Az ideális apa pelenkázik és fürdet

Milyen az ideális apa? Ismerőseim szerint türelmes, jókedvű, házias, segítőkész, felelősségteljes, családcentrikus és imádja a gyerekét. Apukák, ki nem ilyen?


Hanna így írta körül az ideális apa fogalmát: Szereti a gyereket, türelmes, beszélget vele, nem oktatja ki, végighallgatja, sokat nevet, játszik vele a földön csúszva-mászva, elviszi sportolni, el tudja jól magyarázni a házi feladatot, korán kelő, szombat reggel mesét olvas az ágyba bújva, szükség esetén tud uzsonnát és reggelit készíteni, megmutatja a Göncöl-szekeret, soha nem felejti el a gyereke szülinapját, dolgozatírás-napját, felvételi- és versenynapokat, mindig kiáll mellette az óvónénikkel és társaikkal szemben, nem üti meg.

Édesanyám kétfajta ideális apát írt le: az egyik, aki az anya szempontjából ideális, azaz aki minden téren kiveszi részét a gyereknevelésből, -gondozásból ugyanúgy, mint az anya. Sajnálkozva tette hozzá, hogy ilyen ideális apa nincs. A másik fajta, aki a gyerek szempontjából ideális: mindent megenged, amit az anya nem. Ilyen apa rengeteg van.

Bori így fogalmaz: elviseli a terhesség/gyermekágy alatti hisztiket, fürdet, pelenkáz, játszik a gyerekkel, amikor még ébren találja, és elviseli, hogy hétköznap csak reggel, alva, és este, fáradtan lát minket. Hétvégén pedig hajlandó hajómodellezés, bringázás és videózás helyett hosszú sétákat megtenni a környéken a gyerekkel a kenguruban és velem, sőt boldog tőle.

Dexterke listája a következőkből áll: segít (pelenkáz is), fürdet, foglalkozik a gyerekkel, még egész kicsi korában is, amikor az még csak fekszik, mint egy uborka, felelősebben él (nem ül be a kocsiba ha ivott meg ilyesmi), esténként végighallgatja az összes babás sztorimat, tudja, hogy néha balfasz és ezen nem sértődik meg.

Szerintem ezeken kívül fontos, hogy ha választani kell a túlóra és a gyerekkel való játék között, az utóbbira szavazzon. És az sem árt, ha besegít a házimunkában is.
Oszd meg másokkal is!
Mustra