SZÜLŐSÉG

Milyen új idióta nevet adjunk a gyereknek?

2007. április 26., csütörtök 15:05

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete közzétette az anyakönyvezhető nevek listáját, amelyben külön jelezték az 1997 óta elfogadott új keresztneveket. A lajstromban igazi csemegékre bukkantunk. Haladjunk a korral és nevezzük Fácánnak és Leopárdnak újszülött gyermekünket!


Aki követné példámat és növényneveket adna lányainak, érdemes végignéznie a névsort, az eddig megszokott nevek mellett adható már az Áfonya, Ánizs, Babér, Barack, Berkenye, Búzavirág, Eper, Fahéj, Frézia, Gerbera, Gesztenye, Klemátisz, Primula, Vanilla, Zsálya név is.

Sokáig eljátszhatunk a kombinációkkal, amennyiben két utónevet szándékozunk adni a csemetének. Fehér Eső, Ékes Fácán, Aranyka Csermely, Opál Tavasz, és még számtalan vicces szóösszetétel alkotható az utóbbi tíz év új neveiből. Testvérek esetében az Eső lánynévhez remekül passzol a Felhő fiúnév. Anyukának a játszótéren elég egyetlen szót kiáltani és mindkét gyerek odaszalad: Esőfelhő!

Szily kollégához hasonlóan nálam is összekapcsolódtak az Amidala, Árven és Triniti nevek, amelyekhez fiútestvér érkezésekor szinte kötelező az Anakin, Gandalf, Frodó nevek választása. Legközelebb talán a Neó név is a listán lesz. És ha már hősök: egy időben rengeteget Mortal Kombatoztam, amelyben mindig a kék ruhás, legyezős bomba csajszit harcoltattam. Megnyugtató, hogy már hivatalosan is nevezhetném a lányom Kitanának. A következő meg lehetne Lara.

Igazán vicces a fonetikus írásmódú Britni, Ketrin, Mirázs, Misell, a Merilin, Megán, Meggi, Zsüsztin. A fiúnevek között is van Misel, igaz, utóbbit egy ellel írják. A fiúnevek közül a fonetikus Brájen, Dasztin, Dzsasztin, Dzsínó, Dzsúlió verte ki nálam a biztosítékot.

És akkor még nem ejtettünk szót a szappanoperák hőseiről: Antónió, Armandó, Enrikó, Leandró, Leándrosz, Lorenzó, Rikárdó, és a focistanevekről: Adriánó, Anri, Diegó, Klausz, Ronaldó, Mateusz – ha így haladunk, lassan összehozhatunk egy király focicsapatot.

Moonnak pedig szeretettel ajánlom a Luna nevet, ha a következő bébije is leány lesz.

Az anyakönyvezhető nevek listája itt található.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.30 20:47:16kovvacs

  marcangoló, nem is olyan könnyű:(  Na nézzük:

  Terry Pratchett

  a szerző,

  nekem eddig legjobban tetszett:

  Mort, a halál kisinasa

  A mágia színe

  Amúgy sok könyv van, a többség ugyanazon a helyszínen játszódik és sokszor azonos szereplőkkel-mellékszereplőkkel. De úgy vettem észre, hogy nincs kötelező beavató könyv, azaz bármelyikkel kezded, attól még elmondják, hogy ki kicsoda.

  Ha jól láttam, a Cherubion nevű kiadó adja ki ezeket a könyveket magyarul, de a saját honlapjuk pocsék.

  Pl. nagy kedvencem a

  Mozgó képek

  is, ez egy baromijó paródia az amerikai filmes világról meg a sztárkultuszról. De ez nem annyira Korongvilág meg a hozzá tartozó filozófia.  A www.konyvkereso.hu oldalon találsz adatokat.

  Antikváriumos oldalakat érdemes nézni, pl. a www.bookline.hu -t, de vannak jobbak is, csak most nem ugrik be.  Másik tuti forrás ezeknél a könyveknél: programozókat, informatikusokat, renszergazdákat kérdezz 25-35 éves korosztályból. Főleg azok gyanúsak, akik gyűrűkura rajongók vagy szerepjátékoznak. Nekik szokott lenni ilyesmijük:)))) • 2007.04.30 21:12:01marcangoló

  Kovvacs, antikváriumokat, bookline-t, librit már végignyálaztam, még nem teljesen, de nagyjából. Magyarul elég gyér a felhozatal, és mégsem kezdhetek szerintem egy Szárnyalók (A manák trilógiőja 3). c. könyvvel. Szerintem. Most, hogy mondod, szerintem a saját uram háza táján kéne megnézni, lehet, hogy onnan volt ismerős a szerző. :-D Ja, igen, van neki. :-) Majd holnap előbányászom a sifonérból. (Ugyanis az ő könyvei vannak hátul, illetve dobozban, az én elegáns szépirodalmam meg a polcokon feszít. :-D)

 • 2007.05.01 07:11:50Ditta73

  Tori! Azért lett Atilla, mert olvastam az ősök történetét és akkor nagyon megtetszett. Az az "eredeti" írásmódja. Illetve, ha kimondod és kiejted a kettőzött mássalhangzókat benne, akkor az Atilla szebben hangzik, mint az Attila. Holott mindenki Atillának mondja mindkét formáját.
  Hicudzsi! "Természetesen" Rékánk lett. :)
  Ha biztosan fiú lenne a harmadik babó, akkor még nekivágnánk, de erre nincs garancia. Azért küzdök majd picit, hogy egy Versény legyen legalább az unokáim között.
  A barátnőm kisfia Sólyom. Az apukája perui. Gyönyörű kreol bőr, hosszú fekete haj, csupa mosoly a srác. Annyira illik rá a neve és olyan büszkén mutatkozik be. Neki tökéletes választás volt a neve. Ja! Sem az én fiam, sem Sólyom nem engedi becézni a nevét. Férfiak... :)

 • 2007.05.01 07:36:21Alvomacko

  kovvacs: mi szerepjátékoztunk anno az egyetemen. :-) De aztán a gyerekek születésével ez elmaradt. A kockáim (20, 12, 10, 8, 6, 4 oldalú) még mindig ott állnak a polcon a karakterlapok meg a D&D könyvek mellett. A kockákért Bécsbe utaztunk, mert akkor nem lehetett ilyet kapni itthon.

  Az évfolyamtársaim között még most is van, aki ezzel foglalkozik profi módon. Köynveket írnak, meg játékokat fejlesztenek.

  De a Korongvilág kimaradt.

  Biztos az is jó lehet. :-)

 • 2007.05.01 09:24:22gitta08

  Sziasztok!  Most olvastam a nevekről szóló írást a Velveten (persze az összes kommentre nincs időm...), és megijedtem!

  Nem azért, mert ezentúl a terhesség óta rohamosan kopó (név)memóriám végképp csődöt mond majd, mondjuk egy Enrikó hallatán, hanem a Luna miatt!

  Most hét hónapos a kislányunk, születésekor nem adhattuk neki a Luna nevet, mert nem szerepelt a listán (állítólag). Nekünk fontos lenne és szeretjük, tetszik + minden, úgyhogy három hónappal ezelőtt jutottunk el oda, hogy ráérünk hivatalozni, és írtam a Nyelvtudományi Intézetnek a Luna végett. Szépen meg is kaptuk a papírt, hogy szabad, adhatjuk ezt a nevet viszont az anyakönyveztetése 10 ezer forint, mondván, ne variáljunk utólag..., és ez a 10 rugó, ugye, mostanság, hogy az egyikünknek gyed a fizetése, sok.  Nincs időm nyomozásba fogni, meg nagyon hosszú sem szeretnék lenni, csak azt szeretném kérdezni, hogy milyen információitok vannak, mikor készült ez a lista az adható nevekről?  Köszi

 • 2007.05.01 13:55:38IGe

  Nekünk Iván Melina Szofi lett a kislányunk neve, sok-sok gondolkodás után. Aki képen is kíváncsi rá, hogy illik-e hozzá, az itt megnézheti:  vilagnezet.blog.hu/tags/baba • 2007.05.01 14:35:38Csöre

  gitta08: a nevek listája folyamatosan bővül, ahogy egy-egy új nevet engedélyeznek, már szabad a gazda. És időről időre megjelenik az (egyre bővülő) lista, de minden egyes új név után nem adnak ki közleményt, hogy "figyelem, figyelem, mától az Eldorádó név is adható". Kicsit utána kell járni (előre), szükség esetén írásban kérhetitek az Intézet állásfoglalását. Nekem az a véleményem, hogy

  a, a kislányotoknak nyilván van már egy neve, én azt hét hónaposan nem változtatnám meg

  b, ha akarod, mindentől függetlenül hívhatod Lunának (az én becenevemről sem mondja meg senki, hogy Erzsébetet takar..)

  c, lesz még ott kistesó, nem? Majd ő megkapja ezt a nevet

 • 2007.05.01 14:40:43Csöre

  Egyébként nekem érdekesnek tűnik, hogy egyeseknek mintha a boldogságuk múlna azon, hogy adhatják-e ezt vagy azt a nevet. Ha ettől függene, én nagyon boldogtalan lennék - na nem a szabályozás, hanem a férjem konzervatív csökönyössége miatt. (Még a Kincső sem tetszik neki, ha fiunk lesz, akkor meg lehet, hogy nem is lesz neve... :P )

 • 2007.05.01 14:45:46gitta08

  Csöre, köszi.
  kistesó lesz még, de annak fiúnak kell lenni!
  nem akarjuk megváltoztatni a kisjány nevét, gyönyörű a Hanna, csak hát gondos szülők vagyunk, és máris két nevet akartunk neki adni, hogy majd választhasson. :-)
  Megvolt a Hanna mellé ötletként a Luna, aztán, hogy hamarabb jött két héttel, és pont teliholdkor, akkor már biztosak voltunk benne, hogy Lunának is kell lennie. Csakhogy kiderült, hogy nem lehet. Magyarán akkor még nem volt rajta a listán.
  Január végén írtam a Nyelvtud. Int.-be, február 28-ával jött a válasz, hogy lehet, adható. Most látom, hogy feb. 23-án frissítették a listát, és mehet a Luna, hivatalosan elfogadott.
  Nem akarok akadékoskodni, vagy ilyesmi, csak olyan jó lenne tudni, hogy miattunk került-e a listára vagy amúgy is ott volt, mert akkor meg furcsa, hogy utólag kell papírozni, hivatalozni meg fizetni, érted... Mert egyébként nem hangzik olyan furcsán, mint az, hogy mondjuk Luszeszíta. Ezért is gondoltuk, hogy nem lesz vele gond.
  Egyébként jól hangzana, hogy ő az első hivatalosan is Luna dívácska :-)

 • 2007.05.01 14:53:44gitta08

  amúgy nem a boldogság múlik rajta, de sokat számít egy gyereknek a neve, ha most a név- vagy betűmágiára vagy ilyesmire nem is gondolok, mert abban nem feltétlenül hiszek. a szülőnek is fontos, hogy tükrözzön belőle valamit, meg a gyereknek is fontos lesz, hogy ne röhögjék majdan körbe. én azért választottam a manapság gyakori Hannát, mert nem szeretném, ha úgy járna, mint én annak idején. vidéken senki nem hallotta még a Gitta nevet, és utáltam, hogy azt hiszik, hogy Margit vagyok vagy Brigitta. Voltam minden Ditta, Zita, Rita, Kriszta, csak Gitta nem. a legjobb az orosztanárom volt, aki három évig Hildának hívott...

 • 2007.05.01 15:04:33Csöre

  Ó, értem. Az a helyzet, hogy ha már anyakönyvezték valahogy, akkor névmódosításnak minősül, ami illetékköteles. Az nem az Intézeten múlik, valószínűleg tényleg a Ti beadványotokra engedélyezték, de pl. magadnak is engedélyeztethetsz egy nevet, és ha fel is veszed, akkor fizetni kell. Nem az Intézetnek, az államnak.

 • 2007.05.01 15:05:03Csöre

  És mi lesz, ha a kistesó mégis lány lesz?

 • 2007.05.01 18:19:12marcangoló

  Csöre, én ismertem másik Csörét, úgyhogy tudtam. :-) Anyukám sosem tudta megbocsátani, hogy az egyik főiskolai tanára Özsébnek hívta Erzsébetként. Főleg, mert az férfinév...

 • 2007.05.01 19:01:02jidele

  megveszekedett Harry Potter rajongóként, nekem a Lunáról csak Luna Lovegood jut eszembe, akit Lüke Lunának csúfolnak...bocs:D

 • 2007.05.01 19:46:54Brumibaby

  OFF.
  Nézzétek meg a monitor jobb oldalát. Ilyesmi van rajta: hímivarsejtek és köldökvér tárolása. Vegyen részt nyereményjátékunkon!
  Azért ez nagyon durva, nem? Holnap talán ez lesz:
  "Törzsvásárlóink között ajándék spermiumokat sorsolunk ki. Szezonvégi kiárusítás! Akár 70 % kedvezmény kifutó termékeinkből! Első 100 megrendelőnknek garantált ajándék: alig használt hipofízis!"
  ON

 • 2007.05.01 21:37:07kovvacs

  :)))))))))))))))))

 • 2007.05.02 00:42:45Tori

  Brumibaby, nekem meg Woody Allen jutott erről eszembe: "egy szó mint száz, kéne egy kis sperma".

 • 2007.05.02 10:03:46katampusz

  a családunkban van egy kislány, aki a luna becenévre hallgat. kedvenc kínai szőrös játéka után kapta, ami ezt az egy szócskát ismételte.

  ugyanő viseli még a jenő becenevet is, kizárólag akkor hívjuk így, ha bosszantani akarjuk. (hülyenő)

  olyan igazi kacér butuska, aki néha furfangos, néha elfelejti hogy nyitott kocsiajtónak ne támaszkodjon... már 3-4 évesen olyan igazi nőci volt, hogy nem hittünk a szemünknek.

 • 2007.05.02 17:02:05Chang Yai

  vajon a "Lános" milyen eredetű név és mióta engedélyezett? :-))))

  (a cikk végén van egy link a nyelvtudományi intézet oldalára, ahol megnézhetők a nevek, ebben a szövegben Lánosozták le az utónév könyv szerzőjét, azt a szokásos Ladó vezetéknevűt :-) )

 • 2007.05.02 18:22:46gitta08

  csöre
  ha a másik is jány lesz, annak is lesz rögtön két neve, mert lánynévből valahogy nagyobb (vagy jobb) a választék.
  amikor terhes lettem az már eldöntött volt, hogy nem fogjuk megkérdezni, hogy fiú vagy lány, úgyhogy mind a két néven gondolkozni kellett. mindenki mondta, hogy fiú lesz, még egy cigányasszony is ránézett a hasamra Máriapócson :-), és odaszólt, hogy "fia lesz, kedves!". amikor az első adag ruhát megkaptuk egyből a fiú cuccokat raktam félre belőle...
  amikor nézegettük a neveket, a Hanna egyből tetszett mind a kettőnknek, többet nem is volt kérdés, hogy mi lesz, ha lány lesz, de a fiú névvel még az utolsó héten is variáltunk. talán ezért nem lett végül fiú :-)
  és persze dívának díva már most is: sikít, ha nem vele foglalkozunk, utána meg vigyorog és kacag, ha visszaszerzett magának minden figyelmet. vékony hangja van, hosszú ujjai, gyönyörű nagy szeme, meggy a szája, nagyon nő vagyis Luna! imádom!!!

 • 2007.05.02 18:28:28gitta08

  ja, és van az a könyv a nevekről, Takács Tiboré, aszerint a Hannák imádnak a központban lenni, szerepelni és csillogni, viszont hamar megsértődnek... :-)

 • 2007.05.02 18:42:00gitta08

  fiúnevekből a jó magyarosakat bírom. a párom nem, mert neki mostanság a tüntető tömegek jutnak eszébe róluk. ez is kicsit szomorú, asszem... pedig szépek: Bese, Vidos meg ilyenek.

  és nem vagyunk heripotteresek, úgyhogy Luna az Luna. nem győzöm hangsúlyozni. bocs.

 • 2007.05.02 19:02:39Hicudzsi

  Írtam egy hosszabb történetet, de inkább kitöröltem, nehogy bárki megbántódjon.

  Azért a lényege annyi: tudom, hogy a gyerekek minden nevet ki tudnak gúnyolni, de azért vannak "neccesebb" nevek, ezekkel érdemes vigyázni.

  Meg a túl különc nevek is durvák pont a gyerekkor miatt.

  Akinek fura neve volt, mennyit szenvedett miatta gyerekként? Nem szeretett volna Erzsébet vagy Anna lenni inkább?

  Én ismerek ilyet aki 14 évesen rohant volna nevet változtatni :)  Nem mondom, hogy mindenkit Pistának meg Marinak kell hívni, hiszen az én gyerekeimnek is ritkább nevük van, csak néha már olyan fokú különcködésbe csap át ez a névadási őrület, hogy csak nézek ki a fejemből.  A név viselői hasonlóak - dolog meg szerintem elég fura és buta elképzelés. Ismerek különösen visszahúzódó Hannákat, és más Emőkék cseppet sem hasonlítanak rám.

  A nagyim, a szomszédnéni és barátnőm Mária között fényévnyi különbségek vannak, persze nem idősebb és fiatalabb viszonylatban :) :) :)  nah befejezem inkább :)

 • 2007.05.02 19:06:40Hicudzsi

  Ja apukám, öcsém, férjem és nővérem párja Tamás. teljesen különböznek. Ezt hogy magyarázza a kedves Takács Tibor? Véletlen egybeesés és igazából nem is az a nevük, hanem más csak rájukerőltették ezt a nevet? De egyik igazából Jenő, a másik Sándor a harmadik meg Géza?  :D :D :D :D :D

 • 2007.05.02 19:09:07Hicudzsi

  Ilyenkor szokta azt mondani a férjem, hogy: Ezért halt meg szegény Giordano Bruno?

  Ezt neked fejlődés :) :) :)

 • 2007.05.02 19:40:42Brumibaby

  A szülőszobán rámmeredt a szülésznő: hogyhogy Zsuzsa? Ilyen nevet mostanság nem adnak... Aztán megbeszéltük, hogy ha valaki igazán kivételesen szeretné elnevezni a kislányát, válasszon Ilona, Erzsébet, Margit és Klára küzül. Lehet, hogy a negyvenes generációtól felfelé gyakori, de kislányok nem kapnak ilyen nevet.

 • 2007.05.02 20:26:38Memme

  Tájékozódtam - már megint, és lehet, hogy az agyatokra megyek vele, de akkor is leírom :-)

  Itt is lehet mindenféle nevet adni, le is lehet írni eredeti írásmóddal, sőt, eredeti írásmóddal írnak minden nevet, viszont norvégul fogják mondani, akár tetszik, akár nem. Ezért van az, hogy Jessica itt Jesszika, John Jon, Johnny az Jonni és Ronny nem más, mint Roni. (Háziorvosom Johhny Ericcson :-))) persze, hogy Jonni Erikszon)

 • 2007.05.02 20:28:30Memme

  Hugom is Zs, cirka 20 éves :-) Nekem nem tetszett, Krisztit szerettem volna, de mint tesó nem sok belepofázási lehetőségem volt. Aztán megszoktam és Huginak szólítom :))))

 • 2007.05.02 20:35:59Juliet

  Pont a napokban kérdeztem a páromat a Flóra névről (mostanság ez a kedvenc :)) Erre elhúzza a száját, s kinyögi h Flóraszept :S  Nincs a világon olyan név amit ne lehetne csúfolni :(

 • 2007.05.02 20:56:29Juliet

  Ezt most találtam, női név: Szerkő  Babás Szerkő :D • 2007.05.02 21:39:25marcangoló

  Nálunk is szóba jött a Klára, de elvetettük, és a szülésznőmnek sem tetszett. :-D

 • 2007.05.03 07:41:48zolnaid

  gitta08, él Mo. on Luna, 11 éves, de az osztrák apukája miatt nem a magyar anyakönyvezés szabályai vonatkoztak rá. Egyébként nagyon szép név.

 • 2007.05.03 16:13:12gitta08

  Kedves Hicudzsi,

  sem tudom miről szólt volna az a hosszú írás, csak remélem, hogy nem arról, hogy a Lunát, hogyan lehet csúfolni a pajkos kis osztálytársak által, mert hát persze az Emőkét is lehet ugyanazon az alapon, khm. Meg lehet a Pistit is, meg a Bélát is. De rossz az, aki rosszra gondol, ugye.

  Amikor Bakács beszélgetett Takáccsal a Tiloson, én sem fogadtam el teljesen mindent, amit a nevekkel/betűkkel kapcsolatban mondott, de azért sejtem, hogy arra, amit a Tamásokkal kapcs. írtál, csak annyit mondott volna, hogy, "de ugye nem mindegyik Tamás nevű ismerősöd Szabó? És bírnak különböző becenevekkel is?" Te is inkább Hicudzsi vagy magadnak mint Emőke, nem?

  Én is inkább csak egy építőkockánál komolyabb játéknak gondolom, és hát az ember szeret játszani.

  Na, mindegy. Szerintem a Luna mégsem egy Izaura vagy egy Nepomucéna. Sőt nem érzem magam annyira különcködőnek, hogy egy "inkább ide sem teszem" írással kelljen rám reagálni. Vagy csak beleszóltam volna egy privát fórumba ehelyt? Mert most valahogy ilyen érzésem lett, és ez nem olyan jó.

  Mindenesetre én innen el.  Ja, de előbb üdv a másik Lunának! :-)  Agyő! • 2007.05.13 21:48:40ßóbita

  Én nem szeretnék sem túl "köznapi", sem túl extra nevet adni majd a gyerekemnek.
  A Dorinába voltam beleszerelmesedve, de abból már nagyon sok van. Aztán felfedeztem a Norinát, azóta ez a favorit, tuti ez lesz majd a gyerekem neve. Ezt így, 17 évesen kijelentem XD

 • 2007.05.13 22:10:21Hicudzsi

  Gitta mivel agyővel búcsúztál el, gondolom már nem nézel vissza ide, de azért reagálok.  Nem tudom miért gondoltad, hogy a Lunaval vannak bajaim, elárulom neked, hogy a nővérem és olasz exférje is ezt a nevet nézte ki jövendő kislányuknak.  A Takács Tiboros dolgon meg igenis eldurran az agyam ha visszaolvasom újra, akkor is.  Nem vagyok tudós ember, tapasztaltam már elég sok olyan dolgot amire tudomány mai állása szerint nincs válasz, de egy megszállott már-majdnem-tudós ember társa vagyok hosszú évek óta aki az emberi viselkedést, gondolkodást tanulmányozza mióta az eszét tudja, és az ember egyéniségében a lehető legkevesebb szerepe van a nevének, kivéve akkor ha olyan szerencsétlen nevet kap, hogy az egész gyerekkora arról szól mikor harsan fel a kacaj a hallgatóság körében.

  Ennyi.  Nem az hangzott el itt, hogy a "Hannák" akiknek ilyen vagy olyan a becenevük és ez meg az a vezetéknevük ilyenek vagy olyanok...

  hanem az, hogy a Hannák mind ilyenek... Akkor a lányom látens Hanna, de én inkább csak egy - mások szemében - átlagos 3,5 éves kislánynak sorolnám be, ugyanis a korosztályabeli kislányok azok vagy kis dívák vagy visszahúzódóak :)

  Én nem azonosulok a becenevemmel nekem ezt senki ne is elemezgesse, Emő vagyok vagy Emőke, szimplán. A Tamás ismeróseim közül kettőnek teljesen egyezik a teljes neve... sőt vicces, de a becenevük is ugyanaz, egyébként az enyém is az volt egy ideig...  Na mindegy...

  A Giordano Bruno-s dolgot fenntartom :):):)

 • 2007.05.13 22:29:08evaandrea

  Takács Tibor egy kiváló asztrológus, aki már jó régen kutatja a nevek+ személyiségjegyek+horoszkóp összefüggéseket.

  Ha most szülnék, biztos megnézném névadás előtt a könyvében, mit jelent az adott név.

  Egy ideig, (sajna most már nem tudok)jártam előadásaira.

  Szeinte nagyon leegyszerűsítve a magzat sugallja a szülőnek, milyen nevet adjon.

  Ez nagyon ezoterikusnak hangzik, és nem is kell hinni benne, anélkül is működik...

 • 2007.05.13 22:33:10Tori

  Nem akarok senkit megbántani, magam is megalapozottnak tartom az asztrológia _bizonyos_ tételeit, de a profi ezo emberekről mindig az jut eszembe, hogy ha kalapácsod van, mindent szögnek nézel. Értsd: aki nagyon belelovallja magát a horoszkópba, mindenhol csillagjegyeket fog látni, és ez igaz a világ minden tudományára, hobbijára, stb.  Ha most szülnék, akkor is csak a megérzésemre hagyatkozva adnék nevet. Az anyai ösztönnél misztikusabb és érvényesebb nincsen. ;)

 • 2007.05.14 08:32:24Hicudzsi

  Evaandrea!

  Na ja itt a bökkenő... én kerülöm messzire az asztrológiát :)  Tori!

  Igazad van a kalapács és szög hasonlattal.  Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy Kovács X. Pistike nem a csillagjegye és a neve miatt lesz boldog és elégedett fiatalember, hanem azért, mert szerető családban odafigyelve nevelik :)

 • 2007.05.14 22:50:42evaandrea

  Tori, Hicudzsi,

  a kételkedés joga nagyon fontos. És egyáltalán nem szabad semmit minden fenntartás nélkül átvenni.Szerintem se. A csillagjegyek, a horoszkóp, meg egy csomó ezoterikus dolog, amiről esetleg akár fogalmunk sincs, tőlünk függetlenül működik. Az asztrológia egy elég bonyolult ősi tudomány, ami élni segít. Megismerni magunkat, a gyerekeinket, a velünk kapcsolatban lévőket.Segíthet abban, hogy jobban éljünk meg dolgokat, akkor is, ha nagyon fájdalmas, mert megláttat esetleg összefüggéseket. Segíthet pl abban, hogy jobban értsünk másokat, pl a gyerekeinket, hogy jobban segíthessünk az útjukon.

  Szóval ez is csak egy eszköz, mint egy nyelv.

  Vicces, de akár arra a misztikus megérzésre is választ adhat, miért döntesz ösztönösen egy név mellett. Szóval tök érdekes, de nagyon időigényes dolog.Nekem most nincs időm erre, belecsöppentem egy kurzus közepébe, és a munkaidőm változása miatt abba is kellett hagynom. Mégis jó, hogy ott voltam, mert bár kétkedőn, fenntartásokkal mentem oda, látom, hogy az asztrológiának köze nincs ahhoz,ami a különböző médiákon keresztül eljut hozzánk. Egy nagyon egzakt tudomány.Ami elég meglepő. Mert a magazinok egymásnak ellentmondó horoszkópjai alapján nem gondolná az ember...

 • 2007.05.15 05:21:52Kornélia:Lia

  Tori!!! Kissé késő reagálok, de ha tudni akarod, azért nem lett Kornélia a lányom, hogy ne legyen még Korni a családban.

  Amúgy fogalmazhatnál decensebben...nem vagyok művésznő, de ha nagyon akarod tudni, újságíró vagyok.

 • 2007.05.15 09:53:28Tori

  Kornélia, ahhoz képest Te se vagy a decens fogalmazás mintaképe. Csak nem tartottam ésszerűnek, hogy beszólsz valakinek egy extravagáns névadás miatt, miközben a Te lányod se Erzsébet. Ez nem művészlélekség dolga.

 • 2007.05.15 10:23:41Tish

  Ajajjj... akkor én már meg se merek szólalni:) Abszolút nem magyaros se a család, de a keresztnevem, sőt, még ráadásképp alliterál is. Viszont mindenki megjegyzi magának, úgyhogy nem szoktak keverni senkivel:) Mivel a férjemnek sincs egyszerű neve (német származású a családja) eszembe se jutott magyar neveket választani a lányomnak, nem éreztem illőnek hozzá. Pedig majd megveszek a Hannáért:) Két hónapig bújtuk az utónévkönyvet mire kiválasztottuk demokratikusan a neveket, egyet ő, egyet én. Megveszekedett hülye vagyok, tudom, de nekem fontos volt, hogy ugyanazzal a betűvel kezdődjön az általam választott név, mint a családneve, ill. a jelentése szép legyen. A férjem a szerint választott, hogy legalább a keresztneve első betűjét átadhassa, ugyanakkor a jelentésén túlmenően lehetőleg kelta, vagy germán eredetű legyen (mondavilág mániás:). Így lett a lányom Tíra Kámea. A jelentésük, Tíra: Thor isten nevéből képezték, Kámea: domborművesen vésett ékkő. A rokonok megszokták és szeretik, a dédi pedig mivel nem túl jó a memóriája, a becenevén hívja:)

  Nyugodtan kövezzetek meg érte, de a mai napig nem bántam meg, és soha nem is fogom:)

 • 2007.05.15 12:32:23eszter

  Tírát ismerek, és tök jó fej. Nincs kő.

 • 2007.05.15 12:33:30kaposztalepke

  HIcudzsi: Takács Tibornak én is hallottam előadását is, utána néztem bele a könyvbe. Nyilván ez sem olyan egyszerű, hogy megnézed azt a nevenként 10 sort, és minden olyan nevű egy az egyben olyan. Hajlamok vannak, adottságok, és ezen kívül nagyon sok múlik azon is pl, hogy milyen nevű az anya, és egy adott hajlam a neveléssel összefüggve hogyan fog a gyerek tulajdonságaiban később megjelenni. És ez már nagyon különböző lehet. Bár asszem ezt is már írtam régebben is. És a példát is rá. HOgy pl a gyereknek lehet harcos, küzdő személyisége. Ami kapcsolatban van a nevével. De hogy ez hogyan fog megjelenni nála, az sok mindenen múlik. Megtanulhatja azt is, hogy hogyan küzdjön másokért, hogy legyen "segítő", vagy éppen ha ez nem sikerül neki, akkor mindig mások ellen fog küzdeni, vagy az egész világ ellen..lehet boldog, vagy csalódott, megkeseredett..ahogy mindenki más is. Úgyhogy a név igenis jelezhet bizonyos tulajdonságokat, hajlamokat, de nem determinálja véglegesen és tök egyértelműen az életet, hogy akkor minden azonos nevű ember egyforma. És sok múlik azon is, hogy milyen körülmények közt hogyan használja a nevét, ki hol hogyan becézi, stb. Szereti-e a nevét, vagy tudatosan módosít rajta, mert nem tetszik, és kéri, hogy úgy szólítsák, stb-stb.  A könyvet egyébként én nem is vettem meg pont ezért..értem én, hogy vhogy nyilván korlátozott terjedelemben, leegyszerűsítve és kicsit egyértelműsítve kellett vhogy összehozni, hogy embertömegek számára használható legyen vmilyen szinten. De tényleg inkább megismerés, érdeklődés stb szempontjából jó sztem, nevet én sem választanék

  úgy, hogy végigolvasom, és aminek tetszik a magyarázata, azt ráhúzom a gyerekre, ha jónak érzem, ha nem. Úgyis érzés alapján választunk, és szeretek hinni abban is, hogy nem véletlenül választom azt, amit, a gyerek "leküldi" a nevét, és a sorsát, amit meg akar élni, és ebben segíthetem. HA meg "rosszul választunk", akkor annak is lesz jelentősége, és szerepe abban, amit meg kell tapasztalnia.  Egyébként én éreztem már olyat régebben is, amikor ilyenen nem filóztam, hogy bizonyos nevű embereket egyszerűen nem különösebben csipázok. HOgy többet is ismertem, és egyikük sem volt szimpatikus. VAgy hogy a velem azonos nevűek közt vhogy mindig találtam magammal vmi kis közös mozzanatot (nem a végső, megjelenő tulajdonságban, az lehetett nagyon különböző is..inkább az indíttattásokban, hajlamokban)..vagy pl 18 éves koromig vhogy mindig vagy Gáborokba vagy Péterekbe estem bele..és mindig csalódtam..amikor megfogadtam, hogy Gáborral és Péterrel többet nem kezdek, kezdtek jól alakulni a dolgok:))))

 • 2007.05.15 12:40:15Tish

  eszter: :-)

 • 2008.06.22 04:43:02Kessy

  Én Kesszi akarok lenni, de sajnos ilyen név nincs =( Pedig sztem szép név lenne! Mit gondoltok?

 • 2008.06.22 09:14:07undokmano

  Mi csúnyán megszívtuk a kisebbik fiunk névadásával. Nem akartunk egyáltalán különleges nevet adni, aztán véletlenül igen jól sikerült. Zolta lett a drágám. A család óvott a Péter névtől, mondván az milyen rosszcsont név. Hát nemrég megállapítottuk a férjemmel, hogy lehet, Petikeként szemünk fénye közel nem lenne ennyire gáz, de még az is megállapította ugyanezt, aki annak idején óvott tőle... Amikor kitudódott a Zolta, akkor anyázás volt, hogy szegény gyerek stb. Egyenlőre él és virul, egyetlen alkalommal érte hátrány a neve miatt, amikor egy kötelező szakorvosi vizsgálaton Borbálaként hívták be.... :D Nemtom hogy lehet a Zoltát Borbálának elnézni... :D

  Agyébként meg a "jaj nem lehet becézni" dumákat élvezem még, mert mindenki kényszeresen becézi a gyerekeket a környzetemben, és csak akkor szokott csend lenni a "és hogyan becézitek" döbbent kérdés után, ha azt választolom, hogy gyapjas, vagy azt, hogy kockafejű. :)

  Következő fiamat Boldizsárnak akarom nevezni, de emiatt még csatáznom kell egyet a férjemmel. Ha nagyon nem akarja, akkor Petike lesz és kész. :D

 • 2008.06.22 09:52:14druantia

  Péteres anyukaként mondom, igazuk volt, akik azt mondták, hogy a Peti rosszcsont név :))). Az én gyerekem legalábbis egy kis pokolfajzat :))).  Tírát én is ismerek, egy ötvenes keleti származású pasi :).

 • 2008.06.22 10:11:32cecameca74

  Gondoltam a második is leány lesz és akkor lesz egy Hanna Lillánk és egy Panna Sáránk,ehhez képest fiu lesz ,és Péter Manó.

 • 2008.06.22 10:59:28Morsx

  A Luna nev nekem is tetszik. x)

  ami meg nagyon bejon: Anna, Freja, Leticia (Morticia miert nincs?x) ), Livia, Morgana.

  amitol viszont fetrengtem: Kreszcencia, Andromeda xD, Lolita, Merilin (szegeny gyerek, csak tippelek, hogy fogjak becezni xDDD), meg Ametiszt, Amidala...orulet.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta