SZÜLŐSÉG

Lábujjakat is nyír a fűnyíró

2007. április 16., hétfő 11:46

Itt a tavasz, sőt egyesek szerint a nyár: a boldog kiskerttulajdonosok kirajzanak a kertbe és locsolnak, ültetnek, metszenek és nyírnak vadul. Ez nem is lenne baj, a kisgyermekek és a kerti szerszámok találkozása azonban gyakran végzetesnek bizonyul.


A közel 300 millió lakosú Egyesült Államokban évente kilencezernél is több gyerek (és közel hatvanezer felnőtt) szenved súlyos vagy kevésbé súlyos, fűnyírógép okozta sérülést. Ezek az apróbb vágásoktól és a fűnyíró által kidobott kő okozta véraláfutásoktól a levágott ujjakig és lábujjakig terjednek, sőt csonttörést és szemsérüléseket is okozhatnak a balesetek. Nemcsak a használót, de a körülötte levőket is megsebezheti a figyelmetlenül használt gép.

A balesetek egy kis odafigyeléssel megelőzhetők, hívja fel a figyelmet az amerikai orvosi kamara közleménye. Fontos, hogy a hatévesnél fiatalabb gyerekek ne is legyenek a kertben, amikor füvet nyírunk. Bár a gyerekeket rettentően érdekli a gép, és szívesen dolgoznak is vele, 12 évesnél fiatalabb gyereket ne hagyjunk füvet nyírni.

Ha füvet nyírunk és egy gyerek felénk szalad, azonnal kapcsoljuk ki a gépet. A gyerekek megcsúszhatnak a füvön, különösen, ha az nedves, és a gép alá kerülhetnek. Csak zárt cipőben nyírjunk füvet. Mielőtt nekiállunk megkurtítani a gyepet, járjuk végig a kertet, és szedjük fel a köveket, faágakat és egyéb tárgyakat. Ezek nemcsak a pengét tehetik tönkre, de a penge által kivetett dolgok súlyos szemsérüléseket is okozhatnak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.16 11:52:15Tori

  Na tessék, plusz egy rémálom a paramamáknak. %)

 • 2007.04.16 12:28:40emma

  Nekem unokatestvérem lábát már kapta el fűnyíró, a sarkának belső felét amputálták!Azóta csak cipőben tud járni, mert a szandál nem marad meg a lábán!Ezerrel vigyázzon mindeki a gyerekére, és magára!!!

 • 2007.04.16 12:41:31Mille38

  Kár ezen gúnyolódni, ez sajnos éppúgy reális veszély gyereknek, felnőttnek egyaránt, mint a többi háztartási gép, kerti eszköz. Vannak olyan eszközök, amiket nem lehet biztonságosabbra készíteni, ezért a használójának kell óvatosabbnak és előrelátóbbnak lenni.

 • 2007.04.16 12:50:33Szilvesszter

  Főleg egy ilyen cuccal, amivel esélytelen fékezni, ha erőből tolod.

  A nagy nehéz benzinmotoros alá szerintem nehéz becsúszni, bár egy könnyebb villanymotoros hamar hanyatt dől, ha van rajta fűgyűjtő.  moon, felébresztetted bennem az egészséges félelemérzetet a főnyírókkal szemben :-)

 • 2007.04.16 13:06:58katampusz

  nekünk elektromos fűnyírónk volt.

  mivel hangos volt, sose mentem közel hozzá amikor használták. én mindig a füvet gereblyéztem (saját kicsi gyerekgereblyém volt, meg kiskapám) biztonságos távolban a nagyanyám mögött.

  a fűnyírónak nagy előnye, hogy sosem hagyják egyedül bekapcsolt állaptban. ha meg valamiért abbahagytuk a fűnyírást, kihúztuk a konnektorból a gépet.  pár éve találkoztam benzinessel is, de esküszöm nem sikerült beindítani...

  és az még hangosabb...

 • 2007.04.16 13:28:40marcangoló

  Visszajövök, és csupa ilyen borzalmas poszt van...

 • 2007.04.16 13:53:22eszter

  a paramamás poszthoz hozzá se szóltam, mert féltem, hogy megint szép éjszakának nézek elébe, és a diliházban kötök ki. Ha kimegyek a kertbe, és meglátok egy szerszámot (bármit, de tényleg vannak durvák nálunk a garázsban, pl. flex, fűrész), látom a szemem előtt a gyereket.....na nem is folytatom. A 14 hónapos aranybogaram secperc alatt a létrára mászott, a hírekben meg nincs egy éve, hogy egy 7 éves!!! kisfiú Németo.-ban szimplán egy madzagba gabalyodva megfolytotta magát. Szóval ennek se vége, se hossza. Vigyázzunk, ahogy csak tudunk, tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, de nem árt, ha sűrűn imádkozunk!!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta