Betiltották a féléves magzatok abortuszát Amerikában

Az amerikai legfelsőbb bíróság szerdai döntése szerint nem sérti az amerikai nők alkotmányos jogait az a szövetségi törvény, amely tiltja a terhesség viszonylag kései szakaszában történő abortusz egyik módját, így érvénybe léphet a sokat vitatott jogszabály.



2003-ban született a törvény, de nem léphetett életbe mostanáig, mert ellenzői alsóbb fokú bíróságokon megtámadták, arra hivatkozva, hogy a kongresszus által elfogadott és George Bush elnök által aláírt jogszabály csorbítja az amerikai nők abortuszhoz való alkotmányos jogát, írja az MTI.

A legfelsőbb bíróság 5:4 arányban meghozott szerdai határozata szerint a törvény ellenfelei nem tudták bizonyítani a jogszabály alkotmánysértő voltát. A törvény ellenfelei azzal az érvvel értek el sikereket az alsóbb fokú bíróságokon, hogy a kérdéses jogszabály még arra az esetre nézve sem tesz kivételt, ha veszélyben forog a terhes nő élete.

A törvény által tiltott módszert a terhesség harmadik és hatodik hónapja közötti időszakban történő művi vetélések esetén alkalmazták mostanáig. Lényege: mintegy megindítják a koraszülést, előidézik a magzat lábainak és törzsének "világra jöttét", majd kiszivattyúzzák a koponyaüreg tartalmát, hogy megkönnyítsék a fej eltávolítását. A módszer ellenzői "részleges szüléssel történő abortusznak" nevezték el az eljárást, mivel a magzat még él a folyamat első szakaszában.

A legfelsőbb bírák utaltak arra határozatukban, hogy a törvény alternatívákat kínál eme eljárás helyett, például azt, hogy az orvos injekcióval megöli a magzatot, mielőtt eltávolítaná az anyaméhből. A törvény ellenfelei szerint a jogszabály által kínált alternatív módok bizonyos esetekben veszélyeztethetik a művi vetélést kérő nő életét.

A legfelsőbb bíróság konzervatív és liberális bírái élesen ellentétes véleményeket fogalmaztak meg a döntés előtti vitában, de a szavazásnál a konzervatív álláspont került többségbe, tudósít az MTI.

Az Egyesült Államokban évek óta nem történt komoly kísérlet az abortusz alkotmányos betiltására, noha az célkitűzésként szerepel a Republikánus Párt programjában. George Bush elnök ellenzi az abortuszt, csak abban az esetben tartja elfogadhatónak, ha a magzat nemi erőszak vagy vérfertőzés következtében fogant meg, illetve ha a terhes nő élete veszélyben forog. Az elnök ugyanakkor már jó ideje igyekszik eloszlatni a mérsékelt szavazók aggodalmait annak hangsúlyozásával, hogy még nem érett meg a helyzet az abortusz betiltására.

A mostani legfelsőbb bírósági döntéssel lezárt vita annyiban eltért a művi vetéléssel kapcsolatos korábbiaktól, hogy ebben az esetben nem az abortusz betiltása volt a vita tárgya, hanem a művi vetélés egy bizonyos módjának alkalmazhatósága.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek