Családi pótlék postafordultával

Megszületett a gyermekem, félóra alatt lett neki lakcímkártyája, másik félóra alatt TAJ-kártyája, ám a családi pótlékot még nem intéztük el. Miután meghallgattam pár horrorsztorit a három órás sorbanállásokról, úgy döntöttem, az influenzaszezon közepén inkább postán intézem a dolgot. Hiba volt.


Az egész úgy kezdődött, hogy január közepén, egy hónappal a gyerek születése után nekiálltam összeszedni az anyasági támogatáshoz és a családi pótlékhoz szükséges papírokat. Ez nem kevés: egyrészt le kell tölteni a Magyar Államkincstár honlapjáról három igénylőlapot (egy általánosat, egyet a családi pótléknak, egyet meg az anyasági támogatáshoz), kitölteni és kinyomtatni. Az igénylőlapokat valamilyen rejtélyes okból Excel formátumban rakták fel, ráadásul úgy, hogy minden betű külön cellába kerüljön, az A4-es lapról pedig szépen lecsúszik a fél oldal nyomtatásnál. Nem volt egyszerű, de összeküzdöttem megfelelő méretben, kinyomtattam.

Ezután következett személyes irataim reprodukálása. Beszkenneltem és kinyomtattam) a személyimet lakcímkártyámat, TAJ-kártyámat, valamint a gyerek TAJ-kártyáját is. Fogtam a születési anyakönyvi kivonatát, ment az is a borítékba, majd visszaküldik, reméltem.

Ezen kívül szükséges egy igazolás a nőgyógyászomtól arról, hogy részt vettem a szükséges számú terhesgondozáson: ezt a szülés után hat héttel esedékes első találkozásunkon kaptam meg, de elméletileg akár a szülés előtt is el lehet kérni. Mivel az igénylés benyújtására 180 nap van, én nem siettem a papír begyűjtésével, inkább lábadoztam. Ezek után az egész paksamétát ajánlottan és tértivevénnyel postáztam a Magyar Államkincstár Lőportár utcai kirendeltségébe, és vártam a pénzt. Ami nem jött.

Helyette három hét múlva visszakaptam az anyakönyvi kivonatot, egy levél kíséretében, mely arra szólít fel, hogy küldjem el a terhesgondozásról szóló igazolást.  Amilyen szétszórt voltam, ez bizony kimaradt. Küldtem is postafordultával. Ennél furcsább volt abbéli kérésük, hogy mivel bankszámlára kértem az utalást, küldjek bankszámlakivonatot, vagy egy igazolást a banktól arról, hogy tényleg enyém a számla. No, de legyen nekik jó, elküldtem ezt is. A levél ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy míg az anyasági támogatási ügyem hozzájuk tartozik, a családi pótlék igénylésemet illetékességből Ceglédre továbbították. Ebben csak az a meglepő, hogy én még soha életemben nem jártam Cegléden. Megírtam nekik ezt is.

Ismét eltelt három hét, és megint levelet kaptam az Államkincstár felkészült ügyintézőjétől: a bankszámlakivonat és a terhes-igazolás mellett most már a gyerek születési anyakönyvi kivonatát is kéri, amit pedig ő szignált (és ráütötte a stemplit 2007-ben, az internetes ügyintézés évében: "Anyasági pótlékot igényelt", "Családi pótlékot igényelt") és küldött vissza nekem saját kezűleg másfél hónappal ezelőtt! A Cegléddel kapcsolatos fenntartásaimra pedig nem méltóztatott reagálni. Mindezeket megírtam neki egy újabb levélben, de apám segítségével el is faxoltam, mivel a telefont sosem veszik fel.

A fax küldése után rögtön telefonált az Államkincstártól egy kedves hölgy (nem az én ügyintézőm), hogy ők tolták el, nincs meg nekik az anyakönyvi kivonat, ugyan, küldjem már át, faxon is jó lesz. Rövidesen meg is kaptam az anyasági támogatást a folyószámlámra, happy end, gondoltam én.

Egy frászt: jött egy ajánlott levél Ceglédről, miszerint nekik is küldjem el az anyakönyvi kivonatot. Itt már inkább szórakoztatott, mint idegesített a történet. Felhívtam az ügyintézőt, szerencsére őt el lehetett érni telefonon, aki közölte, hogy bizony egész Pest megye kismamáinak ők intézik a családi pótlékot. Hogy ezt miért nem tudta elárulni a budapesti illetékes, na mindegy.

Elfaxoltam nekik is az anyakönyvi kivonatot, és láss csodát: nemrég, április elején megérkezett a folyószámlámra az első négy havi családi pótlék visszamenőleg. Már csak azt nem értem, miért nem öt hónapnyit utaltak. De azt hiszem, tízezer forint időarányos töredékéért én már nem írok több levelet.

Réka
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek