Heti kajakotyvasztó: csokis kalács

A Poronty-olvasók szeretnek főzni, derül ki a kommentekből, és igen sok tanácsot, tippet adnak a többi anyukának. Ennek a remek szokásnak szeretnénk teret adni, így mostantól hetente egy témában várjuk a recepteket, ötleteket, bevált trükköket. Elsőként belevágunk a közepébe és az egyik kedvenc édességem, a csokis kalács receptjét osztom meg.


Amikor aktív fórumozó voltam, gyakran feltűnt kedvenc topikomban a csokis kalács receptje. Sokáig átugrottam az ezzel kapcsolatos bejegyzéseket, azzal, hogy ez nekem túlságosan bonyolult, de amikor már a tizedik ismerősöm zengett ódákat a kalács mennyei ízéről és illatáról, nulla főzési tudással nekiálltam, hogy megsüssem én is.

Egy kezdő szakácsnak talán nem egy kelt, fonott tésztával kellene elsőre bajlódnia, de egyáltalán nem bántam meg, hogy belevágtam. Első alkalommal a csoki kifolyt, a kalács alja picit meg is égett, a teteje pedig szétnyílt, esztétikusnak a legnagyobb jóindulattal sem lehetett nevezni a művet. Az íze viszont kárpótolt mindenért.

Annyira ízlett, hogy másnap sütöttem még egy adaggal. Majd harmadnap is. Negyedikre már kitapasztaltam, hogy mikor nem folyik ki a csoki és mikor lesz a kalács szép formás. Íme, a recept:

Csokis kalács

• 0,5 kg liszt
• 1 csomag élesztő
• 2 dl langyos cukros tej
• 2 ek olaj
• 1 egész tojás és egy sárgája
• 2 ek cukor
• pici só

Az élesztőt a langyos tejben megfuttatom, majd összekeverem a liszttel, teszek bele két evőkanál olajat, tojást, cukrot és egy csipet sót, alaposan kidolgozom. A tésztát két részre osztom és langyos helyen letakarom, amíg a tölteléket elkészítem:

• 1 tábla étcsoki
• 1 ek porcukor
• 5 dkg vaj
• fahéj
• fél csomag mazsola

Beletördelem a csokit egy műanyag tálkába, ráteszem a többi hozzávalót és berakom egy percre a mikróba. Amint a vaj elolvad, a csoki már elég puha, hogy simán elkavarjam az összetevőket.

Aztán a tésztákat kinyújtom, a tölteléket rákenem, három csíkba elvágom, a csíkok széleit behajtom, összefonom, a fonatokat megkenem tojásfehérjével, darabolt mandulát szórok rá. Kelesztem még fél órát, majd nem túl erős lángon fél óra alatt készre sütöm.

Csokis kalács


Tippek, trükkök:

• A kalács alá tegyünk sütőpapírt, így a kifolyt csoki nem ragad oda végérvényesen a tepsihez.
• Ha csoki helyett kakaóporral készítjük a tölteléket, kevésbé folyik ki.
• Ha több kalácsot készítünk ebből a mennyiségű alapanyagból, akkor egész biztosan átsül a közepe is és pofás kis kalácskáink lesznek.
• A fonatokat jó szorosan csavarjuk, hogy ne csússzanak szét sütés közben.
• Legjobb langyos-meleg sütőben keleszteni a készre fonott kalácsokat.
• A fahéjjal vigyázzunk, mert keserű lehet tőle a töltelék. Én például egyáltalán nem teszek bele. A mandula is elhagyható.
• Ha a tésztába kakaóport is keverünk, izgalmasabbá tehetjük a kalácsot. Még jobb, ha csak egy vagy két fonat kakaós.

További ötleteket, tippeket, trükköket és recepteket várunk kalács témakörben.
Oszd meg másokkal is!
Mustra