SZÜLŐSÉG

Gyermekei segítenek a díjnyertes meseírónak

2007. április 16., hétfő 13:57

Átadták az év gyermekkönyve elismeréseket; a tavalyi év legjobb szerzőjét, illusztrátorát, kiadóját és fordítóját külön díjazták, illetve egy életmű-díjat is átadtak a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának (IBBY) magyar szekciója által rendezett eseményen, a könyvfesztivál zárónapján, vasárnap.


Békés Pál, az IBBY magyar szekciójának elnöke a magyar gyermekirodalomról szólva úgy fogalmazott: ez "diadalmenet és szélmalomharc". Az elnök ezzel utalt arra a statisztikára, amely szerint a tíz év alatti gyerekek 30 százaléka nem érti meg, amit olvas, egyben utalt arra is, hogy évről évre jelentősen javul a magyar gyermekkönyvek minősége, írja az MTI.

Az év gyermekkönyve díjat Berg Judit vehette át Rumini című meseregényéért. A Pozsonyi Pagony kiadónál tavaly megjelent kötet szerzőjének méltatásában Békés Pál kiemelte, hogy az író "profi, aki nem álcázott felnőttkönyvet ír mesébe rejtve".

A díjazott az MTI-nek elmondta, hogy három gyermeke segít neki olyan mesék írásában, amelyek izgalmasak, mégis a gyerekek számára feldolgozhatók. Hangsúlyozta, hogy igyekszik kerülni a felnőttes okoskodást és moralizálást. Elárulta, hogy a Rumini második részén már az utolsó simításokat végzi, a kötet várhatóan ősszel jelenik meg. Panka és Csiribi című sorozatának harmadik része, és új könyve, A Tejúton tilos biciklizni című kötet a tervek szerint az ünnepi könyvhétre lát napvilágot.

Az év gyermekkönyv-illusztrációjának járó elismerést Baranyi András vehette át, aki Kiss Ottó kötetét illusztrálta. A Szerintem mindenki maradjon otthon vasárnap délután című kötet rajzaiban a groteszk humor, és a ,60-as évek plakátjának színvilága meghatározó - mondta laudációjában Sárkány Győző, a Magyar Illusztrátorok Szövetségének elnöke. A legjobb gyermekkönyv-fordításért Merényi Ágnest ismerték el az angol mesekötetek "tehetséges és humoros" fordításáért, tudósít az MTI.

A kiadói díjat a Naphegy Kiadó vezetője, Szigethy Katalin vehette át. A nemrégiben alapított könyves műhely a rajzok és szövegek tekintetében is kiemelkedő kötetek gondozása miatt kapta az elismerést.

Az IBBY életműdíját a,70-es évek óta gyermekkönyveket publikáló G. Szabó Judit kapta. A számos országot bejárt írónő nevéhez fűződik egyebek mellett A macskát visszafelé simogatják, az Ez mindennek a teteje és a Mari, ne bomolj! című mese.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.16 15:47:49napos oldal

  Berg Jutka az osztálytársam volt :)

 • 2007.04.16 17:23:29katampusz

  G. Szabó Judit rulez! Anikó a kedvenc lányregény-hősnőm. :D

 • 2007.04.16 21:21:28Miss Marple

  Éljen G. Szabó Judit! A Hárman a szekrény tetején első két oldalát kívülről tudtam tízéves koromban, annyiszor olvastam el, a színielőadás részen meg sírva röhögtem huszadszorra is. Nemrég pedig egy drámatanári képzésen az egyik regényén (A macskát visszafelé...) alapult az óravázlatom. (Ez azért nem számít plágiumnak, ugye?)  Szerintem még járna a díj Szegedi Katalinnak is, vagy ő már kapott? Végre újra vannak illusztrátorok, akik nem a cuncimókus hosszúszempillás édi-bédi kiskutyákkal dolgoznak!

 • 2007.04.18 13:50:20emma30

  Gratulálok Juditnak!
  Tényleg nagyon - nagyon jó a Rumini!!!!
  P.Panka

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta