TASZ: jogsérelem éri az otthon szülő nőket

Nyílt levéllel fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), mert álláspontja szerint a szülni otthon kívánó nőket és segítőiket rendszeresen jogsérelem éri Magyarországon - jelentette ki Dénes Balázs, a TASZ elnöke az otthon született gyerekek találkozóján szombaton Budapesten.



A TASZ célja, hogy segítse azokat a gyermekvállaló nőket, akik tervezett módon, otthonukban vagy az általuk megválasztott helyszínen, szakértő segítségével kívánják világra hozni gyermeküket - hangsúlyozta Dénes Balázs.

Mint mondta, az elmúlt 15 évben minden egészségügyi miniszter nyitott volt a kérdés rendezésére. Ugyanakkor hozzátette: ezt meghiúsította a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium arra hivatkozva, hogy Magyarországon "nem adottak" a feltételek a tervezett otthon szülések engedélyezéséhez, számol be az MTI.

Az elnök úgy látja: az intézményen kívüli szülések szabályozásához megvannak a feltételek, a szakmai kollégium pedig meg sem kísérli körüljárni az otthon szülések kérdését hazai és nemzetközi statisztikák és tapasztalatok alapján, kizárólag "saját anyagi érdekeiket védik".

Dénes Balázs kiemelte, hogy a TASZ támogatja a független bábaság mint foglalkozás létrehozását, továbbá felvállalja az otthon szüléseket segítő szakemberek jog- és érdekvédelmét, írja az MTI.

Beszámolt arról is, hogy a TASZ április 7-én, az otthon szülés napján, nyílt levelet intéz Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, arra kérve őt, "haladéktalanul" tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a helyzet megoldódjon, "az otthonszülés misztifikálódástól és démonizálástól mentesen elnyerje helyét a hazai egészségügyi ellátások palettáján".

Oszd meg másokkal is!
Mustra