SZÜLŐSÉG

Csecsemők tízezer méter magasban

2007. április 20., péntek 09:13

Tudta ön, hogy manapság már a csecsemőknek is saját útlevelük van? És azt, hogy nem kell teljes árat fizetni a repülőjegyükért, de azért így is tizenezer forintot fizethetünk azért, hogy végig ölben tarthassuk őket? Utazási tanácsok olvasónktól, Alvómackótól.


A légitársaságok és a szállodák általában a második életévüket be nem töltött gyermekeket tekintik az utazás és a szállás szempontjából csecsemőnek. Az ő számukra nem tartnak fel külön ülőhelyeket az autóbuszon, és a szálláshelyek - kevés kivételtől eltekintve - sem számolnak fel külön díjat szállásukért (amennyiben nem foglalnak külön ágyat) és ellátásukért; így részvételi díjuk ingyenes.

A legtöbb légitársaságnál 24 hónapos korig fix, néhány ezer forintos összegért utazhatnak a csecsemők, ám ilyenkor nem jár nekik külön ülés, egy felnőtt ölében kell ülniük. Mindig kérdezzünk rá foglalásnál, hogy a konkrét légitársaságnál mik a szabályok, mert jelentős eltérések lehetnek az árban. Van olyan cég is, ahol a teljes ár 10%-ába kerül a csecsemőjegy. A két éves korhatár az utazás időpontjára vonatkozik, nem a jegyfoglaláséra.

A legtöbb légitársaság hosszú távú járatain mózeskosár kérhető, a Boeing 767-es gépeken pedig falra szerelhető bölcsőt is lehet igényelni. A csecsemőjegyre nem kell reptéri illetéket fizetni, de nem is jár hozzá poggyász. Így ha fejenként két bőröndünk van, plusz a gyereknek is kettő, akkor bizony arra pótdíjat kell fizetni. A legtöbb légitársaság a babakocsit általában ingyen elviszi, az autós hordozót viszont nem vihetjük fel az utastérbe, poggyászként kell feladni.

A felszállás előtt fél órával érdemes a csecsemő orrába orrcseppet cseppenteni, majd landolás előtt megismételni ugyanezt, ha az út négy óránál hosszabb ideig tart. A felszállás és a landolás idején kínáljuk a kicsit cumisüveggel, mert a cumizás megakadályozza, hogy a fülek „bezáródjanak” és a kicsi rosszul érezze magát.

Hétnaposnál fiatalabb csecsemők és koraszülöttek légi utaztatása nem tanácsos, mert a kabinnyomás változása kimerítheti őket. Mivel a csecsemők könnyebben száradnak ki, ügyeljünk arra, hogy csecsemő az utazás előtt és folyamán több folyadékot kapjon!

Sok szállodában ingyenesen biztosítják a gyerekágyat, azonban van, ahol néhány ezer forintot vagy pár eurót kérnek érte. A szállásfoglalásnál mindenképpen jelezzük, hogy milyen korú gyerekekkel megyünk, és hogy pótágyat vagy gyerekágyat kérünk nekik.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy útlevél a csecsemőknek is kell, és ezt csak a két szülő együtt intézheti. Az okmányirodába így hármasban a következő papírokkal kell besétálni: a gyermek lakcímkártyája, születési anyakönyvi kivonata és esetleg az előző útlevele, a szülők személyi igazolványa (vagy kártyaformájú jogosítványa) és lakcímkártyája.

Elvált szülőknél ezenkívül szükséges jogerős bírósági ítélet és jogerős gyámkirendelő határozat is. A négy év alatti gyerekek útlevele 2 évig érvényes, az illeték 1500 forint. Harminc nap alatt készül el, a sürgősségi igénylés dupla illetékbe kerül, és öt nap alatt megvan.

Az útlevéligényléshez nem kell, sőt nem is lehet igazolványképet vinni, helyben fotózzák a gyereket, digitálisan. Ez nem egyszerű, a fotón ugyanis látszania kell mindkét fülének, fontos, hogy nyitva legyen a szeme, valamint nem látszhat a szülő arca vagy keze a képen. Még több információt találhattok itt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.20 09:28:24hanyattka

  wow! Ez csomó hasznos infó, biztos sokaknak hasznára válik. Mi nem utaztunk még repcsin,de unokatesómék sokszor, még sosem panaszkodtak. Azt nem étem, hogy gyerekülést miért nem csatolnak be az anyuka melletti ülésbe. Ölben tartani a gyerőcöt szerintem fárasztó 3-4 órán keresztül, főleg ha izgága egy picit, meg szerintem biztonságosabb, és kényelmesebb külön ülésben. Vagy nem? Én csak elképzelés alapján nyilatkozom.

 • 2007.04.20 10:07:30dijon

  Nyáron repülni fogunk, fiam akkor lesz 9 hónapos, bármilyen hasznos tanácsot nagyon megköszönök. (Vicces lesz az okmányirodában a fotózkodás, csak erős idegzetűeknek...)

 • 2007.04.20 10:16:36Alvomacko

  Nálunk a 10 hónapos gyerekről készült kép. Mondjuk ő már tudott ülni. Én a háta mögött lehajtott fejjel guggoltam és fogtam a derekánál, hogy nehogy hanyatt essen a széken. Mondjuk az ujjam hegye látszott. :-)

 • 2007.04.20 10:19:07csepke

  Ez jó kérdés ez a jegy nélkül de mégse ölben. Ilyen dilemma vonaton is van. Egyszer helyjegyet vettem a gyereknek az IC-n, hogy ne kelljen ölben tartanom a 15 kilós még nem hatévéset 2-3 órán keresztül Bp-Pécs viszonyaltban. Csak azért hogy biztosan le tudjam tenni magam mellé, legyen helye. Már eleve a jegynélküli helyjegyet sem szívesen adták ki. A vonaton meg megbüntettek, hogy miért nincs jegye...

 • 2007.04.20 10:25:03marcangoló

  Alvómackó,tök jó lett a post! :-)

  Lőrincnek is van útlevele, mert egyszer úgy volt, hogy átruccanunk Szlovákiába, ahová személyivel lehet menni, de neki olyan még nincs.

 • 2007.04.20 10:27:44Alvomacko

  marcangoló: köszi. Asszem nevet kell változtatnom. Alvómackó helyett Pörgőmackó. :-)

 • 2007.04.20 10:30:35dijon

  Pörgőmackó:)

 • 2007.04.20 10:50:24Hicudzsi

  Tudjátok, hogy mennyi egy repülőjegy átiratás?

  Egy ismerősöm a kisgyerkőcével akart utazni - neten rendelt - és úgy jött meg a jegy emailban, hogy X.Y. (a gyerek neve) + egy kisgyerek...  Nem tudjátok mennyi az Easyjetnél egy átiratás? nem lehet őket telefonon elérni, a honlapjukon meg nincs használható infó... :(

 • 2007.04.20 10:57:35Hicudzsi

  Azaz 7000 Ft az lehet? :D

  Csináltatok már ilyen átiratást?

 • 2007.04.20 11:00:17Alvomacko

  Hicudzsi: módosítás 7.000 Ft vagy 17,5 font interneten keresztül történő módosításnál. Telefonosnál 8.000 Ft vagy 20 font.  http://www.easyjet.hu/HU/Jarat/importantnotes.html

 • 2007.04.20 11:11:32gyöngy1

  En màr többször utaztam repülön a lànyokkal. Amire még vigyàzni kell:

  - 1 szülö csak 1 gyerekkel utazhat, ha a nagyobbik sincs még 2 éves, még akkor is ha a nagyobbiknak (22 honapos volt) van külön helye!

  - Amikor utaztam a babakocsin rajta volt az bébihordozo (autosülés), a gépre egyiket sem vihettem fel (baba 4 honapos volt), a lépcsö elött babàt hopsz ki a kocsibol, kocsit szétszedni, összecsukni, rakodok elviszik. Landolàsnàl meg mire leértem a lépcsön babakocsi mindig màr vàrt ràm.

  Sajna elég nehéz gyerekkel a karon, kézipoggyàsszal és plüssmackoval a hideg reptéren (mert ugye a fapadosok késö este vagy kora reggel mennek) babakocsi-összecsukàsra tanitanai a rakodokat...

  - Aki babàval utazik az tudja, hogy egy kisebb séta is egy nagyobb tàska elökészitésével jàr. Egy több oràs repülöùt az màr kisebb börönddel... Kézipoggyàsznak, nekem, mindig elfogadtàk a pelenkàzostàskàmat, ami nem kicsi, és mindig jo nehézre sikerült.

  - a szigoritott szabàlyok ellenére a baba kajàja, innivaloja szabadon utazhat. En vittem tejport, épp annyi vizet amennyi kell a tejhez, bébikajàt, kekszet stb...

  - a gyerekeseket a pàratlan sorokba, lehetöleg elöre szoktàk ültetni. A legjobb, ha sikerül legelöre ülni, mert ott több a hely.

  Becsekkolàsnàl elöre szoktàk engedni a gyerekeseket, de ezt a többi kedves utas nem mindig szokta engedni. Kiszàllàsnàl, majdnem mi szoktunk lenni az utolsok: mert ugye kiskabàt, spaka, pakolàs, mackoleejtés stb...

  - Felszàllàsnàl, leszàllàsnàl itatàs, etetés, cumiztatàs.

  - és ne feledkezzünk meg a jàtékokról, könyvekröl, kifestökröl, mert hogy egy 2 éves végigüljön egy 2 óràs utat (ha nem alszik el), az hosszù, nagyon hosszù.

 • 2007.04.20 11:29:30Conodonta

  Hat hetes volt a legkisebbik, amikor útlevelet kapott. Nem és nem bírtuk felébreszteni. 2 órát ültünk az Okmányirodába mire elhitték, hogy a gyerek nem hajlandó felébredni, ergó csukva van a szeme, nem vagyok hajlandó csipkedni, meg csiklandozni, hogy felébredjen a fotózás alatt.

  Aztán volt egy körtelefon a BM-el, így alvós fotó van az útlevelében...

 • 2007.04.20 11:30:47Hicudzsi

  Alvomacko!

  KÖSZÖNÖM :)

  Csak megvolt ijedve az ismerősöm, hogy 17 ezer forint lesz neki és nem értettem hogyan?

  De ezekszerint csak elnézte :)

  Azóta már én is nagyokosan megtaláltam:)

  Egy dolgot szerintem nem írtatok bele. Hátha ez valakinek segít.

  Az angol reptereken elég kemény a biztonsági ellenőrzés. Kígyózó sorok állnak a beengedőkapuk előtt.

  Itt érdemes szerintem gyerekhámot használni, mert percek alatt kitépheti magát a tipegő (is ) a kezünkből és elveszhet alábak tömkelegében.  Az új biztonsági előírásoknak megfelelően a babaitalt a szülőnek meg kell kóstolnia egyébként folyadékot csak egydecis üvegekben vihet fel.

  Azt is átlátszó nylontasakban be kell mutatni.

  Tasakot adnak az angolok. :)  Mi Nurofent vittünk fel a gépre decemberben, be kellett mutatni külön kiszacskóban.

  A biztonsági kapuknál a gyerekek cipőit is le kell venni és feltenni a szalagra mint a felnőttekét.

  Legalábbis Gatwicken.

  Budapest Ferihegy1-en csak csippantóakapu van és a laptopot be kell kapcsolni, hogy lássák működik.  Minden más elektromos dolgot digitális kamera, fotógép, mobiltelefon szintén kézipoggyászban lehet felvinni.

  Na mindegy ezeket már lehet tudtátok, csak azért hátha van aki nem :)

 • 2007.04.20 12:53:01manci

  Kedden reggel voltunk útlevelet csináltatni az egy éves kislányommal, sürgősségel kértük, ma reggel kihozta a postás. Olyan cuki a képen! :))

 • 2007.04.20 13:08:38ananasz

  5hosan repult a Babincank 11orat haza. Ergo utlevele is ilyen korbl valo. Semmi gond nem volt az okmanyirodan, mindenki eloreengedett (igaz ez videken volt). Az utat is kivaloan turte: fel-leszallaskor szopizott kozte pedig nagyon melyen aluszkalt elottunk a falra szerelt mozesban. Babakocsit valoban nem lehet felvinni a gepre (meg a nagyobbakra sem) viszont nalunk a babara jart egy csomag ami nekunk az autosules volt. Szerintem ami nagyon fontos, h megfelelo mennyisegu folyadekot kapjon a repules idejere.

 • 2007.04.20 13:48:35Jucus

  Pár dolgot én is hozzátennék, tapasztalatból:

  -a fényképet meg lehet úgy is csinálni, hogy magadra terítesz egy pelenkát, és az öledbe ül a baba, olyan babáknál is működik, akik még nem tudnal ülni! És fehér lesz a háttér.

  -kúszó-mászóval és totyogóval még a 2 óra 20 perces út is brutál, le kell kötni valamivel. Nagy a mozgásigényük, amit nem tudnak sajnos a gépen kielégíteni.

  -a magyar stewardessek nagyon kedvesek a babásokkal, a külföldiek kevésbe (tapasztalatunk szerint)

  -a maléven adnak babaitalt, és egy 4 hónapos kortól ehető konzervkaját, ha a jegyvásárlásnál igényli az ember, kiskanál is van benne

  -ha jó korán kimegy az ember a reptérre, akkor megbeszélhető a becsekkolásnál, hogy foglaljanak egy helyet a hordozónak, de be kell tenni az eblak mellé, csak ott utazhat. Persze ha fullos a gép, akkor sajna nem.

  -ha nincs is hely a gépen, akkor is felvihető a hordozó, legfeljebb elveszik, és a végén visszaadják

  -jó előre megtudni, hogy a babakocsival mi a helyzet, mert Budapesten elvihető egészen a gépig, ott veszik el, de pl. itt nálunk fel kell adni poggyászként.

  -és adnak bababiztonsági övet, ha ölben utazik, amit a mama/papa övéhez kell csatolni

  -általában 10 kilónyi poggyászt kapnak az "infant"-ok

  4-5 babával való repülés alatt ennyi tapasztalatot gyűjtöttem kb, remélem hasznos lehet valakinek!

 • 2007.04.21 14:55:15Brose

  Mi kb. 3 havonta repultunk most 3 eves fiammal. Amig odabenn volt havonta repultem :) A biztonsagi autosules (a legkissebb fajta ami babahordozo is) akkor (ket eve) mindenhova felviheto volt, soha nem vettek el es meg akkor is ha nem ugy csekkoltam be a legikiserok ugy inteztek, hogy legyen olyan hely ami mellett van egy szabad (valoban ablak mellett) oda be lehet kotni mint az autoba. Ez mara megvaltozott? Legitarsasagok: Malev, Finnair, Blue1. Amikor meg nagyon picur volt a csemete szerencsere nem kellett folyadekot vinni (bar akkor meg nem voltak folyadekos biztonsagi szabalyok) mert anyatejet kapott alt. felszallasnal, aztan vegigaludta az utat. Kesobb pedig lehetett kerni szensavmentes asvanyvizet. A babakocsira tenyleg ra kell kerdezni, mert minden repteren maskepp kezelik es igen, van ahol mar csekkolasnal elszedik. Egyebkent barmennyire meglepo az utasok legmagasabb toleranciajat babasokkal szemben a kijevi repuloteren mertem, ahol egyebkent, foleg 2 evvel ezelott hosszu sorbanallas es burokracia volt (kb 1,5 ora az elso kaputol a varoig), de ha meglattak babaval eloretessekeltek vagy atkuldtek a biznisz csekkolasra.

 • 2007.04.21 19:19:32kriso

  Mi is felvittuk a hordozót a gépre, míg kicsik voltak a gyerekek, egyszer nem lehetett, mikor fullon volt a gép.
  Sok jó ötlet lett említve, annyit tennék hozzá, hogy érdemes kapucnis felsot húzni a babára/kisgyerekre, mert van, hogy huzatos a transfer, a busz, a repulo és egyszerubb ezt kezelni, mint a le-leeso sapkát.

 • 2007.04.21 20:49:40Brumibaby

  A mi egyik első útlevélképünk (2 hónaposan) - akkor még a fényképésznél - úgy készült, hogy engem beterítettek egy fehér lepedővel (a fejemet is), és csak az anyukám kérdezte meg, miért Belphegor tartja a gyereket a képen...

  A pici babákat a két-fül-látszik szempontból sokkal könnyebb fényképezni, mint a nagyobbakat, így kettő- és négyéves korukban gigászi küzdelem árán értünk el csak eredményeket.

  AZ egyik alkalommal a kisfiam nagyon félt a fényképésztől és sírt, és hogy megvigasztalódjon, a kezébe nyomtak egy nagy focilabdát (vmi promóciós ajándék volt), így a képen könnyes szemmel és egy focilabdával látható. Az apukája meg is kérdezte a döbbent okmányirodai hivatalnokot, hogy ez azt is jelenti-e, hogy minden egyes határátlépéskor a kezébe kell adnunk egy labdát és jól megverni, hogy hasonlítson magára.

 • 2007.04.22 07:49:09iricc

  Nekem a közelmúltból csak 3-4 londoni tapasztalatom van. Nem voltak velem a gyerekeim, de utaztak különféle korú csemeték velünk a gépen.
  Londonban (értendő ezalatt mindhárom repterük) MINDIG előrevették a gyerekeseket érkezésnél és indulásnál is (becsekkolásnál is!). Ferihegyen meg soha...
  Nem reprezentativ mintavétel az enyém, de azért elgondolkodtató...

  Nyáron megyünk ismét Londonba, de akkor már 2 gyerekkel (4 és 2,5 évesek). Kiváncsi leszek...

 • 2007.04.22 11:07:15jidele

  Brumibaby-ez vjó:D  Én nővéreméket kísértem Izraelbe, amikor kiköltöztek: 3an próbáltuk a két gyereket lekötni;) Ami bejött: party kiszerelésű playdough gyurma (picike dobozok, egy csomó szín), rengeteg mesekönyv, rajzolás. Szerencsére volt üres hely, így 6ülésünk volt 5ünknek. Ordítás csak leszálláskor volt, amikor már nem változtathattak helyet, és későn jöttek rá a kislányok, hogy egymás mellett akartak volna ülni.

  Viszont ősszel tervezünk szintén Izraelbe utazni, ekkor már a kislányunkkal, aki akkor fél éves lesz. kiváncsi vagyok...

 • 2007.04.22 11:42:11Csokis

  Pár megjegyzés:
  - Azért vihetsz csak egy két év alatti gyereket, mert -mint valaki már írta- a dedet egy kiegészítő övvel a sajátodhoz kell kötni, kettőt meg nem tudnál.
  - Azért nem szeretik a gyerekülést, mert az hárompontos biztonsági övhöz van kitalálva, a repülőn meg kétpontos van, tehát nem tartja meg biztonságosan.
  - A gyerekeseket mindig előre veszik. Én még nem láttam olyat, hogy nem. (Persze nagy az isten állatkertje, és egy esetleges késénél a kapkodásban is bármi elképzelhető.) Egyébként azért nem is lehet elfelejteniük, mert a két év alatti gyerek külön szerepel az utaslistában, mint infant.
  - Ha van hely, akkor "blokkolni" szokták a mama melletti ülést, hogy kényelmesebb legyen neki(k) az út. Ezt az ülést csak akkor szabadítják fel, ha a többi már megtelt. (Mi jöttünk egyszer úgy haza Rómából, hogy a nyolchónapos deddel hárman megkaptunk egy teljes ötüléses sort, hogy a mama nyugodtan szoptathasson felszállás közben. Olasz gyerekszeretet csúcs!)
  És hogy saját magamra is rácáfoljak: jártunk már úgy, hogy ismerős check-ines lány simán kiadta a köztünk levő, korábban blokkolt ülést egy vadidegennek. A szintén vadidegen sztyuvi kérte meg a pasit, hogy üljön már egy sorral hátrább, mert van ott is hely.

  A szállodához egy adalék. Négycsillagos, hót elegáns olasz termálszálló. A felnőtteknek naponta cserélnek törölközőt (fejenként hármat), fürdőszobaszőnyeget és ágyneműt. A gyerekágyért -természetesen- felszámolnak napi 16 eurót. Ehhez képest a rácsoságy helyenként rozsdás volt (nem is ágy volt, hanem hálós járóka), a gyerek nem kapott törölközőt, és egy hétig ugyanaz az ágyneműje volt. Viszont mindenki jászott vele egy kicsit, a takinéniktől kezdve a középkorú pincéreken át az úszómesterig. Szóval egy olasz nyaralás gyerekkel tényleg csúcs! :o)
  Ja, és aki még nem tazott gyerekkel, az ne aggódjon. Ha bármi van, a gyerek viseli legjobban. Hazafelé lekéstük a repülőnket Rómában, rohangáltam, mint a töketlen kutya, hogy találjak valamit hazafelé, az anyja aggódott, hogy hol fogunk aludni, ha nincs gép hazafelé, a gyerek meg több órán keresztül vidáman játszott egy spanyol zarándok nénivel, aki szintén lemaradt a gépéről.

 • 2007.04.22 11:43:28Csokis

  Aha. Most már tudom, mi az az "Auto-BR". :-) De elsőre miért vette ki a pipát?

 • 2007.04.24 09:36:23bohar

  Nalunk 5 honapos babarol keszult kep, nem is volt gond ezzel, csak annyi, hogy turemetlen volt az ugyintezo.
  Alvomacko-Porgomacko:
  Skociabol haza sajnos csak duplarepulozessel tudunk menni, egy 9 hossal es egy haromevessel, (kozben magam is gyulolok, irtozok repulni, ezt igyekszem eltitkolni)
  milyen orcseppet erdemes cseppenteni es miert? a haromevesun idefele vegigrettegte az utat, nem csinalt hisztit csak leizzadt, es lehetett latni rajta (hogy pont azt eli at, amit en)
  a kisbaba csak a leszallasokkor sirt, mivel nem ivott meg cumisuvegbol, szopival, cumival probalkoztunk, de nem segitett, a cumi vajon jobb lehet?
  erdemes esetleg valamilyen homeopatias szert kiprobalni nekem es a gyereknek, hogy jobban birjuk az "izgalmakat"?
  (es meg valami ha egyszer ujra kismama leszek: hanyadik hetig szabad repulni? van e veszelye a repulesnek olyan ertelemben, hogy pl. hallottam ilyet hogy mehlepeny levalas lehet, agy ez hulyeseg?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta