumuklesz

  Thais: nem kell hogy megilyedjél attól amit mondok de ez is egy lehetséges válasz a balkezességre. Nem olyan rég a spektrumon volt egy műsor az ikerterhességről. Vannak olyan terhességek amik iker terhességnek indulnak(az esetek többségében nem is tudják) de egy baba születik meg mert a elején még nagyon korán az egyik felszívódik. Statisztika alapján az egypetéjű ikerpárok nagyrészénél az egyik jobb a másik bal kezes állítólag. És így magyarázható, hogy a balkezeseknek lehetett valamikor ikertestvére, mert állítólag mindenki jobb kezes lenne.
  Nem tudtam elég részletesen és tudományosan kifejezni magam de érdemes megnézni ezt a dokumentum filmet mert nagyon sok más érdekes dolog is van benne.

 • 2007.05.04 09:55:01marcangoló

  Én már a kötelező minimum uh-t is sokallom, főleg a végén a ctg-vel együtt, amit tényleg nem értek, hisezna vizsgálat előtt, után bármi lehet, de mindegy. Attól tartok, hogy évtizedek múltán ki fogják mutatni, hogy a túl gyakori uh nem tesz jót a babának. Csak addigra már mindegy lesz az én fiamnak, akit havonta vizsgált a doki (aki ennek ellenére sem vette észre a vesemedence tágulatát). Viszont totál jobbkezes, de annyira, hogy már most nagyon, pedig 3 lesz, és a kezesség véglegesen 6 éves korra alakul ki.

 • 2007.05.04 09:55:46marcangoló

  Én hiszek a babáknak. És ha a babák nem szeretik az uh-t, akkor az nem is lehet jó.

 • 2007.05.04 09:59:26kovvacs

  Ez a cég csinálta: http://www.pentavox.hu/ meg a PannonGSM meg a Pázmány közösen. Most nem találok többet erről az egészről és nagyon kéne takarítanom, meg gyerekkel játszani...

 • 2007.05.04 10:12:14eszter

  kovvacs, hess, én is lépek, este újra benézek

 • 2007.05.04 10:17:36marcangoló

  Na jó, megyünk ki mi is, amíg nem esik. :-)

 • 2007.05.04 11:13:40thais

  Érdekes mind a három gyermekem balkezes, s őket a genetikai vizsgálatok miatt gyakran ultrahangozták. Remélem, nem minden terhességem indult ikerterhességnek.Egyik gyerekem sem sem kedvelte a UH vizsgálatokat, ők is menekültek előle.

 • 2007.05.04 15:13:55subidubidu

  Az én gyerekeimnek nem volt bajuk az UH-gal. A kötelező 4 vagy 5 alkalommal nézték meg őket, és a két nagyobb biztos nem balkezes.

 • 2007.05.04 20:46:09Pumatex

  Nekem volt ilyen (most szültem hétfőn) és nagyon jó volt.

  Akusztikus, tehát neh UH-zza a gyereket. Mivel veszélyeztetett voltam, én napi 3x csináltam. És ne lehet vele mozogni, mert az akusztikus fej nagyon érzékey, és a legkisebb mozdulatra is reagál.

  Amúgy nagyon jó. A lényeg, hogy hallani lehet, hogy szép egyelnetes a szívhang. A méhkeményedést %-osan mutatja, tehát ha az ember odafigyel, akkor láthat keményedést is, amit esetleg nem is érez (nekem volt ilyen). És figyelika z eredményt, volt,hogy felhívtak, hogy jó lenne mérni még egyet.  És igen, a Szabolcs meg fog szűnni, de mivel a projekt állami támogatátsos, ezért gondolom, hogy majd továbbviszik.  De nem hiszem, hogy belátható időn (heteken, akár hónapokon belül) késznek és lezártnak tekintik a projektet, hogy tesztidőszakon kívül is hozzá lehessen majd jutni.

 • 2007.05.04 21:01:18iricc

  A delfinek is belelátnak az emberbe. csak sajnos nem tudják megmondani, hogy mit láttak :-)

  olvassátok el az ötödik álom c. könyvet.  én úgy tudom, hogy a balkezesség genetikailag kódolt recesszív tulajdonság. (két balkezes embernek csak balkezes gyereke születik. kizárt hogy minden terhességük olyan ikerteshesség legyen, ahol elhal a jobbkezes magzat)

  szerintem ezeknek a tudósoknak kicsit túlságosan is izzad az agyuk...

 • 2007.05.04 23:48:47Csöre

  Pumatex! Gratulálok! És már internetközelben? Nem semmi! Részleteket majd megtudhatunk?

 • 2007.05.05 09:28:28szanna

  Az UH is akusztikus lányok! Hanggal működik!

 • 2007.05.06 09:39:33Pumatex

  Csöre:

  Köszi szépen! :-)

  Internetközelben, de csak percekre és szakaszosan. ;-) Azóta most először...

  Részleteket, hát persze:

  Hagyományos szülésnek indult 29-én este. 8-kor kórház, 5-6 perces fájásokkal. Szúk egyujjnyi tágulás. 9-kor burokrepedés, de csak magasan. Séta, este 11-re két és fél ujjnyi. Reggel hétkor is. Annak ellenére, hogy közben sétáltam órákat, és hajnali 3-tól oxitocin, egyre több. Reggel 7-re totálisan kikészültem, két és félperces fájásaim voltak, és kettő között kómaszerű álomba zuhantam a kimerültségtől. A szülásznő igyekezett mindenben segíteni, próbáltak olyan szolidan tágítani, ahogy csak lehet, de semmi eredmény. Reggel fél 8-kor végre belöktek a műtőbe, mert már nem bírtam tovább, és császár. Szerencsére, mert a köldökzsinór 2x is a nyakára volt tekeredve. Ezért nem tudott lejjebb jönni, ezért nem tágultam. Hál istennek a szívhangja végig jó volt, úgyhogy érte nem kellett aggódnunk.  Így aztán végül 7:45-kor kiemelték a mi drága kislányunkat 3040 gr-al és 52 cm-rel. Haja barna és elég hosszú. Azon kívül, hogy kicsit összekarmolta az arcát a nagy igyekezetben, teljesen tökéletes kiscsaj, és persze gyönyörű! :-) Nem egy sírós baba, épp háromnegyed órája nézelődik békésen.  Most a szoptatással szenvedünk épp mert lassabban indul a tej a császár miatt, és a lénynak hihetetlen erős a szívókája. Úgyhogy mire lett jó kis tejci, sebesre vámpírkodta a ciciket.  De igazatok van - az embernek minden megéri és mindent lfelejt, amikor először mutatják meg és cirógattam meg a kis arcát. :-)))))))  Ági

 • 2007.05.06 13:20:58p.eszter

  Pumatex! Sok boldogságot nektek! :)

 • 2007.05.07 09:29:30Pumatex

  Köszönjük szépen, a boldogság már megvan. :-) Mostmár csak kis idő és alvás kellene, de majd annak is eljön az ideje...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta