SZÜLŐSÉG

Harc a kilókkal - 8. hét

2007. április 10., kedd 10:35

Minden eddiginél nehezebb héten vagyunk túl, hiszen itt volt a húsvét, a nagy zabálások ideje, amikor hatszoros energiába telik ellenállni a kötözött sonkának, főtt tojásnak és egyéb húsvéti étkeknek. Az elcsábulások ellenére nálam ismét kevesebbet mutat a mérleg és Katica súlya is hihetetlen módon pont most indult el lefelé. Janó a sikeres nadrágszíj-megszorítás jegyében arról ábrándozik, hogyan tudna több tízmillió forinttól megszabadulni. Hetty derekának mérete is látványosan csökkent, Detti eljutott egy kineziológushoz, aki talán segít neki étkezési problémáit megoldani, Zitának pedig az ünnepek alatt felszedett fél kiló miatt még jobban oda kell figyelnie a diétájára.


Tünde
56,3 kg
Túl vagyok az Alexandra életmódprogram első és legnehezebb szakaszán, amelyben csak 30 alatti indexű táplálékokat volt szabad fogyasztani. Nem volt egyszerű összeszedni ezeket az ételeket és betartani a szabályokat, de megérte. Az eredmény nem maradt el, könnyebb vagyok és sokkal mozgékonyabb. A kangoo órákat sokkal jobban bírtam, sőt, az egyik előtt még lépcsőzőgépeztem 10 percet, ami furcsa módon jól is esett. Az órák végén a szokásos boldogság-érzés futkorászott a hátamon, mint egy jó szex után. Egyre inkább érzem, hogy jó úton járok.

Beszereztem Carmen Electra Sztriptíz aerobic című dvd-jét, amely nagy csalódást okozott. Azt hittem, két legyet ütök egy csapásra: ellesek néhány vetkőzős trükköt és egy kis plusz testmozgást is beiktatok, amíg alszik a gyerek. A hölgy seggriszálásának viszont körülbelül annyi köze van a sztriptízhez, mint a bundabugyinak a csipketangához. Testedzésnek pedig elég harmatos. Annyira unatkoztam közben, hogy inkább lefeküdtem a szőnyegre és lábat emelgettem. Talán több haszna lesz, mint a „kitoljuk a feneket és rácsapunk egyet” és társai figuráknak.

Sajnos én is áldozatául estem a Nagy Húsvéti Családi Zabálásnak, képtelen voltam ellenállni a házikolbásznak és friss ropogós kenyérrel, jó sok hagymával betoltam egy adaggal. Nem baj, holnap kompenzálok, ahogy Alexandra tanácsolja. És beiktatok egy kis plusz testmozgást. Például egy igazi sztriptízt.

Katica
58,3 kg
Pedig! Pedig megvolt a Húsvét, töltött tojással, kenyérben sült sonkával, vaníliamártással leöntött piskótatekerccsel, Gere Solus-szal, ahogy kell. Két hónapja nem ettem édességet, vörös húst, egy botlást kivéve nem ittam alkoholt, így méltán gondoltam, hogy majd rávetem magam az ünnepi asztalra, és még a nárciszcsokrot is kieszem a vázából, de nem. Nagy meglepetésemre mértéktartó, felnőtt módon - ! - annyit ettem, amennyi jólesett, nem faltam bosszúból „visszafele” az elmúlt nyolc hétért. Ezért nem is henteregtem félájultan ezen három nap alatt két kajálás között, hanem frissen, üdén, trallala tornáztam mindennap.

Azon generáció gyermeke vagyok – van másik? –, amely szadista tüneteket mutató tornatanárok kitartó munkájának eredményeképpen nagykorára meggyűlölte a mozgást. Rettegés a kislabdadobástól, a kötélmászástól, egyedül bénázni az osztály előtt a rohadt medicinlabdával, a hideg és sivár tornateremben gúnyosan visszhangzik a susi melegítős Kungya tanár úr sípja: ülj le Kovács, ne bénázz tovább! Frusztráció, félelem, égés a fiúk előtt a szekrényugrásban. Én azt hittem, hogy ez a sport. És vénségemre, 30 felett az első gyerekem után kellett megtanulnom, hogy a rendszeres sport játék és öröm, meg siker, meg szerotonin, és összetartó erő, sorvezető, ami strukturálja az életet. A tanár úr elfelejtette mondani, hogy mozogni jó.

És hogy nem baj, ha eleinte nehezen megy, csak csinálni kell, és a harmadik alkalomtól már mámor. És ami hab a diétás tortán: van látszatja! Nem akarom megint elfelejteni! (És nem lehet elégszer mondani.) Az ünnep után visszatérek a könnyűkajás, salátás, édességmentes étrendhez, terveim szerint hétvégente lesz dőzs – ha kívánom – egyébként folytatom az eddigi életmódot, mert már megszerettem – nahát! És persze torna.

Janóka

Ha aranyból lennék, több mint 400 millió forintot érnék – nemrég, amikor a nemzeti bankban jártam, ezt is megtudtam egy ügyes kis műszer segítségével. Persze most az egyszer valószínűleg minden mínusz 10 millió forintnak örültem volna, de tulajdonképpen nincs okom panaszra.

Már csak azért sincs, mert a hét elején új lyukat kellett vágni a nadrágszíjamon. Mondhatnánk, hogy a kormány egyébként minden bizonnyal áldásos hatású reformintézkedés-csomagjának hatására kell meghúzni egy kicsit a nadrágszíjat, de komolyan: a diétázás hatására a valamikor tavaly ősszel „méretre” vásárolt szíjból minden eddiginél rövidebb is körülér.

Vagyis körülért a múlt hét elején. Azóta azonban jött egy húsvét, annak csúnya mellékhatásaival, sonkával, retekkel, paradicsommal, mustárral, főtt tojással (két nap alatt hármat is megettem), némi alkohollal, és minden jóval, amitől az egyébként gondos belgyógyászom valószínűleg rosszul lenne (mi tagadás, kis híján én is rosszul lettem). Egyébként, ha már a dokinál tartunk: a koleszterinbogyót kontrollálta, és amikor az ahhoz szükséges laborvizsgálatot megelőző vérvételen voltam, akkor a vérnyomás-csökkentő gyógyszer (mellék)hatásait is kérdezte. Akkor azonban annak még nem voltak ilyen hatásai, de az azt követő napok komoly fizikai munkájának eredményeként jelentkeztek olyan tünetek, amelyek miatt a vérnyomásos gyógyszerrel is leálltam – igaz, önhatalmúlag (az április 16-i héten kell menni újabb kontrollra, akkor ezt is megbeszéljük).

Mivel a hét elején nagyon szigorú voltam magamhoz, már csak a kieső gyógyszer miatt is, azért nem szaladt el velem a ló. Az elmúlt két hétben ugyan csak 0,8 kilót fogytam, ami nem túl sok, de remélem, hogy ha a lakásfelújítás most már jól látható végeztével elkezdek rendszeresen sportolni, akkor kicsit felgyorsul a tempó. Addig is marad a joghurt, a saláta, a sovány, párolt hús, a gyümölcslevesek – szerencsére még nem unom őket –, és a héten most már tényleg kipróbáljuk a szóját is.

Detti
88,3 kg (89)
Az elmúlt héten összességében jól éreztem magam. Hétfőn még a szombati túrát pihentem ki, kedden fallabdázni voltunk, és a hétköznapokra jutó edzés sajnos ezzel véget is ért (tornyosultak az elintéznivalók), viszont most szombaton megint voltunk kirándulni, aminek eredményeképp ma reggel már "csak" 88,3 kg-t mutatott a mérleg. Hogy ez a trend folytatódjon, elhatároztam, hogy fogok járni futni, de ez még eddig csak terv maradt. Összesen egyszer voltam, a múlt héten.

Szerdán voltam kineziológusnál, és ezzel úgy gondolom meg is találtam azt a szakembert, akivel megoldjuk a problémámat. Ez a tudat nagy lökést adott, bár nem volt tünetmentes a hét. Jövő héten is megyek, és remélem, hogy mihamarabb rendszeressé válik, és haladni fogunk.

Az étkezésről annyit, hogy mégis visszatértem a szénhidrát-szegény étkezéshez, ami nem feltétlen az atkins első szakasza, inkább annyit tesz: főleg sok sovány husi sok zöldséggel. Hétfőn gyros (pita nélkül)volt, majd natúr sült csirkecomb friss salátával, nagyjából ilyeneket eszem mostanában. Volt egy pár nap, amikor kibírtam, hogy nem vacsorázom. Amikor mégis éreztem, hogy nem fog menni, akkor igyekeztem még 4 óra előtt enni, hogy ne késő este terhelem meg a gyomrom.

A jövő héttől félek kicsit, mert sokat leszek egyedül itthon, és általában mindig akkor eszem jóval többet a kelleténél. Hétfőn viszont még megyünk egy ünnepi húsvéti kirándulásra, tehát a mozgás biztosan nem marad el.

Hetty
59 kg, derékbőség: 75!
A hét meglepetése volt számomra, hogy két hét alatt 10 cm ment le a derekamról. Sajnos máshonnan egy centi se és a súlyom se változik. Illetve ha hihetünk az update-nek, (ami szerint az izom háromszor olyan nehéz mint a zsír), akkor fogyok és izmosodok, ezért nem változik a súlyom. Biztos van aki most körberöhög ezzel, de nekem ez szép gondolat és erőt ad a folytatáshoz. Továbbra sem érzem, hogy koplalnék, bár a húsvét azért komoly kihívás nekem is.

A torna viszont már nemcsak lihegés és izzadás, hanem jólesik és egyre jobban bírom a tempót. Azért azt be kell vallanom, hogy egyedül nem biztos hogy csinálnám, nagy húzóerő, hogy barátnőmmel ketten járunk ugrálni, így nincs kibúvó. Kisfiam is megszokta már hogy „ana tojnázni med”. Ha megállom, hogy ne torkoskodjak a húsvéti sütikből (esetleg csak reggel és csak kicsit), akkor már tényleg jó úton vagyok a változáshoz!

Zita

A húsvéttól már előre féltem, mert tudtam, hogy nem fogom tudni visszautasítani a finomabbnál finomabb ételeket. Rokonokhoz utaztunk a három napra Békéscsaba mellé. Kedvenc nagynénim nagyon sok finomságot sütött, főzött. Próbáltam ellenállni, de sajnos nem ment.

Sokat ettem, ittam és rengeteget pihentem. Ez rám is fért, mert teljesen ki voltam merülve fizikailag és szellemileg is. Nem tudom hogyan sikerült, de a sok evés mellett is csak fél kiló jött vissza. Igaz sokat sétáltunk is, mert arrafelé nagyon szép a tanyavilág.

A mai naptól fogva újra odafigyelek arra, hogy mit és mennyit eszem. Remélem a felszedett fél kiló hamar le fog menni (és persze még több is).

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.16 19:59:31p.eszter

  Titi, bizony én sem aggódnék a helyedben. :)  Potyeszka! Én emlékszem ám minden férfiakról szóló hsz-odra, hogy mivel és hogyan hengereled le őket, meg a "karcsú derék-telt kebel" összeállítás is megvan, szóval csönd legyen! :D

 • 2007.04.16 20:50:05eszter

  Titi, meglestelek! Esküszöm, pont ilyennek képzeltelek. Gyönyörűek vagytok. Amúgy annyira furcsa, hogy ennyit nyavalygunk (NYAVALYOGTOK!) itt, mert én akárki képére kattintva egy boldog embert látok. Az pedig alapból csak szép lehet. Eszembe jutnak a gimis-egyetemista éveim bulijai: nekivágtunk csajok az éjszakának, és lehet, hogy ha egyenként néznénk az arcokat, testeket, akkor egy csomó kivetnivaló volt bennünk, de mégis az ujjunk köré csavartuk a srácokat (senki ne gondoljon rosszra!). Ezzel a bandával hasonló lendülettel vágnék neki az éjszakának!

  Úgyhogy csönd legyen lányok!

 • 2007.04.17 06:27:48potyeszka

  Igenis Tanár Néni.DDD

  Sajnos telt kebel addig volt mig szoptattam,igaz mostlegalább nagyobb mint szülés előtt.

 • 2007.04.17 07:34:56p.eszter

  Helyes Potyeszka! Amúgy a tanárnéni épp tegnap mondott fel és kötött szerződést a rendőrségen. Szóvel tanári mivoltom egyelőre (örökre?) szünetel.

 • 2007.04.17 07:36:53potyeszka

  Szerintem a szigorúságod mindenképp megvan hozzá.:)))

 • 2007.04.17 07:44:38p.eszter

  Na ne mondd! :D (Azé nőtt a fejemre mindig az összes kölök a suliban :D)

 • 2007.04.17 07:53:11titi

  Micsoda szép reggeli meglepetés! Ilyen sokan egyszerre még soha nem voltak velem ily nagyon kedvesek!!! Igen nagyon köszi. Most boldog vagyok.

 • 2007.04.17 08:52:08napos oldal

  titi nem akarsz wiwezni? kérjünk meghívót?  eszter olyan szépen megfogalmaztad :)  p.eszter különben a pénz miatt váltottál? itt mit fogsz csinálni? akárhogy is, az ilyen állásokban legalább (a relatív) kiszámíthatóság az jó. én az ihm-ben dolgoztam, most az ugye gkm lett kóka alatt, oda megyek majd vissza. remélem nem hosszú időre, várunk még egy anyaszomorítót majd. ki tudja, neked is még mit hoz az élet, az is lehet, hogy megszereted a rendőrségnél.

 • 2007.04.17 08:53:50Kékfelhő

  napos oldal: az IKB-ban is voltál?

 • 2007.04.17 08:54:54Kékfelhő

  eszter :)

 • 2007.04.17 09:35:08napos oldal

  ikb-ban nem. az mi?

 • 2007.04.17 09:57:34p.eszter

  Napos oldal! Nem a pénz motivált, itt sem kapok többet, mint tanárként, csak összevonták a sulinkat egy másikkal és nyilván azt nem akarják majd visszavenni, aki épp gyesen van és szülni akar még. Ráadásul nem voltam elég erélyes, nem szeretek hierarchiában emberek felett állni (legyenek bár diákok), nem éreztem jól magam a mai iskolarendszer keretei közt. Ja! És 20km-re volt a suli, a rendőrség pedig 10percre van, szemben a bölcsi, később az ovi.

  Amúgy szívesen megyek oda, mivel a családban mindenki rendőr, vagy legalábbis hivatásos, csak engem anno lebeszéltek. Hát most mégiscsak ott kötök ki. :) Egyelőre irodai "agyatlan" meló, aztán nemsokára suli és én is hivatásos leszek. Persze azt nem kötöttem az orrukre, hogy úgy két év múlva előbb még eltűnnék vagy 3évre. :D  Hű, hosszú lettem, bocsi!

 • 2007.04.17 10:12:42Kékfelhő

  Informatikai Kormánybiztosság, az IHM elődje volt, illetve azt duzzasztották tovább egy teljes minisztériummá.

 • 2007.04.17 10:13:50Kékfelhő

  p.eszter: szerintem őket nem fogja megrázni a dolog :)

 • 2007.04.17 10:32:30p.eszter

  remélem. :)

 • 2007.04.17 15:16:10titi

  Egész délelőtt vigyorogtam, mert jókedvre derítettetek! :)))  napos oldal, a férjem iwiwezik helyettem (bár inkább ő sem). Eddig egy pozitívumát vettem csak észre:láthattam ott porontyos arcokat :) (Jó másra is?)  p.eszter, ez már majdnem ciki... :)

  Én sem éreztem jól magam a közoktatásban és rendszeresen gyűröm az agyam, hogy ne is nagyon menjek én oda vissza. (Pesten alternatívban is tanítok, az marad, mert csípem.)

  Lehet ide vágó, praktikus kérdésem? (Tényleg ciki vagyok)Szóval: a visszamenőleg járó szabikat megkaptad a suliban lelépéskor? Felmondási időt is? Hogy megy ez ilyenkor?  Mit csinálhat egy tanár, ha nem akar már (közoktatásban) tanár lenni?

 • 2007.04.17 15:48:21p.eszter

  Bezony hogy kifizetik a szabit. A szülési szabadság idejéra jár arányosan és a GYED első évére. Mivel én táppénzen voltam terhesség alatt is pár hónapig, 91 napra jött ki a szabim, így ki kell csengetniük a közalkalmazotti kedvezménnyel együtt több, mint 300ezer Ft-ot. (amit persze nem is látok, mert hitelkiváltásra megy :S) végkielégítés nincs, ha a GYES lejárta előtt mondasz fel. Ált. úgy történik, hogy lejár a GYES, kiadják a szabidat, közben felmondanak, s a szabid végéig fog tartani a felmondási idő.  Ja, ha egy tanár nem akar tanítani, és kicsi gyereke van, akire nincs ki vigyázzon, az kösse fel magát! Bocsi, durva volt. :D De komolyan! Én tavaly óta keresgéltem, interjúkra jártam, majd szép lassan rájöttem, hogy nekem csak az állami szektorban van helyem (8-4-ig munkaidő, normális szabi, juttatások, táppénz-lehetőség), ha a gyerkőccel eleget szeretnék foglalkozni. munkát találni -legalábbis Baranyában- szinte lehetetlen, orkán erejű hátszélre volt szükségem, h a rendőrségre felvegyenek.

 • 2007.04.17 15:57:55Alvomacko

  titi: Pesten sem jobb az eset sajna. :-(

  Több problémád is lesz:

  - végzettség kérdése

  - tapasztalat hiánya

  - kicsi gyerek!!!!  Én is közoktatásból nyergeltem át multihoz, de nagyon kínlódtam. Nem akart senki felvenni egy kétdiplomás+ 1 felsőfokú végzettségű iskolatitkárt. Mert nem volt gyakorlatom. A gyerekek már akkor hál' istennek nem voltak annyira kicsik.

  Végül sikerült értékesítési asszisztensnek elhelyezkednem. Nem volt leányálom, de onnan lépséről-lépésre feljebb tudtam lépni. Ma már nem vagyok asszisztens. :-)

  Amúgy azért kötöttem ki a közöktatásban, mert kicsik voltak a gyerekeim. Volt hely, ahová kizárólag ezért nem vettek fel...  De ez nem azt jelenti, hogy neked nem lehet szerencséd! Sok sikert és kitartást. Drukkolunk!

 • 2007.04.17 18:56:15titi

  p.eszter és Alvomacko, ezek a "Hogyan bicajozzunk?" információknál is sokkal fontosabbak, hasznosabbak voltak nekem! Még így is, hogy 2009-ben jár csak le a gyes.  Én a terhesség 7. hetétől veszélyeztetettként itthon voltam táppénzen. Jól értem, hogy arra az időre is jár a szabi? Mi az a közalkalmazotti kedvezmény? Akkor is jár végkielégítés, ha én hagyom ott őket?  Igazatok van:gyerekek mellett legjobb tanárnak lenni. Valszeg ezért fogok a pályán maradni :( (Na, jó! Alternatívban jó érzés tanítani.)  Tapasztalatom akkor már 11 évnyi lesz, diplomám pedig 3 (készül a szakdolim). 5 szakos tanárként csak labdába rúgok már valahol :(  Nagyon, nagyon köszönöm, hogy az élet MINDEN területén a segítségemre vagytok!!! :))) :DDD

 • 2007.04.17 20:13:58p.eszter

  Titi! Én bármiben segítek Neked, ha tudok. :) Ebben véletlenül igen. :)
  Ha táppénzen voltál, akkor ugye nem vetted ki a szabidat, tehát igen, akkorra is jár. A tanárok alapszabija sokkal több, mint a más területen dolgozóknak, mivel ugye ott vannak az iskolaszünetek, s év közben nem nagyon lehet szabira menni. A szabit akkor fizetik ki egy összegben, ha megszűnik valamilyen okból náluk a munkaviszonyod. A GYES lejárta után szépen egyben kiadják Neked, tehát így hónapokkal tovább lehetsz otthon a gyerkőc 3éves kora után. (nem iszom rá ciánkálit, de sztem simán lehet ez 4hónap -nekem annyi lett) Így tehát havi fizetésként kapod meg.

  végkielégítés csak akkor jár, ha a szabadságodat már kiadták és nem kívánnak tovább foglalkoztatni. ha közösmegegyezéssel jössze el, vagy te mondasz fel, akkor kizárólag a szabadságod kifizetésére vagy jogosult.

  A közalkalmazotti adókedvezmény minden közalkalmazottnak jár, akinek az éves keresete nem haladja meg az 1,350ezer Ft-ot. Ezt általában automatikusan kifizetik, legalábbis ott, ahol a személyzetisek odafigyelnek az ilyesmire. Nekem nem szóltak erről, így az éves adóvisszatérítéskor kapom meg egy összegben, ami ugye nagyon jól jön. :)

  Én is maradtam volna, ha találtam volna zeneiskolában állást, de min. 2suliban kéne tanítanom, hogy meglegyen a köt. óraszám, ráadásul kisgyrek mellett a 1/2-2-től 6-1/2 7-ig tartó munkaidő sem éppen ideális.
  Neked 5 szakkal szerintem mindig lesz helyed a pályán. :)

  Ez megen jóóóóó hosszú lett, bocs! :)

 • 2007.04.17 20:14:35p.eszter

  Most mééééééénem tördelte????? ÁÁÁÁÁ!!!!!!! Bocsánat!

 • 2007.04.17 20:34:11Alvomacko

  titi: szabad érdeklődni, hogy milyen szakjaid vagy diplomáid vannak?

 • 2007.04.18 07:53:45titi

  p.eszter, nagyon-nagyon köszönöm!!!!!!!!!

  Elképesztően jó híreket mondtál nekem!

  Összerakva a mozaikokat, asszem akkor járnék a legjobban, ha kirúgatnám magam:) (Amire még esélyem is van.)  Az 5 szakomat akkor emlegetem, amikor munka ügyben vigaszra szorulok. Nem igazán "divat" szakok.  Ááá, nem bírom ki, hogy ne legyek mocsok!

  Ugyan, Alvomacko, tippeld már meg! (Csak egy kis reggeli játék kedvéért... Bocsi!)

 • 2007.04.18 08:22:20Alvomacko

  titi: a szakokat? Jaj! Ez nem könnyű, mert nem sokat tudok rólad.

  Jó, próbálkozom: rajz, vizuális kultúra, társadalom ismeret, spanyol?

 • 2007.04.18 08:27:22Alvomacko

  Ja, és mondjuk még van mondjuk fejlesztőpedagógus szakod is. Na?

 • 2007.04.18 08:35:50titi

  Alvomacko, tök ari vagy! Nagyon szépeket találtál nekem ki, egészen egzotikus! Egy majdnem igaz is...

  Na, mondom: biológia, filozófia, emberismeret, etika, vallásismeret és egy félbehagyott kémia. Nem menő szakok, de én mindet nagyon szeretem.

 • 2007.04.18 08:47:59Alvomacko

  titi: kicsit sem találtam el. :-)  Amúgy tök jó szakok bár nem tudom, hogy ezekkel a szakokkal mit tudnál kezdeni a tanításon kívül. :-(

 • 2007.04.18 09:41:54titi

  nagyszerűen tudnék félállásban merengeni a Duna-parton... :)

 • 2007.04.18 09:44:24Alvomacko

  titi: akkor gyere mellém dolgozni. Nekem a Duna-partra néz az ablakom. :-)

 • 2007.04.18 09:46:56titi

  oké, ezt megdumcsiztuk :))

 • 2007.04.18 09:52:25napos oldal

  eszter, elég jól hangzik az új melód, nagy mákod volt az időjárással :) (szél)  titi, az iwiwen régi ismerősöket lehet találni :) na, de ha még csak ezt az egy jó oldalát találtad, az is tökjó  munka téma - együnk inkább sütit :)

 • 2007.04.18 10:04:27eszter

  titi, láss neki, és írj egy könyvet amíg nem dolgozol. Mi mindannyian megvesszük, ha kell két példányban. Azt érzed közben, hogy dolgozol, hasznos vagy, jönnek közben ötletek, gondolatok, aztán pedig nyomj rá vmi közgazdasági, marketinges tanfolyamot, és menj el sok pénzért HR-esnek egy multihoz.

 • 2007.04.18 10:17:36titi

  eszter, édes-kedvesen inspiráló vagy. Szívesen megfogadnálak a "Jobbik Hangom"-nak.

  De! Hogy írnék én könyvet és miről? Sokszor még ragozni sem tudok :)

  És még csak azt sem tudom, mi az a HR... (Engem ismerők többféle megfogalmazásban fejezték már ki, hogy valójában a Plútóról jöhettem :))) )

  napos oldal, sütit nem ehetek. De azért ötletnek tök jó. Ez a munka téma hosszan belemélyedve eléggé hervasztó tud lenni. Szinte bármi jobb helyette.

  Mi Eszter új melója? (Egy doki bármit csinálhat. Bár, ha olyan, mint Eszter, biztos nem könyöklősen, nagy arccal bármit...)  Kezdek aggódni, mert napok óta tök kedvesek vagytok velem itt a Porontyon, én meg még a végén függő leszek. Pedig eddig még csak a reggeli kávés rítusom az, ami nélkül furcsán érzem magam :)

 • 2007.04.18 10:22:26p.eszter

  Titi! Megint csak nagyon szívesen. :) Igen, a legtöbb zsét akko rkapod, ha kirúgnak. :D

  Napos oldal rám gondolt nem a dokinénire. És hát igen, néha elkel némi (hát)szél. :D

  Mi pedig épp azért vagyunk ilyen kedvesek, hogy minél többen kerüljenek a "hálózat csapdájába". :D

 • 2007.04.18 11:11:39Alvomacko

  p.eszter: te mennyit kapsz a beszervezésért? :-)

 • 2007.04.18 13:22:27eszter

  titi, a HR-es (humán erőforrás menedszer) embereket felvételiztet, interjúztat, egy nagy multinál ellátja az "emberi" tényezőket illető feladatot. Az emberismeret, filozófia, etika tökéletes erre.

  Írj egy könyvet pl összehasonlító valláselméletekről. Azonnal megvenném. Ne legyen túl vastag, és érthető legyen. Nagy hiányosságom, hogy azt se tudom ki, mibe hisz, pedig elég kultúrális alap. Csak úgy az egyszerű jónépnek írd...

 • 2007.04.18 13:32:31marcangoló

  Valaki engem is kiokosíthatna egy vallási kérdésben, mert az öcsém sem tudta, pedig a papokhoz járt. :-(

 • 2007.04.18 13:33:15Kékfelhő

  Bírom a HR-eseket, egyszer jelentkeztem egy bankba, megirattak velünk valami tesztet, majd behívtak, hogy szokatlanul jó lett a tesztem, hogy lehet ez. Elbeszélgettünk. A teszt egyébként nem volt nehéz, négy év matekfakultáció a gimiben elég volt ahhoz, hogy gond nélkül vegyem az akadályt. Ehhez képest mégsem vettek fel :))  Mondjuk, egyáltalán nem bánom, lehet, hogy igazuk volt, arra a feladatra nem lettem volna alkalmas hosszú távon, általában azt szeretem, ha idővel lehet fejlődni dolgokban, ott pedig ilyen kilátások nem voltak :)

 • 2007.04.18 13:34:49Hicudzsi

  Marcangolo, mi akérdés? Hátha segíthetek :)

 • 2007.04.18 13:44:05marcangoló

  A sógornőm HR-es, úgyhogy!... :-D

  Szóval, hogy Jézust pénteken feszítették keresztre, és elvileg harmadnapra támadt fel (a Hiszekegy szerint, mert nem néztem utána), de akkor miért nagyszombaton van a feltámadás?

 • 2007.04.18 14:06:08mimi

  marcangoló! az valahogy úgy volt eredetileg, hogy nagyszombat éjszaka, illetve hajnalban tartották a feltámadási liturgiát, hogy a feltámadás ünneplése egybe essen a hajnallal-napkeltével, merthogy jézus is - aszongyák - hajnalban támadt fel. mikor mentek az asszonyok a sírhoz, nem találták.
  csak aztán jókatolikusaink ellustultak, meg nagyon mosolygott a sonka az asztalon, és azt mondták, ej, jó lesz az a feltámadás szombat este is...
  amúgy meg aki nem oldozott föl, eh......arra lenne pár ötletem, mit is kezdhetne magával...

 • 2007.04.18 14:07:21Alvomacko

  marcangoló: vasárnap van a feltámadás szerintem Húsvét vasárnap. Pénteken délután feszítették keresztre (3 órakor halt meg). Szóval kicsit rosszul számolnak, mert péntek=1., szombat=2. és vasárnap=3. nap, holott a keresztrefeszítéstől a feltámadásig cca. 40 óra, vagyis még két nap sem telt el.

 • 2007.04.18 14:14:29Alvomacko

  marcangoló: "Nagyszombat a húsvéti örömünnep kezete. Este kezdődik az ünnep a tűzszenteléssel (ez a VIII. századból eredő pogány szertartás), ezt követi a keresztvíz-szentelés majd a vigília (éjjeli) mise, ez már a feltámadást ünnepli."

 • 2007.04.18 14:53:00marcangoló

  Akkor akárhogy számoljuk, a harmadnap nem harmadnap. Én is úgy tudtam, hogy vasárnap hajnalra támadt fel. A tesóm azzal takarózott, hogy ő most tanul, én meg olvassam Bibliát. :-)
  Mimi, ezen a feloldozáson már rég túltettem magam. Mondjuk azt hiszem, halálos bűn alól nincs feloldozás, de nem vagyok nagyon jártas ebben (sem).

 • 2007.04.18 14:58:39Alvomacko

  marcangoló: nem hagy nyugodni ez a bűn-feloldozás dolog.

  Én nem vagyok teológus, de még a Wikipédia is ezt írja:  "Római katolikus tanítás szerint az Isten erkölcsi törvénye, hogy meghagyja az ember szabad akaratát, a felelősséget, vállalva a bűn kockázatát. A bűn előtt azonban megnyitja a bűnbánat, vagyis a megváltás lehetőségét. Az egyház irgalmas minden bűnöshöz, minden bűnt feloldoz, de csak akkor, ha látja a bűnbánatot. Egy bűnre nincs feloldozás, ha valaki megkeményíti a szívét és nem hajlandó bűnbánatot tartani. Ezzel a bűnnel szemben Isten tehetetlen."  De itt egy másik hivatalosabb álláspont:

  http://www.hitvallas.hu/hitv0312/hitv031240.htm

  "Mit mond a teológia?  A gyónás (bűnbevallás) a bűnbocsánat szentségének egyik eleme. Megelőzi a bűnbánat a megtérés szándékával együtt, majd az elégtételadás és a feloldozás követi.  Gyónásról beszélünk, ha:

  - a gyónó legalább egy bűnt bevall

  - a bűnbevallás feloldozás céljából történik (aki csak tanácsot kér egy paptól, az nem gyónást végez)

  - a bűnvallomást gyóntatási joghatósággal felruházott pap előtt teszik (halálveszély esetén minden papnak van joghatósága)  Mit kell meggyónni?

  - minden halálos bűnt

  - a bűn konkrét fajtáját

  - a súlyosbító körülményeket, amelyek miatt a bocsánatos bűnből halálos bűn lesz

  - a halálos bűnök számát"

 • 2007.04.18 15:05:41Alvomacko

  Áááá, van itt viszont valami:  http://magazin.ujember.katolikus.hu/Archivum/2002.03/04.html  "Vannak olyan súlyos bűnök, amelyek alól nem oldozhat föl a pap?  P. I.: Vannak úgynevezett püspöknek fönntartott esetek. Ez azért alakult ki, mert bizonyos bűnök sokszor fordultak elő, és ez másokat is fölbátorított, hogy elkövessék e vétkeket. Vegyük például az abortusz kérdését, amely sajnos nem új keletű probléma. Mivel egyre gyakrabban fordult elő, és számos nő, sőt, a társadalom kezdte bátorítani erre az érintetteket, az egyház kénytelen volt kiemelni ezt a bűnt, és kijelentette, hogy az nem oldozható föl egyszerűen úgy, hogy bemegyek a gyóntatószékbe, és azt mondom, volt három abortuszom. Manapság az egyház a feloldozás kérdését nem veszi ennyire szigorúan. Majdnem minden papnak joga van a "püspöknek fenntartott" esetek föloldozására is. Hiszen félő, hogy a gyónónak nem volna ereje elmenni az egyházmegye központjába, fölkeresni a püspököt a föloldozásért. Valószínűbb, hogy inkább nem foglalkozna a bűnével, és az sokkal rosszabb lenne."  A Katolikus Egyház Katekizmusa szerint:

  "Az abortusz elkövetése súlyos bűn. Az Egyház ezt az élet ellen elkövetett bűnt kiközösítéssel sújtja az Egyházi Törvénykönyv szerint. (Ez annyit jelent, hogy olyan súlyos bűn, amely alól a gyóntató pap csak különleges felhatalmazással adhat feloldozást.)"  De ez az abortuszt elkövetőre vonatkozik!

 • 2007.04.18 15:06:54Alvomacko

  De vajon itt az elkövető = orvos vagy anya vagy netán mindkettő?

 • 2007.04.18 15:09:52Csöre

  Harmadnap: régebben nem ismerték a nullát, mint számot (ezért nem is számolunk 0. évvel az időszámításban). Ennek nyoma a nyelvünkben is megvan. Ha azt mondom, hogy beteg lett a gyerekem, de másnapra már jobban lett (=második napra), harmadnapra meggyógyult, az ugyanaz, mint: Jézus meghalt pénteken, másnap a sírban feküdt, harmadnapra (=vasárnap reggelre) feltámadt. Az első nap tehát valójában a nulladik.  Gyónás: vannak bizonyos "jogosultsági fokok". Gyilkosságot és abortuszt például csak püspök oldozhat fel. (És támaszthat követelményt: pl. Isten megbocsájtja bűnödet, ha - gyilkosság esetén - jelentkezel a rendőrségen. Ugyanis a bűnbocsánathoz 3 dolog kell: bűnbánat, vallomás, és a bűn jóvátételére irányuló szándék.)

 • 2007.04.18 15:52:05titi

  hűha. Asszem délelőtt hazudtam. Nem is vagyok én vallásismeret szakos... :)  Humán akárkis azért nem lennék, mert rendes embereket nem tudnék multikhoz küldeni, felvenni. A multi élet szerintem tök embertelen élet. (egyszer lettem majdnem középvezető egy multinál. 15 órát kellett volna dolgozni. A fejemből pedig mindent ki kellett volna rázni, hogy ők pakolhassák teli.)  Visszatérve a témátokhoz: hit, bűn, szabad akarat, szabadság kérdése engem is nagyon érdekel. Szerintem csak ezek miatt jártam a 2. egyetemre.

 • 2007.04.18 16:30:55marcangoló

  Csöre, ez az! Így már tisztán érthető!
  Azért azt jelezném, hogy nem én követtem el az abortuszt (semmilyen értelemben), "csak" nem ítéltem el azt, aki megtette. Megkérdeztem, hogy jó katolikusként mi lett volna a megoldás, a pap szerint meg kellett volna győznöm őket, hogy ne kövessenek el abortuszt, és ha nem hallgatnak rám, meg kellett volna szakítanom velük minden érintkezést. Valószínűleg látta rajtam, hogy a megbánásnak a szikrája sincs bennem, ezért nem oldozott fel.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta