SZÜLŐSÉG

TASZ: jogsérelem éri az otthon szülő nőket

2007. április 8., vasárnap 09:28

Nyílt levéllel fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), mert álláspontja szerint a szülni otthon kívánó nőket és segítőiket rendszeresen jogsérelem éri Magyarországon - jelentette ki Dénes Balázs, a TASZ elnöke az otthon született gyerekek találkozóján szombaton Budapesten.A TASZ célja, hogy segítse azokat a gyermekvállaló nőket, akik tervezett módon, otthonukban vagy az általuk megválasztott helyszínen, szakértő segítségével kívánják világra hozni gyermeküket - hangsúlyozta Dénes Balázs.

Mint mondta, az elmúlt 15 évben minden egészségügyi miniszter nyitott volt a kérdés rendezésére. Ugyanakkor hozzátette: ezt meghiúsította a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium arra hivatkozva, hogy Magyarországon "nem adottak" a feltételek a tervezett otthon szülések engedélyezéséhez, számol be az MTI.

Az elnök úgy látja: az intézményen kívüli szülések szabályozásához megvannak a feltételek, a szakmai kollégium pedig meg sem kísérli körüljárni az otthon szülések kérdését hazai és nemzetközi statisztikák és tapasztalatok alapján, kizárólag "saját anyagi érdekeiket védik".

Dénes Balázs kiemelte, hogy a TASZ támogatja a független bábaság mint foglalkozás létrehozását, továbbá felvállalja az otthon szüléseket segítő szakemberek jog- és érdekvédelmét, írja az MTI.

Beszámolt arról is, hogy a TASZ április 7-én, az otthon szülés napján, nyílt levelet intéz Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, arra kérve őt, "haladéktalanul" tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a helyzet megoldódjon, "az otthonszülés misztifikálódástól és démonizálástól mentesen elnyerje helyét a hazai egészségügyi ellátások palettáján".

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.11 20:51:59Tjuca

  Helló!  Tényleg nagyon elment a téma. Mint már írtam SZVSZ a legfontosabb, hogy a humánerőforrásban bízzon az ember adott szituban, akkor az akárhol lehet. Ha most elterjedne az otthonszülés, akkor is lennének szimpi és kevésbé szimpi bábák, orvosok... És senki nem felet mi van, ha tandem több szülő nője van kiválasztott bábának? Ez nem kukacoskodás, hanem kíváncsiság. Persze az otthonszülés akkor lesz elterjedt, ha lesz ehhez infrastruktúra, humánerőforrás...  Tori! Az eseted tényleg megalázó. Itt megint temperamentum kérdése a dolog, mert ugyan nem érzem magam egy nagyszájúnak, de ott biztosan kinyitottam volna a számat. Bizony az egyik csecsemősnek is mondtam, hogy nem tetszik sem a hangnem, sem amit csinál, és felkaptam a gyereket és kihoztam. Utána jött a gyerekorvos, kinek tömören elmondtam, hogy ugyan én primipara vagyok, de saját felelősségre elhoztam a gyerekemet... Nem ellenkezett. Jött a standard, kevés pénz, sok meló frusztráció... Igen, de ne velem. Férj sem az a fejleharapós, de biztosan eljött volna az a pont, ahol azt mondja a doktorúrnak, hogy állj.  Ez ugyan egy másik poszt témája lehetne, hogy MI PÁCIENSEK adjuk a tapló orvosok alá a lovat. Mert ugyan hányan mertek már szólni egy vizsgálat alatt, hogy fáj, vagy egy bunkó megjegyzésnél... max. vált az ember. Nem tudom mikor jön el az az idő, amikor az orvos megbecsüli a betegét, és mint szolgáltató úgy bánik vele, hogy az kitüntesse őt a bizalmával és életével. Ettől általánosságban még távol vagyunk, DE azért vannak kivételek. Pl. meg lehet nézni egy magán fogászati központot és egy SZTK-t. Ha ott tud működni a különbség, talán más területen is. Eccer....  Itt valahol az otthonszülés mint extra szolgáltatás jön elő, aminek ma még nincs meg a háttere. Lehet sokan a különleges bánásmódot kívánják "megvásárolni", mint a magán fogászaton. Ezt akár egy normál kórházba is be lehet vinni.  SZVSZ jövő, a kórházi infrastruktúrában az emberi léptékű viselkedés. És ehhez nem kell pénz, CSAK szemléletváltás. De sajnos ez még oly távol van, mint az embernek a Mars. :-)  Hosszú lett, de remélem mindenféle beszólásmentes, mert az nagyon távol állt tőlem.  Jó éjt! • 2007.04.11 21:08:31marcangoló

  Egyébként fürdetés közben én is ezen gondolkodtam. Hogy mit akarunk mi a otthonszülés infrastruktúrájával, mikor éppen arról van szó, hogy még kórházat sem lehet választani. :-((((

 • 2007.04.11 21:10:53marcangoló

  Megyek nézem is a pokróc, ámde hótt jó szakember Dr. Hauzt. Nála sem szülnék. :-DDDD

 • 2007.04.11 21:38:41glad az egyetlen

  p.eszter

  Semmi gond, már megszoktam. Az a helyzet ha van nyilvános profil akkor beírom előre figyelmeztetés ként hogy diszlexiás vagyok és akkor nincs félreértés.

  Sajna én csak így tudok írni.  szanna

  Azért itt válaszuk külön a szülést azaz szülőszoba/műtőt és a kórtermeket. Mert természetesen van higéniai eltérés és ahogy más is leírta már a korházban szülés után is haza mehet az aki ezt igényli.

  Sajnos amúgy a kisbabáknál a szülés után a következő veszély forrás a kismillió látogató lehet, de ezt legtöbbször otthon is megkapja a baba.  "...könyv egy hátránya, hogy az amerikai viszonyokról szól..."

  Akkor ezt meg is beszéltük. :)  ullagulla

  "...Akit zavar, azt inkább az a tény zavarhatja, h megfosztják a választás lehetőségétől. Nekem a legfontosabb, hogy a szülési pozíciómat választhassam és az orvos alkalmazkodjon hozzám..."

  Ezt nem értem, tudommal ezeke a választási lehetőségek már az itthoni kórházakban is meg vannak (vagy csak a miénkben?)  a:a

  "...tök fölösleges egymást leanyázni..."

  Lehet hogy átsiklottam felette, de szerencsére anyázások nem voltak itt és remélem nem is lesz, mert ez egy normális fórum.

  Részemről a vita tétje nem mások egyéni véleményének kritizálása, hanem a félre tájékoztatás megelőése, ami ugye nem egészen ugyanaz a kategória.

 • 2007.04.11 21:51:56glad az egyetlen  Tori

  "...Szerintem azt páran figyelmen kívül hagyják, hogy anyuka komfortérzete komolyan befolyásolhatja a baba egészségét..."

  Miért a nem megfeleő krönyezet az nem?

  Azért van itt egy kis különbség a prioritásokban.

  Jóhogy nem szégyelős anyukánál még bába se legyen jelen. :(  "...akárcsak feltételezni is, hogy létezhet ezen a világon bárki, aki nálam jobban félti a gyerekemet..."

  Még véletlenül se érzed sértőnek, mert ezt most nem neked hanem általánosságba mondom, de számtalna szerető anyukát láttam/hallotam iszonyatos bődületességet csinálni. Sajnos a jószándék egy dolog…

  marcangoló

  "..Én csak több száz olyan sztorit hallottam..."

  Erre írtam korábban, hogy azért most itt az elmúlt évek millós kórházi bevatkozását hasonlítjuk össze a néhány százzal, így ez nem fair.

  Arányaiban kell nézni a dolgokat ha reális képet akarsz kapni.  "... szerinted kinek kellene eldöntenie, hogy a gyerekemnek és nekem mi a jó? Az anyukámnak? Vagy az orvosoknak? Mindig? Minden esetben? Nélkülem? Vagy esetleg beleszólhatok?..."

  Addig a pontig beleszólhatsz amíg az nem káros a gyerekre, de nincs tejhatamad ebben az ügyben. Az összes fejlet nyugati demokrácia törvényei ezen az elven működnek gyerek ügyben.  Amúgy a támogatok által oldalt meglátogattam, és habár még nem jutottam a végére, de azért már a tájékozódásom (!) után is merültek fel bennem kétségek….

 • 2007.04.11 22:11:13marcangoló

  Glad, én nézem az arányokat, de azt hangoztatni, hogy a kórház az egyetlen biztonságos dolog, miközben az otthonszülés veszélyes, az eléggé torzít, lévén a kórházban szülés is lehet épp olyan rizikós. Kórháza, orvosa válogatja, míg lehet pl. egy otthnszülés teljesen jól előkészített, és biztonságos. Egyébként Szanna éppen olyan amerikai példát hozott, ahol össze lehet hasonlítani a statisztikákat.

  Sajnos az, hogy mi a káros a gyerekemre nézve, nagyon relatív dolog és megítélés kérdése. Lehet, hogy sokkal károsabb, ha kinyomják belőlem, és gyorsan megszületik, mint ha hagynak a saját tempómban szülni. Mivel egyazon nőnél nem lehet ugyanazzal a gyerekkel beavatkozás nélküli és "beavatkozós" szülést is végigjátszani, ezért csak ütköztetni lehet az orvos véleményét és szakmai indokait az anya vélményével és személyes indokaival. Meggyőződésem pl. hogy közrejátszott az első gyerekem lassabb mozgásfejlődésénél, hogy oxitocinnal gyorsított, hasrakönyökölős gyors szülésem volt (aminél a legfontosabb indok véleményem szerint az volt, hogy a doki szeretett volna minél előbb hazamenni, mert éjszaka volt), mert egyébként mi oka lett volna, hogy két óra alatt "kitépje" belőlem a gyereket. Persze bizonyára alá tudná támasztani orvosi okokkal, ha bíráság elé kerülne a dolog, és én lennék az, aki veszélyeztetni akarta a gyerekét... Nyilván nem vagyok hülye, sem teljesen laikus ilyen szempontból és pont amiatt, mert nagyon sok szülési sérült gyereket láttam, bizonyos esetekben teljesen az orvosra hagynám magam (pl. ha romlanak a szívhangok, mekónikumos a magzatvíz és még sorolhatnám), de ez nem az a helyzet volt. Szóval ne essünk hasra mindig minden eetben a fehér köpeny előtt...

 • 2007.04.11 22:41:04glad az egyetlen

  Az orvosk isten komplexuma valóban egy létező probléma.

  Az hogy választott orvos megsürgette a szülést szintén az sajnos, mert több péciens miatt időzitette a szülést vagy a műszakhoz, de ne legyenek illuzióink, mert ha ez a kevés otthonszülés pl "ipari" méretekben zajlana akkor ugyan úgy meglenne a sietős orvos probléma. Sajnos az otthonszüléshez olyan dolgokat is társítanak egyesek ami nem egészen megalapozott hisz haza viszonyokban még ez egy kiépítetlennek mondható szisztéma.

  És persze a magyar viszonyításban amerika se adekváltpélda ahogy nem is lenne fair ha én meg a kabuli otthonszülés csecsemő halandőságának számaival jönnék.

 • 2007.04.11 23:06:03marcangoló

  Glad, igazad van, de létezik jól szervezett, jól működő otthonszülési hálózatra példa Angliából, Németországból, Hollandiából. Persze, gondolom, ott a kórházi statisztika is jobb...

  (Azért sürgette, mert éjszaka volt, és ha már "bebolondították" a "szülésznők, nem akart hazamenni, túl akart lenni rajtunk.)

  Nemcsak az otthonszüléshez társítanak egyesek félrevezető dolgokat: pl. nyugalmat, háborítatlanságot, csendet, hanem a kórházi szülésekhez is, pl. biztonságot, védelmet, szakszerűséget, gyors intézkedést, ha gond van...

 • 2007.04.11 23:14:27glad az egyetlen

  Mondjuk itt azért a gondolat társításnál mindjárt különítsünk el egy dolgot, mert van egyszer a feltételes "ha" kategória, ami a megvalósítható pozitív maximum megvalósítását takarja. Illetve van a "nem állrendelkezésre" kategória ami valójában al egpozitívabb helyzetben se adott a feltételezett körülmények kritikus között. És nagyjából ez utóbbbi a legfőbb érvrendszer a haza körülmények között az otthon szülés ellen.  magam részéről amúgy ha valaki maximális odafigyelést és biztonságot kiván akkor a magán klinika aza jánlott csak hát ez anyagilag sokaknak elérhetelen.

  Azonban bármily szép és jó és humánus és olcsó az otthonszülés ez egyáltalán nem megfelelően garantált szerintem.

 • 2007.04.11 23:19:08glad az egyetlen

  Bár nem általános tendencia, de azért többen helytelenítették az itt folyó vita írányát és másikkal szenbeni tolarencia hiányáról írtak.  Szeretném felhívni figyelműket arra hogy egy ilyen komoly ügyben az egyoldalú tájékoztatás a tolarecia jegében, illetve az udvariaságból való hallgatás bizony nem csak hiba hanem a költőt idézve "...cinkos aki hallgat..." kategória számomra.  Konstruktív eredmény csak is a (kultúrált) véleméyn ütköztetések után lehetséges.

  Szerintem. :)  Üdv,

  Glad

 • 2007.04.11 23:28:25cozumel

  Glad  Orulok neki, hogy megnezted a "masik oldal" weblapjat. Remelem sok kerdesre valaszt talalsz es nem fogod teljesen elutasitani az alternativakat.  Amugy magam reszerol en is a maganklinikat valasztanam, tudtommal nem sokkal kerul tobbe, mint amilyen boritekos osszegekrol en mar hallottam...

 • 2007.04.12 00:18:15Tori

  Glad:

  "...Szerintem azt páran figyelmen kívül hagyják, hogy anyuka komfortérzete komolyan befolyásolhatja a baba egészségét..."

  Miért a nem megfeleő krönyezet az nem?  Muszáj választani? Nem lehetne mindkettőt? Telhetetlen vagyok? Lehet, hogy az vagyok, de mindenki a maximumot akarja, főleg a gyerekének. És ha én úgy gondolom, és a szakemberekkel folytatott infocserék ebben megerősítenek, hogy az otthonom megfelelő környezet? Akkor nem várhatom el, hogy ezt mások tiszteletben tartsák?  Nyugi, a minap én is láttam egy kétévesforma kislányt, akit az anyukája dobozos pepszikólával itatott a metrón. De alapból mégsem ezt feltételezem a szembejövőkről. Megelőlegezem a bizalmat. Aztán ha egyszer valaki eljátszotta, nálam már úgy is marad...  Ja, és diszgráfiás vagyok, ezért az esetek többségében párszor átolvasom és javítom az írásaimat. Kivéve, ha adrenalin hajtja az ujjamat. :)

 • 2007.04.12 01:19:15glad az egyetlen

  Tori  Hát korábban én is Word-ben javítottam a hsz-eket, de aztán leszoktam róla, mert azonkivül hogy kényelmetlen kicsit olyan érzés mintha a félábú takargatja a műlábát.

  Végül is nem szégyelem a dolgot és aki tudja hogy hogy működik ez az egész az ezt meg is érti.  "...Muszáj választani? Nem lehetne mindkettőt? Telhetetlen vagyok?..."

  Erre írtuk a magán klinikát.

 • 2007.04.12 08:09:01marcangoló

  Ezek szerint, ha vannak jó külföldi példák, akkor egyből "mi nem vagyunk a fejlett nyugat"? Itt a reform kellős közepén miért nem tételezhető fel egy olyanfajta átalakítási lehetőség, ami nyitottabb az otthonszülés mint alternatíva felé? Mert erős az orvosi lobbi?

  És igaza van annak, aki azt írta, hogy a pénzéért kaphatna jobbat. Ha belegondolok, hogy én mennyi tébét fizettem már (és a munkahelyeim utánam mindeféle járulékot), akár tíz gyereket szülhetnék magánklinikán (jelzem a szülésen kívül nemigen vettem igénybe kórházi, sőt nagyon háziorvosi ellátást sem még)... Tudom, majd jön a többiztosítós modell, aztán majd jól kifizeti nekem a biztosítóm a Telki Kórházat. Aha...

 • 2007.04.12 09:14:03p.eszter

  OFF! Glad! Még egyszer bocs, nem akartalak megbántani, de pedagógus vagyok és tanultam a diszlexiáról, sőt tanítottam is egy ilyen speciális osztályban, szóval ismerem a problémát. Biztosan tudod, hogy ezen még felnőtt korban is lehet javítani, másrészt a helyesírási hibák nem kizárólag a diszlexia rovására írhatók! :D

 • 2007.04.12 09:16:26marcangoló

  P.eszter, én úgy vagyok a diszlexiával is, mint bármilyen egyéb dologgal, ha így ír, és nem akar/tud változtatni, hát tegye, engem nem zavar. Én is gondolkodtam, hogy leírjam ezt, amit te is, de gondolom, téthelyzetben igyekszik az ember, nem egy fórumon.

 • 2007.04.12 09:22:52p.eszter

  Hát Marcangoló, igazad van, de belőlem meg előbújt a csúúúnya tanárnéni és nem tudtam visszaparancsolni. (Pfujj én!:D) Pedig jó esély van rá, h többet sose állok gyerekek elé, mert más területen dolgozom májustól. Szóval a tudálékoskodás sötét árnya felülkerekedett rajtam, ráadásul engem tényleg zavar. Persze erre is van válsz, h akkor ne olvassam, de amúgy meg érdekelt, amiket írt, mert sok dologgal azonosulni tudtam. És végső érvem: hátha tényleg nem tudja, h van segítség, és akkor meg nem volt felesleges a "kukacoskodás". :D

  Na, jóóól megmagyaráztam a bizonyítványom? :D

 • 2007.04.12 09:23:57marcangoló

  Apszollút. :-D

 • 2007.04.12 09:30:02p.eszter

  Helyes. Abban mindig jó voltam. :D tudod, a döglött rólól is, hogy alszik. :D:D:D

 • 2007.04.12 20:55:55pepe

  Olvasom a kommenteket, és azon morfondírozom, hogy van-e még olyan téma az otthonszülés mellett, ami ilyen indulatokat képes kiváltani.(ja, igen, meg a politikán és a focin kívül :) )

  Én a topik kommentejit olvasva is úgy érzem,vagy inkább meg merem kockáztatni, hogy több szörnyűség történik kórházban, mint otthon. Boogie, a kórházak honlapján miért nem olvashatjuk az elvesztett kisbabák vagy kismamák történeteit?? (vagy az orvosi műhiba okozta tragédiákat) Lenne egy pár szomorú történet, az tuti. és mondom, csak benneteket olvasva, egyáltalán nem a "biztonság" jut eszembe a kórházi szülésekről. Ja, és mégsem felelőtlenezem le azt, aki mégis úgy érzi, neki a kórházban a jobb....

 • 2007.04.13 00:37:29glad az egyetlen

  Pepe

  Pont ez volt a vita lényege hogy minek van valós vagy valótlan alapja.

  Az hogy toleránsan nem felelőtlenezed le a kórházban szülőket még nem zárja ki autómatikusan hogy az otthon szülök tényszerüen nem azok, és csak hogy ne legyen vita ez akár vissza fele is igaz lehet. :)

 • 2007.04.13 00:43:06glad az egyetlen

  p. eszter, marcangoló  Na de tényleg nem bántottál meg! :)

  Nos valóban ha több energiát fektetnék az írásaimban lehetne javítani rajta, (igaz hibátlan akkor se lenne), de ez nem igazságos.

  Mások szinte odafigyelés és plusz energia nélkül róják a betüket minimális hiba százalékkal én nekem pedig ez nagyságrendekkel nagyobb energiabefektetéssel megy.  Sajnos amikor még én voltam általános és közép iskolás abszolút nem tolerálták a diszlexiámat, és ugyan azt várták el mint másoktól amit nagyon megszenvedtem(késöbb a főiskolán vették ezt elöszőr figyelembe). Megelégeltem, hogy én "írásban félábú" takargassam bicegésem izzadva, hát ezért írok így ahogy.. :)

 • 2007.04.13 00:53:00glad az egyetlen

  Pepe

  + valjuk be azért tényleg tényszerüen (számilag/arányossan) nem igen hasonlították össze még az otthoni és kórházi szülést, ennek ellenére egyesek csak úgy kijelentik hogy a korházban több a komplikáció mint otthon.

  Kérdezem én ez mialapján? Néhány itt-ott elszórt mások vagy saját egyszeri tapsztalatunk? csepp a tengerben.

  Én azért is fogtam meg a dolog tárgyi és személyi összahasonlítását amivel, valjunk be nehéz vitakozni, mert hát tény.  na mindegy már én se akarom a köröket futni, mert korábban ezt már leírtuk.

 • 2007.04.13 19:19:46pepe

  Glad,  Ágiéknak is van statisztikájuk, s bár való igaz, hogy jóval kevesebben szülnek otthon, mint kórházban, de a kevesebb mintából is le lehet szűrni a következtetéseket. és tudod, engem nagyon zavar, hogy továbbra is "lefelelőtlenezel". olyan hihetetlen, hogy alaposan átgondolva MINDEN eshetőséget, átolvasva a szakirodalmat és mindent ami az otthonszülésssel kapcsolatos, felelőségteljesen döntöttem úgy, hogy nekünk az otthon a legjobb választás? a fent emlegetett tényszerű tárgyi és személyi összehasonlítást sajnos nem találtam meg a kommentjeidben :( főleg nem a tényszerűséget...

 • 2007.04.13 20:30:06glad az egyetlen

  Pepe

  Ezek korántsem súlyozott minták mivel otthon elméletileg azok szülnek akik előzőleg problémamentesek, a korházban meg is-is.

  Szóval ez azért elég légvár kapaszkodónak, inkább önmagad megnyugtatására elég, de nem a valóság tükrözésére.  Én tette bizonyos felvetéseket amire meg lehet felelni, erre érkeztek amolyan "csak" válaszok. Nem tudjátok bizonyítani a jobb rátát a fenti leírtak szerint és nem tudtok kielégítő magyarázatott adni a hiányzó eszközi és szakember hátrányra se.

  Arról ne is beszéljünk ha az otthonszülés már tömegméretekben lenne, akkor ott is megjelenne pl a sitő orvos effektus akinek párhuzamossan több páciense van.  Ha valaki felelőségteljesen, biztonságba akarszülni és idegenkedik a közkorházból akkor ott van a magánklinikák.  Ha sikerül az ellenkezőjét bizonyitan a felvetésemrakkor van miről beszélni, de addig sokan csak mellébeszélnek hamis és téves képzeletben ringatva magukat.

  Erre szive joga bárkinek, de ha nyilvános fórumra bocsátjuk és felmerül a félre tájékoztatás lehetősége akkor én is hozzárakom a véleményem.

  Mégegyszer: Nem sértődni, vagy megbántódni kell hanem bizonyítani az ellenkezőjét vagy ha ez nem lehetséges (egyenlőre itt), akkor pedig nem állítani olyat amit nem lehet igazolni.

 • 2007.04.13 20:31:18glad az egyetlen

  sitő = siető

 • 2007.04.13 20:38:59Tori

  Glad, "a hiányzó eszközi és szakember hátrányról" eddig azt írták többen, alapfokú ellátás esetén nem létezik, teljes megszüntetéséhez pedig az orvostársadalom támogatása, vagy legalább a gáncsolás felfüggesztése kéne.

 • 2007.04.13 22:18:25glad az egyetlen

  Tori  És ha az alapfokú ellátás hirtelen váratlan komplikációvá minősül?

  Hmmm?

  Tudom 1000-ből 1, de ki akar az az egy lenni???

  Megéri ez a rizikó a konfortért (mert az árányában nagyobb kórház halandóság nem bizonyított).  Az az érdekes hogy egyes otthonszülő pártolók felvetik, hogy alaptalan a riadalom keltés, ugyan akkor nem rég jegyezte meg itt valaki, hogy belenézve ebbe a topicba (főleg ha kihagyjuk az én hsz-eimet), akkor tök úgy tünik mintha életveszélyes lenne kórházba szülni.

  Megjegyzem az otthonszülés statisztikai előnyeről nincs értékelhető adat így aki arra hivatkozik az más "hasra" beszólása alapján érvel értelem szerüen hibásan, főleg ha életében nem szült még kórházba mert van ilyen élharcos is.  Az eszközi szakember különbséget szerintem elég nehéz vitatni.

  Az hogy valaki elméletileg 20 percre van a korháztól az nem jelenti az hogy gyakorlatilag ott is lesz a műtőasztalon addigra.

  Ez rizikó amit a babámért nem vállalok, ha van aki igen az az én szememben felelőtlen.  A másik érdekes dolog hogy a otthonszülő pártolók alapvetően és megkérdőjelezhetlenül feltételezik, hogy nem lehet koplikáció ami nonsens!

  És nem is szólva arról hogy volt itt hamis biztonsági illuzió pl a kórokozókról is, illetve arról való vád hogy a kórházosok tájékozatlanok mikőzben az otthoniak nincsenek tisztába azzal, hogy már nem kötelező a beöntés és borotválás.

  Akkor ki is a tájékozatlan?

 • 2007.04.13 23:06:44monguzmacko

  Otthon szültem, a terhesgondozást végző orvos tudtával (és beleegyezésével), mindenféle komplikáció mentesen, úgymond háborítatlanul.

  Pont azokat a borzalmakat akartam elkerülni, amiket többek között a fentiekben is olvastam. Mert már megbocsásson az orvostársadalom, de melyik orvos tudja teljes pontossággal megállapítani, hogy mikor volt a fogantatás pontos ideje, amikor eldöntik, hogy márpedig itt az idő a szülésre. Ha pedig a mama teste mégsem úgy reagál, ahogy dr. félisten elgondolta, akkor majd tágítunk mechanikusan, gyorsítunk kemikáliákkal, húzunk, vonunk, vágunk, repesztünk, valahogy csak kiszedjük azt a szerencsétlen picurkát, aki talán még maradt volna egy darabig odabent. A jó öreg Természetre mégsem hagyhatjuk ezt a természetes folyamatot.

  De mielőtt még bárki pálcát tör felettem, megjegyzem nem vagyok mindenáron az orvostudomány ellen, csak vallom, hogy amíg nem kell, ne avatkozzunk a dolgokba feleslegesen, méginkább erőszakosan.

  Ha az orvosom nem javasolta volna az otthonszülést az egészségi állapotomra tekintettel, és azt számomra észérvekkel tudta volna indokolni, akkor biztosan kórházban szülök. De erre nem került sor. Ehelyett a legtermészetesebb módon viszonylag gyorsan megszültem otthon az éjszaka leple alatt, és hajnalig csodáltam a mellettem békésen szuszogó csöppséget:)

 • 2007.04.13 23:22:11Tori

  Glad,

  azt nem értem, miért tőlünk, laikusoktól kérsz statisztikát? Ha jól tudom, az otthonszülős honlapon vannak elérhetőségek, ha megírod nekik, hogy szerinted a mostani adatok torzítanak, és ilyen meg ilyen szempontokat kéne összehasonlítani, aligha hajtanak el a vérbe. Nem hiszem, hogy babrálnának az adatokkal, hisz többen elmondták, hogy senkit sem akarnak rádumálni az otthonszülésre, csak szeretnék biztosítani a lehetőséget. Demokrácia, ilyesmi.  "belenézve ebbe a topicba (főleg ha kihagyjuk az én hsz-eimet), akkor tök úgy tünik mintha életveszélyes lenne kórházba szülni."

  Erről két kérdésem lenne:

  1, szerinted miért van ennyi rémtörténet? Mert annyira fasza a sok-sok szülészet, csak a kismamák rinyálnak? Vagy tényleg gáz a kórházak java?

  2, tényleg, Te szültél már? Gondolom, kórházban. Mesélsz?

  Bónuszkérdés: olvastál-e egyéb kórházas-szülős dolgokat? Kismama magazin szüléstörténetei? Hazipatika.hu? Halapenz.com?  "Az hogy valaki elméletileg 20 percre van a korháztól az nem jelenti az hogy gyakorlatilag ott is lesz a műtőasztalon addigra."

  Az, hogy van egy csengő, amivel vészhelyzetben behívhatsz egy nővért, nem jelenti, hogy nem szarnak a fejedre. A szobatársam fájdalomcsillapítót akart csak kérni, félóra csengetés után megfogta egyik kezével a gyerekét, másikkal a hasfalát, és kivánszorgott a nővérhez. Császáros. Persze, ebből nem lett semmi baja, de mi lett volna, ha azért csönget, mert leállt a gyerek légzése? Az egészségügyesek hozzáállásán kéne változtatni (tudom, meg a fizetésén), addig a kórház se tuti hely.  Mondok mást: nagymamám szívinfarktusban halt meg. Ez azért durva, mert KÓRHÁZBAN FEKÜDT, erősítő vitaminkezelésen. És meghalt a nővérszoba melletti kórteremben.  Minden évben lehet szavazni online a legjobb kórházakra. Olvasgattad a voksokhoz tartozó fórumokat?  "A másik érdekes dolog hogy a otthonszülő pártolók alapvetően és megkérdőjelezhetlenül feltételezik, hogy nem lehet koplikáció ami nonsens!"

  Félreérted! Ők azt mondják, hogy

  1, eleve akkor döntenek az otthonszülés mellett, amikor nagyon kicsi a komplikáció lehetősége,

  2, jóval kisebb a komplikáció esélye, ha a vajúdást engedik a maga tempójában, nem sürgetik se ügyeletváltás, se a magánrendelés kezdete, se a focimeccs miatt. Nem tágítanak kézzel, nem könyökölnek senkibe, nem kényszerítik hanyattfekvésre az anyukát.

 • 2007.04.13 23:24:30Tori

  Ja, ezt most találtam:

  http://hazipatika.hu/topics/herba/articles?aid=20020514155250;srchkywrd=sz%FCl%E9s;HPID=72EBF3EE-CD36C5A6-9E1D5369-5374A28B

  Az utolsó bekezdést idevágom:

  "E hír kapcsán a Népszabadságban Mikola István egészségügyi miniszter elmondta véleményét arról is, hogy a szülészeti-nőgyógyászati szakma továbbra sem javasolja az otthoni szülést. A miniszter szerint a szakmának már rég meg kellett volna fogalmaznia az otthoni szülés személyi és tárgyi feltételeit. "Szolgáltató ágazat vagyunk, ha van erre igény, akkor nekünk nem az a dolgunk, hogy letörjük ezeket az igényeket - mondta Mikola István."

  Cikk dátuma: 2002. június 11.

 • 2007.04.14 06:11:57glad az egyetlen

  okoska

  "...Aztán pár (egy, két) nappal túlhordta a gyereket, befektették, ..."

  Jöttek marcona emberek az otthonába, megragadták és kapálozó asszonyt befektették a kórházba?  "...És az apa azt mondta, hogy sikeres volt a szülés.

  De nem a szülés volt az..."

  Nem vagy te egy csöppet szubjektív?  "....És az igaz, hogy Magyarországon nincsenek meg a feltételek..."

  Na ebben akkor egyet is értünk.  "...bábák vezetik le az otthoni szüléseket. Ők ahhoz értenek, hogy a normális szüléseket kísérjék és felismerjék az olyan helyzeteket, ahol orvosi beavatkozásra van szükség...."

  És mi történik ha a kezdeti normálisból, hirtelen komplikáció lesz. Hmmm?

  Munkatársunknál volt olyan hogy egy bába a normális jeleket se ismerte fel időben.

  Miért feéltételezik az otthonszülők hogy az orvos tévedhet a bába nem? Mert ugyanis az írásaitokból sokszor nagyon ez cseng le.  Tori

  "...Glad,

  azt nem értem, miért tőlünk, laikusoktól kérsz statisztikát?..."

  Azért mert tájékozottnak valjátok magatokat, hova tovább másoknak tanácsot adtok, minősítitek a kórházi szülést úgy hogy közben tényszerüen az állításaitokat nem tudjátok alátámasztani.

  Ez rendkivül súlyos hiba.  "...szerinted miért van ennyi rémtörténet?..."

  Súlyozott számok. Arányaiban nagyobb a kórházi szülések száma.

  Vajon miért nem elemezgetük amúgy a nem régiben otthonszületette ikrek esetét ahol az egyik baba meghalt? Ez is rajta van az otthonszülős honlapon?  "..Te szültél már?..."

  Férfi vagyok szóval bocs ez nem fog menni legjobb szándékom szerint se. :)  "...olvastál-e egyéb kórházas-szülős dolgokat?..."

  Természetessen.

  Hálapénzeset is, a házi patikát nem.  "...Az, hogy van egy csengő, amivel vészhelyzetben behívhatsz egy nővért, nem jelenti, hogy nem szarnak a fejedre..."

  Ha ezen a logikai vonalon végig megyünk akkor ha pedig huszpercre vagy a kórháztól akkor pláne tojnak a fejedre majd.  "...Mondok mást: nagymamám szívinfarktusban halt meg. Ez azért durva, mert KÓRHÁZBAN FEKÜDT, ..."

  Bocsi de te hoztad fel: Miért otthon nem halt volna meg?

  Az én papám is korházban halt meg, de tudod az ha valaki kórházba kerül az nem lesz halhatalan.

  "....se a magánrendelés kezdete,..."

  1, Itt már írta valaki hogy hívták a bábát hogy indul a szülés és tojt rá időben kiérni.

  2, szerinted ha "intézményesedik"/széles körben elterjed az otthonszülés akkor mi lesz a sorsa? A mostani otthonszüléseket maroknyi(viszonyítva) szakember vezeti le, mert győzi, de ez alapján megint korai bármit állítani.  "...mondta Mikola István...."

  Jajj csak őt hagyjuk!

  Ő volt az a "orvos" bohóc aki szerint a diszgráfiát körmössel kellene gyógyitani.

  Megjegyzem amikor hatalomban volt akkor miért nem építette ki a rendszert, pedig meg tehette volna.

 • 2007.04.14 07:35:20Kóbor.macska

  Na, Glad, vegre kibujt a szog a zsakbol!  >"..Te szültél már?..."

  Férfi vagyok szóval bocs ez nem fog menni legjobb szándékom szerint se. :)

 • 2007.04.14 07:40:09Hicudzsi

  "A másik érdekes dolog hogy a otthonszülő pártolók alapvetően és megkérdőjelezhetlenül feltételezik, hogy nem lehet koplikáció ami nonsens!"  Glad! Ilyet senki nem mondott itt!

 • 2007.04.14 08:00:37Hicudzsi

  Glad!

  Hány ezerszer kell még leírnom, hogy a Geréb Ágiék honlapján fentvan az ikrekről szóló történet ha jól emlékszem: "Akiket elvesztettünk" címen.

  Mi nem bíztatunk senkit otthonszülésre, hiszen ez nem egy olyan dolog amire rá lehet vagy kell beszélni az anyukákat, hanem azért drukkolunk, hogy szabadon tehessék amit akarnak. Te sem akarnál a babáddal közös életetek legfontosabb eseményénél felkerülni egy asztalra hanyattfekve, percenként belédnyúlna egy doki, a medikushallgatók ki-be járnának. Majd mikor iszonyatosan fáj akkor elkezdenének szabdalni...

  A kórházi szülésnél rengeteg megkérdőjelezhető kötelező beavatkozást végeznek. nem csak emberileg de szakmailag megkérdőjelezhetőt. Itt ahol élek az anyuka simán választhat ha rendben van a terhesség, orvos nem is látja. Végig a "midwife" bába gondozza.Az itteni egészségbiztosító támogatja ugyanúgy az otthonszülést mint a kórházit.  És te meg nagyokosan lefelelőtlenezed azokat akik a nyugalmat a békés születést választják???

  Az anyukáka kiket ismerek és otthon szültek, a kórházi szüléseik után választották ezt a helyszínt. Vajon miért???  Ezer meg egy dolgot leírtam már, de te csak a magadét hajtogatod. Válaszoltam a kérdéseidre amit laikusként megválaszolhatok, de sz*rsz bele...  Majd ha túlleszel egy-két szülésen beszélgetünk ismét a témáról, rendben?

 • 2007.04.14 08:24:48marcangoló

  "Bocsi de te hoztad fel: Miért otthon nem halt volna meg?

  Az én papám is korházban halt meg, de tudod az ha valaki kórházba kerül az nem lesz halhatalan."  Glad, azért ne haragudj, ez nagyon durva! Átgondoltad, amit leírsz? Magyarázd el mégis, hogy minek vannak a kórházak, ha a nővérszoba mellett meg lehet halni egy olyan folyamat során, amit kontrollálni lehetne- mert nem végstádiumú rákról volt szó. Ha pedig a kórházban és otthon is meg fogok halni, akkor miért menjek be? Akkor már inkább meghalok a családom körében, mint egyedül, idegenek között... Mi a fenének a felszereltség, az állítólagos biztonság akkor a szülés során is, ha szarnak az emberre? Éppen most vágtad keresztbe az eddigi összes győzködésed a szememben.

  Nem akarom azt mondani, hogy férfiként nem értheted meg a szülés közbeni lelkiállapotot, de nem értheted meg. :-) Ezért van az, hogy amikor gyorsított, kézzel tágítós, hasrakönyöklős, gátmetszős szülés után az apuka ránéz az anyukára, és azt mondja, hogy de legalább hamar túlvoltál rajta, nem? Már írtam, hogy ez nem foghúzás, aminél az a jó, ha mindél gyorsabban, fájdalommenetesebben átesik rajta az ember.

 • 2007.04.14 11:03:13luckymom

  Jórészt Glad írásaira szeretnék reagálni.  Még mielőtt olvasod írásomat tudnod kell, hogy egy megrögzött kórházban szülő háromgyerekes nő vagyok.  Véleményem szerint nem szabadna megkérdőjelezni a az otthonszülők felelősségteljes döntését. Sokkal jobban tájékozódnak mindenről a szüléssel kapcsolatban pro és kontra is, mint a kórházban szülők jó része. Akiknek valljuk be az orvos és intézményválasztásnál, sokszor annyi elég, hogy a barátnője, vagy akárkije ajánlotta az orvost, mert neki "jó" volt a szülése. Fel sem merül, hogy hogy kinek mit jelent a "jó". Mert ugye van akinél háborítatlanságot, van akinél fájdalommentességet, van akinél gyorsaságot. De persze mondhatod azt, hogy nem kérdezik meg a részleteket, akkor vessenek magukra. És ezek után érik a nagy meglepetések a szülésnél.  Másrészt nem tudom, hogy te az ország melyik részén élsz, ahol ilyen nyitott a kórház a beavatkozásmentes szülésekre, illetve mondjuk a a szülési testhelyzet anyuka általi megválasztására? De helyzetemből kiindulva, belelátok jónéhány budapesti kórház szülészetének menetébe. Egy-két kórházat kivéve, ahol az általános szemlélet is e felé hajlik, a legtöbb helyen nagyítóval keresgélve találsz egy-két-három orvost, aki hajlandó ilyesmire. Érdekes módon a legkeresetebbek szoktak lenni, ennek megfelelően viszonylag nagy tiszteletdíjjal. Persze itt is vannak kivételek, akik nem a pénzért teszik ezt. De van, ahol az szülészet vezetőjének szemlélete, nem engedi, hogy ilyen legyen az osztályon. És még tudnám sorolni, de nem a kórházakat akarom ócsárolni, csak jelezni, hogy ha a szeretteidnek keresés nélkül is egy kedvező beállítottságú kórház jutott, akkor az inkább szerencse, mint általános jelenség.  Nem tudom, hogy szoktál-e kórházi orvosokat olvasni az otthonszüléssel kapcsolatban. Ajánlom, hogy keress rá, mondjuk Paulin prof nevére, vagy Petróczi doktoréra az interneten, de persze még számtalan van. És aztán gondold végig, hogy mit is gondolhatnak az egész szülésről, meg a nők igényeiről, mikor az otthonszüléssel kapcsolatban megjegyzi, hogy nem értik az otthonszülőket, hiszen már rózsaszínre festik a szülőszobákat, és beengedik az apukákat a szüléshez. Mintha ez csak erről szólna!!!  Aztán mindenáron statisztikákat követelsz itt azoktól, akik az otthonszülést pártolják. Én nem az otthonszülést állítanám szembe a kórházi szülésekkel, mert arról úgyis azt írtad, hogy nem összehasonlítható. Kérdeznék tőled. Szerinted miért van az, hogy mondjuk más országokban, mondjuk Hollandiában (és itt most a kórházi szülésekről beszélek), sokkal kisebb császáraránnyal, töredék annyi beavatkozással, jobbak a születés körüli morbiditási és mortalitási arányok. És nem az orvosokon, meg a felszereltségen áll vagy bukik ott sem a dolog, mert nagyrészt a kórházban sem találkozik orvossal a szülő nő. Hanem csak a szülésznővel, aki egyébként otthon is kísérné a szülését, ha az otthonszülés feltételeinek megfelelne, és otthon akarna szülni. Több közvetlen ismerősöm is van, aki például ott Hollandiában szült. Az egyik házaspár azóta haza is költözött, és kifejezetten fogalma nincs, hogy most, hogy a harmadik csemetéjét várja mit csináljon. Mert két gyereket megszült kinn kórházban, szülésznővel beavatkozás nélkül. Most félidős és abba kezd belefáradni, hogy olyan orvost találjon, aki hagyja, hogy úgy szüljön, mint eddig. Mert ugye nálunk ehhez orvos kell, mert ha nincs, akkor egy ügyeletesnél, még annyira sincs biztosítva, hogy úgy szüljön az ember, ahogy neki jó lenne. És sokszor ehhez pont az orvosok háttérbeszorulása kellene, nálunk viszont orvosközpontú a szülészet. Érdekes módon még nem találkozott CTG-vel, pedig mindkét gyeremek időre született, résztvett a terhesgondozáson, és kórházban szült.  És a kórházi biztonságról, meg a 20 percről. Szerintem tájékozódj, hogy például melyik budapesti kórházban hány császárműtő, és hány hadra fogható aneszteziológus van egyszerre. És mi van, ha ilyenkor ennél a számnál nagyobb számú császárra van egyszerre szükség. Talán itt is írta valaki, hogy a sürgős császárjára több órát kellett várni, mert beestek még nála is sürgőssebbek. És nem ő az egyetlen ilyen. Szóval kórházban sem olyan nagy a gyorsaság feltétlenül, így talán kár ezen a 20 perces dolgon lovagolni.  És mint az elején írtam, nem vagyok otthonszülő, és kórházellenes sem, de nálunk a szülészeti gyakorlatnak igen nagyot kellene változnia, hogy csak akkor legyen igénye valakinek az otthonszülésre, ha mondjuk a kórház látványától és érzetétől is rosszul van, és többet árt a szülésének és a gyerekének azzal, ha bemegy a kórházba, mint azzal, ha otthon szül. Addig pedig teljesen jogos igénynek érzem, ha valaki a háborítatlanság és biztonságérzet miatt inkább az othonát választja, természetesen ha megfelel azoknak a feltételeknek, amit például Geréb Ágiék is támasztanak az otthonszülők elé.  És még valamit szerettem volna. Igen érdekesen reagáltál az itt hozzászólókra, mikor a kórházi fertőzések előkerültek. Szerintem érdemes lenne a nozokomiális fertőzésekről tájékozódnod, mert igenis valós veszély, hogy kórházban (nem csak szülészet) az odakerülő beteg, illetve nem beteg (mert ugye sem az újszülött, sem az őt világrahozó nő sem az) olyan többszörösen rezisztens baktériumtörzsekkel találkozhat, amivel otthon esélye sem lenne, és a kórházban többszörös a látogatók illetve betegek által behurcolható kórokozó száma is. Ami persze nem azt jelenti, hogy máshol nem fertőződhet valaki, de a nozokomiális fertőzés nem elhanyagolható faktor. Főleg azt is tudva, hogy a nozokomiális fertőzések nagyjából 1/3-a húgy-ivarszervi beavatkozásoknál fordul elő.  Elnézést, hogy ilyen hosszú lettem, már napok óta olvastam a hozzászólásokat, és bár újat nem hiszem, hogy tudok mondani, de kikívánkozott belőlem, hogy én mit gondolok. Megsérteni, remélem nem sértettem meg semmelyik oldal képviselőit sem.

 • 2007.04.14 13:32:18cozumel

  EN meg a surgossegi csaszarhoz annyit hozzatennek: mint ikres anyuka, rengeteg csaszarrol hallottam az ikresek foruman.

  (ez is megerne egy postot, hogy mi szinte automatikusan csaszarosok leszunk, pedig....de most nem errol van szo).  Sajnos a surgossegi valoban nem az, sok sorstarsnom fel napokat vart erre a mutetre, holott mar hetekkel korabban a korhazban fekudtek!  Ugyhogy kar a 20 perces kocsiuton lovagolni Glad.

  Meg tenyleg kar itt vitatkoznod, hiszen ugyanarra a kerdeseidre kb. 30X kaptal valaszt, de ugy latom, nem jut keresztul a retinadon az informacio, csak hajtogatod a sajat velemenyed. Vegulis baromi jo azoknak, akiknek minden fekete-feher, ez vitathatatlan.

 • 2007.04.14 13:49:04cozumel

  "

  Mi reggel 9-től várakoztunk a szülőszobán, hogy legyen hely a császáros műtőben. Délután fél 3 körül jutottunk be. A dokim korábban a spinált javasolta, amit viszont nem volt, ki bekössön, így az egész előkészítési ceremónia alatt (borotválás, katéter, mezítelenül kengyelben a műtőasztalon, miközben a dokik tőlem egy méterre épp bemosakodtak, Betadinos fertőtlenítés, a reflektor-lámpa fókuszálása a ......mra, meg a lepel felhelyezése) még ébren voltam. Az utolsó pillanatban altattak el, hogy a babák nehogy bealudjanak."  Ez 1 db szulestortenet az ikresektol, csak izelito, abbol, hogy mennyire allnak keszen a mutok.

 • 2007.04.14 15:31:35glad az egyetlen

  Sziasztok,  Nos elhatároztam utoljára jelentkezem ebben a topicban. Ennek az oka amire már korábban utaltam, hogy a célom nem az otthonszülöket meggyőzése, hanem azt hogy az itt leírt "tájékoztatásokat" árnyaljam, és ezt már megtettem többször is, kicsit most már elbeszélünk egymásmellet és fölösleges köröket futkosunk.

  Mégis úgy illik válaszoljak az utolsó reakciókra:  Kóbor. macska

  Érdekes az ahogy kirtizálod az áltad lekezelőnek, kioktatónak tartott stilusomat, mert ugye ezt te lekezelően és kioktatóan teszed.

  Nem kettős mérce ez? Talán saját házad táján kellene elöször kapirgálni és utánna a másikat kritizálni, rajtad kivül mindenki normálissan válaszolt vissza.

  Érdekes az is ahogy látod a helyzetem, mert lehet hogy a nevedhez méltóan te egyedül élsz és nálatok csak "Én" van, de nálunk a gyerek biztonságánál ugyan úgy az apai is mérvadó és nálunk "Mi" van.

  Nem is kivánok tőled másra reagálni mert nincs mire.  Hicudzsi

  "...Glad! Ilyet senki nem mondott itt!..."

  Arra a kérdésemre hogy mi van ha váratlan komplikáció lép fel az otthonszülésnél rendre olyan válaszokat kapok, hogy vizsgálatok előzik meg ezt és csak a probléma mentesnek itélt egyének szülhetnek otthon. Márpedig én nem ezt kérdeztem és ebből a válaszból arra kell következtetnem, hogy az otthonszülök azt feltételezik hogy ezen a módón nem lehet komplikáció.  "...Te sem akarnál a babáddal közös életetek legfontosabb eseményénél felkerülni egy asztalra hanyattfekve, percenként belédnyúlna...."

  Nézd azt sose vitattam, hogy otthonszülni komfortosabb, sőt. De ha erre van szükség a biztonságos szüléshez hát akkor elviselném, habár nem szeretném.  "...rengeteg megkérdőjelezhető kötelező beavatkozást végeznek..."

  Hát nem akarok végtelen vitát nyitni, de azért szerintem nem minden megkérdőjelezhető amit a laikus anyuka annak tart. Pl itt a gátmetszés, ami az első szülésnél többnyire bereped. erre mondják azt az orvosok, hogy egy tervezet vágás, tisztább seb, jobban gyógyul. pl.

  Persze nem tagadom, hogy vannak problémás orvosok és esetek, de messzemenő következtetésekek levonása elött azért viszgálni kellene a tényeket és a valós tényekre nem biztos hogy a fórumtárs/barátnő esete lesz a mérvadó. A korházban is emberek dolgoznak és az otthonszülésnél is, csak ott még Mo.-on egy kis réteg végzi ezt jelenleg.  "...És te meg nagyokosan lefelelőtlenezed azokat akik a nyugalmat a békés születést választják???.."

  Ez nem igaz, én azt felelőtleneztem le aki otthonszül és különöskép a szimpla bábás szülést (orvos nélkül). Nyugodtan békéssen szülni egy magán klinikán is lehet ha valakinek a konfort megéri a plussz pénzt.  "...Válaszoltam a kérdéseidre amit laikusként megválaszolhatok..."

  Hát erre mondtam azt hogy úgy érzem elbeszélünk egymás mellett ezek szerint te is. Amúgy nem tettem fel ezer kérdés, gyakorlatilag 4-5 mondatba összefoglalható az agályaim, max igyekeztem máshogy fogalmazni ugyan azt hátha érthetőbb úgy.  marcangoló

  Bocs hogy durvának találod, de eleve hülye volt a felvetett példa.

  Tudod akkor is vannak gyors és hirtelen halál esetek ha az orvosí segítség kéznél van. Ismer ilyet a tudomány, nem olyan ritka, a nagypapám is így halt meg, nem kell hosszú megelöző betegség ehhez. Kérdés hogy ki mit vár el a kórháztól? Abszolút sérthetelenséget és egészséget? Bárcsak ilyen egyszerü lenne, de így valóban csak csalódhadsz a korházakban.

  Mind amellet a példa arra is rámutat hogy néha ha a segítség csak percekre van akkor is nehéz a komplikáció elhárítása akkor gondolj bele mennyivel rosszabbak az esélyek ha rossz állapotban még elöszőr be kell jutni a korházba.  luckymom

  "... Sokkal jobban tájékozódnak mindenről a szüléssel kapcsolatban pro és kontra ..."

  Én azért óvakodnék az általános kijelentésektől aminek nem vizsgálható a minősége és tartalma.  "...nem tudom, hogy te az ország melyik részén élsz..."

  Valóba egyetértek abban hogy kórházban a békés szülés nehezebb ezért írtam kereszt megoldásként egy magán klinikát ahol a pénzedért szolgáltatást kapsz.  "...Aztán mindenáron statisztikákat követelsz ..."

  Eleinte nem kértem, és persze hogy nem is tudnátok adni. Csak azért hoztam fel, mert egyesek tényesítettek általuk valósnak vélt dologokat, így sajnos nem volt választásom, mint megmutatni a gyenge pontját.  "...olyan többszörösen rezisztens baktériumtörzsekkel találkozhat, amivel otthon esélye sem lenne,..."

  Itt egy kis félreértés van, mert én a felvetés másik oldalán ütköztem meg, miszerint hogy az átlag otthonban található battérium/vírustözsek/gombák azok veszélytelenek a gyerekre, mert azok barátságos bacik és immunitása van a gyereknek is kapásból. Én ezt tartottam alaptalan biztonság érzetnek.  A többi felvetésedre pedig már korábban és többször válaszoltam. Engem nem sértettél meg, a másik oldal pedig nem sértheted meg mivel rájuk semmi negatívumot nem írtál.

  Most már csak egy kérdés motosztkál a fejemben amit nem értek:

  Te miért nem otthon szültél ha ezeket így gondolod, de most tényleg???

  Kicsit logikátlannak tünik.

  cozumel

  Már ezt is megbeszéltük 1000x, hogy rémtörténeket ilyen számaránynál nem nehéz produkálni egy olyan helyről ahol a komfort másdlagos azzal szembe ami az otthonunk és elméletileg probléma mentes esetekkel indul.  "... kb. 30X kaptal valaszt,..."

  Tényeken alapauló, elfogadhatót egyszer se.  Tovább kellemes fórumozást mindenkinek!

 • 2007.04.14 20:29:43luckymom

  Glad, szeretnék a kérdésedre válaszolni. Azért nem szültem otthon, mert  1. Az első gyerekemnél éppen költözés közben voltunk, ráadásul mindkét hely (ahonnan és ahová) Budapest negyven kilométeres körzetén kívül van.  2. A testvérem szülésznő. Így tudtam, hogy jó kezekben vagyok kórházban is. Kicsit egyszerűbb volt megtalálnom így a nekem megfelelő orvost is.  3. Pont azért mert sokat járok kórházakban, nincs semmiféle rossz érzésem az ilyen helyeken, így tudtam, hogy ez nem valószínű hogy befolyásoná, hogy mennyire tudok befelé fordulni, és ráhangolódni a saját szülésemre. Így nem akartam otthon szülni.  4. Másodjára olyan tartási rendellenességben volt a gyermekem, amit sem otthon, sem kórházban nem lehet természetes úton világra hozni. Így császármetszéssel kellett meglátnia a világot.  5. A harmadik gyermekemnél a császármetszés után már nem volt kérdéses, hogy a természetes szülést is csak kórházban próbálhatom meg.  Nagyjából ennyi.

 • 2007.04.14 22:23:05monguzmacko

  glad, ha még olvasod :  "szerintem nem minden megkérdőjelezhető amit a laikus anyuka annak tart. Pl itt a gátmetszés, ami az első szülésnél többnyire bereped. erre mondják azt az orvosok, hogy egy tervezet vágás, tisztább seb, jobban gyógyul. pl."  Óriási tévedés! Nem tudom mennyire vagy otthon a hollisztikus gyógyászatban, de ha szülés közben a gát reped, az közel sem akkora seb, mint egy orvos általi vágás, ráadásul ha természetes módon reped, akkor az mindig a gát gyenge részén történik, emiatt könnyebben is gyógyul. Ha meg az orvos vág, ált. sokkal mélyebb a seb, és botor módon átvágják a gátnál található fontos meridiánt, amiről meg fogalmuk sincs (arról nem olvastak orvosi könyvekben), ami viszont hosszan tartó problémákat okozhat.  Egy "laikus" anyuka, aki tájékozódott mind hagyományos orvosi, mind természetgyógyászati oldalról, mellesleg zárójelben: otthon szültem, gátvédelemmel, és alig repedt a gátam...varrni nem kellett, magától begyógyult pár nap alatt.

 • 2007.04.14 22:25:36monguzmacko

  http://www.mtv.hu/cikk.php?id=198020  otthonszülésről, kb. 17. perctől

 • 2007.04.14 22:30:31Tori

  "Különösen nagy magzat, gyors vagy éppen forszírozott szülés, szülésbefejező műtétek során gátrepedés jöhet létre. Ennek "megelőzésére", a hazai orvosi gyakorlatban gátmetszést végeznek. A gátrepedések döntő többsége azonban éppen a rosszul ellátott metszések következménye. A szüléskor a gátmetszés és a seb ellátása korántsem steril körülmények között történik. Ezért előfordulhat, hogy a sebzés nem forr össze, a varratok eltávolításakor a gát kisebb-nagyobb részen szétnyílik. A szétnyílt sebszélek behámosodásával az összeforrásra más nincs esély. Ekkor nevezik a gátrepedést "elöregedettnek". Az elöregedett gátrepedések zavarokat okoznak a házaséletben és a hüvelyt fokozottabban teszik ki fertőzés veszélyének."  Forrás: hazipatika.hu

 • 2007.04.14 22:35:37Tori

  Számomra a legfontosabb tanulság: Hollandiában akarok szülni!

 • 2007.04.14 22:51:43Kóbor.macska  Glad: volna mire reagalnod. Peldaul bocsanatot kerhetnel az altalad lefelelotlenezett anyaktol.  OFF sokat koltoztem - foleg gyerekkoromban a szuleim koltozesei miatt - es szinte soha nem eltem egyedul, ahogy most sem ON  >"...rengeteg megkérdőjelezhető kötelező beavatkozást végeznek..."

  Hát nem akarok végtelen vitát nyitni, de azért szerintem nem minden megkérdőjelezhető amit a laikus anyuka annak tart. Pl itt a gátmetszés, ami az első szülésnél többnyire bereped. erre mondják azt az orvosok, hogy egy tervezet vágás, tisztább seb, jobban gyógyul.

 • 2007.04.14 22:56:40Tori

  Feleslegesen győzköditek, "write only" üzemmódban működik. De én sok hasznosat tanultam. Remélem, hamarosan lesz egy szülőotthon, mert itthon szülést az első császárom miatt már nem vállalhatok, a kórháztól viszont betegesen iszonyodom, elsősorban az első szülésem miatt. Magánklinika drága, bármennyire javasolja Glad - tényleg, nem lehet, hogy ott dolgozik? :DDD Csak vicc, szerintem nincs eü végzettsége. Lehet, hogy azért nem tudok teherbe esni, mert rettegek a szüléstől? :(

 • 2007.04.14 22:56:41Kóbor.macska

  Ja, bocs, kerekitett szamokat irtam (+- 1.5%) de ott a cim ha a tizedesekre is kivancsiak vagytok, emiatt legyszi senki ne tamadjon ram. Elore is koszonom.

 • 2007.04.16 10:34:44monguzmacko

  Tori:

  "write only" - ez találó :)))

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta