SZÜLŐSÉG

Megtagadja az abortuszt több brit orvos

2007. április 17., kedd 08:39

Példátlan számban tagadják meg brit orvosok a művi terhesség-megszakítások elvégzését, és a jelenség rövid időn belül a beavatkozás hozzáférhetőségének súlyos mértékű korlátozásához vezethet - áll a brit Királyi Nőgyógyászati és Szülészeti Kollégium (RCOG) szerdán közzétett figyelmeztetésében.


Nincsenek pontos számok arról, hogy hány brit orvos nem hajlandó lelkiismereti okból abortusz végrehajtására, de az RCOG szerint a rendelkezésre álló nem hivatalos adatok arra utalnak, hogy a probléma "széleskörű", írja az MTI.

Angliában és Walesben évente mintegy 190 ezer abortuszműtétet hajtanak végre, de az állami egészségügyben (NHS) dolgozó nőgyógyászok egyre erőteljesebb vonakodása miatt az utóbbi tíz évben 20 százalékról 40 százalékra nőtt az egészségügyi magánszektorban elvégzett, az NHS által fizetett művi terhesség-megszakítások aránya.

Ann Füredi, a Brit Terhességi Tanácsadó Szolgálat (BPAS) vezérigazgatója a The Independent című, vezető brit liberális napilap hétfői kiadásának azt mondta: a jelenség miatt valós válság kezd kibontakozni. A szakértő szerint ha nem sikerül kezelni a problémát, öt éven belül súlyos mértékben leszűkül a hozzáférés ehhez a beavatkozáshoz.

Az abortuszok száma jelenleg rekordszinten van Angliában és Walesben, ahol a nők egyharmada esik át élete során ilyen műtéten. Sok orvos úgy gondolja, hogy miután a fogamzásgátló eszközök ingyenesen kaphatók az állami egészségügyben, a nők "semmilyen kifogást nem találhatnak", ha szándékuk ellenére teherbe esnek. Ann Füredi szerint azonban ez "rendkívül naiv álláspont", ugyanis nem tervezett terhességek "mindenféle lehetséges okból bekövetkezhetnek", számol be az MTI.

Kate Guthrie, az RCOG családtervezési szóvivője azt mondta: a fiatal orvosok közül egyre többen nem is vesznek részt az abortusz elvégzéséhez szükséges képzésen. A szakértő velősen úgy foglalta össze az okokat, hogy az "abortuszért nem jár köszönet, az abortuszért leköpik az embert ... ki dicsekedne házibulikon a barátainak azzal, hogy terhességeket szakít meg?"

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.19 08:26:09gala

  ez a megbántad-e az első alkalmat, eléggé összetett kérdés egy igen/nemes válaszhoz.

  én megbántam, de csak azért, mert nyugodtan várhattam volna még vele.

  a fiúban meg lehetett bízni, simán halasztgathattam volna még akár hónapokig is.

  ennek ellenére nem haragszom magamra, mert mindenképp megtörtént volna.

  nekem csak az idővel van bajom. kicsit hamar történt meg a kapcsolathoz képest.

  kissé zavaros lettem, remélem azért még érthető...

 • 2007.04.19 08:37:23Alvomacko

  marcangoló: ha a kiértékelésben tudsz segíteni, akkor megköszönnénk.

  Próbáltam úgy összeállítani, hogy legyen korreláció a kérdések között.

  Pl. a jelenlegi életkor és a szülők által végzett felvilágosítás. Az eddigi kutatás alapján azt várnám, hogy a fiatalabb generációnál már jobban működik a felvilágosítás, az idősebbeknél pedig magasabb a "nem" válaszok aránya.  Vagy van-e összefüggés a felvilágosítás és az első alkalom megélése között. Van-e kapcsolat az iskolai végzettség és az abortuszok száma között.  Igazából még érdekes lenne a válaszadó szüleinek legmagasabb iskolai végzettsége is. Érdekes lenne vizsgálni, hogy van-e összefüggés az iskolázottság és a felvilágosítás fontosságának felismerése között a megkérdezett korosztályt alapul véve.

 • 2007.04.19 08:38:59Alvomacko

  Lányok! A kérdőívet nem kell most megválaszolni, Tünde éppen most írta, hogy szeretné, ha poszt lenne belőle és ők megcsinálják a kérdőív kitöltéséhez szükséges felületet!

  Most csak a kérdések/válaszok helyességén kellen gondolkodni és véleményezni.

 • 2007.04.19 08:48:22Tjuca

  Alvómackó!

  Külön köszi, hogy 22 a felső határ :-) Tudom, hogy 20 lett vón. (irul-pirul) mindegy vannak óvatos duhajok is :-) Esetleg lehetne olyan meghatározás is, hogy a felvilágosítás/felvilágosulás az idősebb tesónak, osztálytársaknak barátnőknek közsönhető. Ilyen válaszok is rémlenek.

 • 2007.04.19 08:51:41marcangoló

  Alvomacko, köszi a lehetőséget, de nem hiszem, hogy egy ekkora munkát be tudnék vállalni. :-) Le kellene kódolni a teljes kérdőívet, aztán nekiesni egy statisztikai programmal. Túl azon, hogy életemben talán egyszer csináltam ilyet komolyan, elég nagy meló volt (egy fél évem ráment), inkább csak egyszerű következtetéseket érdemes levonni- vagy keresni valakit, aki profi ebben, és pik- pakk összedob egy elemzést. Nincs valakinek piackutató ismerőse? :-)

  Tündének igaza van, szerintem is sokkal jobb, ha ez anonim módon megy.

  A kérdéseken lehetne finomítani kicsit talán, nekem pl. nagyon megütötte a szemem ez:

  "- Tisztában voltál az abortusz minden kockázatával?

  Igen.

  Nem.

  Miért, van kockázata?" Érthető, csak valahogy nekem szívbemarkoló az utolsó lehetőség...  Írjam le itt a többi gondolatom, vagy küldjem át emailben?

 • 2007.04.19 09:00:06druantia

  Alvomacko, a válaszok a kérdőívre:

  - Életkorod:
  26-30

  - Legmagasabb iskolai végzettséged:
  felsőfokú (egyetem/főiskola)

  - Foglalkozásod:
  Szellemi

  - Családi állapotod:
  Hajadon

  - Gyermekeid száma:
  1

  - Vetélések száma:
  Nem volt

  - Abortuszok száma:
  Nem volt

  - Menstruációval kapcsolatban felvilágosításban részesültél-e?
  Igen, már jóval az első menstruáció előtt.

  - Szexuális felvilágosítást kaptál-e?
  Soha.

  - A felvilágosítás után milyen véleményt alkottál a szexuális kapcsolatokról?
  Összezavarodtam, sok nyitott kérdés maradt.

  - Legelső szexuális élményedet elmondtad-e édesanyádnak?
  Nem, soha nem beszéltünk róla.

  - Mikor volt az első szexuális aktusod?
  17-18

  - Milyen körülmények között adtad oda magad partnerednek?
  Közösen, tudatosan készültünk rá.

  - Megbántad a legelső alkalmat?
  Nem.

  - - Milyennek tapasztaltad?
  Teljesen ilyennek képzeltem és jó érzéssel töltött el. (Pontosítanék, ha lehet: semmit sem éreztem, sem fizikailag, sem lelkileg.. Olyan volt, mintha csak kezet fogtunk volna, nem hagyott mély nyomokat bennem. De erre is számítottam.)

  - Gondolod, hogy mindezt befolyásolta-e a szexuális felvilágosítás vagy annak a hiánya?
  Egyáltalán nem zavart, hogy nem tudtam előre semmiről. (Mindennel így vagyok, ha nem izgulom el, akkor bármi profin megy, akár elsőre is :-).)

  - Hogyan védekeztetek az első alkalommal?
  Óvszerrel.

  - A további aktusok során hogyan védekeztetek?
  Mindig óvszert használtunk.

  - Gyermekeidnek hogyan nyújtasz/nyújtottál felvilágosítást?
  Folyamatosan, az életkoruknak megfelelően megbeszélünk majd mindent, ha érdeklődnek.

  Ha lehet, annyit még hozzátennék, hogy lehet, hogy anyámék abszolút negatív hozzáállása (a szexhez) is hozzájárult ahhoz, hogy az első fiú, akivel szexuálisan együtt voltam, nem a szerelmem volt, csak a barátom. Utána is nagyon sokáig különvált nálam a szex és a szerelem. Talán sokakat megbotránkoztatok most, de nekem a szex mindig akkor volt a legjobb, ha nem voltam szerelmes. Ebből következik, hogy nekem voltak egyéjszakás kalandjaim és csak szexre épülő "kapcsolataim" is bőven.

  A romantika meg, valahogy mintha hiányozna belőlem. Nálam szakítóok volt, ha valaki rendszeresen virágot hozott, nem tudtam értékelni a gyertyafényes vacsorákat, a szerelmes leveleket, a hozzám írt dalokat. Ha meg valaki a házasságot említette, már csak a hátam közepét láthatta, úgy elszaladtam :-).

 • 2007.04.19 09:03:15druantia

  Azt a mindenit. Ez kicsit összefolyt. Na mégegyszer, olvashatóbban (remélem):  Alvomacko, a válaszok a kérdőívre:  - Életkorod:

  26-30  - Legmagasabb iskolai végzettséged:

  felsőfokú (egyetem/főiskola)  - Foglalkozásod:

  Szellemi  - Családi állapotod:

  Hajadon  - Gyermekeid száma:

  1  - Vetélések száma:

  Nem volt  - Abortuszok száma:

  Nem volt  - Menstruációval kapcsolatban felvilágosításban részesültél-e?

  Igen, már jóval az első menstruáció előtt.  - Szexuális felvilágosítást kaptál-e?

  Soha.  - A felvilágosítás után milyen véleményt alkottál a szexuális kapcsolatokról?

  Összezavarodtam, sok nyitott kérdés maradt.  - Legelső szexuális élményedet elmondtad-e édesanyádnak?

  Nem, soha nem beszéltünk róla.  - Mikor volt az első szexuális aktusod?

  17-18  - Milyen körülmények között adtad oda magad partnerednek?

  Közösen, tudatosan készültünk rá.  - Megbántad a legelső alkalmat?

  Nem.  - Milyennek tapasztaltad?

  Teljesen ilyennek képzeltem és jó érzéssel töltött el. (Pontosítanék, ha lehet: semmit sem éreztem, sem fizikailag, sem lelkileg.. Olyan volt, mintha csak kezet fogtunk volna, nem hagyott mély nyomokat bennem. De erre is számítottam.)  - Gondolod, hogy mindezt befolyásolta-e a szexuális felvilágosítás vagy annak a hiánya?

  Egyáltalán nem zavart, hogy nem tudtam előre semmiről. (Mindennel így vagyok, ha nem izgulom el, akkor bármi profin megy, akár elsőre is :-).)  - Hogyan védekeztetek az első alkalommal?

  Óvszerrel.  - A további aktusok során hogyan védekeztetek?

  Mindig óvszert használtunk.  - Gyermekeidnek hogyan nyújtasz/nyújtottál felvilágosítást?

  Folyamatosan, az életkoruknak megfelelően megbeszélünk majd mindent, ha érdeklődnek.  Ha lehet, annyit még hozzátennék, hogy lehet, hogy anyámék abszolút negatív hozzáállása (a szexhez) is hozzájárult ahhoz, hogy az első fiú, akivel szexuálisan együtt voltam, nem a szerelmem volt, csak a barátom. Utána is nagyon sokáig különvált nálam a szex és a szerelem. T  alán sokakat megbotránkoztatok most, de nekem a szex mindig akkor volt a legjobb, ha nem voltam szerelmes. Ebből következik, hogy nekem voltak egyéjszakás kalandjaim és csak szexre épülő "kapcsolataim" is bőven.  A romantika meg, valahogy mintha hiányozna belőlem. Nálam szakítóok volt, ha valaki rendszeresen virágot hozott, nem tudtam értékelni a gyertyafényes vacsorákat, a szerelmes leveleket, a hozzám írt dalokat. Ha meg valaki a házasságot említette, már csak a hátam közepét láthatta, úgy elszaladtam :-).

 • 2007.04.19 09:05:05druantia

  Csajok, tökhülye vagyok. Nem olvastam el az előzményeket, csak válaszogatok itt vaktában. Bocs :-). Ups I did it again... :-)).

 • 2007.04.19 09:12:45Alvomacko

  marcangoló: ahogy szeretnéd. Rád van bízva.  Mondjuk én nem foglalkozom piackutatással, de csinálok egyéb elemzéseket. Van valami ilyesféle diplomám. Meg a papám matematikus...

  Bár a kérdőív tartalma, hömmmmm, kicsit biztos meghökkentené. De lehet, hogy elég ha előtte veszek tőle egy kis statisztika leckét... :-)

 • 2007.04.19 09:14:39babó

  sajnos nem bírtam végigolvasni, mert a csimota itt viháncol az ölemben  wadomama: nagyon megkönnyeztem a történeted, sok boldogságot a négy gyerkőchöz és a párodhoz!

  (szerintem igenis jó a négy gyerek! mondom én, az egyke)  a kérdőív aktuális még? ha lesz időm, kitöltöm...

 • 2007.04.19 09:21:28Alvomacko

  babóka: most már nem aktuális. Készül belő majd egy könnyebben kitölthető változat, inkébb azt töltsd majd ki.

 • 2007.04.19 09:28:55Leona

  Most egy kicsit én is összezavarodtam: töltsek, vagy ne töltsek?  gala: te csak 18 éves vagy?! Gratulálok az érettségedhez! Azt hittem a hozzászólásaidból, hogy hozzánk hasonló "öreg róka" vagy. (Többiektől ezért most bocs!) Anyukádtól kérem a receptet, hogy lehet egy lányból ilyet nevelni :) Na jó, a felvilágosítást nem tőle tanulom majd.

  Persze, amit írtál, abból ki is derül a korod, de azt hittem, valamit félreértek. A naívság pedig szerintem örökre marad. Kérdezd csak druantiát:), vagy engem is lehet...

 • 2007.04.19 09:29:59másutt

  Kerdoivre valaszok.
  Ja es mit fogunk csinalni az eredmennyel?
  :-)


  - Életkorod:36-40

  - Legmagasabb iskolai végzettséged:
  felsőfokú (egyetem/főiskola)

  - Foglalkozásod:
  Szellemi


  - Családi állapotod:
  Kapcsolatban, de elvált

  - Gyermekeid száma:
  Nincs
  (terhes)

  - Vetélések száma:
  Nem volt

  - Abortuszok száma:
  Nem volt

  - Menstruációval kapcsolatban felvilágosításban részesültél-e?
  Igen, de csak az első menstruáció pillanatában.


  - Szexuális felvilágosítást kaptál-e?
  Szüleimtől soha, barátnőimmel, osztálytársaimmal beszéltük meg a témát.

  - A felvilágosítás után milyen véleményt alkottál a szexuális kapcsolatokról?
  Összezavarodtam, sok nyitott kérdés maradt.

  - Legelső szexuális élményedet elmondtad-e édesanyádnak?
  Nem, soha nem beszéltünk róla.


  - Mikor volt az első szexuális aktusod?
  17-18

  - Milyen körülmények között adtad oda magad partnerednek?
  Váratlanul jött, de megkérdezte, hogy biztosan akarom-e.


  - Megbántad a legelső alkalmat?
  Igen.

  - - Milyennek tapasztaltad?
  Nem felelt meg a várakozásaimnak, de nem volt nagyon rossz.


  - Gondolod, hogy mindezt befolyásolta-e a szexuális felvilágosítás vagy annak a hiánya?
  Igen, mert nagyon féltem az ismeretlen helyzettől.

  - Hogyan védekeztetek az első alkalommal?
  Esemény utáni tablettával.

  - A további aktusok során hogyan védekeztetek?

  Fogamzásgátlót szedtem folyamatosan.


  - Ha volt abortuszod, akkor mivel indokoltad annak szükségességét?
  -

  - Tisztában voltál az abortusz minden kockázatával?
  -

  - Megpróbált valaki lebeszélni az abortuszról?
  -

  - Gyermekeidnek hogyan nyújtasz/nyújtottál felvilágosítást?
  Folyamatosan, az életkoruknak megfelelően beszélünk majd mindenről, akkor is, ha nem érdeklődnek.

 • 2007.04.19 09:37:30Alvomacko

  Leona: ne tölts! Csak véleményezz! :-)

 • 2007.04.19 09:45:15Leona

  Azt véleményezzem, hogy milyen a kérdőív? Mert én ahhoz nem értek. Én csak kitölteni tudok. Bocs, mérnökagyam van.

 • 2007.04.19 09:48:24Alvomacko

  Leona: csak azt kellene megnézni, hogy a felsorolt lehetőségekből tudsz-e mindenre válaszolni. Ez a legfontosabb.

 • 2007.04.19 10:07:35Leona

  Na, végre megértettem, bocs, hogy ilyen sok a baj velem. Egyetlen megjegyzésem volna:  - Milyen körülmények között adtad oda magad partnerednek?

  Közösen, tudatosan készültünk rá.

  Váratlanul jött, kicsit erőszakos volt és én megijedtem, hogy ha nem adom oda magam, akkor elhagy.

  Váratlanul jött, de megkérdezte, hogy biztosan akarom-e.

  Leitattak, nem sokra emlékszem.

  * A partnerem nem tudott róla, hogy nekem ez az első.  A többire tudok válaszolni.

 • 2007.04.19 10:17:18Alvomacko

  Leona: OK, beteszem a válaszok közé ezt is. :-)

 • 2007.04.19 10:23:56Kóbor.macska

  Erosbors: kedves vagy, koszonom.

  Hogy valami (viszonylag) vidamabbrol is irjak, a "felmeres egyik ujabb kerdesere valaszolok.
  Elso szexualis egyuttlet. 18 eves multam, kb nyolc honapja jartam az elso baratommal. Mar korabbtol rendszeresen pettingeltunk. Ugyan nem teljesen ereztem elerkezettnek az idot a "eles" szexre, de volt egy komolyan merlegelendo korulmeny. Ha a szuleim netan eszreveszik, hogy mi egyutt vagyunk ejszaka az agyamban, esetleg egy-ket ruhadarab is hianyzik, akkor ok soha nem hittek volna el, hogy "azt" nem is csinaltuk. Abban az esetben viszont a teljes eletnagysagu botranyt, buntetest, stb anelkul kene esetleg vegigszenvednem, hogy magat a "bunt" egyaltalan elkovettem volna. Ugy dontottem, hogy ezt nem kockaztathatom tovabb.
  Postinor tablettaval vedekeztem, mert gumit nem akartam, mas tablettat nem tudtam szerezni.
  Reszben megbantam, mert "A szerelem muveszete" cimu konyv alapos kitanulmanyozasa utan - amibol a baratomat is igyekeztem kitanitani - a dolog eleg kiabrandito szinvonalon lett "nyelbeutve".
  Azert a kapcsolatunk hatralevo idejeben a baratom rengeteget fejlodott :-)))
  Elozo hozzaszolasaimbol kiderul, hogy aztan vegul a botrany megvolt (miutan bevallottam a dolgot az anyukamnak), de legalabb volt miert!

 • 2007.04.19 11:53:57Csöre

  Bocs, nem olvastam el mindent és mindenkit, de épp gyerek mellett két asztalost is pesztrálok. A kérdőív tök jó, csak szerintem azoknál a kérdéseknél, amik a válaszadóra önmagára vonatkoznak (hogy fogod csinálni, mit tudtál az abortuszról...) túl nyilvánvaló, hogy melyik a "helyes" válasz. Nem hiszem, hogy valaki előre úgy gondolja, hogy nem fog merni beszélni róla - pedig dehogynem...

  OFF: épp magam alatt vagyok, egy doki azt is megpendítette, hogy lehet, hogy elbúcsúzhatok a méhemtől, és különben is, örüljek, hogy még a saját lábamon képes vagyok közlekedni. Még 2-3 gyereket szeretnénk, ő meg azt mondta, sürgős lenne egy műtét. (Ok: rengeteget vérzem a menstruáció alatt, melynek oka egy mióma, az viszont nagy, ha megpróbálják kivenni, lehet hogy kampec az egésznek.)

 • 2007.04.19 12:18:28Alvomacko

  Csöre: aha. Igazad van. Mi lenne, ha az utolsó kérdést úgy tennénk fel, hogy:  - Gyermekeiddel hogyan kezeled a szexualitás témáját?

  Amikor a gyerekek kérdeznek a témáról, akkor nyíltan, életkorunak megfelelően beszélünk róla.

  Nem kérdeznek még semmit, de ha érdekli a téma őket, akkor nyíltan, életkoruknak megfelelően beszélünk róla.

  Nem beszélünk róla, de elöl hagytam az ilyen témájú könyveket.

  Nem kérdeznek semmit, de egy adott napon elmondok majd mindent nekik.

  Nem beszélünk erről a témáról, nekem kínos.

  Nem gondolkoztam még róla.

  Az abortuszos kérdést meg fel lehetne így tenni:  - Az abortusz elvégzése előtt mely kockázatokkal voltál tisztában (többet is megjelölhetsz)?

  Altatás kockázata.

  Méh perforációja.

  Fertőzésveszély a műtétet követően.

  Lelki problémák, depresszió.

  Későbbi terhességek során komplikációk pl. méhen kívüli terhesség kockázata.

  Későbbi terhesség során nő a vetélés kockézata.

  Csökken a szexuális vágy.

  Fogamzóképesség csökkenése.

  Semmilyen mellékhatásról nem tudtam.  Na, így már talán nem olyan direktek a kérdések és nehezebb lehet "elvárt" választ adni.

 • 2007.04.19 14:51:52Csöre

  Szerintem így OK.

 • 2007.04.19 15:18:41Alvomacko

  Nnnna, a sok sokkoló poszt után útjára bocsátottam a kérdőívünket! :-)

  Remélem hamarosan viszontlátjuk majd egy poszt keretében. :-)  De jó lenne, ha minél többen töltenék majd, így lehet, hogy ráfér egy kis népszerűsítés más fórumokon is. :-)

 • 2007.04.19 17:11:04Tjuca

  Csöre! Mindenképpen lásson még egy orvos. Anyunak is ezt mondták, aztán lett a hugom, és még ma is van méhe. Igaz akkora a pocakja a mióma miatt, mintha félidős lenne, de az a lényeg, hogy nincs rákja, és nem lett emiatt meddő. Drukkolok, hogy lehessen még annyi bambinod, amennyit csak szeretnél!

 • 2007.04.19 18:26:45gala

  Leona, ne tedd ezt velem...:) Irulok meg pirulok.

  Anyukám receptjét viszont nem tudom.

  Önállóságra próbált nevelni, ezt érzem. Meg őszinteségre. Ez helyenként túl jól sikerült neki. :)

  Várom a kérdőívet! :)

 • 2007.04.19 19:19:12jidele

  Csöre...erre nem nagyon van mit mondani:( együttérzek...

 • 2007.04.19 20:17:23Alvomacko

  Csöre: jajj! Másik dokinál jártál? Ne hagyd enniyben. Sajnállak!

 • 2007.04.19 20:44:46erősbors

  Csöre! Veled érzünk, de mindenképp menj el legalább még egy másik orvoshoz, mert nem biztos, hogy csak egy megoldás van! Bnőmet is három orvos látta, mire kiderült, hogy mi a baja és mit kell tényleg tenni vele.

 • 2007.04.19 20:48:26erősbors

  Alvomacko: kicsit erős volt nekem ez a statisztikai szemlélet, hogy vajh a szülők iskolai végzettsége befolyással van-e a felvilágosításra. Azt hiszem nehéz lenne ebből megfelelő következtetést levonni, hiszen hiába van vkinek felsőfokú végzettsége, a saját szülői mintája van kihatással arra, hogy ő milyen szülő lesz, nem a végzettsége. Sztem. De csak azért vélem így, mert az atyám bár két diplomája van, iszonyúan gyepes ezen témában és ezt az anyukájának köszönheti. Ezt meg onnan tudom, hogy volt szerencsém eddigi életem nagyobb hányadát velük leélni.

 • 2007.04.19 20:55:42szanna

  Csöre! Közhely, de: A remény hal meg utoljára!

 • 2007.04.19 21:00:42Alvomacko

  erősbors: igazad van, nem biztos, hogy ez releváns információ lesz. Ha nem mutat semmit, akkor nem is veszem figyelembe a kiértékelésnél.
  Eredetileg terveztem, hogy rákérdezek a válaszadó szüleinek végzettségére is, de ugyanarra a következtetésre jutottam, mint te. Hogy az ő hozzállása meg függhet a szüeliétől. :-)

 • 2007.04.19 22:03:47Kóbor.macska

  Csöre: letezik eljaras, amivel a miomat taplalo arteriak elzarasaval elerik, hogy a mioma szovete (taplalas hianyaban) osszezsugorodjon. Az en miomam nem volt nagy, de ijeszto gyorsasaggal kezdett novekedni, es elvegeztettem ezt a mutetet. Nem igazan mutet, mert nem vagnak, endoszkoposan csinaljak. En kulfoldon elek, ez a bizonyos eljaras itt sem rutin, de az egyetem korhazaban ingyen megcsinaltak, amikor sorrakerultem a varolistan. A miomam a feleves kontrollon 40%-al volt kisebb, azota ujabb kontrollra nem mentem.
  Nezz utana, csinalnak-e ilyet valahol Mo-n is. "Embolizacio"-nak hivjak ezt a beavatkozast, mert testbarat muanyag szemcsek bejuttatasaval ott helyileg mesterseges emboliat ideznek elo. Elegge biztonsagos, nem szoktak szovodmenyek fellepni. Az egyetlen kockazat az az, hogy (nagyon kis szazalekban) a miomabegyulladhat, es ha nem sikerul gyogyszeresen leallitani a gyulladast, akkor vegul megis el kell tavolitani a mehet. De ez ritka. Nekem kutya bajom nem volt utana, egy napig a korhazban tartottak, mert gorcsol az ember es hogy ez ne okozzon szenvedest, profin fajdalomcsillapitottak. Aztan elengedtek egy fiola eros gorcsoldoval, amire mar egyaltalan nem volt szuksegem.
  Azt mondta a doki, hogy tuttira lehet szulni a beavatkozas utan. Ugyan a mioma ujra novekedesnek indulhat terhesseg alatt, de utana ismet meg lehet csinalni a zsugoritast, nem gond. Szoval nezz utana, ez a mutet jo esellyel megmenti a mehet.

 • 2007.04.19 22:09:57Kóbor.macska

  Ja, amikor a mioma gyors novekedese kiderult, a hazidokim azt mondta, nincs tennivalo, varjak. Amikor megkerdeztem, hogy van-e barmi ami segithet, azt mondta, hogy nincs. Aztan mondtam neki, hogy de en tudom hogy van, azt is tudom, hogy csinaljak, utaljon be. Nagyon csunyan nezett ram. Szerencsere a nogyogyaszhoz azert hajlando volt beutalni (itt oda is beutalo kell), es a nogyogyasz sikeresen felvetetett engem a varolistara. Ne add fel!

 • 2007.04.20 17:16:42Csöre

  Köszi mindenkinek. Jövő héten futok egy kört a témában és jó lenne gyorsan teherbe esni, akkor nem menstruálok, és végre helyrejön a vérképem is. Kóbor.macska: én is olvastam erről az eljárásról de Mo-on gyerekcipőben jár, én éppen azt olvastam, hogy gyerekvállalás előtt ne. Ma már nincs olyan világvége hangulatom. köszi csajok! Cuppp!

 • 2007.04.20 18:23:34Alvomacko

  Csöre: hajrá! :-)

  Én a bébi projektet támogatom. Szerintem a párod is. :-)

 • 2007.04.20 19:01:08zsebi

  Sziasztok!  Nem állok neki kitölteni a kérdőívet, ha úgyis külön post lesz belőle.

  1-2 észrevételt azért tennék, ha nem gond.

  Az első, hogy engem nagyon bánt az abortusz szó. Nekem is át kellett esnem rajta, 7 hetes terhes voltam, mikor kiderült, hogy rákos vagyok, ha meg is tartanám a babát, én rámennék (és akkor ittmarad a 14 hónaposom meg a férjem), ő is valószínűleg, de ha mégsem, 30. héten megindítanák a szülést, hogy meg tudják kezdeni a kezelést. A diagnózis ellenére 2 orvos véleménye (saját + prof.) kellett ahhoz, hogy elvégezzék a beavatkozást, ami mindenhol abortuszként szerepelt, a nővér is úgy kezelt, mint aki hobbiból van ott. Nekem ez a szó nem jön a számra, nekem nem abortuszom volt, hanem terhességmegszakításom, bár tudom, lényegtelen különbség.

  Tudom, hogy az én esetem nem túl gyakori, de nálunk senki nem lebeszélni, hanem mindenki rábeszélni akart, csak én tiltakoztam veszettül és a mai napig utálom magam érte, főleg így, hogy lassan szülnék...

  Ami nagyon érdekes volt, hogy minden orvos meglepődött, hogy szoptatás mellett estem teherbe. Amíg az orvosok ezen elcsodálkoznak, addig szerintem elég nagy baj van :(  De miattam nem muszáj bővíteni a válaszokat, nem hiszem, hogy sokan járnának ebben a cipőben, ebben az esetben meg csak az értékelésnél újabb rovat lenne...  De a többi kérdésre szivesen válaszolok majd...

 • 2007.04.20 19:09:05Csöre

  Zsebi, nem hiszem, hogy ezért bárki is elítélne Téged. És most mi a helyzet, hogy vagy?

 • 2007.04.20 19:09:15Alvomacko

  zsebi: Jesszus! Mi bajod van? Jobban vagy? Meg tudsz gyógyulni?

 • 2007.04.20 19:20:52zsebi

  Csöre, amíg én nem tudom nem elítélni magam, addig sajnos nem sokat számít, hogy más nem bánt érte :( Bár mióta kineziológushoz járok, elég sokat javult a helyzet, szerencsére :)  Alvomacko, nincs más választásom, muszáj meggyógyulni, látni akarom az unokáimat ;)

 • 2007.04.20 19:23:57Csöre

  Helyes! :)

 • 2007.04.20 19:24:02zsebi

  Ja és az eredeti témához: az az orvos, akinél szültem, szerintem kevés van. Leginkább azt mondanám rá, hogy ember. Talpig. Féltem, hogy nem fogja elvállalni a műtétet, mert hogy nem néz ki olyannak, aki elvállalja, másra meg nem bíztam volna az alfelemet, szeretnénk még gyereket, miután meggyógyultam. Szerencsére vállalt. Aztán meg beajánlott egy kedves onkológushoz, úgyhogy dupla főnyeremény ;)

 • 2007.04.20 19:26:07Alvomacko

  zsebi: hajrá! Ha te ennyire akarod, akkor biztosan meg fogsz gyógyulni! :-)

 • 2007.04.20 19:29:07Csöre

  Hű, zsebi, és Bp-i a doki? Éppen most keresnék egy ilyen főnyeremény dokit (magamnak). Ha igen, elküldenéd valamilyen elérhetőségét a csore kukac grizli pont hu-ra? Köszi előre is.

 • 2007.04.20 19:30:35Csöre

  Hű, zsebi, és Bp-i a doki? Éppen most keresnék egy ilyen főnyeremény dokit (magamnak). Ha igen, elküldenéd valamilyen elérhetőségét a csore kukac grizli pont hu-ra? Köszi előre is.

 • 2007.04.20 19:40:32zsebi

  Csöre, bp-i bizony, az I. Női Klinikán dolgozik. Mindjárt írok elérhetőséget :) Eddig akárkinek ajánlottam, mindenki meg van vele elégedve.

 • 2007.04.20 20:15:28kaposztalepke

  zsebi: nagyon szurklolok Neked, biztosan meg fogsz gyógyulni!!!  A szuperdoki elérhetőségét pedig a tangens@freemail.hu-ra is küldd el kérlekszépen, ha nem nagy probléma! :)

 • 2007.04.21 05:20:38Kóbor.macska

  Meg egyszer roviden visszaterek a mioma embilizaciora. Csak annyit akarok mondani, hogy en eppen azert csinaltattam meg, hogy lehessen kesobb gyerekem. Ha a mioma nagyon nagyra megno es elkezd veszelyes merteku verzest okozni menzesz idejen, akkor mar lehet, hogy csak a meh eltavolitasa marad az egyetlen valasztas. A sebesz dokimmal ezt mind megbeszeltuk, es oszerinte jol dontottem, a hasonlo beavatkozason atesett paciensei kozul tobben gond nelkul szultek azota.

  Meg egy dolgot hallottam, de errol semmi konkretat nem tudok, azt sem hogy igaz-e, hogy allitolag specialis dietaval "ki lehet eheztetni" a miomat ugy, hogy eltunjon.
  Gondolom, ez hasonloan mukodhet, mint az a zoldsegle ivo dieta amivel rakosokat gyogyitanak. Annak tan Gerson-terapia a neve, ha jol emlekszem.

 • 2007.04.21 08:49:34marcangoló

  Zsebi, Csöre, nagyon- nagyon szorítok, hogy meggyógyuljatok! Ha ilyen sokan gondolunk rátok szeretettel, az csak segíthet. :-)

 • 2007.04.24 12:51:08zsebi

  káposztalepke, kicsit késve ugyan, de elküldtem a doki elérhetőségét.

  Marcangoló, köszi :) Pont tegnap olvastam, hogy a pozitív hozzáállás 30%-kal növelheti a túlélési esélyt...

 • 2008.07.27 11:16:07Strici

  Tudjátok, mit nem értek? Hogy itt van pl. Thais, aki ugyan nem ismeri a "Magzati élet védelméről" szóló jogszabályt, de lusta ahhoz, hogy beírja a google-ba, és egyből, kérdés nélkül kiderítse, hogy e törvény értelmében lelkiismereti okokra hivatkozva nálunk is megtagadhatja az orvos a műtét elvégzését.

  Szóval, lányok, jobb volna, ha előbb olvasnátok, aztán írnátok.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta