Kajakotyvasztó: illatos zöldségleves

Szinte minden gyerek életében van egy hosszabb-rövidebb időszak, amikor foggal-körömmel ragaszkodik egy bizonyos ételhez, lehet az kakaós tészta, májkrémes kenyér vagy virsli. A virsli-korszakon már átestünk, mostanában viszont nagy feladat elé állított a kétéves lányom: csak levest hajlandó enni, sok tésztával.




Néha-néha nincs más választásom, mint zacskós levest főzni, de őszintén szólva irtózom a sok adaléktól, sótól, ami benne van, no meg annyi köze van egy igazi húsleveshez, mint a tablettás bornak egy üveg 2002-es Takler Regnum Cuvée-hez. Ezért kénytelen voltam nekiállni levest főzni, elmesélem, hogyan sikerült, annyira egyszerű, hogy hozzám hasonló kezdő főzőcskézők is bátran nekiállhatnak.

Hazafelé az oviból megálltunk a piacon és vettünk egy nagy zacskó leveszöldséget, pucolva, felhasználásra készen, csak hogy könnyebb dolgom legyen. Egy kis fej hagymát apró kockára vágtam és a levesesfazékba öntött kis mennyiségű olajon picit megpároltam. Ezután rádobtam a megmosott zöldségeket (kivéve a petrezselyem felét), lejjebb vettem a lángot és a fazekat lefedtem.

A zöldségek a hagymás olajon párolódtak, puhultak, és amikor levettem a fedőt, hogy kicsit megkavargassam, isteni illat csapta meg az orrom. Öt-hat perccel később felöntöttem vízzel az edényt, tettem hozzá sót, daráltam rá borsot és egészen picire állítottam a lángot. Főztem úgy egy órát, majd mikor a sárgarépa teljesen puha lett, levettem a tűzről az edényt, beletettem a petrezselyem másik felét és visszatettem a fedőt rá.

Közben kifőztem a tésztát is és már mertem is ki egy kistányérba az első adag levest, és tettem ki az erkélyre hűlni. Lányom az erkélyajtó előtt toporgott türelmetlenül, alig bírta kivárni, amíg ehető hőmérsékletű lett a leveskéje.

Hozzávalók:
- egy csomag leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, káposzta, karalábé, zeller, petrezselyem)
- egy kis fej hagyma
- 2-3 evőkanál olaj
- só
- bors

További ötleteket, tippeket, recepteket várunk leves témakörben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra