Kenjük vagy ne kenjük a gyereket?

Jutalmazzuk a gyerekeket, de ne essünk át a ló másik oldalára - figyelmeztetnek a neveléssel foglalkozó amerikai kutatók, akik szerint az utóbbi két-három évtizedben gyökeresen megváltozott, és aggasztóan eltorzult a szülők "jutalmazási rendszere", írja az MTI.


Manapság egyre gyakoribb, hogy ha a szülő kér valamit a gyerekétől, automatikusan érkezik rá a válasz: Mit kapok érte? A gyermekneveléssel foglalkozó amerikai szakemberek aggasztónak tartják az ilyen szemlélet kialakulását. A szülők és a szakértők egyetértenek abban, hogy ez a jelenség részben az életkörülmények, a körülöttünk lévő világ megváltozása miatt harapódzott el, amelyben sok család többet engedhet meg magának, mint a korábbi generációk - írta az AP hírügynökség.

"Sokszor kétségbeesett szituációk kétségbeesett megoldásokat szülnek" - magyarázta egy gyakorló kétgyermekes anya, akivel előfordult már, hogy bármit képes lett volna megadni idősebb sarjának, ha nyugton marad, amíg a kisebbel foglalkozik.

Kezd általánossá válni az szülői gyakorlat is, hogy olyan apróságokért, mint például a fogmosás is "megkenik", azaz honorálják a gyereket, ami természetesen eltorzítja a kicsik értékrendjét. Egy washingtoni szakember ezzel kapcsolatban azt a praktikus tanácsot adja, hogy a jutalom inkább valami olyasmi legyen, ami a gyereket örömmel tölti el: olvassunk neki plusz egy mesét, énekeljünk még egy altatódalt, vagy hagyjuk még öt percet a kádban fürödni, számol be az MTI.

A kutatók szerint nagyon fontos lenne tudatosítani a gyerekekben, hogy maga a cselekvés is önmagában hordja a jutalmat: például, ha nem vándorol a szülők hálószobájába, hanem a saját ágyában alszik éjszaka, akkor kipihenten ébred.

Ugyanakkor életszerűtlen lenne azt gondolni, hogy a szülők nem fogják konkrét dolgokkal jutalmazni a gyermekeiket alkalomadtán, ám az rendkívül fontos, hogy a jutalom arányban legyen a teljesítménnyel - hangsúlyozta Robin Lanzi klinikai pszichológus, a Georgetown egyetem egészségügyi és oktatási központjának kutatási igazgatója, aki maga is négygyermekes anya.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek