SZÜLŐSÉG

Mi állítja meg a hajhullást?

2007. április 6., péntek 08:24

Megszületett a gyerek, eltelt az első kemény hat hét, és az ember épp fellélegezne, hogy túl van a nehezén, amikor váratlanul ipari mennyiségben elkezd hullani a haja. Ebben nincs semmi ijesztő, a terhesség illetve a szülés természetes következménye, mégis jó lenne megállítani. Vajon mi a tuti módszer? Azt a választ nem fogadjuk el, hogy a hajhullást csak a padló állíthatja meg.


Míg normál esetben naponta 100 hajszálunk hullik ki, a szülést követően egy darabig akár naponta 500 is. A szülés utáni hajhullás oka az, hogy a terhesség alatt felborul a hajszálak normális életmenete. A hajszálak nagyjából 90 százaléka ugyanis folyamatosan nő, a maradék 10 százalék pedig pihenő fázisba kerül, majd kihullik. Helyére új hajszál nő.

A terhesség alatt azonban a pihenő fázisban levő hajszálak nem hullanak ki, az ösztrogén pedig stimulálja a haj növekedését, ezért olyan szép dús a terhes nők haja. Miután a szülést követően beáll a szervezet normális hormonegyensúlya, az addig bliccelő hajszálak hirtelen egyszerre kihullanak.

Ez egyébként nem csak a hajat érinti, hanem a teljes testszőrzetet. A szülést követő harmadik-negyedik hónapban a legerősebb a hajhullás, a hatodik hónapra pedig általában visszaáll a normális mértékre. A haj textúrája azonban a drasztikus hormonális hatások miatt megváltozhat: göndörebb vagy egyenesebb, zsírosabb vagy szárazabb lesz, és ez már így is marad.

Mivel ez a hajhullás természetes folyamat, nincs igazán ellenszere. A kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás segíti az új hajszálak növekedését és megerősödését.

A védőnőm szerint ha sokáig tart a hajhullás, akkor vasat kell szedni, mert ez vashiányra utalhat. Vashiány jele az is, ha a gyerek étvágya hirtelen csökken. Ha a szoptatós anya vasat szed, a gyerek kakája szép zöld lesz, de ez ártalmatlan jelenség.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.06 08:36:03Medellin

  Nekem a 9 hónap alatt nem lett sem szebb, sem dúsabb, sem fényesebb a hajam! Akkor lehet, hogy nem is fog hullani??? Vagy én mindenből csak a rosszat kapom, az előnyöket nem élvezhetem? (Mert pl. a bőröm sem lett szebb ezidő alatt...) Pfff...

 • 2007.04.06 08:57:15napos oldal

  Vashiányt a vérből ki lehet mutatni. Előbb ellenőriztesd, csak utána szedj vasat.  Már 4 éve hullik a hajam, a terhesség alatt szünet volt. Terhességre készülés és szoptatás alatt semmi drasztikus terápiát nem lehet alkalmazni. A Kismama magazin novemberi számának egyik oldalán az állt, hogy fél évig normális a hajhullás a szülés után, egy másik oldalán pedig az, hogy egy évig. 9 hónapja szültem, úgyhogy azt választom, hogy 1 évig.

 • 2007.04.06 08:57:24katampusz

  medellin: örülj annak, hogy nem lettél pattanásos, zsírosbőrű kismama. :DD  hajhullás: nekem a szülés utáni harmadik hónap táján kezdődött, (amikor a cerazettet is kezdtem szedni) és mostanában, így a hatodik hónap felé vettem észre azt, hogy már nem hullik annyi. sok hullik, de nem annyi mint az elején. van fény az alagút végén :)  mondjuk szedem az elevitet is biztos, ami biztos, legalább addig amíg kisebbségbe nem kerül a baba étrendjében az anyatej.

 • 2007.04.06 09:02:16Alvomacko

  Én Biovanne vitamint szedek időnként. Attól a hajam is, meg a körmöm is rendbe szokott jönni.

  A hajam kevesebb lett, mint szülés előtt volt, de a mennyisége azóta állandó az erős hajhullás ellenére.

 • 2007.04.06 13:05:58ananasz

  nekem 4ho kornyeken kezdett tavozni a hajam igen aggaszto mereteket oltve, dem indenki nyugtatott, h visszano. Jelentem igaz, en ugyan rasegitettem Merz Special bogyokkal, igy most van egy babahajakbol keszult gloria az arcom korul:)

 • 2007.04.06 13:08:59Tori

  Én nem szedtem bogyókat, de az 5 hónapban rövidre vágattam a hajam, és a 8 hónapra tele voltam babahajjal. Az volt a szörnyű, hogy ha nem kentem rá fél kiló zselét, felfelé nyomta a frufrumat és totál torzonborz lettem tőle. Asszem akkor szoktam rá a tüskés hajráf + konty kombinációra.

 • 2007.04.06 13:11:21hamsa

  Lush - hajhullás elleni sampon-szappan. Ráadásul isteni fahéjillata van. (elsőre drágának tűnik, de nekem négy hónapig kitartott, pedig naponta-kétnaponta mosom.)

 • 2007.04.06 13:18:49Tori

  A fahéj szagával a világból lehet kikergetni, ahogy a kókusszal is, de azért kösz a tippet. ;)  Imádom a hosszú hajat, de nem tudom megnöveszteni az enyémet. Amint hátközépig ér, elkezd veszettül hullani. *szipp*

 • 2007.04.06 13:43:52ananasz

  fahej ok, kokusz aaaaaaaaaa

  Tori Te nyertel, nekem vallnal hosszabbra nem fussa, akkor kezd el suttyomban jol megtoredezni:((( pedig en is derekig ero hajrol almodozom mar majdnem 30eve. Hajjajj...

 • 2007.04.06 13:56:40marcangoló

  Én levágattam, pedig már majdnem derékig ért. Valamit muszáj volt kezdenem magammal. :-D Már sajnálom, de végül is úgyis folyton összefogom, két gyerek mellett nem lehet oroszlánysörényben flangálni.

 • 2007.04.06 14:50:07babesz

  Az első terhesség után nekem is borzasztóan hullott. Csak az olló segített, azóta van rövid hajam. De kb. 9 hónap alatt rendeződött a dolog. Most 2 hónapos a kisebbik, és megint aggasztó mértékben hullik a hajam.

 • 2007.04.06 14:58:56katampusz

  nekem az olló egyáltalán nem segített. mivel nem tudom összefogni, tényleg mindenhol a hjszálaimmal találkozunk.. :(

  sebaj, már javul a helyzet.

 • 2007.04.06 17:18:16kuszkusz

  Nekem is borzasztóan hullott, tele volt a lakás a hajammal, kétségbe voltam esve. De levágatni sajnáltam, pedig már itt-ott mintha látszódott volna.. Ijedtemben bánfi sampont, hajszeszt kezdtem használni, de gondolom anélkül is helyreállt volna.. A 6.hónap tájékán végre abbamaradt, azóta tele vagyok az arcom körül rövid tincsekkel :-). Amúgy más nem változott, minőségileg maradt ami volt.

 • 2007.04.06 19:38:42mulan

  Nekem mindig ipari mennyiségben hullott. Kivéve a terhesség alatt, akkor szinte csak fésülködéskor jött ki 1-2 szál. A bőröm ellenben nagyon bedurvult, még most is úgy nézek ki, mint egy pulykatojás, és a szoptatás miatt továbbra sem merek vele semmi komolyat csinálni. A hajam most olyan, mint régen, hullik, mint a záporeső. Fiatal koromban volt, hogy rövid volt, akkor is hullott, csak rövid hajnál ez nem olyan szembeszökő.

  Nem akarom levágatni, mert mindig megbántam eddig, ha levágattam. Persze anyukám, aki ahhoz a most hatvanas generációhoz tartozik, akiknek mindig rövid hajuk volt, állandóan ollóval akar nekem esni. :) De nem hagyom. Úgyis össze van fogva egész nap. A babus meg imádja! A hajam volt az első dolog, ami a világból lenyűgözte őt. :)  Viszont a terhességem alatt eltűntek az ősz hajszálaim. Volt 1-2, és mivel félévente szoktam hajat festeni (a hajam eredeti színével), a következő pont akkor lett volna aktuális, amikor kiderült, hogy terhes vagyok, így ez elmaradt. Most viszont újra kivillannak az ősz szálak, persze lehet, hogy a terhesség alatt megmaradt több haj jobban takarta őket, nem tudom.  (Azért az eredeti színével, mert kb. 80-90 centis hajam van, ami a napfény és egyéb környezeti hatások következtében a vége felé eléggé fakul. A festéstől meg szép egyenletes színe lesz.)

 • 2007.04.06 22:15:58Azurka

  Hajhullás ellen anyukám szerint nagyon jó a visi derkosz aminekszil :-) De iszonytatóan drága, úgyhogy úgy döntöttem, még nem vagyok annyira kétségbeesve :-)

 • 2007.04.06 23:55:53Turboanyu

  A szülés után 4-6 hónap között nekem is iszonyatos mennyiségben hullott. Sőt, ha a vállamnál lejjebb ért, akkor is. Az ollón kívül nem segített semmi. Most legutóbb viszont nem vágattam le, időnként szedtem a Biovanne-t meg a Revalidot is. Már a lapockámig ér, el sem tudom hinni!!!! Már nem is annyira hullik.  Akit érdekel: a Duna Plázában a földszinti patikában hírdetnek ingyenes hajvizsgálatot, amikor is kamerával megnézik a fejbőrt és kinagyítják a képet. Persze az egésznek a lényege, hogy utána - ha akarod, mert nem kötelező - aranyáron vedd meg a hajápoló termékeket. Kiderült, hogy az én boldogságomhoz kapásból 10 ezer Ft értékű pakolást meg lemosót meg mittudoménmit kellett volna vennem. Ezeket kihagytam, de azt a lemosót megvettem. Végül nem is bántam meg.

  Mostanában úgyis gyakrabban viszketett a fejem. A képen nagyon jól látszott, hogy a hajfestés után hiába mostam már kétszer is hajat, a festék befogta a korpát, és a hajszálaim között fekete korpalemezkék maradtak. Még két hajmosás után is! Aztán a következő hajmosás előtt megmostam ezzel a lötyivel, és azonnal megszűnt a viszketés!

  A kisebbik lányomnak is egy helyen nagyon korpásodott, neki is használtuk már kétszer, és lehozta.

  Kaptam tanácsot hajmosásra, hajápolásra vonatkozóan is, megtudtam hogy nem is vagyok annyira ritkahajú, mint gondoltam magamról. :-)

 • 2007.04.07 10:01:58Alvomacko

  Viszkető fejbőrrel csodát művel a hedendsoldörz érzékeny fejbőrre fejlesztett samponja.

  Nekem állandóan viszketett a fejbőröm (gyerekkori ekcéma maradéka) és minden este megváltás volt a hajmosás.

  Mostanában már nem kell minden nap ezzel hajat mosnom, válthatok más samponra is közben. Két hetente kb. 2-3 alkalommal mosok ezzel hajat és elmulasztja a viszketést egy időre.

 • 2007.04.07 10:23:42marcangoló

  Alvomacko,én épp most dobtam ki az általad említettet, és visszatértem a szellonra... :-D

 • 2007.04.10 15:03:26boriska

  Nekem a kékeszöld alga tabletta állította meg a hajhullásom sikeresen.

 • 2007.04.12 20:15:06evaandrea

  Hajhullásra nagyon jó

  1.a nyírfahajvíz/szesz. Német termékként Birkenhaarwasser.Régen fillérekbe került.

  2. Csalántea kívülről, de belülről inni is. A vas miatt

  3.Bánfi hajszesz

  4.Revalid, de ez elég drága, de hatásos, legalább 2 doboz...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta