SZÜLŐSÉG

Antibiotikumtól is megsüketülhet a gyermek

2007. április 16., hétfő 08:30

A túlzott antibiotikum-használat miatt évente mintegy tízezer gyermek veszíti el a hallását Kínában - tűnik ki egy a kínai statisztikából.


A szülők vakon hisznek az antibiotikumokban, az orvosok pedig, akik gyakran fogadnak el kenőpénzt a gyógyszerügynököktől, könnyedén felírják az erős gyógyszereket, adta hírül az MTI.

Becslések szerint az antibiotikumok eladása a gyógyszerészeti bevételek harminc százalékát teszik ki, és a receptek egynegyedét nyomós ok nélkül írják. Az utóbbi 30 évben a kínai kormány rendeletileg megnehezítette ugyan az antibiotikumok vásárlását, ennek ellnére számos kórház bevétele főként az erős és drága antibiotikumok eladásából származik.

Fertőzések és örökletes vagy más okok miatt is sokan szenvednek hallássérülést, minden okot figyelembe véve évente összesen 30 ezer kiskorú süketül meg az 1,3 milliárd lakosú Kínában a hivatalos statisztika szerint.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.16 11:33:45Chang Yai

  több mint egy évet éltem Kínában. standard, hogy a gyerekek minden tüsszentésre erős gyógyszereket, antiobiotikumokat kapnak, a kicsit idősebbek amfetaminszármazékokat is hozzá, hogy pörögjenek tovább, ne kelljen hiányozniuk az óvodából, iskolából. egyetlenegyszer szedtem be ottani orvos által felírt ottani gyógyszert, ami úgy felpörgetett, hogy nem tudtam aludni napokig, és valóban teljesen elnyomta a tüneteket, amint elfogyott, úgy éreztem magam, mint a drogos, akit leállítottak a szerről. sok kicsi gyerek állandóan szedi a gyógyszereit, hónapokon át, emiatt. a felnőttekről nem is beszélve.

  de éljen a kínai gazdasági csoda, süket gyerekekkel, kifacsart, állandó amfetaminon élő felnőttekkel.

 • 2007.04.16 11:47:32Tori

  Erről most hirtelen a Halálos fegyver 4. egyik mondata jutott eszembe, amikor kérdőre vonják a helyi kínai maffiafőnököt, és azt feleli: "meghalt két kínai? Nem baj, maradt még elég!" Tudom, durva gondolat, de a hír alapján úgy tűnik némelyik kínai orvos is így gondolkozik.  Én hét évig szedtem naponta antibiotikumot "a biztonság kedvéért", és nagyothallok, 32 évesen. Lehet összefüggés? Sose gondoltam erre.

 • 2007.04.16 12:22:52Tjuca

  A hírről azért más is eszembe jut.

  Ma Magyarországon nagy dilemma, hogy mit kezdjenek a gyerekfüllel. Nekem bajos (volt) a fülem, és ha gáz volt szúrták. Mostanában antibiotikummal kezelik. Saját felelősségre kértem a doktornőt, hogy bökjön pár éve. Hülyének nézett. Nekem lett igazam. Kijött a trutyi és nem szenvedtem. Kicsit ez előtt kaptam egy antibiotikumot, aztán egy másfélét, egy széles spektrumút, de a fülem csak fájt. Majd fakadt. Remélem a lányomnak nem lesz baja, de ha mégis, akkor én inkább a szúrást választanám. Persze mindenképp az orvos véleményét meghallgatva. Van valakinek hasonló tapasztalata?

 • 2007.04.16 12:31:53Szilvesszter

  Chang Yai,  Az utolsó gondolatodat átgondolva, ellenőriztem az ázsiai befektetési alapok teljesítményét, fél év alatt 30%-hozamot produkáltak. így függ össze az kinai halláskészség a magyar kamatadóval :-) • 2007.04.16 12:37:40Mille38

  Egyik extremitásból esünk a másikba... Azért az nagy különbség, hogy 40-50 éve még az antib. NÉLKÜL süketültek meg a szerencsétlen gyerekek - van ilyen ismerősöm. Ha persze meg nem haltak, ld: Martin du Gard: A Thibault-család c. regényében), MA meg az antib. mellé egy kis amfetamin is jár némely kultúrákban.

  Szerintem ebben is van arany középút, mint mindenben.

  Hasonló tapasztalat: húsvétot kínlódtuk végig középfülgyulladással a tízévessel, előtte a háziorvos nem adott semmi a háromhete fennálló hurutjára, aztán az ügyeletes "nézte el" csak hallójáratgyull.-nak gondolva, mire végre a kórházi két és félóra várakozás közben kifakadt a gyerek füle, ment fel a láza, elmúlt a fájdalomcsill. hatása, amit reggel kapott, így már sírdogált nekem: majd némi veszekedés árán a személyzet képesek volt arra is, hogy "előzetes bejelentkezés hiányában előre soroljanak", végre kaptunk gyógyszert, és már egész jól van a gyerek. De az elmúlt hetet nem kívánom senkinek.

 • 2007.04.16 13:59:16EsTeh

  Chang Yai,

  Én Dél-Koreában éltem majdnem egy évig 1993-ban. Nekik is baromi erős gyógyszereik voltak, mert ugye a dolgozó nem hiányozhatott napokat a munkából. Gyakran orvoshoz sem mentek el, csak a patikus adta a gyógyszert.

 • 2007.04.16 14:30:03Marcsibocs

  A hétvégén egy gyermekorvos ismerősöm mesélte, hogy azért olyan sok az antibiotikus rezisztencia, mert irdatlan mennyiségű fölös antibiotikumot viszünk be a szervezetünkbe. De vajon mi a forrása ennek? Persze mi rögtön rávágtuk - a feleslegesen felírt gyógyszerek. De kiderült, hogy az csak a harmadik a listán.

  Az első forrás - a hús, mert ma már minden egyes állat antibiotikumot kap nagy dózisban a tápszerébe születése óta, nehogy elhulljon, és így csökkenjen a termelő haszna.

  A másik oka a rezisztenciának, hogy az orvosok, nővérek nem mosnak kezet két beteg között, a rendelőben sem nagyon, de a kórházban aztán végképp nem, és átviszik a fertőzéseket, bacikat.

  És csak a harmadik ok a túlzásba vitt és totál felesleges antibiotikum kúra...

 • 2007.04.16 14:37:48mókusfácán

  Tényleg! Szólhatok a dokinak, hogy helló,nem mostál kezet, hozzá ne nyúlj a gyerekhez vagy hozzám! • 2007.04.16 14:39:33Kékfelhő

  Úgy értitek, hogy nem alap dolog a kézmosás???

 • 2007.04.16 14:47:21thais

  A nagyobbik fiamnak dobhártyagyulladása volt. Rendkívül fájdalmas, mint minden fülbetegség. A főorvos asszony rövid vizsgálat után felírt egy antibiotikumot, s arra a kérdésemre, hogy vírusos gyulladás esetén nem árt-e, ha beadom, nem reagált. Miután még sokkal rosszabul lett, visszavittem egy másik orvoshoz. Megkérdezte tőlem ,ki volt az a barom, aki magának antibiotikumot írt fel. Megneveztem a személyt. Adott háromféle homeopátiás golyót, s mintha elvágták volna a problémát nagyon rövid időn belül. Azóta, ha valami hasonló tünetetet érzékelek, adok nekik homeopátiás szert, s csírájában elfojtjuk a problémát. Nem adok be nekik antibiotikumot, csak nagyon indokolt esetben. (Eddig ilyen eset nem fordult elő.) Nagyon javaslom mindenkinek. A grapefruitmag-kivonat is nagyon hasznos, ha ,megelőzősnek használják. Megakadályozza, hogy a betegség kialakuljon ill. kitörjön, s nincs semmi mellékhatása. Mielőtt antibiotikumot írnának fel, meg kellene győződni arról, hogy ténylegesen bakteriális eredetű fertőzésről van szó. Ezt igen ritkán teszik meg. Ha valakit érdekel, elküldöm a fülproblémára szükséges homeopátiás szer nevét, de a gyógyszertárakban adnak ingyen egy füzetecskét, ott is utána lehet nézni.

 • 2007.04.16 15:42:32szeszter

  thais: a grapefruitmag olaj kivonat keserű, vag ynem keserű változata a hasznos. Én szedtem ezt is, azt is, de végül nem tudom melyik is a jó. Illetve mennyi idős kortól lehet adni, mekkora mennyiségben?  Minden gyógyszertárban adnak homeopatiás szerekről ismertető füzetecskét?

 • 2007.04.16 19:02:41thais

  Azokban a gyógyszertárakban adnak hozzá füzetecskét,ahol árusítják. A grapefruitmag-kivonat keserű alapvetően, de van egy nem keserű verziója is. Az igazán hatékony a keserű. Én nem savanyú típusú gyümölcslével szoktam beadni. Nem találom a papírját, de úgy emlékszem, hogy 3 éves kor alatt nem javasolják és az adagolása testsúlytől függ. A fiam 23 kg és megelőzés céljából napi 5 cseppet szoktam neki adni. Ha kezd betegségtüneteket produkálni, 2X5 csepp. Hasmenést okozhat a túladagolása. A magyar termék (Bioextra kft) is kiváló, nem kell a külföldit megvenni. A férjem végszükség esetén konyakba teszi és úgy issza meg, Csak erős idegzetűeknek ajánlom.

 • 2007.04.17 01:05:03Turboanyu

  thais, én narancslébe vagy narancsszörpbe szoktam tenni, annak az ízébe valahogy "beleillik". Sőt, lábmosásra is szoktam használni a fertőtlenítő hatása miatt. Amikor a nagyobbnak hámlott a talpán a bőr, kétszer lábfürdőztettem, utána pár nap Canesten krém. Egyszer egy strandolás után éreztem, hogy kezd viszketni a talpam. Kétszer vettem lábfürdőt, attól teljesen elmúlt. Ha kijön a számon a herpesz, kis vízbe csepegtetek, azzal lemosom, utána kenem Zoviraxszal.

 • 2007.04.17 07:47:42p.eszter

  OFF: a:a! Hogy van Peti? Sikerült "elcsípni" időben a betegséget? Remélem igen. Engem azzal nyugtatna, hogy jön a jó idő, talán nem lesz ennyit beteg. (most épp köhög)

 • 2007.04.17 09:29:21thais

  A grapefriutmag-kivonatot lehet mosásra is használni. Belecsepegteted a mosóporba. Csak fehér ruha esetében szerencsés. Kiveheti a ruha színét. Pl. betegség után ágynemű mosásakor. A lábgombát is öli, de gargalizálásra is lehet használni (higítva). Sőt korpásodás ellen is jó. Higítani kell 1=10 arányban és beletenni a samponba. Sokféle módon alkalmazható. Narancslébe azért nem teszem, mert úgy nem hajlandók meginni. Az öszilében eltűnik a keserűsége.

 • 2007.04.17 10:46:13Csöre

  A grapefruitmag-kivonatot is gyógyszertárban lehet kapni?

 • 2007.04.17 13:15:26marcangoló

  Thais, a korpásodást nem is tudtam! Én is használom rendszeresen, nekem nagy adag C vitaminnal kombinálva mindig csírájában elfojtja a náthát..

  Csöre, bioboltban, gyógyszertárban kapható.

 • 2007.04.17 13:24:02Alvomacko

  Na, mostmár muszáj lesz ezt a csodaszert kipróbálnom! :-)

 • 2007.04.17 13:25:50marcangoló

  Bizony muszáj. :-)

 • 2007.04.17 13:35:17Alvomacko

  http://egeszsegesen.freeweb.hu/grape.html  Hűűűűha, ez mindenre jó, ami nekem van! :-)

 • 2007.04.17 13:41:06marcangoló

  Ugye, ugye? Majd már nem sokáig lesz! :-)))

 • 2007.04.17 19:53:17thais

  Az Astoriánál van egy mintabolt a volt Úttörő áruház után. Illóolajokat és gyógynövényeket árusítanak. Ott be lehet szerezni a Bioextra Kft. grapefruitmag-kivonatát. A gyógynövénybolt neve nem jut eszébe. Ha arra járok megnézem, és beírom. Gyógyszertárban még nem láttam. Persze, nem kizárt.Vigyázat, túladagolva hasmenést okozhat és és bizonyos betegségfaktorok esetében nem javasolják. Érdemes elolvasni a téjékoztatót, s szükség esetén higítva kell alkalmazni.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta