SZÜLŐSÉG

Aláírták az abortuszt engedélyező törvényt Portugáliában

2007. április 10., kedd 13:39

A portugál elnök kedden aláírta azt a törvényt, amely engedélyezi az abortuszt a terhesség 10. hetéig, írja az MTI.


Anibal Cavaco Silva ugyanakkor azt javasolta, hogy a parlament, miután a februári népszavazást követően a múlt hónapban elfogadta a törvényt, tegyen olyan intézkedéseket, amelyek biztosítják: az abortusz csak végső megoldásként vehető számításba.

A túlnyomórészt katolikus Portugáliában eddig csak nemi erőszak, vérfertőzés, az anya veszélyeztetettsége, illetve súlyos magzati rendellenesség esetén volt engedélyezett az abortusz, a terhesség első 12 hetében. Az illegális magzatelhajtáshoz folyamodó nők három évig terjedő börtönbüntetést kockáztattak. Egy tavaly decemberben közzétett tanulmány szerint 2005-ben 18 ezer törvénytelen abortuszt hajtottak végre.

Az új törvény jóváhagyásával egy időben a parlamenthez intézett üzenetében az államfő azt szorgalmazta, hogy a törvényhozás "biztosítson ésszerű egyensúlyt" a különböző érdekek között.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.10 17:33:17Szilvesszter

  A világ másik végén ellenkező a probléma a születésszabályozás terén....  http://inforadio.hu/hirek/kulfold/hir-114811  Kizártak a Kínai Kommunista Pártból és elbocsátottak az állásából egy ötgyermekes kínai tisztviselőt, aki súlyosan megsértette a születési számok alacsonyan tartását előíró állami családtervezési szabályokat - közölte hétfőn egy pekingi állami napilap.  Csin Huaj-vennek törvényes feleségétől három lánya van, míg a nála 20 évvel fiatalabb szeretője egy fiút és egy lányt szült neki.  Gyermekek más nevén  A szigorú kínai családtervezési előírások miatt a feleségétől született egyik lány eddig a sógornője gyermekeként szerepelt a hivatalos nyilvántartásban, a törvénytelen gyermekei pedig édesanyjuk nevét vették fel.  Az észak-nyugati Senhszi tartomány Jülin városában eddig egy építkezési vállalatot vezető Csin családi kapcsolataira csak azután derült fény, hogy szeretője gyermektartást kezdett követelni.  A férfi először tagadta, hogy köze lenne a két gyerekhez, ám DNS-vizsgálatok kimutatták az apaságot - adta hírül a napilap.  A családtervezési politika  A kínai családtervezési politika célja, hogy drasztikusan csökkentse a gyermekszaporulatot: a városi párok egy, a vidékiek két gyermeket vállalhatnak.  Az "egykerendszer" számos, gyakran a terhesség késői szakaszában elvégzett kényszerabortuszt eredményez Kínában. A tehetősebb családok azonban megengedhetik maguknak, hogy kifizessék a második vagy harmadik gyermek vállalásáért kiszabott bírságot. • 2007.04.11 08:19:51napos oldal

  hát igen, korok és vidékek...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta