SZÜLŐSÉG

Mi állítja meg a hajhullást?

2007. április 6., péntek 08:24

Megszületett a gyerek, eltelt az első kemény hat hét, és az ember épp fellélegezne, hogy túl van a nehezén, amikor váratlanul ipari mennyiségben elkezd hullani a haja. Ebben nincs semmi ijesztő, a terhesség illetve a szülés természetes következménye, mégis jó lenne megállítani. Vajon mi a tuti módszer? Azt a választ nem fogadjuk el, hogy a hajhullást csak a padló állíthatja meg.


Míg normál esetben naponta 100 hajszálunk hullik ki, a szülést követően egy darabig akár naponta 500 is. A szülés utáni hajhullás oka az, hogy a terhesség alatt felborul a hajszálak normális életmenete. A hajszálak nagyjából 90 százaléka ugyanis folyamatosan nő, a maradék 10 százalék pedig pihenő fázisba kerül, majd kihullik. Helyére új hajszál nő.

A terhesség alatt azonban a pihenő fázisban levő hajszálak nem hullanak ki, az ösztrogén pedig stimulálja a haj növekedését, ezért olyan szép dús a terhes nők haja. Miután a szülést követően beáll a szervezet normális hormonegyensúlya, az addig bliccelő hajszálak hirtelen egyszerre kihullanak.

Ez egyébként nem csak a hajat érinti, hanem a teljes testszőrzetet. A szülést követő harmadik-negyedik hónapban a legerősebb a hajhullás, a hatodik hónapra pedig általában visszaáll a normális mértékre. A haj textúrája azonban a drasztikus hormonális hatások miatt megváltozhat: göndörebb vagy egyenesebb, zsírosabb vagy szárazabb lesz, és ez már így is marad.

Mivel ez a hajhullás természetes folyamat, nincs igazán ellenszere. A kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás segíti az új hajszálak növekedését és megerősödését.

A védőnőm szerint ha sokáig tart a hajhullás, akkor vasat kell szedni, mert ez vashiányra utalhat. Vashiány jele az is, ha a gyerek étvágya hirtelen csökken. Ha a szoptatós anya vasat szed, a gyerek kakája szép zöld lesz, de ez ártalmatlan jelenség.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.06 08:36:03Medellin

  Nekem a 9 hónap alatt nem lett sem szebb, sem dúsabb, sem fényesebb a hajam! Akkor lehet, hogy nem is fog hullani??? Vagy én mindenből csak a rosszat kapom, az előnyöket nem élvezhetem? (Mert pl. a bőröm sem lett szebb ezidő alatt...) Pfff...

 • 2007.04.06 08:57:15napos oldal

  Vashiányt a vérből ki lehet mutatni. Előbb ellenőriztesd, csak utána szedj vasat.  Már 4 éve hullik a hajam, a terhesség alatt szünet volt. Terhességre készülés és szoptatás alatt semmi drasztikus terápiát nem lehet alkalmazni. A Kismama magazin novemberi számának egyik oldalán az állt, hogy fél évig normális a hajhullás a szülés után, egy másik oldalán pedig az, hogy egy évig. 9 hónapja szültem, úgyhogy azt választom, hogy 1 évig.

 • 2007.04.06 08:57:24katampusz

  medellin: örülj annak, hogy nem lettél pattanásos, zsírosbőrű kismama. :DD  hajhullás: nekem a szülés utáni harmadik hónap táján kezdődött, (amikor a cerazettet is kezdtem szedni) és mostanában, így a hatodik hónap felé vettem észre azt, hogy már nem hullik annyi. sok hullik, de nem annyi mint az elején. van fény az alagút végén :)  mondjuk szedem az elevitet is biztos, ami biztos, legalább addig amíg kisebbségbe nem kerül a baba étrendjében az anyatej.

 • 2007.04.06 09:02:16Alvomacko

  Én Biovanne vitamint szedek időnként. Attól a hajam is, meg a körmöm is rendbe szokott jönni.

  A hajam kevesebb lett, mint szülés előtt volt, de a mennyisége azóta állandó az erős hajhullás ellenére.

 • 2007.04.06 13:05:58ananasz

  nekem 4ho kornyeken kezdett tavozni a hajam igen aggaszto mereteket oltve, dem indenki nyugtatott, h visszano. Jelentem igaz, en ugyan rasegitettem Merz Special bogyokkal, igy most van egy babahajakbol keszult gloria az arcom korul:)

 • 2007.04.06 13:08:59Tori

  Én nem szedtem bogyókat, de az 5 hónapban rövidre vágattam a hajam, és a 8 hónapra tele voltam babahajjal. Az volt a szörnyű, hogy ha nem kentem rá fél kiló zselét, felfelé nyomta a frufrumat és totál torzonborz lettem tőle. Asszem akkor szoktam rá a tüskés hajráf + konty kombinációra.

 • 2007.04.06 13:11:21hamsa

  Lush - hajhullás elleni sampon-szappan. Ráadásul isteni fahéjillata van. (elsőre drágának tűnik, de nekem négy hónapig kitartott, pedig naponta-kétnaponta mosom.)

 • 2007.04.06 13:18:49Tori

  A fahéj szagával a világból lehet kikergetni, ahogy a kókusszal is, de azért kösz a tippet. ;)  Imádom a hosszú hajat, de nem tudom megnöveszteni az enyémet. Amint hátközépig ér, elkezd veszettül hullani. *szipp*

 • 2007.04.06 13:43:52ananasz

  fahej ok, kokusz aaaaaaaaaa

  Tori Te nyertel, nekem vallnal hosszabbra nem fussa, akkor kezd el suttyomban jol megtoredezni:((( pedig en is derekig ero hajrol almodozom mar majdnem 30eve. Hajjajj...

 • 2007.04.06 13:56:40marcangoló

  Én levágattam, pedig már majdnem derékig ért. Valamit muszáj volt kezdenem magammal. :-D Már sajnálom, de végül is úgyis folyton összefogom, két gyerek mellett nem lehet oroszlánysörényben flangálni.

 • 2007.04.06 14:50:07babesz

  Az első terhesség után nekem is borzasztóan hullott. Csak az olló segített, azóta van rövid hajam. De kb. 9 hónap alatt rendeződött a dolog. Most 2 hónapos a kisebbik, és megint aggasztó mértékben hullik a hajam.

 • 2007.04.06 14:58:56katampusz

  nekem az olló egyáltalán nem segített. mivel nem tudom összefogni, tényleg mindenhol a hjszálaimmal találkozunk.. :(

  sebaj, már javul a helyzet.

 • 2007.04.06 17:18:16kuszkusz

  Nekem is borzasztóan hullott, tele volt a lakás a hajammal, kétségbe voltam esve. De levágatni sajnáltam, pedig már itt-ott mintha látszódott volna.. Ijedtemben bánfi sampont, hajszeszt kezdtem használni, de gondolom anélkül is helyreállt volna.. A 6.hónap tájékán végre abbamaradt, azóta tele vagyok az arcom körül rövid tincsekkel :-). Amúgy más nem változott, minőségileg maradt ami volt.

 • 2007.04.06 19:38:42mulan

  Nekem mindig ipari mennyiségben hullott. Kivéve a terhesség alatt, akkor szinte csak fésülködéskor jött ki 1-2 szál. A bőröm ellenben nagyon bedurvult, még most is úgy nézek ki, mint egy pulykatojás, és a szoptatás miatt továbbra sem merek vele semmi komolyat csinálni. A hajam most olyan, mint régen, hullik, mint a záporeső. Fiatal koromban volt, hogy rövid volt, akkor is hullott, csak rövid hajnál ez nem olyan szembeszökő.

  Nem akarom levágatni, mert mindig megbántam eddig, ha levágattam. Persze anyukám, aki ahhoz a most hatvanas generációhoz tartozik, akiknek mindig rövid hajuk volt, állandóan ollóval akar nekem esni. :) De nem hagyom. Úgyis össze van fogva egész nap. A babus meg imádja! A hajam volt az első dolog, ami a világból lenyűgözte őt. :)  Viszont a terhességem alatt eltűntek az ősz hajszálaim. Volt 1-2, és mivel félévente szoktam hajat festeni (a hajam eredeti színével), a következő pont akkor lett volna aktuális, amikor kiderült, hogy terhes vagyok, így ez elmaradt. Most viszont újra kivillannak az ősz szálak, persze lehet, hogy a terhesség alatt megmaradt több haj jobban takarta őket, nem tudom.  (Azért az eredeti színével, mert kb. 80-90 centis hajam van, ami a napfény és egyéb környezeti hatások következtében a vége felé eléggé fakul. A festéstől meg szép egyenletes színe lesz.)

 • 2007.04.06 22:15:58Azurka

  Hajhullás ellen anyukám szerint nagyon jó a visi derkosz aminekszil :-) De iszonytatóan drága, úgyhogy úgy döntöttem, még nem vagyok annyira kétségbeesve :-)

 • 2007.04.06 23:55:53Turboanyu

  A szülés után 4-6 hónap között nekem is iszonyatos mennyiségben hullott. Sőt, ha a vállamnál lejjebb ért, akkor is. Az ollón kívül nem segített semmi. Most legutóbb viszont nem vágattam le, időnként szedtem a Biovanne-t meg a Revalidot is. Már a lapockámig ér, el sem tudom hinni!!!! Már nem is annyira hullik.  Akit érdekel: a Duna Plázában a földszinti patikában hírdetnek ingyenes hajvizsgálatot, amikor is kamerával megnézik a fejbőrt és kinagyítják a képet. Persze az egésznek a lényege, hogy utána - ha akarod, mert nem kötelező - aranyáron vedd meg a hajápoló termékeket. Kiderült, hogy az én boldogságomhoz kapásból 10 ezer Ft értékű pakolást meg lemosót meg mittudoménmit kellett volna vennem. Ezeket kihagytam, de azt a lemosót megvettem. Végül nem is bántam meg.

  Mostanában úgyis gyakrabban viszketett a fejem. A képen nagyon jól látszott, hogy a hajfestés után hiába mostam már kétszer is hajat, a festék befogta a korpát, és a hajszálaim között fekete korpalemezkék maradtak. Még két hajmosás után is! Aztán a következő hajmosás előtt megmostam ezzel a lötyivel, és azonnal megszűnt a viszketés!

  A kisebbik lányomnak is egy helyen nagyon korpásodott, neki is használtuk már kétszer, és lehozta.

  Kaptam tanácsot hajmosásra, hajápolásra vonatkozóan is, megtudtam hogy nem is vagyok annyira ritkahajú, mint gondoltam magamról. :-)

 • 2007.04.07 10:01:58Alvomacko

  Viszkető fejbőrrel csodát művel a hedendsoldörz érzékeny fejbőrre fejlesztett samponja.

  Nekem állandóan viszketett a fejbőröm (gyerekkori ekcéma maradéka) és minden este megváltás volt a hajmosás.

  Mostanában már nem kell minden nap ezzel hajat mosnom, válthatok más samponra is közben. Két hetente kb. 2-3 alkalommal mosok ezzel hajat és elmulasztja a viszketést egy időre.

 • 2007.04.07 10:23:42marcangoló

  Alvomacko,én épp most dobtam ki az általad említettet, és visszatértem a szellonra... :-D

 • 2007.04.10 15:03:26boriska

  Nekem a kékeszöld alga tabletta állította meg a hajhullásom sikeresen.

 • 2007.04.12 20:15:06evaandrea

  Hajhullásra nagyon jó

  1.a nyírfahajvíz/szesz. Német termékként Birkenhaarwasser.Régen fillérekbe került.

  2. Csalántea kívülről, de belülről inni is. A vas miatt

  3.Bánfi hajszesz

  4.Revalid, de ez elég drága, de hatásos, legalább 2 doboz...

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta