SZÜLŐSÉG

Mit kezdjünk a hiperaktív gyerekkel?

2007. április 19., csütörtök 10:22

A hiperaktív kisgyermekek iskolai kudarcainak megelőzéséhez kíván segítséget nyújtani szolgáltatásaival az Eleven Team Alapítvány, amelynek szolgáltatásait áprilisban díjtalanul vehetik igénybe az érintettek - közölte a szervezet az MTI-vel.


Az alapítvány munkatársai a SuliStart program keretében a hagyományos iskolaérettségi vizsgálatnál részletesebben, a hiperaktivitás szempontjai alapján mérik a 6-7 éves ovisok teljesítményét, s a kapott eredmények alapján egyénre szabott fejlesztési tervet készítenek.

Az ovis gyermekek szülei csütörtökönként délután, az Eleven Team Tréningközpontban - Budapesten a XIV. kerületben a Stefánia út 61.sz. alatt - előzetes bejelentkezés után vehetik igénybe ingyenes tanácsadó szolgáltatásukat a figyelemzavar-hiperaktivitás, iskolai teljesítmény kudarcok megelőzése terén. A helyszínen szakemberek adnak tanácsot a családoknak, válaszolnak a szülők kérdéseire gyermekük iskolakezdésével kapcsolatosan - olvasható az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban.

A SuliStart programot kifejezetten hiperaktív vagy figyelemzavaros 6-7 éves, szeptemberben iskolát kezdő ovisoknak dolgozták ki pedagógiai-fejlesztőpedagógiai szempontok alapján. Figyelemfejlesztést, mozgásfejlesztést, dyslexia prevenciót és észlelés fejlesztést ötvöztek ebbe a programjukba.

Áprilistól a hiperaktív ovisok érdekében elkülönített szakmai csoportot - tanítók, fejlesztő pedagógus, pszichopedagógus, mozgásterapeuta - működtetnek.

Az alapítvány közlése szerint 2007-ben a 324.702 óvodás gyermek közül 121.860-an voltak azok a nagycsoportosok, akiknek 5-10 százaléka hiperaktív vagy figyelemzavaros volt. Idén szeptemberben tehát 10-12 ezer az átlagosnál figyelmetlenebb tanuló kezdi meg lelkesen az iskolát, ezzel komoly feladat elé állítva a pedagógust, s izgalmat, aggódást okozva a szüleiknek. Már az első félév után ugyanis rögtön jelzik a tanítók 5-6 ezer családnak, hogy túl eleven gyermekük nem figyel, le van maradva a többi tanulóhoz képest, s nem tudja a tananyagot.

Statisztikáik és méréseik szerint 100 hiperaktív gyermek közül 87 tanuló azért teljesít rosszabbul, jóval értelmi képességei alatt a tanórákon, mert egyensúlyi rendszere fejletlen, az elemi nagymozgásai pontatlanok, a tanulási helyzeteik az iskolában keresztdominanciával nehezítettek a számára. Mindezek okozzák, hogy a látás észlelésük és a hallás észlelésük nem elég pontosan működik. Számukra az első osztályban a tanító néni szavai, mondatai csak egy massza, a tankönyvek ábrái, betű- és számsorai pedig a nagy öszevisszaság, nem is látják azokat pontosan - olvasható az alapítvány összeállításában.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.19 11:31:36atha

  Bárcsak 12 évvel ezelőtt is lett volna ilyen! Az öcsém igen erősen hiperaktív, most 18, sokat változik a "betegség", de rengeteget küzdöttünk vele-miatta (10 éves korától mi neveljük). Jó lett volna, ha anno az oviban nem csak annyit mondanak, hogy nem iskolaérett, amit viszont anyánk nem volt hajlandó elfogadni. 'Merthát olyan okos gyerek volt egyébként!'

 • 2007.04.19 12:59:51marcangoló

  Majd most már én is írok egy postot, hogy népszerűsítsem a munkahelyem. Egy csomóan nem is tudják, hogy a szakértői bizottség már nulla hónapos kortól végez állapotfelmérést, és ad tanácsot a babák fejlesztésére -szintén ingyen-.
  Valamint érdekelne egy post az ovikezdésről. Mikor, hová, milyen csoportba, hány órára adjuk a gyerekünket. Most ebben mozgok, és nagyon remélem, hogy nem veszik fel a fiam, mert akkor nem én leszek megint a renitens anya, aki nem adja. De én még úgy szereték vele lenni...

 • 2007.04.19 13:28:17druantia

  Én borzasztóan be voltam tojva még terhesen, hogy a gyerekem hiperaktív lesz, folyton ezzel zaklattam a dokit. Volt ugye a terhesség előtt (és amíg nem tudtam, hogy babát várok) kocsmázás, cigizés, miegyéb, a terhesség alatt szakítás, stressz, repülőzés ezerrel. A gyerek meg rengeteget mozgott a pocakomban.  Első terhesség, nem tudtam, hogy ez normális-e. Sokszor olyan volt a hasam, mint amikor a víz forr. Az NST-ken gyakorlatilag nyomva kellett tartanom a mozgást jelző gombot. Azóta is sokan rákérdeznek, hogy nem hiperaktív ez a gyerek? Merthogy élénk. Szerintem nem az. Szépen tud koncentrálni, figyel, ha olyanja van, nagyon szépen eljátszik egyedül is. Most is egy könyvet nézeget - szóval, szerintem rendben van.  Én csak egy hiperaktív gyerekkel találkoztam, majdnem tíz éve. Aranyos, jópofa, értelmes kissrác volt, csak nagyon gyorsan, hangosan beszélt, mindent egyszerre akart, néha dührohamot kapott és volt, hogy az óvodában üvöltözött az anyukájával. Elvitték dokihoz, aki frankón leszedálta. Már nekem fájt, amikor hallottam, hogy szédeleg, még a nyelve is összeakad beszéd közben.  Mik a hiperaktivitás tünetei egyébként? Pici babáknál honnét lehet tudni, hogy erről van szó?

 • 2007.04.19 13:53:31p.eszter

  Én tanítottam egy osztályban (5-ben), ahol két hiperaktív kisfiú is volt. Egyikük tényleg elég "butuska" is volt a hiperaktivitása mellé, szóval kész katasztrófa. Viszont a másik kissrác rendkívül értelmes volt. Sosem azzal foglalkozott, amivel kellett volna, folyton izgett-mozgott, de emellett is "sütött belőle az ész". Nem tudom, mi lett vele -most nyolcadikos elvileg-, nagyon szerettem, pedig sokszor hiúsította meg az óráimat, s tudom, h a többi kolléga sem tudta tolerálni megfelelően a kirohanásait.

  Szerintem jó fejlsztő pedagógusokkal ezek a gyermekek "kezelhetővé" válnának, de pl. nálunk is 500 gyerekre jutott egy szekember, ami ugye édeskevés.

  Druantia! Mi a sulibanm kaptunk egy listát a hiperaktivitás tüneteiről, nagyon összetett tünetegyüttes, ha estig vki nem sorolja fel Neked, akkor kikukázom a pincéből, s beírom.

 • 2007.04.19 13:56:38p.eszter

  Druantia! http://www.babanet.hu/faq/pszicho/hiper01.php

 • 2007.04.19 13:59:30marcangoló

  A jó képességű hiperaktív gyerekekből lettek azok a felnőttek, akik ezerféle dolgot csinálnak egyszerre. ;-) Amíg nem volt neve, egészen jól elboldogultak a társadalomban...

  Druantia, ha rákeresel az MCD, POS vagy a hiperaktivitás és figyelemzavar tüneteire, akkor egyből megtudod. Kicsiknél van az a tipikus zaklatott baba, aki folyton sír, nehezen nyugtatható, keveset alszik, folyton enne/inna, ébrenlét alatt folyamatos figyelmet igényel, sokat izzad, folyton kipirul... Nagyobb csecsemőknél már a figyelem kapkodását is látod.

 • 2007.04.19 13:59:33druantia

  Eszter, ezer köszönet :-).

 • 2007.04.19 14:03:15Chang Yai

  4-6 éveseket tanítok. lehet, hogy csak jól kifogtam, de úgy jött össze eddig, hogy a hiperaktív kiskölykök a legokosabbak között vannak. nem az unatkozó okosokról beszélek. a gyenge képességűek nem hiperaktívak, inkább kis aljasok vagy durvák szoktak lenni, ha már kilógnak. persze az ezért vagy azért rosszalkodót sokszor hiperaktívnak mondják manapság. ahogy a lassabban érő vagy szimplán butuska (sajnos van ilyen, csak nem PC így mondani) is divatosan diszlexiás napjainkban.
  (egyébként nem Magyarországon dolgozom.)

 • 2007.04.19 14:26:52atha

  A figyelemzavar tényleg sokkal találóbb, mint a hiperaktivitás, utóbbit hajlamos mindenki ráhúzni minden élénkebb gyerekre. Nálunk mondjuk 10 éves koráig, amíg éltek a szüleink, az öcsém még hihetetlenül buta mértékben el is volt kényeztetve (értsd bármit csinálhatott, pl a kocsiba kapta az ebédet, ha úgy "rendelte el"), ezért az elején még nehéz volt kiszűrni mi mi miatt van.

  A legnehezebb része tényleg az, hogy képtelen tartósan odafigyelni bármire, a mai napig alig olvasott pl könyvet, csak amit nagyon muszáj volt. Órákon sem tud figyelni, elkalandozik, beszól. És a társas kapcsolatokban sem képes mondjuk egy barát, társaság mellett kitartani, ráadásul mindig megtalálja azokat, akik kilógnak és nem a jó magaviseletükkel.

  Semmi nem érdekli tartósan, így nem tudjuk mi lesz még belőle. Mindenesetre iszonyúan sok múlik a pedagógusokon. Ha képes tolerálni az "állapotát", akkor sok kihozható belőle. A vidéki általános iskolában épp hogy kettesekkel-hármasokkal átjutott a tanéveken, most 4-es körüli átlagokkal hozza az esztergomi ferences gimnáziumot, fél évig szinte csak tanulni tanították őket.

 • 2007.04.19 14:28:39Tori

  Tesóm fia hiperaktív, figyelemzavaros, diszgráfiás. Első általánosban meg akarták buktatni. Elvitték reformsuliba, ott meg színötös lett. Sajna hatodikban át kellett iratni "sima" általánosba, fél év alatt két jegyet rontott. Nővérem majdnem megverte a matektanárnőt, aki az első találkozáskor szó szerint ezt kérdezte: ha a gyerek bolond, miért nem viszi kisegítő iskolába? Pedig a tesóm csak annyit mondott, a gyerek nehezen és lassan ír, ezért dolgozatnál jó lenne, ha a szünetek idejét megkapná az írás befejezésére. A srác most 20 éves, agyilag penge és mégis félbehagyta iskolai tanulmányait. Vajon miért? :(

 • 2007.04.19 14:32:43marcangoló

  Atha, egyre több a hasonlóság köztünk, az én öcsém is frankás volt. :-) Valami olyan szakmát kellene tanulnia, ami éppen arról szól, hogy kreatívnak, és gyorsnak kell lennie, és nem mindig ugyanazt csinálni...

  Tori, ez felháborító. Remélem, van papírja mindezekről, mert akkor kötelesek pl. írásbeli helyett szóban feleltetni, és a lassabb tempónál több időt adni neki. Amúgy is, aki bolond, az a diliházba való, nem a gyogyóba. A hülye tájékozatlan picsáját! :-(

 • 2007.04.19 14:56:12Marimacika

  Sziasztok! A hiperaktív felnőttekre van valami tippetek :-)) a férjem totál az, és nekünk mindig kell valamit csinálnunk :-) én már előre "félek", hogy három ilyen fiam lesz :-)) de jó is lenne...
  Egyébként viccen kívül, tényleg jobb lenne, ha nem hiperaktivitásnak hívnák ezt a betegséget (egyébként a barátnőm gyereke az), hanem figyelemzavarnak, ugyanis a túlmozgás szerintem nem ugyanaz, mint ami ez a betegség... a barátnőm gyereke most hetedikes, fogalmu(n)k sincs mi legyen belőle???

 • 2007.04.19 15:14:51atha

  Marcangoló, kiváncsivá teszel. Milyen hasonlóságot nem vettem észre? Mikor járt oda egyébként? Pont most hétvégén kellett faktot választani, jellemző hogy ilyen általános iskolai múlt után jogi egyetemre akart volna menni. Na arról azért a férjem tudott egy-két jó szót szólni, nem figyelemzavaros embereknek való mindenesetre. Mivel 3 évig a nővéremék nevelték Amerikában és ott járt suliba is, és németül is elég penge, mi az idegenforgalmit javasoltuk neki, az általában amúgy sem egy röghöz kötött terület.  Tori, az ilyen sztorik nálam is beindítják az indulatokat. Szerintem a pedagógusokat komoly alkalmasságin kellene szűrni. Nekik elvégre nem lehet felelősségbiztosítást kötni, hogy valaki rendezze helyettük a "kárt". Nagy baj, hogy ez Mo-n olyan szakma lett, hogy elmegy btk-ra, aki sehova máshova nem tud vagy nem akar.

  Anyukám is pedagógus volt, és talán nem véletlen, hogy a kollegái mindig ferde szemmel méregették, a tanítványai meg így 10 év után bejelentkeznek nálam iwiw-en, hogy mennyit kaptak tőle.

 • 2007.04.19 15:16:22atha

  Marimacika, nem derül ki pontosan, a férjed attól hiperaktív, hogy állandóan mehetnékje van?

 • 2007.04.19 15:22:39Claire. Z. M.

  Nekem van egy kisfiam aki novemberben volt ket eves, es bizony elgondolkodtato a viselkedese. Persze, remenykedem benne, hogy meg valtozni fog, es talan csak egyszeruen nagyobb a mozgasigenye, mint a tobbi gyereknek. De ha gyerektarsasagban vagyunk, akkor O az egyetlen aki meg mindig rohangal korbe-korbe, meg enni sem tud leulni, csak ha ket falat kozben futhat egy kort. Nagyon sok dologban hasonlit a viselkedese (sajnos)a hiper gyerekekere, de meg nagyon kicsi, hatha tevedek.... Gyogyszert biztos, hogy nem adnek neki soha, itt ahol lakom, sajnos ez a divat es nagyon rosszat tesz a gyerekeknek.

 • 2007.04.19 15:34:44Claire. Z. M.

  Nem is olyan regen lattam egy musort az egyik tvben, ahol a gyerekpszichologus egyre csak bizonygatta, hogy milyen jot tesz ezeknek a gyerekeknek a gyogyszer, mire egy masik vendeg folymatosan csak azt kerdezte tole, hogy ugyan mondja mar meg miert letezik ketfele betegtajekoztato a gyogyszer mellekhatasairol. Persze, a szuloknek adott tajekoztaton a sulyosabb mellekhatasok nem voltak felsorolva (szerinte). Nem tudom melyikuknek volt igaza, de az feltunt, hogy a pszichologusno meg sem hallotta a kerdeseket, nem hogy valaszolt volna ra.

 • 2007.04.19 15:43:48Tori

  Claire, a nővérem sportoltatta a gyereket és otthon is voltak sportszerek, pl ajtófélfán felfúrt kampókba akasztható gyűrűk, bordásfal, és persze kisvárosban sokat biciglizhetett, ez nagyon sokat segített a gyereknek. Egyrészt kielégítette a mozgásigényét, másrészt volt sikerélménye. Sajnos mindent abbahagyott egy-két éven belül, de addig is jót tett mindenkivel. :)

 • 2007.04.19 16:08:01glad az egyetlen

  jó dolog hogy már több a segítség, de sajnos tapasztalat alapján mondom, hogy sok pedagógus még manapság se tudja kezelni a dolgot, mert nem kap megfelelő információt és képzést a hiperaktív gyerekkel való bánásról.

 • 2007.04.19 16:12:50glad az egyetlen

  bocs csak közben volt egy telefon...  Szóval az egy dolog hogy a gyerek oldaláról megközelítjük a problémát, de mivel iskolai közösségben fog járni így nem ártana pedagógus oldalról is egy kicsit több.

 • 2007.04.19 17:44:14Claire. Z. M.

  Kedves Tori!
  Koszi, jo otlet. En is eszrevettem, hogy amiota megtanult biciklizni (potkerekesen), es rengeteg sok idot kint tolt maszokazassal, csuszdazassal, egyszoval barmilyen mozgassal azota itthon jobb egy picit a helyzet, mert elfarad :))) De ha rossz ido van, vagy vendegsegbe megyunk, akkor vegem van.
  Van olyan ismeros akihez mar nem is megyek, mert osszehuzott szemoldokkel megkerdezte, hogy tenyleg soha nem all meg egy pillanatra sem? ES tenyleg. En pedig rohanok utana, mert vendegsegben megsem szedhet szet mindent, es maszhat fel mindenre, beszelgetni is problemas egy picit igy rohanas kozben:))) En megertem, hogy zavarja oket, inkabb nem megyek. Meg a gyerekes ismeroseim is kiakadtak, es mondtak szedessek a gyerekkel nyugtatot. No comment.

 • 2007.04.19 19:09:19glad az egyetlen

  Mondjuk egyik ismerősőm volt nálunk látogatóban úgy hogy megsem állt egy percre se, pedig elméletileg ő nem hiper aktív.

  Akárhogy is nem szabad kétségbe esni ha a gyerekről kiderül hogy hiperaktív, mert ez nem betegség a klasszikus értelemben, sőt akár előny is lehet.
  Pl szerintem Colombus tutira hiperaktív volt. :)

 • 2007.04.19 19:24:00atha

  Amerikában az öcsémet is gyógyszerezték. Igaz, hogy jobban tudott tanulni, mellékhatásként meg valami irgalmatlan depressziós volt szerencsétlen. Azért egy kis gyerekkel ez iszonyat kegyetlenség és senkinek nincs joga ilyet tenni vele.

 • 2007.04.19 19:37:21glad az egyetlen

  Juj ez erős!

  Mondjuk engem is akartak anno gyógyszerezni, de szerencsére nem tették.

  Arra viszont volt példa hogy amikor az ovodában nem akartam aludni akkor az ágyhoz kötöztek. :(

 • 2007.04.19 19:46:42glad az egyetlen

  Atha

  Mondjuk én mint hiper aktív (és a családban van is több), nem hinném hogy a következők a hiperaktívság számlájára írható inkább csak járulékos vagy véletlen egybe esések:

  "...beszól. És a társas kapcsolatokban sem képes mondjuk egy barát, társaság mellett kitartani, ráadásul mindig megtalálja azokat, akik kilógnak és nem a jó magaviseletükkel..."  Bár aztán lehet hogy mértéke és tipusa vállogatja....

 • 2007.04.19 21:04:49Claire. Z. M.

  Atha! Igen, mi is Amerikaban lakunk, pont ezert hoztam fel a gyogyszer dolgot. Es pont egy olyan ismeros ajanlotta, akinek egy halali nyugodt kislanya van, az a "odarakom es ottmarad" tipusu. Igy az en ossze-vissza rohangalo fiam, kicsit sok volt nekik. Megijedve meg nem vagyok, de azert figyelem mi lesz ebbol. Gyurmazni, rajzolgatni is szokott, kis autokkal is nehany percig eljatszik. De sajnos ez nem tart tovabb par percnel, es mar rohan tovabb. Barmi tortenik is en tutira nem fogom gyogyszereztetni. Kell, hogy legyen mas megoldas is. Nem hiszem, hogy a hiperaktiv gyerekek ne tudnanak baratkozni, vagy kapcsolatokat megtartani, de az biztos, hogy egy hasonlo mozgasigenyu lesz a baratjuk, szerintem.
  Gondoljatok bele, valahogy utol kell hogy erje oket a haver, kulonben nem tudnak beszelgetni :)))))

 • 2007.04.19 21:40:49voroske

  Claire. Z. M:

  Szerintem a megoldas pl a waldorf iskolaba adas. Ott ugyanis nem a gyereknek kell az iskola ritmusat felvennie , ahenem forditva a tanitok igazitjak a gyerekek sebessgehes es igenyeihez az oktatast. • 2007.04.19 22:55:59subidubidu

  Hahó lányok,  Nekem van egy majdnem biztosan ADHD-s gyerekem (elsősorban figyelemzavaros, de van túlmozgása is). Egy neurológus valószínűsítette a diagnózist, egyéni mozgásterápiát javasolt (egy vagyon, de használ, összeszedettebb és jobban is mozog), most lesz meg a hivatalos kivizsgálás is (egy-két hét megfigyelés bentalvás nélkül). Értelmes, kreatív gyerek, olvas, ír, számol, ami érdekli, azt hosszú ideig műveli, de fegyelmezetlen, és ha bepörög, akkor nehéz leállítani.

  4 éves koráig nyugis srác volt (az első hat hónapról azért ne beszéljünk), akkor bekattant, ötéves kora előtt elvittem pszichológushoz, ő logopédust ajánlott (hadar is a szentem), a logopédus - aki inkább fejlesztő nálunk - küldte egyfajta mozgásterápiára, az ottani tanár - mivel a csemete nem tudott csopotban dolgozni, mintha nem is értené, mit mondanak neki - a neurológushoz, és most érzésem szerint sínen vagyunk. Persze nem egyszerű a nála két évvel meg öt évvel fiatalabb tesó mellett.  Jó infók vannak a www.fimota.hu, a www.adhd-magyarorszag.com és a www.hiperaktiv.lap.hu oldalon.  Igazából az a gond, hogy tényleg leginkább nem figyelnek, na de ezt honnan tudja egy laikus? Hogy miért felejti el félúton a vécére menet, hogy hova készült?

  Nálunk valószínűleg apjuk volt az, a család szerint az ördögfióka nevet méltán viselte, elsőben majdnem kicsapták. Most meg egy cégnél több embert vezet, kreatív szellemi munkája van. Anyósom elmondása szerint csak az első 10-12 évet kell kibírni. ;-)

 • 2007.04.19 22:56:30evaandrea

  Valaki tudja, hogy , mi az oka annak, hogy egyre több hiperaktiv, dysleksias..stb gyerek születik?
  Vagy ez nem is igaz, csak régebben nem tudták, és egyszerűen butának titulálták az ilyen gyerekeket?

  Nem tudom, igazam van - e, ha azt feltétlezem, az egyre rohanóbb életforma is lehet egy ilyen betegséget kiváltó ok. A csecsemők nem élnek koruknak megfelelő "unalmas " életet. Nekik ugyanis az a legfontosabb, minden mindig ugyanúgy történjen, akkor érzik biztonságban magukat, ha van egy napirend, amit előre "tudnak". Ha ezt a szülők nem alakítják ki, ha túl sok számukra feldolgozhatatlan inger éri őket vagy pl a hordozóban görnyedve, az utcán, áruházban akárhol túlpörögve ájul be a nyugodt , megszokott helyén való mély alvás helyett, nevelhetünk fimota-gyereket.
  (fimota=figyelem, mozgás, tanulási zavar)
  Nem mondom, hogy más ok nem lehet, de egy ismerősömék így csiáltak maguknak fimotát, holott a mama pedagógus.
  Már csecsemőkorban folyton nézegette, piszkálta a gyereket, amikor aludt. Eredmény soha nem tudott mélyen, huzamosabb ideig aludni.
  Nem volt napirend, a gyerek csak akkor aludt, ha a fáradtságtól összeesett, már sokadszorra túlpörögve. A szülők persze kifáradtak, és beadták bölcsibe, mondván, majd ott megnevelik...
  A szülők szerepét egy intézmény nyilván nem fogja tudni helyettesíteni, úgyhogy a helyzet nem javult az óvodában sem. A gyerek kezelhetetlen számukra, ezért most az a terv, egyházi iskolába iratják...
  Számomra ez egy rémtörténet, ahol megintcsak a gyerek az áldozat.

 • 2007.04.19 23:01:14glad az egyetlen

  "....Valaki tudja, hogy , mi az oka annak, hogy egyre több hiperaktiv, dysleksias..stb gyerek születik? Vagy ez nem is igaz, csak régebben nem tudták, és egyszerűen butának titulálták az ilyen gyerekeket?..."

  Szerintem ezzel tökéletesen meg is válaszoltad a dolgot. Ezek mind olyan problémák amely régen is léteztek, csak nem nagyon foglalkoztak velük, vagy másnak vélték.

 • 2007.04.19 23:02:26glad az egyetlen

  "...Nálunk valószínűleg apjuk volt az, a család szerint az ördögfióka nevet méltán viselte, elsőben majdnem kicsapták. Most meg egy cégnél több embert vezet, kreatív szellemi munkája van. Anyósom elmondása szerint csak az első 10-12 évet kell kibírni. ;-)..."  dettó! :)

 • 2007.04.19 23:32:32voroske

  evaandrea :

  Tokre egyetertek glad-al. Ezek regebben is megvoltak, csak eppen akkor nem azt mondtak hogy hiperaktiv, diszgrafias vagy figyelemzavaros gyerek hanem azt hogy rossz gyerek, vagy buta gyerek vagy mindketto.

  Utolag most hogy mar tudom mik ezek a dolgok, siman latom hogy anno az altsuli osztalyunkban jopar gyereknek volt egyik vagy masik problemaja, csak akkor ezekre nem kerestek megoldast, csak beskatulyaztak a gyereket hogy na ebbol se lesz soha semmi, azt kesz.

 • 2007.04.20 06:15:25Alvomacko

  evaandrea: én mindig mondom, hogy a kicsi gyereket ne rángassuk mindig mindenhová magunkkal! :-)  Na, mindegy, ez mindenkinek a saját magánügye, hogy képes-e a fenekén megmaradni, mert gyereke van.  Amúgy én nem emlkékszem egyetlenegy hiperaktív gyerekre sem a korosztályomból. Akit butának tituláltak, azoknak tényleg komoly problémáik voltak. Üveges tekintet, néha elnyíló száj, enyhe nyálcsorgás, akadozó beszéd. De hihetetlne jámborak voltak. És a szülők fejlesztőpedagógushoz is hordták őket.  A hiperaktivitásról én a gyerekeim születése után találkoztam, de látni soha nem láttam ilyen gyermeket.

  Én a sajátomról, a Nagyról hittem, hogy hipeaktív, mert képtelen volt egy dologra hosszan koncentrálni. De ez az iskolás korra elmúlt. Kb. 5 éves lehetett, és a játszótéren egyszer megfigyeltük, hogy egy perc alatt kb. 20-féle dolgot csinált. Nagyon ritkán tudott valamiben hosszabban elmélyedni, de mindent csinált, értelmes volt. Nem is ment iskolába, csak 7 évesen. Neki pont az az egy év kellett....

  A Kisci viszont olyan volt, hogy ha leültettem valahová, akkor mág egy óra múlva is ott ült és molyolt. Az anyukák mindig azt nézték, hogy bizutos beástam a gyereket a homokozóba. :-)

 • 2007.04.20 08:19:34Leona

  marcangoló: amit a hiperaktív gyerekek kisbabakori viselkedéséről írtál, azt teljesen lefedi az én lányom. Főleg az izzadáson lepődtem meg, a mai napig pl. úgy alszik el, hogy totál leizzad, mire álomba merül. Viszont figyelemzavara nincs, nagyon is le lehet őt kötni, ha órákra nem is, de fél órára simán. Szerintem egy négyévesnél ez nem olyan kis idő, nem? Vagy mégis oda kellene jobban figyelnem erre? Esetleg tudsz valami magyarázatot erre a leizzadásra? Most kissé betojtam, hogy ezeket olvastam. Eddig soha eszembe nem jutott, hogy esetleg hiperaktív, vagy ilyesmi lenne, gondoltam, csak nagy a mozgásigénye. Félre ne értse valaki, tkp. nem baj, ha mégis az, csak nem akarom eltolni, hogy olyan követelményeket állítsak elé bármikor is, amit ő alapból nem is tud teljesíteni.

 • 2007.04.20 08:24:57titi

  Ranschburg Jenő mondata, valahogy így:"A lusta oroszlánnak minden gepárd hiperaktív."

 • 2007.04.20 08:38:48marcangoló

  Atha, tesóm is jogász. :-) Esztergomban tíz éve végzett, ha jól számolom... Ezen kívül egy helyen szültünk, egy dokinál.. Egyelőre ennyi. :-)
  Leona, azért nem minden gyerek hiperaktív és figyelemzavaros, akire ráillenek a fentiek. Nagyobb gyerekeknél ehhez már hozzájön a figyelem kapkodása, hogy nem tudnak szabályokat tartósan követni, alkalmazni, tartós kapcsolatokat kialakítani. Többnyire fegyelmezhetetlenek, és álladóan veszélyes helyzetekbe keverednek.
  De nagyon jó terápiák vannak már a kezelésre (pl. az Ayres- terápia, Delacato módszer, Alapozó Terápia).

 • 2007.04.20 08:58:57Leona

  Akkor most fegyelmezhetem vagy nem? Vagy a "normális" keretek közé terelés nem árt akkor sem, ha esetleg mégis hiperaktív?

 • 2007.04.20 10:20:23marcangoló

  Az igazi hiperaktív gyereket hiába próbálja fegyelmezni az ember, nem használ. A legtöbb szülő már eljut a legkeményebb büntetésekig, mégsem használ semmit, mert a gyerek nem tudja belsővé tenni a szabályokat.
  Írni akartam amúgy is, hogy fél óra koncetrált figyelem egy négyévestől szuper. Ez simán megfelel egy hat éves teljesítményének.

 • 2007.04.20 13:24:00Leona

  Köszi, marcangoló! Akkor ezek szerint inkább engem kéne besorolni a para-mamák közé:)

 • 2007.04.20 15:04:48subidubidu

  Glad,  :-),  Evaandrea,  A mi gyerekeink nem néznek tévét, nincs számítógépezés, ötévesen ment félnapos oviba a legnagyobb, van napirend - de a genetikát lehet megváltoztatni.  Marcangoló,  Hogy milyen igazad van a fegyelmezéssel kapcsolatban! Szerencsére a diagnózis előtt is nagyon ritkán sült el a kezem, azóta meg még sokkal ritkábban, de tényleg nem könnyű higgadtnak maradni (és ugye van még két gyerekem, nem foglalkozhatok csak a legnagyobbal). Pláne ha a saját szülei meg okítják az ember lányát, hogy ők bezzeg hárommal is simán... Na az én nagyfiammal bezzeg nem megy nekik olyan jól!! :-P Persze azért, mert mi félreneveltük. :-/

 • 2007.04.20 15:12:44marcangoló

  Subidubidu, persze, fogást találni mindenkin lehet. Tényleg úgy tűnik sokszor, hogy elkényeztetett, neveletlen, öntörvényű kis gazfickókról van szó, pedig csak meg kell nézni szegény szúülőket, tényleg mindent megpróbálnak.

 • 2007.05.10 17:35:29rózsa36

  Sziasztok az én csemetém is figyelemzavarral küzd és van bóven túlmozgása.Máskülönben nagyon okos,mindenre tud választ.Most elsős ,a tanárnő a létező legrosszabbakkal fogad mindíg.De van egy fejlesztő tanár annál soha nincs panasz mert tudja hogy kell bánni a gyerekkel.Nála soha nincs fekete pont ,a másiknál aki az osztályfőnöke ott aztán van böven pontozás.Sőt még azt akarja ,hogy járja mégegyszer az elsőt.Marcangoló azokat a terápiákat hol lehet megtalálni? Valamit ki kellene találni mert lassan én kerülök gyogyóba. Volt két hónappal ezelött egy ujságcikk egy családról , akiknek egy alapítvány segített.Csak nem tudom , hogy a blikk nőkbe vagy a tinába volt.msn címem rozsa36@hotmail.com

 • 2007.11.06 18:06:30tyukanyoca@pcferi.hu

  Nemtudom ,hogy van e most is aki olvassa ezt az oldalt: szeretném kérdezni,hogy van e olyan köztetek aki magasabb csalpot.kap azért .hogy hiper simán? a gyereke?.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta