SZÜLŐSÉG

A biopiac népe

2007. május 3., csütörtök 08:56

Tudom, hogy a csapból is az ökoéletmód folyik, de nem véletlenül: immár mindennapra jut torokszorító hír bolygónkról. Földanyánk zokog. Mit tegyél? Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan. Például, adj biokaját picidnek, s ha tudsz, magadnak is.


Semmilyen kifogást nem fogadok el, így azt sem, hogy nem vagy budapesti! (Amiért egyébként irigyellek.) A www.biopiac.net felsorolja a hazánk összes ökopiacát, nincs mentség. Így hát tessék kosarat ragadni, aprómintás piros kendőt kötni a fejedre, s kisdededet eltolni szépen egy szédítő májusi szombat délelőtt az adott helyre, lehetőleg egy olyan utcán át, melyet őrjöngve virágzó lila ákácok szegélyeznek.

Hogy miért kéne neked biopiacra sétikálni? Nem azért mert nagyon trendi mostanság. Hanem azért, mert környezetet, kisgazdaságot védesz ha ott vásárolsz, miközben mámorítóan finom dolgokat szerzel be. A biogazdálkodás lényege, hogy vegyszermentesen, az anyaföldet tisztelve, életritmusát követve termel a gazda növényt, tenyészt állatot. Nem szipolyozza ki a birtokát, nem szórja tele fehér kis hungarocelgolyó-szerű tápsókkal, csirkéi nem gyárban készülnek drótkockában.

A biocsirke boldog, szabad kapirgálással tölti életét, kukoricát kosztol és gilisztát, lát napot, felhőt, tudja milyen a jó szex. És te, amikor megeszed, boldog csirkét ebédelsz, amelynek ízes a húsa, sárga a bőre, kerek a sorsa. Ez nem vicc: tedd egymás mellé a gigastore sápadt, jó esetben víz, rossz esetben hal ízű csirkemellét, és a biocsirke duzzadó húsát. Süsd meg. Kóstold meg. Na ezért.

Tehát ehelyütt még az újhagyma is boldog, és hogy ne lenne az: itt a maga idejében érő gyümölcs, zöldség kapható, nincs felpumpálva, éretlenül leszedve, injekciózva, befestve. Itt kérem paradicsom szezonban lehet paradicsom kapni, nem januárban. És – őrület - paradicsom íze van!

Ennyi jó után jöhet a rossz hír: a biopiaccal egy baj van, csupán egy. Az, hogy roppant drága. Annyira drága, hogy a vásárlás után csak néz bután az ember a kosarában lévő kis marék sóskára, kiló almára, pár deka dióra, darabka kenyérre, szál mangalica kolbászra és nem érti: hogy ment erre el ennyi ezer forint??? Ha lenyugszik, persze megérti: drága dolog természetes körülmények között szeretgetni a krumpliföldet, pihentetni háromévenként, komposztot gondozni, kinyomozni, hogy melyik növény szagát nem szereti a krumplibogár, és azt odaültetni a sor szélére, és még véletlenül sem fordulni be a fészerbe a permetezőgépért. Ez a nehezebb, problémásabb, drágább út.

Eleinte azt hittem, azért érzem finomabbnak a biotermékeket, mert iszony az áruk, és csak placebo hatásról van szó. De nem. Tényleg finomabb. És egy icipici babának, aki most kezd enni, ha tudsz, adj inkább ilyet, ne nitrogénben nőtt, földet soha nem látott zöldséget. Ameddig csak tudsz…

Ezen kívül a biopiac – na jó, minden piac- remek szórakozás is! Az árusokat, és a vevőket egyfajta szent megszállottság jellemzi, egészen speciális őrültek. Felvonulnak a borult tekintetű gyolcsruhás vega budaiak, Szűz Máriát látott térítők, reformovi óvónők pasztellszín bő szoknyákban, laza papák picijükkel a hátukon, szigorú, ökoterrorista nyugdíjasok. (És ide járnak szívbe markoló elszántsággal a rákos társnak céklát centrifugáló sápadt férjek/feleségek is, a titkos angyalok. Az utolsó forintokon veszik a reményt, viszik a céklalét a Kékgolyóba, hátha…)

Az árusok mások, ők nem elszállt városiak. A kezük! Az én kedvencem, Imre nagydarab félszeg ember, a tenyere kérges, déli verőn is polárban van, mert kettőkor kelt és fázik a fáradságtól, haja mákos-ősz. Az áruját nem rendezgeti, szépítgeti, az asztalkájára így-úgy odapakolja, nem ad a külcsínre. De a belbecs, te jó ég! Meseízű a diója, a fokhagymája ízbomba, a sárgarépáját még a zöldségutáló gyerek is megeszi, annyira finom. Imre nem alkuszik, küldetéstudata van. A biotársadalomban azt rebesgetik, hogy megjelentek persze itt is a hiénák, a nagykereskedők, akik megveszik reggel a nagybanin a „sima” tojást, egyebet, és hozzák ide ötszörös áron eladni… Te keresd a termelőt, az ilyen Imre-szerű arcokat!

Ha csak egy kérdést is felteszel neki, a válaszból rögtön tudod, kivel van dolgod: aki lelkesen, szívből mesél a portékájáról, aki mindent tud a növényeiről – „És hernyó ellen mit használ?” „Hát melléültetek egy kis csucsujkafüvet!” – aki csillogó szemmel anekdotázik a teheneiről, kecskéiről az a te embered! (Az unott arccal álldogáló kereskedő rosszkedvűen ráz le: „Nézze hölgyem, én csak árulom!”)

Itt nem csak rideg üzleti kapcsolat a vásárlás: recepteket beszélnek meg, életmód tanácsokat adnak egymásnak a sorban állók, és az árusok lassan, komótosan szolgálnak ki, mindenkihez van egy-két jó szavuk, a gyerekeknek ajándékkörtéjük…

Eszegess friss rétest, viseld türelmesen a hosszas sorbaállást, fülelj bele a beszélgetésekbe: karmáról, magasabb rendű énről, spenótpitéről trécsel a napsütésben az ökopiac népe, míg üdvözült mosollyal vásárol. Figyeld őket! Pompás mulatság!

Kökényszemű Katica

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.03 22:38:15Hicudzsi

  Én most elgondolkoztam valamin.

  Van egy kérdésem:

  szerintetek most durvább rovarírtókat, növénynövesztőket stb... használnak, tehát keményebb a vegyi szennyezés mint a mi gyerekkorunkban?  Csak mert az ember tényleg rákényszerül sokszor arra, hogy két kiló tescos répát vegyen negyed-hatodárért mint amennyiért a biopiacon vette volna.

  Viszont valahogy nem akarja bevenni a gyomrom amivel az elszántabb bio-emberek riogatnakÉ mérgezem a gyerekeimet.

  Én próbálok nem így tenni, nem esznek sok szemetet, cukorkákat, ilyesmit.

  Rengeteg zöldség, friss és fagyasztott. Arra az egyre figyelek, hogy ne legyen genetikailag módosított cucc.  Mégsem tudok sehogysem jót tenni csak ha kizárólag bio gazdálkodásból vásárolok? • 2007.05.03 22:51:52gyöngy1

  Szerintem nem durvàbb a szennyezés mint 15-20 évvel ezelött, csak most tudunk rola, és a következményeiröl is.

  Egy kis àlmodozàs ON: Akkor tehetsz jot ha nyersz a lotton, majd te magad szponzoràlsz és ellenörzöd a biokertészetedet és piaci àron telited az ovikat, sulikat.

  Amùgy elvileg Magyaro-on nem is lehet génpiszkàlt növényeket termeszteni. Gyakorlatilag viszont ha a hatàrontùli génmodositott növény, a szél segitségével, beporozza a magyart akkor ciki...

  Itthon még nem vettem biozöldséget (vagy nem emlékszem), viszont Belgiumban néha le volt àrazva a sima mezei boltban a biozöldség vagy gyümölcs. Ha akkor az àrkülönbség nem volt szàmottevö akkor meg mertem venni a biot.

 • 2007.05.03 23:05:57lencsilany

  Én elhatároztam, hogy csak biodolgokat adok a kislányomnak 1 éves koráig. Párszor voltam a közeli biopiacon, de inkább a közeli piacon vásárolok neki (is)egy kedves árustól, aki mellesleg korábban védőnőként dolgozott, ő nem vegyszerezi az áruit és nagyon kedvesen fogad minden alkalommal. Nem mellékesen teljesen megfizethető és már többször kaptunk tőle több kiló almát ajándékba:). Sajnos csak krumplit, répát és almát tudok, tudtam tőle beszerezni, a többit muszáj üvegesből megoldanom:(

 • 2007.05.03 23:08:31andibandi

  Hicudzsi!

  Régebben használtak olyan növényvédő szereket, amit ma már nem engedélyezett. pl. DDT.
  Ez ma már Európában nem engedélyezett. Azért Dél-Amerikában , Afrikában még ki-ki szórják. Ezért nem szabad a citrom, narancs héját megenni.
  Amúgy is leginkább mindennek a héjában halmozódik fel a vegyszer. Ha pl. teljes kiőrlésű lisztet veszel, akkor érdemes biót venni... Ha csak fehéret, akkor szinte mindegy.

 • 2007.05.03 23:12:26kaposztalepke

  Hicudzsi: mindent jól csinálsz, ne legyen lelkiismeret-furdalásod, ha nem engedheted meg magadnak a tökbiot mindenből.  abszolút szubjektív, szakmailag hozzá nem értő meglátásaim:  1.Érdemes szezonális és nem import cuccost venni, amiről lehet tudni, hogy mesterségesen érlelt, azt hámozni, mindent jól megmosni...kábé ennyit tudsz értelmesen tenni. Még mindig jobb, ha nembio zöldséget eszik a gyerek, mintha nem enne zöldséget (mint az enyém..sehogy sem bírom belenyomni, pizzán, sütiben, stb a legtrükkösebb formákban sem:(( ).  2.Valszín több szemét van mindenben..ahogy a levegőben is, és ahogy az UV sugárzás is sokkal gázabb (egy óra alatt szét lehet égni nyáron krém nélkül, anno még 10éves koromban is egész napot lógtam a vízen gumimatracon -krém nélkül persze- és akkor égett csak le a hátam). Szerintem minden szennyezettebb valóban.

  Kérdés, hogy ebbe a világba beleszületve/belenőve alkalmazkodik-e az ember, szépen kis adagokban kiskortól megkajálva a sok vackot vajon bizonyos szintig ellenállóbb lesz-e, vagy csak megpurcanik...(mondjuk sztem az rosszabb, ha egy gyereket 10éves korig csakbion tart a szülő, aztán kamasz lesz, elkezd haverokkal mindenhol mindent összeenni, és a "steril" szervezete egyben megkap minden vackot "felkészülés" nélkül.bár ez csak hülye saját logika, lehet, hogy orvosilag tök irreális és baromság;)  Amire talán lehet figyelni (ez is hülye saját logika) hogy sokfélét sokhelyről, sok márkából válasszon az ember..és akkor ha egyikben az egyik vacak több, a másikban a másik, talán egyik sem halmozódik fel olyan mértékben, hogy gondot okozzon. Úgyhogy szép dolog a márkahűség, de időnként talán érdemes váltani.  Igazán csak azt akartam írni, hogy vedd onnan a cuccot, ahonnan meg tudod engedni magadnak. Ismerve Téged, úgyis igyekszel a lehető legjobban csinálni a dolgot, ami nem megy, amiatt meg ne legyen lelkiismeret-furdalásod. Jó a bio persze, de nem biztos, hogy számít annyit, hogy miatta irreális dolgokba kéne belemenni.  szerintem..minden lamer magánvélemény..

 • 2007.05.03 23:13:45Memme

  http://www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10103&storeId=22&langId=-30&productId=74817

  duplakuka, felülre lehet képet tenni, így a gyerek is tudja, miféle motyó kerülhet bele

  párja, csak itt te szabod meg, mekkora helyre pottyanjon a szemét

  http://www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10103&storeId=22&langId=-30&productId=83153

 • 2007.05.03 23:36:48andibandi

  Statisztika készült a kistermelők és a nagyüzemek vegyszer-felhasználásáról Magyarországon. A kistermelők a többszörösét szórják ki. Ma is beszéltem egy hobbikertésszel, aki már eddig (május 4) 5x permetezte a körtéjét és évi 10-15 ezret elkölt vegyszerre.

  Nem tudom mekkora a kertje, de remélem nem kínál meg körtével!

 • 2007.05.03 23:47:27levendul

  andibandi, én is ezt látom

 • 2007.05.03 23:49:33andibandi

  Kösz a támogatást Levendul!
  Ez tény. Persze a hozzászólók + a kedvenc őstermelőjük kivételek...

 • 2007.05.03 23:51:38andibandi

  Én is próbálkozom a kertben ezt azt megtermelni. A paradicsom, a borsó bevált, nő magától, de a málnát már 3x telepítem és megint csak 4 hajtott ki a húsz tőből.

 • 2007.05.03 23:54:16andibandi

  Mi 50 km-re lakunk Pesttől. Amikor leköltöztünk még egy párszor felmentem a biopiacra, de aztán beláttam, hogy ha a benzinköltséget is hozzáadom, akkor aztán igazán drága lesz az pár kg zöldség...

 • 2007.05.04 00:03:56lencsilany

  andibandi, cukorborsód van?

 • 2007.05.04 00:04:14andibandi

  Azért Pesten érdemes eljutni a Csörsz utcáig szombaton de. Én mindig feldobódtam a lelkes termelőktől. Ráadásul különlegességeket is lehet kapni. Ettetek már sötét lila paprikát? Tornyos karalábot? Ittatok már homoktövisbogyó levet? Amúgy a biopiac az a hely, ahol mindenki vigyáz a másik gyerekére. Ráadásul mellette van a játszótér...

  Egészen kedvet kaptam! Nem tartunk egy babakocsis talit a Csörsz utcai piacon? Most szombaton vagy a következőn?

 • 2007.05.04 00:06:47andibandi

  Lencsilány!

  Rajnai törpe. Korai, alacsony növésű (különösen a szomszédéhoz képest:).

  Cukorborsó az, ugye, aminek a héját is eszik? még nem is kóstóltam! Szereted?

 • 2007.05.04 00:11:42lencsilany

  IMÁDOM! Ennek a fajtának a héja nem ehető, de a belseje, hmmm... Mindig veszek egy fél kilót a piacon, aztán jól befalom:)

 • 2007.05.04 00:20:17andibandi

  NA ez az!

  Ezért termelek borsót! Ugyanis annál jobb nincs, mint amikor melléülünk a kertben és a száráról legeljük a borsót. Már 3. éve ültetek borsót, de még minden szem elfogyott frissen. Alig várom, hogy teremjen már! Persze még nem is virágzik!

 • 2007.05.04 00:26:48lencsilany

  Én egyszer beszabadultam a nagybátyámék kertjébe, hát, alig tudtam visszafogni magam, hogy azért mégse egyem meg az összes termést - borsó és eper, a két kedvencem! Bár most az epret sajna ki kell hagynom, mert még szoptatok.

 • 2007.05.04 08:08:51Anyatünde

  katjana: számomra is gáz, hogy a biopiacon található dolgok ára többszöröse a normál piacon található dolgokénak, bár érthető, mert sokkal több munka van vele.

  Mindig mondogatom, hogy majd ha több pénzünk lesz... Talán max. a krumplit, répát tudnám megoldani bioból. Legalábbis itt az Újpesten található biopiac árait elnézve. MOM-parkból cipekedni (autónk nincs) meg nagyon nem nyerő.

  Érdekes módon a védőnénink szintén a kistermelőktől óvott, hasonló okok miatt, mint amit andibandi írt. Persze, ha van MEGBÍZHATÓ piacos nénike/bácsika (pl. Hicudzsi írt ilyet egy korábbi poszt kapcsán) az teljesen más tészta, nyilván a védőnőnk sem erre gondolt.

 • 2007.05.04 09:04:42kovvacs

  Hicudzsi,

  sztem sokkal kevésbé durvák a mostani növényvédő szerek, mint 20-30 éve.  Valószínűleg kinn Angliában is igaz lehet, hogy van egy átmeneti kategória a biorépa és a tescórépa között, csak meg kell találni. Arrafele nincs elérhető helyen klasszikus piacféleség vagy klasszikus családi jellegű gazdaság? Ahova be lehet menni az utcáról, venni ezt-azt. Nem ismerem az angol viszonyokat, szóval fogalmam sincs, hogy hogy működhet.  A biohoz képest a háztáji meg az ősteremelői annyival "rosszabb", hogy használnak vegyszert. Csak hát normális esetben (és az esetek túlnyomó többsége ilyen) be is tartják a szigorú vegyszerhasználati szabályokat. Mondok példát, nem vagyok szakember, csak amit össze lehet szedni sajtóműveltségből. Permezetni almát leszedése előtti három hétben már szigorúan tilos. Azalatt a három hét alatt lebomlik a méreg, amit használnak.

  Azt nem tudom megmondani, hogy a magyar/angol gyakorlati élelmiszerbiztonsági ellenőrzés mennyire hatékony. Azaz mekkora eséllyel buknak le azok, akik nem tartják be ezeket a szabályokat. Mindenesetre ITT UGYANAZ a helyzet, mint a biogazdálkodásnál: ott is csinálhat valaki véletlenül vagy direkt valamit sutyiban, amivel megszegi a szabályozást és vagy lebukik, vagy sem.  Mi a megoldás? Bio vagy nembio kistermelői, elhiszed vagy sem, hogy az adott adag étel ott a kezedben teljesen OK.

  Én elhiszem.  Mi a baj a Tescó répával ehhez képest?

  Speciel a répánál nem vagyok képben, de a gyümölcsöknél majdnem biztos, hogy így van:

  leszedik éretlenül, kezelgetik szerekkel, hogy nehogy megérjen, úgy szállítják el a legolcsóbb beszerzési helyről ami akár többezer kilométerre is van, majd helyben utóérlelik.

  Három baj van ezzel.  1, Van köztük olyan, ami kismértékben mérgező ezektől a szerektől. Mondják, hogy déligyümölcs héját eszed ágában ne legyen felhasználni a főzésnél. Kivétel természetesen pl. Olaszország, ahol az utcán is nő narancs. Itt érvényes az a szabály, hogy minél messzebbről jöhet a cucc, annál bizonytalanabb, hogy mi van a héján.  2, Nem olyan finomak, mint az éretten leszedett cuccok. Ezt magunk is megtapasztaljuk. Tartok tőle, hogy bizonyos módszerekkel mérhető, hogy miből nincs annyi, mint a természetesen megérett cuccokban.  3, A szállítás két - környezetvédelmi tudatosság szempontjából fontos - rossz dolgot okoz: maga a szállítás most csak a jármű karbantartása és az üzemanyagköltség jóformán, és a közben elkövetett környezeti rombolást senki se számolja sehova, pedig kéne. A másik: nemcsak a zöldség meg a gyümölcs érkezik ezerkilométerekről meg másik földrészről, hanem akarva-akaratlan rárapadva-hozzácsomagolva a mikroorganizmusoktól a rovarokig mindenféle élőlény. Összevissza zavarjuk a bioszférát. Behurcolunk idegen rovarfajokat akaratlanul is, amelyek kipusztítják a helyi konkurenciát, ezzel megbontva egyensúlyokat.  Na ezek miatt nem jó dolog a tescórépa. De különben meg lehet enni, nem mérgező.  Hicudzsi, még egy dolgot ajánlgatnak mostanában Mo-n, és van benne ráció:

  a mirelit zöldséget.

  Ugyanis a mai technológiáknál az szokott lenni, hogy a hűtőházas feldolgozókat oda rakják a földek mellé vagy a földeket a hűtőház mellé, summasummárum leszedik a tökfriss zöldséget és pár órán belül már iparilag mélyfagyasztva van. (Maga a fagyasztási folyamat sokkal hidegebb hőfokon zajlik, mint a háztartási mélyhűtőkben. Ez azért fontos, mert a vízcseppek olyan pici kristályokban fagynak meg az iparinál, hogy nem sértik meg a a növények sejtfalát - a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy felolvadás után nem egy szétázott pép, hanem az eredetihez hasonlító zöldség áll elő.)

  Többször hallottam, hogy a legfrissebb zöldség praktikusan a mirelit, még a piacinál is jobb, mert nincs ideje lebomlani a vitaminoknak benne a szállítás közben. Ráadásul ezek garantáltan érettek. Nem kezelik őket vegyszerekkel - ahelyett van a fagyasztás, mint tartósítás.  Tehát ha nem tudsz biot venni, talán meg a legjobb választás a mirelit.

 • 2007.05.04 09:20:13eszter

  Hiczudzsi, már csak azért se legyen lelkiismeretfurdalásod, mert a biopiac semmire nem garancia. A kertész ismerősünk jár tanácsadni, ő a biokertészet, a természetes védekezés híve, de mondta, hogy vannak kuncsaftjai, akik változatlanul nyomják a permetet, és valalhogy ezek is bejutnak oda. Komolyan. Ott figyel a "bio" meg "vegyszermentes" matrica az általa nagyon is ismert vegyszerező termékén.

  Az a biztos, ami a hátsó kertből jönne, de ugye az meg azért nem, mert mittudomén, hogy mennyire szennnyezett eleve a talajom, és a szomszéd mit szivárogtat át, stb...

  Szóval nem ilyen egyszerű a történet, hogy bio, meg nem bio.

  Kicsit a pelusos témára vissza: bioboltban kapható, 76Ft/db biopelenkát most vettem meg egy pelenkadiszkontban: 35 FT/db, 100%ban lebomlik, teafa kivonatot tartalmaz, és szuperül bevált. Bosszantó tényleg, hogy BIO címen lehúzzák az emberről a bőrt.

 • 2007.05.04 09:24:27Hicudzsi

  Kovvacs! Igen én is úgy gondolom, hogy alegjobb a mirelit :)

  Itt Angliában inkább megtehetjük, hogy a nagyáruházakban kapható bio-t megvegyük (itt organic-nak hívják), sajna a kistermelős, - bár itt van a falunkban a Farm Shop - iszonyat drága.

  Maximum bodzás-citromos joghurtot veszek náluk, az egyszerűen isteni :) Ilyen lehetett a tündék itala, Tolkien tuti erről mintázta (csak az állaga más). .)  Arra is megpróbálunk itt kint figyelni, hogy a tojás szabadontartott tyúkoktól legyen, a férjem ebben a kérdésben nem ismer viccet :) Nagyon sajnálja a rácsok közé zárt csirkéket. És az is szempont, hogy a vásárolt ennivaló vagy a közelből jöjjön (EU-n belülről) vagy Fair Trade legyen ha már messziről hozzák. (Aki nem ismeri a Fair Trade dolgot: ez biztosítja azt, hogy a termelőtől (Afrika, Dél-Amerika) az árut rendes áron vásárolták föl, nem áron alul éhbérért. Én is csak itt ismertem meg ezt a dolgot. Van ilyen kávé, tea, süti stb...)  Huhh most egyszuszra ennyi jutott eszembe, Egyébként a mirelit mellett már elég rég letettük a voksunkat - apukám hűtőházban dolgozott sokáig - még tőle tudom, hogy az néha frissebb mint a friss :)  Köszönöm mindenkinek, hogy írtatok a problémámra! :) Annyira aranyosak vagytok :)

 • 2007.05.04 09:25:08kovvacs

  eszter, az már megfizethető pelusár. Ugye itt nem szoktak márkanáv beírás után hozzászólást törölni? Mert akkor léci, írd már meg, mi a neve a cuccnak. A pelenkadiszkont az valami szegedcentrikus történet, vagy van esélyem találni Bp környékén?

  Egy zacsi biopelust ki szeretnék próbálni.

 • 2007.05.04 09:33:07Tjuca

  Ezt már írtam, hogy nincs BIO, csak ellenőrzött nagyüzemben. Meg azt is, hogy agráros vagyok, mert ez a téma csípi a csőröm. Otthon anyunál, az más :-) Ha valaki kételkedne, az nyugodtan ellenőrizze, hogy a levéltetveket vajon tényleg katicabogarakkal ropogtatják-e fel, és a szőlő sem kap mást, csak kénes kezelést.

  Sokkal tisztességesebb lenne azt ráírni az árura, hogy ellenőrzött gazdaságból származik.

  No mindegy.

  Viszont jogában áll mindenkinek elolvasni a vegyszerkönyvet a piacon. Lehet próbálkozni! Kivi vagyok kinek adják oda, a másik, még oda is bármit lehet írni. :-(

  Én speckó a bébiételeken is erősnek tartom a bio feliratot :-(

  A másik kedvencem a bio tej, miért mi más lenne? A tej speckó az, amibe nem tesznek semmit, mert drága, hanem pasztörözik, homogenizálják, és már csomagolják is. Mitől bio a biotej? Tán a tehenkéket simogatja napi húsz percet Pista bácsi? A tejelő tehén nem tápot eszik, hanem takarmányt, és jószerivel ugyanazt eszi a biotehen, mint a nem bio. Na mindegy felpörgettem magam a témán, inkább elfalcolok felmosni.  Bébitápoltatós posztot írnának már, mert lassan kifogyok az ötletekből. :-)Uff hörr... • 2007.05.04 09:33:51eszter

  kovvacs, Moltex öko van a pelusra írva. Forgalmazó: Flexico Kft, 3842 Halmaj Szent István tér 1, www.flexico.hu

  Bpi címet ezt találtam a papíron: József Attila út 54, www.pelenka.com. Tel:06-1-369-19-27

  ez 9-18 kgos, ami 35Ft

  Írd le, amíg nem törlik

 • 2007.05.04 09:35:58Hicudzsi

  kovvacs!

  Én pelenkafutárnál vettem ilyet anno. csak a fiam bőre nem bírta.

  Egyébként a pelus szilárd tartalma is elég veszélyes, amit a gyerek tesz bele. Beleszivárog a talajvízbe és - ha jól emlékszem - gyermekbénulás és más baktériumokat tartalmaz. Tehát én azt csináltam míg pelenkába kakiltak, hogy egy wc-papírral kivettem a szilárd tartalmat (lehetőség szerint, mert anyatejes 3 hónapos babakakival nem lehet így eljárni :) ) és a wc-be dobtam.

  Ha sima pelust használsz akkor is ezzel kicsit környezetvédőbb lehetsz! :)

 • 2007.05.04 09:42:54kovvacs

  Tjuca a másik, amitől a hajam szála egyenként az égnek, hogy jajistenem génmódosított.  Itt viszont leszögezem, hogy mindkét fél sáros.

  Tartok tőle, hogy kicsit túl gyorsan akarták pörgetni a folyamatokat azok a cégek, akik ilyesmibe pénzt öltek, így fordulhatott elő, hogy vannak peremtörténetek, ahol nem lehetünk benne biztos, hogy az önként védőmérget termelő növény mérge lebomlik-e teljesen vagy sem, mire a kajába kerül.

  De környezetvédelmi vonalról az a katasztrofális félretájékozottságot és sötétséget, amivel érvelni szoktak a génmódosított termékek ellen:((( Pl. hogy beépül a módosult gén a sejtjeidbe és rákos leszel. Igen? Ha ez igaz lenne, akkor a töksima kukorica génjeinek is be kellett volna már épülnie a sejtjeimbe, és minden bizonnyal gyökeret ereszettem volna, de legalább az egyik kezem helyett kukoricaszárnak kellene nőnie. A DNS hőérzékeny, ph érzékeny, a főzéskor amúgy is tönkremegy, de ha nyersen eszel valamit, akkor meg a gyomrodban levő durva körülmények kapásból atomjaira (igaz, csak molekuláira) szedik. Kicsit lökött biológus barátnőm már több kémcsőnyi dns-t megivott, pedig az még tisztított is, tehát tömény:)))  Tehát nem a módosított génnel van a génmódosításkor a baj,

  hanem azzal, ha az adott növény úgy van génmódosítva, hogy maga megtermelje a kártevője ellen a mérget, ÉS az a méreg nem bomlik le bizonyíthatóan teljesen és maradéktalanul.

 • 2007.05.04 09:43:58kovvacs

  eszter köszi!

 • 2007.05.04 09:46:33Hicudzsi

  Tjuca! :)

  Téged hiányoltalak eddig itt :)  Apukám szinte egész életében az élelmiszeriparban dolgozott - Vágóhíd, Hűtőház, tartósítás stb... - és amit ő tesz a gyerekeim elé abban tökéletesen megbízom. Főleg mondjuk húsáru tekintetében nagyon tud. Ő megmondja melyik virslit érdemes megvenni, melyiket nem (általában már színre :) )

  A tejjel kapcsolatosan viszont annyit mondott, hogy sajna a nagyobb tejhozam érdekében sokszor még a mellegyulladt tehenet is megfejik (ettől van a rózsaszín tej - bocs a gusztustalanságért) + a tejben hormonok lehetnek amiktől nem tudják megtisztítatni még.

  Igyekszem átállni lassan az alternatív "tejekre" de azért gyakran bevásárolunk tartóstejből, mert a gyerekeim nagyon szeretik, bár a kicsit zsírosabbtól néha megpöttyösödnek, így csak a teljesen zsírmenteset tudjuk venni.

 • 2007.05.04 09:57:56csepke

  wadomama: ez isteni amit írsz!! Ezt hogy csinálod? Ebből élsz, vagy ezt valami mellett? Komolyan érdekel, valami hasonló életformát szeretnék magamnak.

 • 2007.05.04 10:08:27Tjuca

  Hicudzsi!  Jaja én is voltam tejüzemben (Nagygombos, Valkó, és még egy, amit nem tudok behatárolni József major). Nagy eltérés volt ezek között, legfőképp humánerőforrásban, meg tisztaságban is. Nagygomboson voltam gyakorlaton. Minden mastitises tehenet fejés előtt kivettek, és külön kezelőbe rakták. Ha már kérded a fejés technikája röviden: fertőtlenítés, tőgymasszázs, hogy beinduljon a tejleadó reflex, fekete lapra egy kis adag tej kifejése, pont hogy lássák, hogy normális, nincs benne genny, vér, és csak aztán fejik. a géppel, de még ott is ellenőrzik, ha az állat türelmetlen, rúg... külön ránéznek. Ez lenne mindenhol az alap. Az itt kiszúrt egyedeket külön fejték, mert ugye a ki nem fejt tejtől is gyullada tőgy, külön gépekkel. Ami fura, hogy volt, hogy csak egy bimbó volt gyulladt, a többiből tökéletes tej jött, de egy állaté, így az ment a selejtbe. És ugye ezzel a szakasszal mentek a valamiért már pár napos tőgygyulldásos/gyógyult, de még antibiotikumot kapó, egyéb okokból gyógyszert kapó egyedek. Ez nagyon korrekt, ez lenne a normális. Valkó nem volt ennyire "steril". A József major meg Gödöllő kísérleti egysége, számítógéppel vezérelt tehenek, meg minden, de a körülmények nem voltak rózsásak. Mondjuk az állatok szépek.

  voltak.

  És akkor lássuk a piac oldalt. Pár éve hallhattuk, hogy még a WC-t is tejjel húzták le, mert akkora a túltermelés. Tény. És piszok genya az ellenőrzés, ami a vásárlót védi. Bármikor lehet menet közben mintát venni, és amíg az üzem átveszi minden alkalommal mintát vesz keményen. Nem lehet a tejben szomatikus sejt, genny, vér, baktérium, víz (idegen), meg kell lenni a zsarnak, fehérjének, tejcukornak az adott szintnek. Nagyon brutálisak az előírások, de ez éppen a fogyasztónak jó. Gyakorlatilag, csak a normális tejet veszi át az üzem elfogadható áron, így mindenki igyekszik normális tejet előállítani. Tehát igaza van édesípádnak, de gyanítom, hogy sokkal kevesebb nem annyira jó tej kerül a boltba, mint mondjuk permetezett zöldség, vagy stikkes hús. Persze itt is lehet ragaszkodni a házihoz, de ahhoz kell egy nagy adag "bizalom". A nagygombosi tej a Mátra tejhez ment, és az azért elég jó minőségű tej, különösen a kaukázusi kefirjük jó. :-) Ezt én bátran iszom, viszont néha kölcsönadhatnád apukádat ;-P

 • 2007.05.04 10:09:11Hicudzsi

  Szerintem én azért nem tudnék biogazdálkodni, mert az én állataim végelgyengülésben és öregségben halnának meg :)  Bocs csak ezt el kell mesélnem nektek:

  néha szoktunk egész csirkét venni, csomagoltat. A lánykám meg a pénztárig ölelgeti és becézgeti: békának hívja :)

  Ha látja, hogy az apja elkészíti és megsüti itthon,egyáltalán nem zavarja, imádja a husit.  Csak olyan jó látni, hogy ők még mennyire nem moralizálnak az ilyen dolgokon, milyen természetesek, nem?

 • 2007.05.04 10:13:21Tori

  Én is lehidaltam, amikor a tepsiben sorakozó csirkecombokra a kétévesem elkezdte mondogatni: pipi, pipiii. És semmilyen lelki törést nem okozott neki.  Tőlem az egész bioizé teljesen messze van, én még nembio piacon sem tudok vásárolni, mindenünk konzerv. Mondhatni, konyhatündérként kihívásokkal küszködöm. Ezért viszek a talira is csak bolti rágcsát.

 • 2007.05.04 10:13:25Tjuca

  Hicudzsi!  Én egyedül a hússal vagyok úgy, hogy a felvágottakat szeretem, de nem gondolok bele, hogy miből van. :-) Meg a lekvárral, bár abból meg a jobbféléket vesszük.

  Kenyeret meg mi sütjük, mert lusta disznó vagyok lekutyagolni reggel, meg jó az illata, meg az van benne, amit belepakolok.  Na most már tényleg itt sem vagyok.

 • 2007.05.04 10:16:30marcangoló

  Tjuca, arról mesélhetnék, amikor bevezették a tejkvótát. Számolatlanul öntötték ki a tejet az unokabátyámék (akik állattartásból, növénytermesztésből próbálnak megélni). Egyszerűen nem lehetett a teheneknek megmagyarázni, hogy holnaptól csak a fele tejre van igény. Az unokabátyám majdnem sírt, ő válogatta ki, tenyésztette a legjobban tejelő állatokat, és egyik napról a másikra felezni kellett volna az állományt. Áthidalásként készült egy csomó sajt, túró, de az egész siralmas volt. Ha otthon lennék, nem vennék soha bolti tejet, de 200 km-re nem tudnak szállítani. (Fura azért, mert én a bolti tejet, szalámit, felvágottat szeretem, mert otthon mindig csak házi sonka, kolbász, szalámi volt. Mostanában kezdem csak értékelni, milyen jó dolgom is volt nekem. Mondjuk nem is 1,5-es volt a tej zsírtartalma, hanem olyan 4,5 körül, ha jól emlékszem...)

 • 2007.05.04 10:25:24Tjuca

  Marcangoló!  Ez a másik oldal. Sajnálom :-( Bár azért sokan kibuktak, akik nagyon gyengus tejet adtak le. Hát az agráriumban is akkora a fos, mint az egészségügyben, ha nem nagyobb, de sajna, míg ez a sógor-bátyám pénzkimentés van, addig nem lesz javulás. Mi most néha 3,5-ös tejet iszunk. Én csak úgy lettem agráros, mert ez érdekelt, semmi háttér a családban. Azaz vadászik mindenki, nekem is van vadászengedélyem. :-) No de ez nem olyan igazi jó értelemben vett paraszti véna :-) Hát igen én is el tudnám viselni a házi sajtot,mondjuk én a tejet annyira nem szeretem, fene a kénys bendőmet, a kecsketej szagától meg kiráz a veríték- meg sonkát, tojást, de nincs ilyen, így a bótban veszem, mint bárki más. :-(

 • 2007.05.04 11:03:37moon

  sziasztok,  nem szoktunk markanev beiras utan hozzaszolast torolni, ha eltunik valami indokolatlanul, az altalaban valami bug lehet. szoval nyugodtan irjatok barmit, felteve, hogy nem utkozik a magyar koztarsasag torvenyeibe :) (legutobb valami sulyos ciganyozast toroltunk)

 • 2007.05.04 11:14:52titi

  Szóval van cenzúra?? Ez technikailag is tök érdekes lehet... Valaki folyton olvassa a beérkező mondatokat? Hogy lehet olyan gyorsan olvasni?? (Nagyon hülye vagyok?)

 • 2007.05.04 11:20:08kaposztalepke

  engem mindig kegyetlenül bosszant, ha sok melóval, pénzzel, stb létrehozott értéket kell kukázni. MInt ez a tejkiöntés-dolog. Nálunk anno a fél rokonság uborkát termelt, mert arról volt szó, hogy átveszik, aztán az lett belőle, hogy a legjobb minőségű, kisméretű stb cuccost sem vették már át semennyiért, és nyilván ezek után már nem öltek melót a leszedésbe, azért, hogy kukába dobják, ott rohadt el az egész a mezőn. Utána télen meg lehetett nézni a csemegeuborka-konzerv árait, az persze az égben volt:(  A gyerekek lelkivilága meg..szerintem tényleg egészséges hozzáállásuk van. Mamáék mindig tartottak nyuszit, tyúkot, vágtak is néha, a nyuszikat meg leadásra. És etettem őket gyerekként, simogattam meg minden, a vágásnál azért nem mindig voltam ott, de a farkát elkértem, a tepsiben meg imádtam. És leadásra is én toltam el a nyuszikat kullóban. Vhogy elfogadtam, hogy ez a nyusziélet rendje. Megesszük. Kint a mezőn meg a róka enné meg. Persze volt egy kedvencem, amelyik nevet is kapott, asszem az nagyon gazdaságtalan lett nagyapámnak, mert azt se levágni, se leadni nem lehetett:)))) A tyúkok mondjuk annyira nem szívhez növő teremtmények, persze attól még nem öröm lecsapni a fejüket, de a mamám is pl tyúkot gyakrabban vágott, nyulat ritkán, azt azért ő is sajnálta.

 • 2007.05.04 11:36:10wadomama

  Amikor először csirkét vágtam, benyakaltam két doboz sört, hogy elbírjam viselni a procedúrát. Aztán meszélni kellett az agyammal: Na, te hülye liba, most meg majd a saját kezedet fogod elmetélni a csirkenyak helyett, olyan koki vagy. A mai napig befogom a csirke szemét közben (rám aztán ne bámuljon..) Nem szeretek csirkét vágni, de szeretem a sült combot. Takarítani is utálok, de jó végig nyúlni a tiszta szőnyegen.

 • 2007.05.04 11:39:16wadomama

  Az állatvédelmi törvény azt mondja, hogy aki gerinces állatnak szenvedést okoz, az akár börtönbüntetést is kaphat. A nagyüzemi állattartás nem okoz szenvedést? (A szűk ketrecben véresre csipkedik egymást, hogy ezt megelőzzék, benyugtatózzák őket............)

  KIZÖKKENT VILÁG

 • 2007.05.04 12:08:13katjana

  én is azt gondolom, hogy a mi gyerekkorunkban durvább permetek voltak mint most. de mégis sokkal inkább a háztájihoz lehetett hozzájutni,nem voltak még itt a multik.

  ugyanis a legeslegeslegnagyobb probléma (ez is csak szubjektív vélemény) még csak nem is a permetmeg az érlelőszer, hanem a tápanyag hiánya... komolyan.

  valaki említette is, hogy a földnek 3 évente pihennie kell. ezt semmilyen szinten nem tartják be a multik, logikusan a profitkiesés miatt. és ez a szörnyű.

  régen sokkal több tápanyag jutott a szervezetünkbe akarva akaratlanul.

  én ennek tudom be a rohamtempóban szaporodó allergiásokat, immunbetegeket stb.

  én emiatt aggódom a legjobban, és ezért van lelkiism.furdalásom ha nem tudom megvenni a biot.

 • 2007.05.04 12:19:20kovvacs

  katjana, lehet abban valami, amit mondasz:

  a Humet nevű csodaszer, ami tényleg sok emésztőszervi rákoson segít, az gyakorlatilag föld. Jó helyről, amelyet nem szipolyoztak ki. És emiatt benne van egy csomó nyomelem.

 • 2007.05.04 12:30:00csepke

  Katjana: a "multik" mint olyan nem gazdálkodik szerintem. Felvásárolnak. Akik eladják nekik a terméket azok nem tartják be ezt, ha igaz egyáltalán. Azt viszont bőven el tudom képzelni, hogy egy rendszeres kiszámítható nagy felvásárlónak még örülnek is a gazdák, mert nem kell kistételekben piacokra futkosni, meg ott ácsorogni egésznap vagy ezzel valakit megbízni és félkilónként eladogatni a bioalmát.... De lehet, hogy rosszul látom.

 • 2007.05.04 12:34:39katjana

  csepke, igaz. pongyolán fogalmaztam, de arra gondoltam, amire te.

  mármint hogy azok a termékek, amiket a multik forgalmaznak. amiket zölden szednek le,telenyomják ezzel-azzal és nagyon nagyok és szabályosak.

 • 2007.05.04 12:37:31katjana

  kovvacs, eről még nem hallottam, de nagyon örülök, hogy létezik ilyen,meg egyáltalán olyan hely, ahol ilyen a föld.

  orbitális közhely, hogy "kiszipolyozzuk a Földet/földet (mindkettőt)", de ez a lényeg. és ez szörnyű.

 • 2007.05.04 12:48:25katjana

  nem tudok napirendre térni. döbdenetes, hogy a sima, természetes anyaföld már csodaszámba megy.

 • 2007.05.04 12:56:17kovvacs

  katjana, azért valószínűleg nem ennyire borzasztó a helyzet, csak ahonnan a humet alapanyagát előszedik, az különösen gazdag. A pletyka hozzá az, hogy észrevették, hogy a disznók eszik a földet arrafele. És mit ad ég, egészségesebbek. Ebbőlkezdődtek a kísérletek. Az első kivonatok az emberi kísérleteknél annyira durvák voltak, hogy "szinte" a föld ott csikorgott a fogad alatt és marha gusztustalan volt. Ma már homogenizálják meg mittudomén. Az lett amúgy a tapasztalat, hogy a visszafordíthatatlanul betegek szenvedését enyhíti, a korábbi stádiumoknál megállít meg gyógyít.

 • 2007.05.04 15:49:41moon

  titi, inkabb az szokott lenni, hogy ti szoltok, hogy szedjunk le valami nagyon durva beirast. persze, mi is olvassuk a kommenteket, de inkabb erdeklodve, a cenzura nem a munkakori leirasunk resze :)

 • 2007.05.05 10:31:42napos oldal

  wadomama monnyál le :)

  nem elég, hogy négy szép gyereked van, még ilyen paradicsomi helyen is élsz, házicuccokat teszel az arcodba...

  sok puszi innen a második emeletről!

 • 2007.05.05 11:22:06szanna

  Az anyukám imádja az állatait. Disznót már nem tart, mert minden levágott álattal egy barátját vesztette el. A tyúkjai végelgyengülésben múlnak ki, de előtte egy nappal még tojnak. A párom nem szeret náluk lenni, mert a baromfiak szabadon mászkálnak. Be-bejönnek még a konyhába is. A nappalit csak azért kerülik el, mert ott tanyáznak a kutyák. A veteményest 3 m magas kerítés veszi körbe, hogy ne tudjanak bejutni, de időnként Folti a nagyobbik kutya beengedi őket. Hogy miért? Ki tudja mi jár ilyenkor az eszében. Amúgy a csirkékkel vigyázni kell, mert megeszik a kutyakaját, a húst is. Ezért a loggián kapnak enni a kutyák. Ha görény téved a közelünkbe, akkor a kutyák éjjel őrzik a tyúkokat. Ha sikerül a kis vadászt elkapniuk (ilyenkor két utca ébred fel), akkor anyu reggel az ágya mellett találja meg, ő ugyanis a falkavezér.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta