SZÜLŐSÉG

Ingyen buszozhatnak a szolnoki anyukák

2007. április 10., kedd 08:30

Szolnok önkormányzatának legutóbbi ülésén született döntés szerint júliustól ingyen utazhatnak a három év alatti kisgyereket nevelő anyukák a helyi járatú autóbuszokon a Tisza-parti városban, írja az MTI.


Az anyukák ingyenes utazása az önkormányzat és Jászkun Volán Zrt. között létrejött megállapodás alapján válik lehetővé. Szolnok egyelőre havonta egymillió forintot fizet a közlekedési társaságnak, ezért ötszázan szállhatnak fel jegyváltás nélkül a helyi járatokra. Amennyiben ennél kisebb vagy nagyobb lesz az igény, a Volán és a város a különbözetet elszámolja egymással.

A térítésmentes utazásra szóló speciális igazolványt az anyukáknak a szolnoki polgármesteri hivatalban kell kérelmezni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.10 08:42:37napos oldal

  Aba Botond utódja menjen tanulmányútra Szolnokra!

 • 2007.04.10 09:10:26panka

  Na, hát ezt mondom én már régóta, ha a nyugdíjas, a diák meg a katona ingyen utazik, a kismama miért nem? Hiszen szintén nincs jó fizetése éppen, (esetleg az addig megszokottól eltérően) és társadalmilag hasznos feladatot lát el. Persze, a rendszer feltételezi a jól kereső apukát, höhö, röhögnöm kell.

 • 2007.04.10 09:55:11hanyattka

  Az utazás megkönnyítése így vagy úgy?Egy csomót fizetünk, és a pénzünkért nem utazunk kényelmesen, és egy -egy tömegközis utazás után legyszívesebben a hajamat kitépném, akkora tortúra.Ebbe már én is gyakran belegondoltam, amikor vidékre utaztam nagy pocival a szüleimhez. A bosszantó helyzet ott kezdődik, hogy a hasamtól laig fértem oda a pénztárhoz, 40 percet álltam sorba és közlik velem, hogy csak dohányzóba van hely egy héttel az indulás előtt. Megvettem drága pénzért a jegyet, aztán égett a fejem a vonaton, hogy hova ülök, meg attól, hogy megkérjem a mellettem ülőt, hogy kössünk kompromisszumot. A helyi járatokról nem is beszélve. Már annak is örülnék, ha kedvezményt kapnának a kismamák, vagy ha az "okos emberek" úgy döntenek, hogy erre nem költenek pénzt, akkor költsenek arra, hogy babkocsival lehessen közlekedni akadály nélkül. Tényleg utazott már valaki intercity-n babkocsival? Én most fogok egy hónap mulva, de már frászt kapok, ha rá gondolok. Ha valaki tud hasznos tanáccsal szolgálni, akkor megköszönném.

  Na, jól kibosszankodtam magam! Amúgy Szolnok becsülendő és követendő példa!!! Elég nagy város és mégis költenek erre, pedig biztos sok kismama van. Példás!!!Gratulálok az ötletgazdának!

 • 2007.04.10 11:11:15Medellin

  Ugyanígy meg lehetne oldani a parkolást is?? A nagycsaládosok számára kijelölt helyre nem tudok egymagam beparkolni (mert bár nagy vagyok, de csak 1 személyben), a mozgássérült parkolóba sem, cserébe sétáljak nagy hassal rengeteget, vagy pl. a teli bevásárlókocsit toljam a a parkoló másik végébe, miközben már lépni alig tudok, a hasam bekeményedett, etc...:) Az elmúlt hónapokban sokat szentségeltem a parkolások miatt, és csak ilyenkor látom, hogy a kismamák is hátrányos helyzetűeknek számíthatnak ilyenkor...:/ Meg persze a baba születése után is, mert ugyanezek érvényesek lesznek a hordozóban cipelésre is pl. A babakocsinál még elméleti síkon sem tartok, arról majd megírja más a tapasztalatot:))

  És persze minden tiszteletem Szolnok önkormányzatának!!!

 • 2007.04.10 11:35:02Anyatünde

  Hanyattka: Kocsink nincsen, párom szülei vidéken, úh. gyakorlott vonatozók vagyunk, immáron 3 gyerekkel ;-))) Én extrém sportként fogom fel, de szerintem túlélhető. Már mentem 4 hós babóval egymagam is a Balcsira vonattal. Majd később írok részleteket, lehet, h. csak este jutok hozzá. Szerintem 2.5 éves ikerpárral Kanadából hazajönni sokkal zúzósabb, és Cozumel épp erre készül májusban, ha jól emlékszem... ;-)))

 • 2007.04.10 11:56:45Hicudzsi

  Hanyattka!

  Nekünk sincs kocsink, a két gyerekkel sokat vonatoztam tavaly nyáron. Előszöris én bébihámot használok, nehogy elkódorogjanak :)

  az IC-n kérdezd meg hova szállhatsz babakocsival, mert nemlehet mindenhova ha jól emlékszem.

  Vannak jó sz*r vonatok, pl. a Cegléd felé menő, hogy a lépcsője baromi meredek, egy felnőtt is majdnem hanyattvágódik rajta.  Az IC-k elég rendes vonatok, rendesebben fel lehet rájuk szállni,szerintem csak ez az egyetlen kritikus pontja az utazásnak - a fel- és leszállás.  Vigyetek mesekönyveket, rajzolóskészletet stb.. :)

 • 2007.04.10 12:58:30mogyorobokor

  Szolnokikent most dagad a majam:)

 • 2007.04.10 14:17:24hanyattka

  Anyatünde: Előre is köszönöm a részleteket, én is 4 hós babával fogok utazni június elején, de hála nem leszek egyedül, a férjem is ott lesz, de szegényke fogja cipelni mindhármónk cuccát. :)A Kanadai út valóban nagy próbatétel, én nem merném bevállalni, parás vagyok.

 • 2007.04.10 14:24:36hanyattka

  Hicudzi!

  Köszönöm szépen a jótanácsokat!Az én babám még pici, 4 hónapos lesz, amikor utazni fogunk, így még az elkóborlás veszélye nem áll fenn. :) Ezt nem is tudtam, hogy nem szálhatok fel mindenhova, jó hogy írtad! Azon aggódom, hogy nagyon szűkek a folyosók, bár a mi babakocsink nagyon keskeny, és lehet, hogy elfér.Meg azon is, hogy ha összecsukom, akkor hova tudom tenni. Az út kb 3 óra lenne. Az is folyton a fejembe motoszkál, hogy més sosem etettem meg nyilvánosan Lilibabót. Egyébként mosolygós, kiegyensúlyozott baba, lehet, hogy neik meg se kottyan, csak én fogom fel túl parásan. :)

 • 2007.04.10 14:36:27marywolf

  Ic vonatnál egy helyre lehet jól eltenni a babakocsit és azt is csak összecsükva, mégpedig a hátukkal összefordított ülések kötözz van egy elég nagy rés, ez persze csak ott van ahol van asztal, mert csak ott lesz háttal egy adag szék, de oda befér, én a nagy bőröndöket szoktam oda rakni, barátnőm viszont már használta összecsukott babakocsitartónak is. Probléma csak akkor van, ha nem ilyen helyre kapsz jegyet, de azért vannak segítőkész emberek is (náha/általában) és odaengedik a cuccot.

  Barátnőm ilyen kalandokra kendővel felszerelkezve megy, peronon baba kendőbe landol, majd táska le a kocsiról, kocsi összeccsuk, táska, majd kocsi fel, ha minden jól megy valaki csak segít, ha nem akkor egy héteig nem kell kondozni járni.

 • 2007.04.10 15:07:53Memme

  Múlthéten volt szerencsém IC-n utazni Szegedre. Tudom, most ez nagyképűen hangzik talán, de 1. osztályon nyomultam (egyszer élünk felkiáltással) és ott nagy, széles fotelok vannak, és van hely a babakocsinak is az asztalos résznél. Ráadásul, mivel valamelyest többe kerül nem is utaznak rajta sokan. Szinte üres volt a kocsi, ezért elhatároztam, hogy ha megint vonatoznom kell (remélem nem, ki nem állhatom) akkor csak IC 1. oszt. Bár a lépcső ott sem szélesebb vagy alacsonyabb, mint a többinél :-(

 • 2007.04.10 15:49:44Hicudzsi

  Hanyattka!

  Ha ilyen picúr a picúr akkor szerintem még könnyebb a helyzet. :)  Ahogy Marywolf írta hordozókendő oszt menet :)

  Én is hordozókendőbe csaptam fel a kisebbet a nagyobbat meg kézenfogva segítettem fel a vonatra. Leszállásnál a hónom alá csaptam, a hátamon hátizsák a babakocsit meg leadták a kedves utastársak :)Érdemes kedvesen elbeszélgetni velük útközben :) :) :)  Szerintem a vonaton - főleg kendőben - simán tudod majd etetni, itatni, - akkor meg pláne ha szoptatod. Ha tépszeres akkor vigyél termoszban felforralt, langyos vizet. Tápszert meg mérd ki a cumisüveg aljába, hogy ne kelljen szenvedned a kanalacskával, meg a kiméréssel. • 2007.04.10 16:12:15gida

  Szia mindenkinek!

  Olvasgatlak titeket egy ideje, de most úgy érzem Hanyattkának tudok jó tanáccsal szolgálni, tekintve, hogy szinte minden hétvégén vonatozunk valahova.

  Tehát: bárhol felszállhatsz az IC-re babakocsival, viszont szinte sehova nem tudod elrakni. Lefékezve kinthagyhatod a peronon, vagy összecsukva berakhatod az egymásnak háttal fordított ülések közé. Ehhez azonban viszonylag korán ki kell érni a vonathoz, mert ez a pakolóhely a nagybőrönddel utazók között is népszerű, és egyáltalán nem biztos, hogy kiveszik a bőröndjüket onnan, csak azért, hogy te berakhasd a babakocsit. Amúgy az első osztályon valóban jobb egy kicsit a helyzet, nagyobb a hely, és valamiért a kalauzok is udvariasabbak, segítőkészebbek az elsőosztályon utazókkal, mint a másodosztályosokkal.

  Amíg a lányunk nem tudott ülni, addig általában magunkkal vittük a bébihordozót is, és abban heverte végig az utazást. Mondjuk nekünk olyan a babakocsink, amibe pont beleilleszthető a bébihordozó, így a vasútállomásra menet nem kellett plusz cuccot cipelni. Egyébként mi a babakocsira általában fellógattuk az egyik hátizsákot plusz a pelenkatáskát is, így apunak nem kellett annyit cipekednie.

  A vonaton etetés miatt meg szerintem ne parázz: ha nem az asztalos résznél ültök, hanem olyan helyen, ahol csak két ülés van egymás mellett, akkor az ablak mellé fordulva tudsz úgy ülni, hogy senki nem látja, mi történik. Én egyébként általában a popsitörlővel törölgettem meg a kezemet is meg a mellemet is. Ha véletlenül asztalos helyen ültünk, akkor egy textilpelenkával takartam le a bébit meg magamat. Különben meg a szoptatás a világ egyik legtermészetesebb folyamata, és akinek nem tetszik, hogy ezt csinálod, mehet a sunyiba, vagy ahova gondolja.

 • 2007.04.10 18:27:50hanyattka  Olyan aranyosak vagytok, hogy így segítetek nekem. Sok hasznos tanácsot kaptam, megfogadom őket.

 • 2007.04.10 20:43:18thais

  Mi gyakorlott utazók vagyunk: vonaton, buszon, kisvasúton, hajtányon, sőt HÉV-en is. A vonat esetében nem kötelező IC-vel menni, megteszi a kupé. Arany szabály, hogy vizes ruhával le kell takarítani a kupé belsejét. A vizes ruha mehet utána egy zacskóba. A gyerekek takarítása törlőkendővel történik az esetünkben. Van egy olyan nagyon krémes fajta, ragad. Az nem jó. Érdemes jó korán kiérni, hogy rajtunk kívül senki se akarjon a kupéban utazni. Meglátják a sok gyereket, meghallják hozzá a hangeffektusokat, elmegy a kedvük. Csak a nagyon erős idegzetűek próbálják meg. A babakocsit sosem hajtjuk össze, mert nem is tudjuk. Akit zavar, kerülje ki. Sosem szóltak még érte. A gyerek abban alszik az úton, ha erősen kiskorú. Ha kevésbé kiskorú, akkor is alhat benne. A kupéban családi körben könnyebb szoptatni is. Ha valaki az ősemberbarlangot akarja megmászni babakocsival és mellé két gyerekkel, tudok tanácsot adni. Mi megmásztuk azt is Szilvásváradon. Babakocsiztunk a Bugac közepén. Az volt a legromantikusabb. Egy éves volt a fiam. Ő liberóban és szalmakalapban a babakocsiban, a másik fiú egy idő után az apja nyakában. A harmadik gyalogszerrel. Nem kell megijedni az utazástól. Én mindegyik gyerekemet a nagylányom kivételével "megfüstöltem" kb. 6-8 hetes korában. Mindegyik ép, egészséges. A Volánnál az előírások szerint nem lenne szabad a babakocsit felvinni a buszra, s külön jegyet kellene váltani a babakocsira. Szerencsére nem tudja a sofőrök nagy része. Mi nem világosítjuk fel őket. Kerüljük a magasüléses buszokat, a sárga buszokat szoktuk használni,ahol több hely marad a kocsiknak. A buszt hosszú távon nem bírják. A vonatban jobban lehet mozogni. A szolnoki kezdeményezés nagyon jó. Budapesten, biztos, nem fogják követni a példát. Túl sokba kerülne a fővárosnak. Aba Botond utódja nem igen fog hasonlót bevezetni. Pedig jó lenne. A nagynyugdíjasok helyett a kispénzű kismamák utazzanak inkább ingyen.

 • 2007.04.11 08:27:47Anyatünde

  Hanyattka: tegnap este már nem tudtam leírni: termes IC-kocsival nincs tapasztalatom. Én azt gondoltam volna, hogy az asztal melletti helyek jobbak babával, úgy emlékszem, mintha ott kicsit nagyobb lenne a hely, meg tudsz pakolni ezt-azt az asztalra is. Mi Pápára vonatozunk viszonylag rendszeresen, oda nem jár IC.

  Szerintem ilyen csöpp babával (ha szopós, akkor mindenképp) talán még egyszerűbb is, mint nagyobbacskával. Ha nyűglődik, csak mellre teszed. Én még hordozókendőt sem használtam szoptatáshoz.

  A fel-le szállásnál mi is kendőbe (vagy régebben kenguruba) raktuk/rakjuk a babát. Babakocsit összecsukjuk, így már egyszerűen felvihető a vonatra. Ha fülkék vannak, akkor a fülke középső szabad részén elhelyezzük - kinyitva - a babakocsit. (Olyan a mienk, hogy elfér) Ha elaludt a baba, le lehet tenni bele. Zsófi lányom ébren is elnézelődött benne 3 hónaposan, mikor nagymamihoz mentünk.

  Most jut eszembe, hogy a Balatonon kívül már Pápára is utaztam egyedül 6 hós babával. Kalauzok mindkét esetben nagyon segítőkészek voltak, a Balcsis menetnél párom épp nem volt otthon, tehát egyedül mentem ki a Délibe. (Újpestről, nyáron, metróépítések idején, hm. Metrópótlóbusz, meg minden...) Kalauz még a babakocsit is összecsukta helyettem, mert nekem valahogy nem akart sikerülni, holott előtte-utána mindig...

  Ha családostul (3 gyerek) megyünk, viszonylag korán igyekszünk kiérni. Benyomulunk egy kupéba, oda - ahogy Thais is írta - már csak erős idegzetűek, vagy a folyosón található tömeg miatt nagyon elszántak jönnek be utána...

  Én sose takarítottam le vizes ruhával a kupé belsejét (a gyerekeket törlőkendővel időnként igen), nem lett semmi baja mg egyiknek se, de jó ötlet, legközelebb viszek, ha el nem felejtem.

 • 2007.04.11 09:20:04Hicudzsi

  Én sem takarítgattam eddig .. :S

  A kupés fülkébe mi is betoljuk a két ülés közé a babakocsit, hogy az ablak felé nézzen.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta