SZÜLŐSÉG

Amivel a gyerek az őrületbe kerget

2007. április 26., csütörtök 08:36

Előrebocsátom, hogy imádom a gyerekeimet, talán nem kell elmagyaráznom, hogy miért. Mégis előfordul, hogy úgy érzem, megbolondulok egy-egy megnyilvánulásuktól. Alvás, evés, hangerő, hiszti mint problémaforrás.


Hangerő
Szívinfarktus kerülget, amikor az autóban ülve velőtrázó sikítás hallatszik a hátsó ülésről: kell néhány másodperc, amíg a pánikreakcióm elmúlik és megállapítom, hogy csak a csajok vesztek össze a plüsspingvinen.

Alvás
Este kilenc is elmúlik, mire ágyba kerülnek a lányok. Mesélek nekik Finduszról, a huncut macskáról, jóéjtpuszit kapnak és megígérik, hogy alszanak. Ahogy megyek lefelé a lépcsőn, hallom, ahogy elkezdenek csacsogni. Ez még nem lenne baj, de ahogy leülök a kanapéra a nappaliban, már zeng a ház: „Anyaaaaaa! Dejeeeeee!” Felmegyek a szobájukba, adok nekik vizet, betakarom őket még egyszer, majd távozom. Öt perc múlva megismétlődik a jelenet. Aztán még egyszer. Negyedszerre már csak lentről szólok fel nekik enyhén remegő hanggal, hogy legyenek szívesek aludni.

Ébredés
Hétköznap, amikor oviba kell menni, úgy kell kikönyörögni a lányomat az ágyból, ilyenkor hisztis, nyűgös és kibírhatatlan. Hétvégén persze már fél hétkor kukorékol és addig nem nyugszik, amíg az egész családot fel nem ébreszti. Ilyenkor én leszek hisztis, nyűgös és kibírhatatlan.

Evés
A kétéves Pötyi már jó ideje megtanult egyedül enni, és ezt a tudását igyekszik az összes létező alkalommal kamatoztatni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bármi is kerül a tányérjára, nem engedi, hogy etessem, önállóan akarja megoldani a feladatot. Sajnos a levest imádja, nekem pedig mosolyogva kell tűrnöm, ahogy a körülötte lévő egy méter sugarú körben minden tésztás és tocsogós lesz. Ő pedig büszkén feszít az agyonázott előkéjében, hogy milyen ügyesen eszik. Ettől a látványtól mondjuk azonnal fülig ér a szám, annyira imádnivaló. Csak takarítani ne kellene utána.

Rendrakás
Bevethetek bármit, fonott kosarat, ikeás fedeles dobozt a szivárvány összes színében, kartondobozt, bevásárlótáskát, semmivel nem bírom őket rávenni arra, hogy elpakolják a játékaikat, ha nincsenek használatban. A fenyegetésre kaján mosollyal közlik, hogy nyugodtan dobjam ki a játékokat a szemétbe.

Hiszti
A helyszín lehet a játszótér, ahonnan nem akar hazajönni, a bolt, ahol nem kapja meg a csokit, amit akart, otthon, ha nem adom oda neki vacsora előtt a túró rudit, vagy bárhol, ahol a kis dacosnak nem a szája íze szerint történnek a dolgok. Nekem a hiszti kezelése a gyermeknevelés legnehezebb pontja.

Virágok
Nem tudom, vajon más gyereke is ennyire vonzódik-e a virágokhoz, mint az enyémek, de ha nem vagyok elég éber, odasompolyognak a növényekhez és akkurátusan elkezdik tépkedni a leveleiket. Szegény fikuszt egy ilyen alkalommal vagy húsz levelétől szabadították meg. Öröm az ürömben, hogy szerencsére sosem eszik meg a növényrészeket, viszont a földet kitúrják a cserépből.

Fürdés
Ha véletlenül a fürdőkád szélén hagyom a kedvenc habfürdőmet, annak a teljes tartalmát a fürdővízbe öntik. Ezzel búcsút mondhatok az egész nap várt esti szeánsznak: egy jó könyv az illatos vízben ázva – ez már csak álom marad.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.29 08:29:34marcangoló

  Mi még mindig tartjuk magunkat ahhoz, hogy cirkuszba nem. :-) Majd lesz valami, legrosszabb esetben előszedjük a beizzítható nagyszülőket.

 • 2007.04.29 09:08:12Alvomacko

  Mi is voltunk ilyen "útszéli" cirkuszban. Évente egyszer, kb. háromszor.

  A gyerekek élvezték, de én nagyon nehezen viseltem az egész lepukkant komédiázást. :-(

  De éertük mindent, még a cirkuszt is. :-)

  A vurstlikat sikerült kihagyni, hál' istennek. Baromi drágák amúgy.

 • 2007.04.29 09:15:26marcangoló

  Alvomacko, a gyerekek kérik a cirkuszt? Csak mert az enyémek még olyan kicsik, nem is tudják, hogy van ilyen. Persze később, ha az ovistársak, osztálytársak mennek, majd ők is akarnak... Jaj. :-(

 • 2007.04.29 09:44:45Alvomacko

  Igen, kb. 3 évesek lehettek, amikor meg kellett nézni közelebbről és könyörögtek, hogy menjünk be. Mi lakótelepen lakunk és itt majd minden gyerek az oviból volt cirkuszban, így mi sem maradhattunk ki. De amikor már nagyobbak lettek, akkor ők is látták, hogy mennyire szánalmas ott minden. Sajnálták a ketrecben tartott, sovány, kopott állatok, észrevették a lányok foltozott harisnyáját és a produkciók közben a fogszorító koncentrálást. De azért akadt néhány nagyon szép és lélegzetelállító produkció is.

 • 2007.04.29 10:43:19Csöre

  Engem nem vittek el soha cirkuszba (csak tv-ben néztem, és úgy tetszett), mert azt mondták a szüleim, hogy az állatkínzás. Most már én is azt mondom...

 • 2007.04.29 10:50:24Alvomacko

  Csöre: a jó cirkusz szerintem nem állatkínzás. Orosz, francia, kínai. De ezek a vándorcirkuszok, igen. Ott nincs hely az állatoknak, csak kicsi ketrecek. Azokat nem szeretem.

 • 2007.04.29 11:23:19kovvacs

  Költői kérdés:

  Miér ordít a gyerekem abban a pillanatban, hogy egyedül kellene egy kicsit lennie a szobájában?

 • 2007.04.29 12:30:14kovvacs

  Az lehet a baj, hogy mostanában elég sokat voltam vele együtt. És ez nem baj. Csak azt nehéz megszoknia, hogy olyan is van, hogy anya nem vele foglalkozik. Pedig muszáj lesz megszokni, mert a kicsi pár hét múlva itt lesz...

 • 2007.04.29 12:35:37Brumibaby

  kovvacs, mer' gyerek. Mikor meglesz a kicsi is, akkor egyszerre két különböző helyen is fognak ordítani, illetve felváltva is, hogy ne legyen nyugalmad két ordítás közt se. Én eredetileg most sem porontyozni akartam, hanem dolgozni, de édesapa elaludt, fiam egyesével szedi elő a cipőket a szekrényből, és nyilatkoznom kell mindegyiknek a nevét/gyártóját/márkáját/rendeltetését illetően (vissza egy se kerül), miközben a lányom a rádió gombját tekergeti, mint valami rádióamatőr, aki Charles SImonyival akar kapcsolatba lépni.

  Most pedig otthagyta a rádiót max. hangerőn, hogy üvöltsenek az ufók a fülembe, kinyírt valami betévedt rovart, és most sír, mert a bogarat keresni fogja az anyukája, de mire a mondatot befejeztem, nevet, az udvarra akar menni, szisztok, már kinn vannak, csak előbb még összevesznek azon, ki pisil előbb, noha 2 WC-nk van, mire utánuk érek, már benn lesznek újra 2 kiló homokkal a gatyájukban, amit gondosan szétterítenek a kanapén, odakinn is szétpakolják az összes játékot és átrugdalják az összes labdát Ilonka nénihez, aki vidéki rokonait látogatja, és nem tudja visszaadni a labdákat, szóval lesz sírás-rívás és könyörgés, hogy másszak át, mert tavaly is felmásztam alpin technikák alkalmazásával az ereszcsatornába a kedvenc labdáért, de birtokháborításra nem vagyok hajlandó, mindenesetre, addig akartam dolgozni, míg a cirkuszban lesznek, de lehet, hogy a romokat kell takarítanom, szóval kovvacs, ez még csak edzés!:)))))

 • 2007.04.29 12:49:42kovvacs

  Brumibaby, remek ez az összefoglaló :))) Milyen lesz, ha már a negyedik is megszületik... :))))))))

 • 2007.04.29 12:56:49Alvomacko

  Brumibaby: hát én ezekhez képest sehol sem voltam/vagyok gyerekügyileg. :-)

  Engem most a tisztaság és takarítás mániám tesz a sírba. Elolvasok 5 oldalt, majd felpattanok, hogy jaj, a megszáradt ruhákat le kell szedni. OK, ez kész. Leülök a könyvhöz. Jaj, rizst kellene az ebédhez főzni. De a virágot, amelyik tele van bogárral, le kellene kezelni. Morzsára léptem a konyhában. Lááááányok, a porszíííívóóóót! Le kellene már húzni az ágyat is. És mi ez a rendetlenség ebben a szekrényben? Hűűű, de poros ez a polc. Uuuupsz, nem folyik le a fürdőkád lefolyója. És kisült a kalács.

  A gyerekekre igazán nem lehet panaszom, inkább én megyek az ő idegeikre, mert pattogok, mint egy gumibéka. :-)

 • 2007.04.29 14:19:12Brumibaby

  Alvomacko, mi az, hogy könyv?

  :))))

  Az iménti történet folytatása a következő lett:

  Kimentem utánuk, tök aranyosan homokoztak, füvet szedtek és levest főztek nekem, én meg közben muskátlit ültettem. Majd a lányom egyszercsak ISZONYATOS sikoltozásba kezdett, hát valahogy megcsípte a fűben egy darázs a lábaujját. Nagy velőtrázás közepettte bementünk, ecetet kerestem, Zyrtec cseppeket és kalciumot adtam neki, közben ordított, s mikor elfogyott a levegője, a fiam a másodpercre beállott csendben megkérdezte: Anya, sütsz palacsintát?

  Hát ezen meg már röhögnöm kellett.

  De aztán megnyugodtak és most elmentek a cirkuszba, csend van, megyek dolgozni, sziasztok.

 • 2007.04.29 14:21:29Alvomacko

  Brumibaby: hogy birod?

  De biztos jól, mert olyan aranyosan és lelkesen tudod ezeket a sztorikat leírni. :-)))

 • 2007.04.29 15:40:29kovvacs

  Brumi, na jót mondasz, én rettegek a darázstól:(

  Itt a környéken még a lódarázs is előfordul. Tavaly legalábbis volt szerencsém látni párszor.

  Mezítláb volt a lányod?

  Kiszívod-kinyomod a darázscsípésből a mérget?

  Mijeza Zyrtec cseppek, szerezzek be, érdemes?

  A kalciumot és az ecetet tudom.

  Azér vagyok ilyen fóbiás, mert gyerekkoromban kb. 5 éves koromtól kezdve 15 éves koromig minden évben megcsípett darázs. Belekönyököltem, benne volt a blúzban, amit felvettem, rávettem a sapkát miközben a fejemen volt, legutoljára bicikliztem miközben a hajamba akadt bele és a nyakamba csípett. Az tuti, hogy én nem rendelkezem azzal a bizonyos halálos allergiával.

  De a gyerekemet annyira féltem :(((

 • 2007.04.29 16:17:09Brumibaby

  kovvacs, ált. nem nagy szám, csak nagyon fáj, de ezt tudod. Zyrtec cseppek antihisztamin, a gyereknek ekcémára jár amúgy.

  Engem sokszor megcsípett, és soha nem hallottam róla, hogy ez nagy gáz lehet (leszámítva a minden évi balesetet, amikor vki a sörösüvegbe mászott darazsat megissza), és amikor Pierre Richard a Balfácánban megnőtt, nem is értettem, miről van szó.

  Szülőként aztán már más a helyzet. A fiam kb. két éves volt, amikor egy nadrágjába a szárításkor beköltözött, néhány napig étlen-szomjan kibírta a szekrényben, majd mikor ráadtam, össze-vissza harapdálta a combját. Na, akkor elég rémülten felhívtam az ügyeletet, és ott javasolták a kalciumot, és figyelni kellett, nem dagad-e a szemhéja, nem rekedt-e, stb., de nem volt semmi,úgyhogy túltettük magunkat.

  Lányommal inkább az a gond, hogy eddig is félt az ilyen-olyan mászós állatoktól, és ez nem használt ennek.

  Ja, hogy a kérdésekre is válaszoljak: SZandált-zoknit viselt, azon keresztül csípte meg. Nem szívtam-nyomtam ki a mérget, tkp. eszembe se jutott, nem tom, kellett volna?

 • 2007.04.29 16:19:36Brumibaby

  Bocs, nem a fiam bírta étlen-szomjan a szekrényben, hanem a darázs, és az harapta meg a gyerek combját is, nem fordítva...

 • 2007.04.29 16:20:17Anyatünde

  Kovvacs: A Zyrtec cseppek ún. 2. generációs antihisztamin szer, allergiás reakció kialakulását megakadályoz(hat)ja, arra a bizonyos halálosra önmagában tuti, hogy nem elég. Allergiás szénanáthára is adják, nálunk a Nagy szedi kb. 1/2 éve. A Fenistil cseppekkel szemben kevésbé álmosít.

  Vényköteles, nem tudom, házi gyerekorvos magától felírhatja-e, vagy csak szakorvos javaslata alapján. A Fenistil cseppeket felírhatja gyerekorvos is, szerintem darázscsípésre az is jó.

  Amúgy akartam írni, hogy vigyázz légyszi magatokra!!! ;-)) 1.5 gyerekkel (1 kint, 1 bent) írtam doktorit, 3 gyerekkel könyvet, mindkét alkalommal majd kinyúltam, mert segítségem (a férjemen kívül, ő is leginkább csak hétvégén játszott...), az ugye nem volt.

 • 2007.04.29 16:22:45Anyatünde

  Látom, Brumi is válaszolt... ;-))

 • 2007.04.29 16:26:12kovvacs

  Direkt elrontja a legóalagutat, aztán jön sírva, hogy menjek már kijavítani :)))))) Meg kell kajálni :)))))))))

 • 2007.04.29 16:26:40Brumibaby

  Gyerekorvos írta fel nekünk a Zyrtecet.

 • 2007.04.29 16:30:57Alvomacko

  Anyatünde: apósom - tüdőgyógyász - a Zyrtec helyett nekünk a Telfastot írja. Azt mondja, hogy az még a Zyrtecnél is jobb. És a Telfast egyáltalán nem álmosít. Én már több éve szedem februártól októberig. Az is vényköteles.

 • 2007.04.29 16:39:31kovvacs

  Brumibaby, Anyatünde, köszönöm.  Brumibaby, van egy halálos verzió. Nem annyira a darázstól függ, mint az egyéni érzékenységtől, és emlékeim szerint (senki ne vegye készpénznek, csak most nem fogok tudni hirtelenjében utánajárni) a második alkalommal öl. Maga a darázsméreg.

  Amire a kalcium van, meg a fenistil, az a virágpor, ha nem tévedek. Mert hát a darázs koma nem mos fullánkot szúrás előtt, és minden allergén bioszemetet bevisz a méreg mellé.  A lódarazsaknak meg külön megint utána fogok nézni, az csúnyább ügy.  Olvastátok az 1984-et? Én nagyon régen, van annak már 15 éve vagy több is talán, de megmaradt bennem, hogy "az az állat, amitől vallasz". Nekem ez a darázs. Épp a napokban gondoltam rá, hogy szorongás ellen legjobb az infó, tehát mindent meg fogok tanulni, ami a témához köthető.

  Mellesleg meg az ízeltlábúakat úgy általában utálom és félek tőlük, de a darázsnak kitüntetett jelentősége van. Nekem csak ez az egy dolog pokol a falusi életben, itt nincs olyan, hogy tökéletesen megvédd magad az ízeltlábúaktól.

 • 2007.04.29 16:45:56Brumibaby

  kovvacs, jól megnyugtattál. Mindkettő az elsőn van túl...

 • 2007.04.29 16:57:58kovvacs

  Bocs Brumibaby, ez valami hihetetlenül ritka történet, nem véletlen, hogy sose hallottál róla. Nem akartalak beparáztatni. Amúgy meg a dolog másik oldala, hogy állítólag nem lehet csinálni ellene semmit, mert nem szűrhető, de ha kiderülne valahogy, akkor sincs rá megelőzés.  Magyarul fejedre eső tégla esete.  Ez most nem fog Téged megvigasztalni, de autóbalesetben több gyerek hal meg, tehát ez reálisabb veszély, ha már szoronganivaló kell.  És mivel ilyen állat voltam, ezért most megpróbálom előkaparni azokat a weboldalakat, ahonnan régen ezeket a tévinfókat elolvastam.

  Akkor ennyivel már lógok.

 • 2007.04.29 16:58:30Alvomacko

  Én darázsvédő vagyok. Mert igazából a darázs tényleg nem bánt! Legalább is nem önszántából.

  Ha feléd közelít sé elkezdesz csapkodni, hadonászni, akkor ő is megijed és védekezésből megcsíp.

  Én a gyerekeimet és a Kapitányt tanítom, hogy sose csapkodjanak darázs van a közelben. Egész jó sikereket értem már el náluk. A darázs az édes illatra, a húsfélék szagára jön. Tavaly a nyaraláson minden reggel a kertben reggeliztünk egy kis csíkos társaságában. Mindig adtunk neki sonkát. Azzal ő jól elvolt, nem akart ránk szállni. Azt elharapdálta, elvitte a darabokat valahová és mindug visszatért újabb falatért, de társasásgot soha nem hozott magával.

  Nekem már üldögélt a kezemen darázs, esze ágában nem jutott megcsípni. Megszimatolt, megpihent, aztán folytatta az útját.

  Mindig mondom a lányoknak, hogy en mozogjanak, hagyják a darazsat békén, hogy körbejárja őket, aztán úgyis elmegy, mert rájön hogy semmi ehető vagy begyűjthető nincs rajtunk.

  Hamarabb elmegy, mintha állandóan hessegetnénk.  Ettől függetlenül léptem ill. kertkapunál nyúltam bele darázsba, ezek kivédhetetlen helyzetek. Ilyenkor roppantul sajnálom őket, mert egyikünk sem akart szándékosan rosszat a másiknak.

 • 2007.04.29 17:01:09kovvacs

  Brumi,

  tessék, kapásból kiderül, hogy rosszul emlékszem és nem is olyan gáz a helyzet:  http://www.ujszo.sk/clanok_tlac.asp?cl=163868  Majd még keresek.

 • 2007.04.29 17:03:19Alvomacko

  Hűűűű, de sok gépelési hibával írtam.

  Amúgy asszem az allergiadolog már az első csípésnél jelentkezik. Van akinél a darázscsípés gégeödémát okoz, de ez megy mogyoróval és valamilyen tengeri herkentyűvel is. Ezért halálos.  De lehet, hogy nem ugyanarról beszélünk?

  Azért jöhet mindeféle info, nem parázunk, mert mi nem para mamák vagyunk. :-))))

 • 2007.04.29 17:05:13kovvacs

  Brumi, ez már sokkal rosszabbul hangzik:

  http://www.hazipatika.com/articles/Allati_csipesek?aid=20060508121725;p=1;HPID=8596B485-B1D6D96B-066D252D-25103056  de vannak benne jó infók.

 • 2007.04.29 17:09:11kovvacs

  Rutinos kolleginák, segítsetek.

  Mi most a trend a fertőtlenítésben? Ha gyerek elcsúszik, sebet szerez, ilyesmi?

  Betadin oldat, betadin krém?

  Ez is egy olyan téma, amiről minden idősebb nőrokon tudja, hogy hogyan csinálták a második világháborúban :P

 • 2007.04.29 17:15:07Alvomacko

  kovvacs: befognám a pofámat, de nem megy. Mentem volna sétálni, de ezek a büdös kölkök lusták. Most itthon nyűglődök. De lehet, hogy elmegyek egyedül.  Szóval, bevallom töredelmesen, mi nem fertötlenítettünk semmit. Csak vízzel öblítettem le. A horzsolásokat meg nem ragasztottuk le, mert csak nyirkos maradt a kötés alatt és volt, hogy be is gyulladt. A gyerekek is jobb szerették, ha szabadon maradt a sebes kar, láb. Kicsi korukban amúgy sem volt semmi más csak jód, az meg veszettül csípett. A víznél is jobban.  Ooops, itt beborult. Ennyit a sétáról. :-(

 • 2007.04.29 17:21:46Brumibaby

  kovvacs, kösz, most, hogy épp túlvagyunk rajta, NEM olvasom el, mert megőrülök.

  Doktor nénink általános, minden helyzetre irányadó és többszörösen bevált utasítása: "FIGYELD A GYEREKET". Úgyhogy ezt teszem.

  Ami a sebeket illeti: neked 1,5 pici gyerekkel még jár a komplett kisműtő, gumikesztyű, betadine oldat, steril mullpólya, stb. Az én hat évesem már naponta igényelné... Mert amikor elkezdenek járni, nem is hinnétek, sokkal kevesebbet sérülnek, mint mikor futnak, bicikliznek. A fiam igazi hipochonder, "folyik a piros vérem!!!" kiabálta pár évvel ezelőtt, mint egy egy kuruc vitézbe oltott Petőfi Sándor, ha csak egy pici sérülés volt a bőrén. Ma naponta eltakar a betonon futkosás meg focizás közben, és újabban hősies: "Csak egy kis MORZSOLÁS (sic!), anya!"

  SOkat segítenek elsősorban a lélek ápolásában a mesefigurás meg újabban a tetkós ragtapaszok. Utóbbiak tavaly annyira népszerűek voltak, hogy azt láttam, óvatosan karmolássza a lábát egy darab cseréppel, hogy kapjon rá egy kígyót :))

 • 2007.04.29 17:26:40Anyatünde

  Ha föld vagy hasonló van a sebben, azt mosd ki (csapvízzel). Én leginkább a zuhanyból folyatnék rá langyos vizet, azzal jobban tudsz belecélozni a sebbe, mintha a vizcsapnál kézzel maszatolod. Persze nem kell teljes erőre állítani a zuhanyt, szerintem úgy elég fájdalmas. Utána óvatosan leitatni a vizet/vért, és aztán jöhet a betadin oldat.

  Most nézem a betegtájékoztatót, elvileg sebek kezelésekor a gyógyszertárban kaphatót 10-szeresére kell hígítani, és azt rá lehet tenni a sebre is, nem csak a környékére. Szerintem legegyszerűbb Nurofen adagolófecskendőjével megcsinálni a hígítást. Vagy kiskanállal...;-))

  Ha nem vérzik különösebben, akkor inkább csak azért kéne bekötni, (steril gézlappal, vagy valami gyorskötözővel) hogy ne menjen bele megint piszok. Éjszakára nem is muszáj, ha nem nedvedzik, vagy hasonló.

 • 2007.04.29 17:53:41kovvacs

  Köszönöm:)  Én múltkor nagyon gáz voltam, mert nem csináltam semmit egy kis horzsolással. Aztán már majdnem egy hete volt és még mindig látszik egy picit. De szépen tisztult: magától ledobott egy réteget, azóta meg csak gyógyul. Csak közben a dokinéni közölte, hogy fertőtleníteni kellett volna, biztos mondta is, hogy szerinte hogyan, de éppen el voltam foglalva a rettegéssel, mert oltás előtt 2 perccel magyarázta el a dolgokat.

  Betadinom, mmint az oldat van itthon,

  akkor legközelebb vízzel lemosom, kicsit ecsetelgetek betadint, oszt kész.  Azt nemtom, hogy jól tettem-e de neogranormont időnként kentem a gyógyulgató felületre.

 • 2007.04.29 18:00:41Csöre

  Darázscsípés: ha valaki allergiás rá, avagy lódarázs csípte meg, akkor a kórházban is Ca-ot kap, csak infúzióból, intravénásan. Lódarázs csípés akkor veszélyes (bárkire!) ha több is megcsípte, illetve ha mellkas fölött érte a csípés (akár egyetlen egy darab). Terepgyakorlaton volt rá példa, hogy a fészküket őrző lódarazsak jól összecsípkedték a gyanútlanul arra bóklászó évfolyamtársaimat. 1 napig benttartották őket kórházban, de szerencsére nem lett semmi. A darázs tényleg nem veszélyes, a lódarázs viszont adott esetben támadhat, és nem kiszámítható. Aki tudja, hogy allergiás a csípésre, annak fel tudnak írni vmit (nem ismerem a készítményt, nyilván valami antihisztamin), és akkor nincs gáz.

 • 2007.04.29 18:04:24Csöre

  Ja még valami: a darázs fullánkja visszahúzható, így nem igazán van vesztenivalója, ha úgy dönt, akkor csíp. A méhecske fullánkja viszont csípés után beleszakad, így ő elpusztul. A méh tényleg csak akkor csíp, ha támadásként érzékeli a közeledést.

 • 2007.04.29 18:07:09Csöre

  Még valami! A döglött darázs is tud csípni! Például ha rálépünk. Ugyanis a fullánkja mehcanikusan működik, így ha összenyomódik a potroh, előbukkan a fullánk. Ha egyszer találtok (főleg ősszel lehet) döglött darazsat, meg lehet figyelni rajta, kézzel megnyomni a potrohát. Gyerekeknek is tanulságos.

 • 2007.04.29 18:20:17kovvacs

  Csöre, köszi az infókat.  Szintén félinfó, nem tudom, meg tudod-e erősíteni, hogy a darázs is inkább csak akkor támad, ha a fészke közelébe mész.  Amúgy tavaly vettem valami Bábolna bilit, amiben van feromon meg méreg, a legyekre meg a darazsakra jó, és asszem vízzel kell nyakonönteni a vödröcskét, hogy aktivizálódjon. Aztán felaggatni egy fára pl. Fontos, hogy fel legyen akasztva, mert ha felborul, a feromont nehéz összetakarítani, és akkor aztán télleg a tied a környék összes csíkosa...

  Még nem üzemeltem be.  Meg gondolkodom hivatásos darázsirtókon, mert a házikónk fával fedett és már nem mindenhol tökéletesen leápolt részénél gyülekeznek a komák. Van olyan fajuk, amelyik korhadt fában lakik, gondolom, azok laknak szépen ott...

 • 2007.04.29 18:29:52Csöre

  kovvacs, valóban, darázsfészek az veszélyes üzem. De akkor is megcsíphet, ha csak elkezdesz hadonászni meg ugrabugrálni meg úristenúristenegydaráááázsozni.

  Meg kell mondanom, hogy én a lakás falain kívül nem szeretek semmilyen irtószert (a kamrámban van molycsapda), de ha szükséges, megértem a használatát. Egy valamit: ez a bili valószínűleg csak az egyik nem képviselőit gyűjti be. Mi tábori körülmények között állítottuk össze a következő csapdát: pillepalack felső harmadát levágni, üveg aljába ragacsos-édes szörp, a levágott palacktetőt fordított irányba becsúsztatni (mint egy tölcsért) az aljába és így fellógatni az inkriminált helyekre.

 • 2007.04.29 18:59:23Brumibaby

  Így gyűjtk össze a szőlészek is, cukorsziruppal, hogy ne zabálja meg a szőlőt.

  Lelkemtől lelkedzett gyönyörű magzataim hazatértek a cirkuszból, ahol eszméletlen mód lenyúlták az apjukat a tevére üléssel, stb. Én meg nem tudtam megágyazni nekik, mert nem lehet a szobájukba belépni a kupitól. Felhívtam az anyámat (ettől függetlenül), mert meg kellett volna beszélnünk pár dolgot. Fiam a néhány percet merő szórakozásból végigüvöltötte: "Ví vill, ví vill rakjú", kb. 14x megkértem, hogy ne tegye, de nem használt. A láboncsípett gyermekem leborított egy legósdobozt és otthagyta a fenébe. megkértem őket, segítsenek összepakolni, mert nem tudom megcsinálni az ágyukat. Láboncsípett közölte, hogy neki a Minimaxot kell néznie.

  Apukájuk közölte, hogy nincs még két ilyen elkényeztetett gyerek a környéken.

  Én meg leordítottam a hajukat.

  Erre jöttek és összepakoltunk együtt.

  De én szarul vagyok a saját ordibálásomtól.

  Tényleg el vannak kényeztetve, és azért kell üvöltöznöm, ha valamit igazán el akarok érni?

  Áhh, elment a kedvem a porontyozástól is. nem vagyok ide való.

 • 2007.04.29 19:06:12Csöre

  Ugyan, Brumibaby, csak túlpörögtek a gyerkők. Egyébként megértelek, ha én kiabálok vmiért (többnyire semmi értelme sincs), nekem is irtó lelkiismeretfurdalásom van. Először 2 hetesen. (Miért nem tud ez a gyerek szopni, mint más rendes csecsemő?) Itt mindenki küzd a porontyaival, meg persze néha dicsekszik velük. Nekem nagyon tetszett, amit tegnap írtál, hogy vicsojgó dínósat játszol a játszótéren.

 • 2007.04.29 19:24:39Alvomacko

  Brumibaby: ne kenődj el! És üvöltözni én is szoktam. Bár már egyre ritkábban. De én vertem is őket. :-) Na, az még rosszabb, mint az üvöltözés. Nagyonn a lelkiismeretfurdalás.  És mi az hogy nem vagy idevaló? Én nem értem. Van valahol valami kritérium? Én nem láttam ilyesmit. :-)))

  És én úgy szeretlek olvasni. :-)

 • 2007.04.29 19:25:56Alvomacko

  Nagyonn = Nagyobb

 • 2007.04.29 21:04:51kovvacs

  Brumibaby,

  sztem tök normális, ha az amúgy imádnivaló szuper kölykeink időnként az agyunkra mennek, az agyunk eldurran és kijön belőlünk a hangerő. És aki ilyet sose csinál, az vagy hazudik, vagy azér menjen pszichomókushoz, mert a saját önérvényesítő képessége kisebb egy hóvirágnál, és a legjobb úton van afelé, hogy depis legyen.

  Szerintem gyerekkel üvöltözni nem jó.

  Szerintem gyerekkel időnként üvöltözni NORMÁLIS dolog. Főleg akkor, ha ez a gyerekből kiinduló nemnormális állapotra adott kétségbeesett reakció.

  A gyerek nem hülye, és az a gyerek, amelyiket szereti az anyja, ha meg is ijed, de nem sérül le ettől. Lehet, hogy megszeppen, de baja nem lesz.

  Nyilván nem éjjel-nappal üvöltözöl. Vannak családok, ahol pedig megesik. Nyilván nem üvöltözöl irracionális okból, pl. nem kezdesz el azért kiabálni, mert nem jutottál tovább a kvékkettőben a 129es pályára, és ezt nem bírod idegekkel. Nyilván nem mondasz nekik olyanokat még üvöltés közben sem, hogy csomagoljanak, mert beadod őket az árvaházba.

  Ne legyen lelkiismeretfurdalásod, Brumi,

  jó anya vagy,

  és azt egy jogos kiakadás, jogos fáradtság és jogos üvöltözés még véletlenül se kérdőjelezi meg! • 2007.04.29 21:08:20kovvacs

  Az én lányom meg akkor szereti a legszörnyűbb hangokat kibocsátani magából, ha az anyósommal beszélek telefonon. Csak azért, hogy nehogy kimaradjon az életemből, hogy "mi a baja annak a gyereknek? adtál neki enni? nem fáradt? mikor aludt utoljára? nem rántott magára valamit? és a permetszereket elraktátok?" stb.

  Persze a drágám angyali arccal azonnal csöndbe marad, amint leraktam a telefont.

  Néha tudok röhögni az egészen.

  Azt hiszem, a humor menti meg az anyákat időnként a teljes összeomlástól:)))

  Bár mindig tudnám, hol a humorom...

 • 2007.04.30 00:20:18Tori

  Ma este az egész gyerek úgy ahogy van. MINDENHEZ hozzányúl, amiről tudja, hogy tilos, legyen az óra, telefon, szemüveg, kristályváza. A délután során többször üvöltöttem le a fejét, mint eddig összesen. Már a kezére is ütöttem, amikor a földhöz kúrta apja zsebszámológépét. Mi van ma, kisördögfront?

 • 2007.04.30 09:15:03Tori

  Tegnap éjjel a fenti post után a lányom rátett még egy lapáttal: sikerült addig ugrálnia a kiságyon, míg az egy izmos reccsenéssel megadta magát a sorsnak és szarrátört. Alápolcoltuk néhány tárolásra használt műanyag rekesszel, de most nem tudom, mi lesz. :-/ Soha többé ilyen napot, mint a tegnapi!

 • 2007.05.03 11:12:48vitézlővitéznő

  De rég röhögtem ennyit, mint most, titeket olvasva. Ilyenkor mindig megnyugszom, hogy nem vagyok egyedül azzal, hogy néha igenis ordítok a gyerekkel. Van még három évem, hogy a gyerek megtanuljon olvasni, és ő is elhigyje ezt. Ugyanis meg van győződve arról, hogy csak az ő anyukája ilyen kiabálós, és minden teringette után el akar költözni valamelyik ovistársához, mert "az ő anyukája soha sem kiabálna egy szegény kislánnyal." (sic) Nyilvánosan nem is...
  Hiszti. A legutóbb a következővel szerelt le, amikor elkapta a gépszíj. "Anya, egyszer az oviban is hisztizni próbáltam, és óvónéni azt mondta, hogy ne neki hisztizzek, hanem neked otthon. De ha már neked se lehet, akkor hol?" Mindez persze könnyesen, taknyosan előadva. Azt hittem, megzabálom.

 • 2007.05.03 13:36:22Kékfelhő

  Jajj :)

  ezek az ördögfiókák :)

 • 2007.05.04 14:36:45kovvacs

  Most PIHENNEM KELL.

  Hogy képes arra a lányom, hogy amíg én elrakok X darab tárgyat, addig ős simán szétszór a szobában 2X-et?!

 • 2007.05.04 14:42:54kovvacs

  Na megyek vissza a gyerkőccel a szobába és rákapcsolok. Hátha most én leszek a gyorsabb :)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta