SZÜLŐSÉG

Családi pótlék postafordultával

2007. április 13., péntek 08:23

Megszületett a gyermekem, félóra alatt lett neki lakcímkártyája, másik félóra alatt TAJ-kártyája, ám a családi pótlékot még nem intéztük el. Miután meghallgattam pár horrorsztorit a három órás sorbanállásokról, úgy döntöttem, az influenzaszezon közepén inkább postán intézem a dolgot. Hiba volt.


Az egész úgy kezdődött, hogy január közepén, egy hónappal a gyerek születése után nekiálltam összeszedni az anyasági támogatáshoz és a családi pótlékhoz szükséges papírokat. Ez nem kevés: egyrészt le kell tölteni a Magyar Államkincstár honlapjáról három igénylőlapot (egy általánosat, egyet a családi pótléknak, egyet meg az anyasági támogatáshoz), kitölteni és kinyomtatni. Az igénylőlapokat valamilyen rejtélyes okból Excel formátumban rakták fel, ráadásul úgy, hogy minden betű külön cellába kerüljön, az A4-es lapról pedig szépen lecsúszik a fél oldal nyomtatásnál. Nem volt egyszerű, de összeküzdöttem megfelelő méretben, kinyomtattam.

Ezután következett személyes irataim reprodukálása. Beszkenneltem és kinyomtattam) a személyimet lakcímkártyámat, TAJ-kártyámat, valamint a gyerek TAJ-kártyáját is. Fogtam a születési anyakönyvi kivonatát, ment az is a borítékba, majd visszaküldik, reméltem.

Ezen kívül szükséges egy igazolás a nőgyógyászomtól arról, hogy részt vettem a szükséges számú terhesgondozáson: ezt a szülés után hat héttel esedékes első találkozásunkon kaptam meg, de elméletileg akár a szülés előtt is el lehet kérni. Mivel az igénylés benyújtására 180 nap van, én nem siettem a papír begyűjtésével, inkább lábadoztam. Ezek után az egész paksamétát ajánlottan és tértivevénnyel postáztam a Magyar Államkincstár Lőportár utcai kirendeltségébe, és vártam a pénzt. Ami nem jött.

Helyette három hét múlva visszakaptam az anyakönyvi kivonatot, egy levél kíséretében, mely arra szólít fel, hogy küldjem el a terhesgondozásról szóló igazolást.  Amilyen szétszórt voltam, ez bizony kimaradt. Küldtem is postafordultával. Ennél furcsább volt abbéli kérésük, hogy mivel bankszámlára kértem az utalást, küldjek bankszámlakivonatot, vagy egy igazolást a banktól arról, hogy tényleg enyém a számla. No, de legyen nekik jó, elküldtem ezt is. A levél ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy míg az anyasági támogatási ügyem hozzájuk tartozik, a családi pótlék igénylésemet illetékességből Ceglédre továbbították. Ebben csak az a meglepő, hogy én még soha életemben nem jártam Cegléden. Megírtam nekik ezt is.

Ismét eltelt három hét, és megint levelet kaptam az Államkincstár felkészült ügyintézőjétől: a bankszámlakivonat és a terhes-igazolás mellett most már a gyerek születési anyakönyvi kivonatát is kéri, amit pedig ő szignált (és ráütötte a stemplit 2007-ben, az internetes ügyintézés évében: "Anyasági pótlékot igényelt", "Családi pótlékot igényelt") és küldött vissza nekem saját kezűleg másfél hónappal ezelőtt! A Cegléddel kapcsolatos fenntartásaimra pedig nem méltóztatott reagálni. Mindezeket megírtam neki egy újabb levélben, de apám segítségével el is faxoltam, mivel a telefont sosem veszik fel.

A fax küldése után rögtön telefonált az Államkincstártól egy kedves hölgy (nem az én ügyintézőm), hogy ők tolták el, nincs meg nekik az anyakönyvi kivonat, ugyan, küldjem már át, faxon is jó lesz. Rövidesen meg is kaptam az anyasági támogatást a folyószámlámra, happy end, gondoltam én.

Egy frászt: jött egy ajánlott levél Ceglédről, miszerint nekik is küldjem el az anyakönyvi kivonatot. Itt már inkább szórakoztatott, mint idegesített a történet. Felhívtam az ügyintézőt, szerencsére őt el lehetett érni telefonon, aki közölte, hogy bizony egész Pest megye kismamáinak ők intézik a családi pótlékot. Hogy ezt miért nem tudta elárulni a budapesti illetékes, na mindegy.

Elfaxoltam nekik is az anyakönyvi kivonatot, és láss csodát: nemrég, április elején megérkezett a folyószámlámra az első négy havi családi pótlék visszamenőleg. Már csak azt nem értem, miért nem öt hónapnyit utaltak. De azt hiszem, tízezer forint időarányos töredékéért én már nem írok több levelet.

Réka

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.13 10:14:39potyeszka

  Réka sajnálom hogy ilyen rossz tapasztalatot szereztél,mi is Cegléden intéztünk mindent,de minden ment pikk-pakk.

  Ahogy kijöttünk a kórházból,Férjem hétfőn ment és intézett mindent,azt az igazolást nem értem,még a kórházban megkaptam,a Főorvos aláirásával.

 • 2007.04.13 10:18:09potyeszka

  Megkérdezhetem kinél szültél?Nekem császár volt,és Jakubovits Ákos,Pusztai Géza voltak az orvosok.

 • 2007.04.13 10:20:48Alvomacko

  Én is Cegléddel állok kapcsolatban.

  Néhány éve kiderült, hogy jár az emelt családi pótlék, akkor is, ha nem váltam el, mert az ő szempontjukból egyedülállónak minősülök. Felhívtam őket, megkérdeztem, hogy mi a teendő. Közölték, hogy küldjek egy levelet, hogy mióta nem élek együtt a férjemmel és visszamenőlegesen is küldik a különbözetet. Kérdeztem, hogy a férjemtől is kérnek-e valami nyilatkozatot, erre meghökkenve felelték, hogy nem, tőle nem kell semmi.

  Elküldtem a levelet, majd gondoltam, hogy úgysem lesz jó és nem fog történni semmi. Erre a következő hónapban megkaptam a különbözetet, meg egy határozatot, hogy ezentúl jár az emelt összegű CSP.

 • 2007.04.13 10:23:59Alvomacko

  Réke: az aktuálisan megkapott CSP az előző hónapra jár. Pl. április elején a márciusra esedékes CSP-t kapod. Nem lehet, hogy csak ezért kaptál 4 hónapot?

  Ha decemberben született gyermeked, akkor úgy jól is jön ki. Az áprilisit majd május elején kapod.

 • 2007.04.13 10:24:11Alvomacko

  Bocs! Réka.

 • 2007.04.13 10:41:53hanna

  Én pl nem kaptam még meg a CSPt, pedig személyesen igényeltük és ténxleg 3,5 órát vártunk. Azt mondták, hat hét, de az már kétszer is letelt.

 • 2007.04.13 10:55:56katampusz

  nálunk minden flottul ment.

  apa egy nap alatt megszerezte a gyerek papírjait, és leadta a csp és anyasági igényléseket.

  ennek feltétele az volt, hogy már a szülés előtt nagyjából összeszedtem mi mindenre lesz szükség. amikor hazajöttünk a kórházból, szépen precízen összepakoltam a paksamétát, szabályos itinert írtam a páromnak, honnan hová, hányadik emelet, melyik ajtó, melyik paksaméta.

  plusz a szájába rágtam minimum kétszer a dolgokat.

  (a gyás intézése plusz egy napot vett igénybe mert nem tudtuk, hogy számítógéppel kitöltött nyomtatvány esetén minden oldalra kell pecsét és aláírás a munkáltatótól.)  a gyedemet már én intéztem el, pár hete, az oepnél. gyerekkel a kendőmben ücsörögtem kábé 20 percet, ameddig sorra kerültem. két perc alatt átvették az igazolásokat, nyomtatványokat, és kész. májusban ha minden igaz, akkor már a gyedet kapom.

 • 2007.04.13 11:19:54szanna

  Katampusz! Jó, hogy írtad a gyedet. Májustól nekem is azt kéne kapnom, és még nem intézkedtem.  Köszi! Most nekiállok papírokat kergetni.

 • 2007.04.13 12:12:07hanyattka

  Sziasztok!

  Nekünk a férjem intézte a papírokat a Lőportár ucában, kb 4 órát várt a szegénykém különböző rendkívül higiénikus emberek között, és hazahozott egy hányós hasmenős vírust, amit mindketten elkaptunk. Szerencsére a babó megúszta. Az utalásról annyit, hogy nekem össze vissza utalták, és az egyik havi GYES-t szétszedték két részletre: márc.1-től márc. 15-ig, és márc.16-tól márc. 31-ig. Azt hittem a hajam kitépem, mire rájöttem, és eligazodtam a bankszámla kivonaton. Egy havival még nekem is lógnak, pedig már meg kellett volna kapjam. Nagy a feletlenség!!!Ez a magyar bürokrácia!Csak tudnám minek ennyi felesleges hivatal a XXI. században?

 • 2007.04.13 12:16:41zsuli

  Abszolút meglepve olvaslak Benneteket! Nálunk a szül.akvi.+lakcímkártyát+Taj-kártyát a kórház intézte, kipostázták. Az én tgyás-gyed-csp-t pedig a munkahelyem, a férjem bevitte, ráírták, amit kellett és kész. Mindig rendben megjött minden. Ezek szerint ez nem általános?

 • 2007.04.13 12:18:01hanyattka

  Zsuli!

  Sajna nem általános. De szép is lenne!

 • 2007.04.13 12:40:08Kékfelhő

  A Teve utcában a GYED átírásához másfél órát ültem sorban (sok-sok évvel ezelőtt), a Lőportál utcában hármat (szintén sok-sok évvel ezelőtt). Ezek szerint nem sok változott.

 • 2007.04.13 12:48:59marcangoló

  Zsuli, én is hasonló cipőben járok, mint te, a kórház adta az okmányokat, a munkahelyem a többit igazgatta. De ez csak ott működik, ahol a cég tb kifizetőhely, asszem.

 • 2007.04.13 13:10:30katampusz

  szanna, kábé egy hónap az átfutási idő. pl: nekem ápr. 3-án járt le a gyás. mivel mindig az előző hónap után kapjuk a pénzt, ezért még most áprilisban megkaptam március után, májusban pedig már a gyedet kell kapnom, ami áprilistól jár.

  márc végén intéztem el, lehet hogy nekem se lesz folyamatos, de visszamenőleg persze megkapom majd.

  én azért igyekszem ennyire mindennel, mert eléggé ki vagyunk centizve anyagilag, és legalább a fix kiadásokhoz megpróbálok fix bevételeket rendelni :(

 • 2007.04.13 13:15:47bjulie

  Én még terhesen bementem minden hivatalhoz, és elhoztam a papírokat, mindent kitöltve szülés után a férjem vitte be, a Lőportálban tényleg 3 óra a várakozási idő, de a többi helyen minden gyorsan ment. Elég hamar utalták is a pénzeket. GYED-igénylést már postán intéztem, 1 hónappal a TGYÁS lejárta előtt, és minden pontosan jött, azóta is. Szerintem jobb, ha az ember szülés előtt összekészít mindent, utána ugysem lesz hozzá agya.

 • 2007.04.13 18:51:04EsTeh

  Nekem anno a szüléskor anyám intézett mindent, amíg mi a kórházban voltunk, így legkorábban tavaly, a GYES igénylésnél volt szerencsém személyesen a MÁK Lőportár(tál?) utcai kirendeltségéhez. Tragédia. A barátnőmmel voltunk, két 2 éves gyerekkel. Még szerencse hogy elvittük a kismotorokat, így valahogy kihúztuk a várakozási időt a kutyasz@ros utcán. Csak a végén mentünk be a váróterembe, ami zsúfolásig tele volt. Többen egészen picike babákkal voltak, nem tudom megúszták-e fertőzés nélkül. A barátnőm kislányának sikerült begyűjteni egy hasmenéses vírust.  Ez az élmény indított arra, hogy a a választások előtt írtam ebben a témában egy email-t mind a négy parlamenti párt kampányközpontjába:

  „Tisztelt leendő Képviselők!  Szeretnék felvetni egy javaslatot, amit a következő parlamenti ciklusban jó lenne megvalósítani.  A vállalkozók "egyablakos" ügyintézési lehetőségéhez hasonlóan tegyék lehetővé, hogy a szülők is egy helyen, lehetőleg a helyi önkormányzat ügyfélszolgálati irodájában benyújthassák az összes, gyermekkel kapcsolatos állami juttatás iránti igénylésüket:

  - családi pótlék

  - GYÁS

  - GYED

  - GYES

  stb.  Jelenleg ha egy családban gyermek születik, minimum 3 helyre kell elmenni és esetenként órákat sorban állni:

  1. Önkormányzat - születési anyakönyvi kivonatért

  2. OEP - TB-kártyáért, GYED igénylés

  3. MÁK - családi pótlék, GYES, stb.  Sokaknak mindezt egy alig pár hetes csecsemővel a karjukban kell végigcsinálniuk, pl. a pest-megyeieknek felbumlizni a főváros egy lepukkant környékének kutyaürülékes utcájába (XIII, Lőportár u. - MÁK), holott ezeket a kérelmeket a helyi önkormányzatnál is ki lehetne tölteni, illetve bemutatni a szükséges igazolványokat.  Ha ez megvalósulna, akkor pl. a fent említett iroda személyzetét is le lehetne építeni - lásd: karcsúbb államapparátus.  Üdvözlettel”

  Az alábbi válaszokat kaptam:  Az MDF és az SZDSZ válaszra sem méltatott.  Talán elolvasták:

  „Ez nagyon jó ötlet, továbbítjuk az ICSSZEM-be és reméljük, meg is valósíthatjuk!

  Üdvözlettel: MSZP Info”  Udvarias auto-reply:

  „Köszönjük levelét, észrevételeit.

  Üdvözlettel: V2006 Csapata”

  Nem akarom a politikát idekeverni, csak az érdekesség kedvéért írtam mindezt. Merthogy tudtommal a helyzet azóta is változatlan.

 • 2007.04.13 19:36:26Micuir

  Én Szekszárdon intéztem és elég elviselhető volt, csak két kérdésem van. 1. Miért nincs keddenként ügyfélfogadás? Ha a profitorientált cégek képesek minden nap ügyfelet fogadni és back office tevékenységet is végezni egyszerre, a hivatalok miért nem? Az meg vérlázító, hogy olyan szinten nincs ügyfélfogadás, hogy egy hiánypótlást sem lehet beadni keddenként, vissza kell zarándokolni szerdán. 2. A feleségem magánrendelésre járt és kapott az orvostol egy igazolást, hogy volt 4-szer. Ez milyen alapon nem volt jó nekik? Mindenképpen kellett rá a kórház pecsétje is. Hol van itt az esélyegyenlőség? (Egyébként a kórházban tudtak valamit, mert automatikusan kaptunk egy másik orvos által írtat is, amelyen rajta volt a kórház pecsétje is).

 • 2007.04.13 22:44:13Sibri75

  Sziasztok,  Nem tudom, nekem mindenhol nagyon jó tapasztalataim voltak, még a Lőportár utcában sem kellett 3-3,5 órát sorba állnom.

  A Teve utcában is kb 1 órát álltam utoljára a GYED igénylésekor, ráadásul utoljára még a számítógépes rendszerük is felmondta a szolgálatot, de amikor sorra kerültem, minden nagyon flottul ment.

  A Lőportár utcában is csak egy gusztustalan apuka miatt volt iszonyú. Leült mellém, és elkezdte vágni a körmét csipesszel, szörnyű volt.  Késedelmes utalással viszont meggyűlt a bajom nekem is, a GYÁS-ra az igénylést a könyvelőnk adta le, ő is későn, meg az Államkincstár sem ért rá ezzel foglalkozni, így én azt a pénzt egyben kaptam meg. Okulva az esetből, ezután már minden papírt én adok be/fogok beadni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta