SZÜLŐSÉG

Felébresztjük vagy a kocsiban hagyjuk a gyereket?

2007. április 5., csütörtök 08:45

Ha kocsival szaladgálunk a városban a kisebbik gyerekkel és a ded pont azelőtt öt perccel alszik el, mikor az óvoda elé érkezünk, igen nehéz helyzettel állunk szemben. Döntenünk kell: felébresztjük vagy a kocsiban hagyjuk? Heti kérdés.


A döntéskor figyelembe kell venni az időjárási körülményeket: ha nagyon meleg van és tűz a nap, vagy farkasordító a hideg odakint, természetesen szóba sem jöhet az a lehetőség, hogy a gyereket az autóban hagyjuk. De mi a helyzet az ideális esetben, amikor nem süt a nap, kellemes idő van, és pont az ovi bejáratánál sikerül megállni?

Ha felébresztjük a gyerkőcöt, valószínűleg nyűgös és hisztis lesz, fellármázza az egész óvodát, és a szülők rosszalló pillantásai közepette kell felöltöztetnünk a nagyot és villámsebesen elhagyni az intézményt. Ettől mi is idegesek leszünk, aminek a gyerekek isszák meg a levét.

Ha pedig résnyire nyitott ablaknál hagyjuk tovább aludni a gyereket a kocsiülésben és beszaladunk a nagyért, azt az öt-hat percet, amíg az öltöztetés tart, végigaggódjuk, hogy vajon nem ébredt-e fel szerencsétlen és nem ordít-e halálra ijedve, miközben az autó körül dühös anyukák gyülekeznek és mint felelőtlen anyának kígyót-békát kiabálnak rád.

Ti minden esetben felébresztitek a kicsit vagy az autóban meritek hagyni?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.05 13:43:27druantia

  Ja, a védőnő jól ki is röhögött. Meg anyám is.

 • 2007.04.05 13:52:47marcangoló

  P.eszter, gondoltál már a pórázra? Bocs, hám. :-) Én mr sokszor. Múltkor olyan intenziv sétát sikerült levágnunk. Lőrinc rohant elöl, én utána az alvó Blankával a kendőben. Miközben válogatott fenyegetéseket harsogtam, hogy mi lesz, ha nem áll meg azonnal. Persze, ha jött egy autó, szépen megállt az út szélén...

  Alvómackó, valami olyan volt, hogy orvosi rendelő, a pelenkázó pont olyan távol volt az ajtótól, hogy az anyuka kinyújtott kézzel ne érje el. Jött az asszisztens, és kiadott valami papirt, de megállt az ajtóban. Azt nézték, hogy ki hogyan reagál. Volt, aki felkapta a gyereket, és odament vele. Volt, aki kinyújtott kézzel ugrált a gyerek és az ajtó között, és volt, aki simán otthagyta a gyereket.

 • 2007.04.05 14:01:01Alvomacko

  marcangoló: Höhö. Én meg sem mondom, hogy melyik lettem volna. :-)

 • 2007.04.05 14:06:18gyorfia

  Sziasztok!

  Lehet, hogy ünneprontó leszek, de azóta, mióta a két kisgyerek ott fulladt a Dunában, én akkor is viszem a fiam magammal, ha nem akarja :-)

  Na jó, előtte is vittem, de amikor meghallottam a hírekben sztorit, én úgy bőgtem, mint egy taknyos gyerek... :-/ Úgyhogy azóta még inkább nincs választása a gyereknek. Vagy jön, vagy viszem :-)

 • 2007.04.05 14:12:01marcangoló

  Alvómackó, szerintem egy rendelő más. Itthon én is inkább hagyom a kanapén egyedül, mint máshol.

 • 2007.04.05 14:48:25beste

  Kékfelhő: na kisbeste kipróbálta a krétarajzot. A fehér kövön. Festékkel. Utána papírtörlővel összemaszatolta, büszkén megállt előttem: ügyes vagyok?

  Én is ügyes voltam, amikor felmostam az egész lakást....

 • 2007.04.05 15:04:40Kékfelhő

  beste :)

  kérdeztem már egyáltalán, mekkora a nőci?

 • 2007.04.05 15:20:48beste

  1 hónap múlva négy éves. 120 centi kábé. (A derekamig ér). Fejjel magasabb, mint ovistársai. A gatyám rámegy az öltöztetésére.

 • 2007.04.05 15:38:42Kékfelhő

  nem csoda :)

  egyszer hozd el hozzánk, majd jót krétáznak a gyerekek, mi meg kibeszéljük a srácokat a másik fórumról :)

 • 2007.04.05 15:42:07beste

  teljesen megszállták a másikat. Őrültek. :-)))  Jó, gyógyulás után megyünk valamikor. A másik fórumot is szoktad olvasgatni? Mostanában ritkán látlak ott, bár én is ritkán írok, inkább olvasom csak.

 • 2007.04.05 15:56:03Kékfelhő

  Megjöttek a fiúk, a topik nem halt ki, most már van, aki tovább viszi.

  A sok szakmai rész már nem érdekel annyira, olvasom őket, írni már én is ritkán szoktam.  Újabban itt verem el meló helyett az időt, bár most pl. egész sokat haladtam :)

  Most olyan "lányos" időszakom van, olyan beszélgetős-családozós-gyerekezős, amire azok odaát eléggé képtelenek :)

 • 2007.04.05 15:59:39beste

  te és mitől lettek ilyen sokan, ilyen hirtelen? Ne érts félre, én ennek örülök.

 • 2007.04.05 16:03:19Kékfelhő

  mert az cs.hu-n kiakasztották őket, az új szabályozás eléggé betett nekik:

  enyémke pl. nem volt hajlandó feltenni magáról fényképet, ezért visszasorolták, ő erre kiregisztrált, volt olyan, akinek az nem tetszett, hogy kötelezővé tették a polgári nevének publikálását, pedig nem szerette volna...

 • 2007.04.05 16:21:57mulan

  Kengurut használunk, mindig benne hagytam, ha elaludt. :)

  Kocsiban nem hagynám egyedül. De nincs kocsink, így ez a veszély nem fenyeget. :)  Simán egyedül hagyom még a pelenkázón, ami elég stabil, és mivel peremes, ahhoz már magától föl kéne tudnia ülnie a kisasszonynak, hogy a mélybe vethesse magát. Egy hét múlva lesz 5 hónapos, lassan 8 kiló, de megfordulni még nem tud egyedül. És a pelenkázó a kedvenc kakilóhelye. :)

 • 2007.04.05 16:37:13mulan

  Druantia, ez a nézte, ahogy sír, ez nagyon durva! Az ilyeneken nagyon ki tudok akadni. Az exem is csinálta, hogy itt fekszik az ágyon, netezik, a baba meg mellette nyüszörög, miközben én a konyhában próbálom összeütni a napi kajám. Akkor nagyon udvariasan közöltem vele, hogy most pedig szépen kapcsolja ki a monitort (úgy kisebb a kísértés), és vegye föl a babát és foglalkozzon vele -- vagy menjen ki a konyhába, és csinálja meg nekem az ennivalót. :)

 • 2007.04.05 16:55:48bongi

  mulan, de ismerős történet!

  Ha apa itthon van, így vigyáz a gyerekre.

  TV, olvasás, netezés, de gombot felvarrni is tud kézzel-lábbal kalimpáló baba mellett.

  Lényeg, hogy ne teljen az idő üresen...

 • 2007.04.05 17:25:02druantia

  Mulan, ezért szoktam jókat ordítani az apámmal :-). Azt olvastad (már nem tudom, melyik poszton írtam), hogy belerakta a gyereket a felhajtós ágyneműtartóba? Merthogy ő is ott volt, meg vigyázott rá...  Ja, meg a kedvencem, amikor ő vigyázott a Petire amíg én vizsgáztam, és meséli nekem, hogy mekkorát aludt a gyerek. Én meg elkezdek örvendezni, hogy fasza, nem is gondoltam, hogy csak így elalszik kaja meg minden nélkül. Erre apám közli, hogy nem is akart elaludni, de ő lefogta, és a gyerek igaz, hogy sírt egy fél órát, de elaludt a végén! Lazán előadta, hogy álomba sírta magát, és alvás közben is hüpögött kicsit. Akkor nagyon közel voltam hozzá, hogy lezavarjak neki egyet, hiába az apám (nem tettem).

 • 2007.04.05 17:42:16Szilvesszter

  Tünde,

  Tippelhetek?

  Tegnap bennhagytad a kocsiban az alvó Málnát/b> és Mandulát, s most lelkiismeretfurdalásod van, ezért ez a poszt  :-)

 • 2007.04.05 18:43:32Szilvesszter

  Elokerult egy regi emlek, engem, igaz, mar egyetemista koromban, hagytak a cimboraim kocsiban aludni, bar az egy buli utan volt. Mikor felebredtem a szamuely (most lonyai) utcaban allt a zsiguli, s fogalmam sem volt mit keresunk ott. Raadasul ugy alltak meg, hogy feltartottuk a forgalmat, s mivel kulcsom sem volt, magyarazkodhattam. Azt pedig nem tudtam, hogy a tobbiek pontosan hova mentek, csak sejtettem, hogy egyikukhoz felugrottak hazafele menet. Vegulis nem tartott sokaig, a nap sem sutott es elrabolni sem akart akkor eppen senki viszont ebredes utan nagyon faztam

  :-(

 • 2007.04.05 19:28:53cozumel

  Eloszor komolyan azt hittem, ez valami trukkos kerdes, es majd a teljes postbol kiderul, valami egeszen masrol van szo.

  Es tevedtem...  Velemenyem tomoren annyi: a kanadai torvenyekkel ertek egyet, ahol meg azert is megbuntethetnek, ha az allatot hagyod az autodban. Gyereket?????  NO COMMENT

 • 2007.04.05 20:05:36levendul

  Én nem vagyok ennyire szigorú (másokkal:)), és az a tapasztalatom, hogy a többedik gyereknél mindenkinél enyhül kicsit a szigorúság.  Korábban nem volt autónk. Most a harmadiknál előfordult már, hogy egyedül hagytam a kicsit a nagyobbal az autóban, amíg a közepesért bementem az oviba. Persze a nagy már nagy (tíz éves), meg kis falu, egyebek. Baj viszont mindenhol történhet.  Akár a lakásban is, amíg mi pisilünk, stb. Nem szíjazhatjuk mindig magunkhoz. Persze igyekszik az ember minimalizálni a lehetséges veszélyforrásokat.  Nyilván mérlegelünk. Vannak olyanok is, akiknek ez nehezebben megy, mert kevesebb az információjuk (egyszerűen nem is tudják elképzelni, hogy vmi baj lehet stb).

  A kompos esetet ezért nem említeném együtt Tünde leírásával (pár perc az oviban, kocsi a parkolóban az ovi előtt).  Persze a legjobb megoldás, ha a kicsi napirendjét alakítjuk az ovibajáráshoz. Tudom, ezt meg az igény szerinti szoptatással nehéz összeegyeztetni.  Az uram most biztos meg lenne lepve, hogy én, az abszolút paraanya írom ezeket a sorokat :).

 • 2007.04.05 20:12:03druantia

  Pár hete este a városban egy terepjáróból éktelen gyereksikítást hallottam. Az emberek oda se fordították a fejüket, de hát miért ne legyek megint én az első, aki hülyét csinál magából :-)? Odamentem, két három-öt éves kissrác ült a kocsiban tökegyedül, az ablakok felhúzva. A srácokon egy szál poló volt, nem hiszem, hogy nem fáztak.  Elég régóta ott lehettek már bezárva a kocsiba, mert az utca hosszú és egyenes, én meg nem láttam a kocsi körül mozgást. Teli torokból sikítottak meg ütötték az ablakot. Én hülye megkérdeztem, hogy valami baj van, fiúk? Erre hülyén néztek rám, és elröhögték magukat. Így jártam :-).  De azért előtte mindenféle rossz eszembe jutott. Jó, hogy csak marhultak.

 • 2007.04.05 20:17:51Alvomacko

  vajon most nem lesz vastag a szöveg?

 • 2007.04.05 20:18:29Alvomacko

  na, sikerült! :-)

 • 2007.04.05 21:09:46Alvomacko

  levendul: én mindig azt mondogattam, hogy miért pont velem történne ilyen szörnyűség.  Persze néha lelkiszemeim előtt láttam, amint belerohan egy autó a miénkbe, mert nem figyel oda a sofőr...  Ugyanakkor törték már össze a parkoló autómat jeges februárban, mert valami teherautó megcsúszott a kanyarban és még csak betétlapot sem hagyott.  Arról nem is beszélve, hogy buszmegállókban is ütnek el embereket, ezért még nem zárjuk be magunkat a lakásba. És a gyerekeim is busszal járnak.

 • 2007.04.05 21:22:04Sibri75

  Nálunk is az van, hogyha leállítjuk a kocsit, rögtön felébred mindkét gyerek, úgyhogy ezzel nincs gond. És soha nem hagynám egyedül a ygereket a kocsiban. Nekem a rémálmom az, hogy egy másik autó belerohan az álló kocsiba, amiben a gyerekem van.

  DE!

  Egyszer az uram volt valahol a lányommal, és jöttek haza. Én csak azt láttam a gangon, hogy jön a férjem, és már azért felhergeltem magam, hogy miért hagyja, hogy mögötte jöjjön a gyerek. Erre tök nyugodtan bejön, becsukja az ajtót és lepakolta a zacsikat. Apámmal voltunk otthon, kérdezem a férjem: Bogi? Erre ő: Hú b...., őt a kocsiban hagytam.

  És rohant. Az első ijedtség után apámmal majd bepisiltünk a röhögéstől, azóta is ezen szórakozik az egész társaság. • 2007.04.05 21:25:12erősbors

  Sibri75: még mindig jobb, hogy a kocsiban hagyta és nem a boltban:-D

 • 2007.04.05 21:27:20erősbors

  Nekem eddig csak az uramat vitte el majdnem egy nő egy áruházban:-D Nem nézett oda, uram ott állt, ahol korábban a hölgy férje, aki oda se nézve belekarolt uramba, hogy na mehetünk:-D

  Mit mondjak, meddig fetrengtünk a röhögéstőől......:-))))

 • 2007.04.05 21:40:52katampusz

  sibri75:

  nekem fura volt megszokni, hogy hárman vagyunk. csak akkor voltak problémáim, amikor mentünk valahova. (hülyén hangzik leírva, tudom)

  pl: elindulunk, gyerek felöltöztetve ahogy kell, becsatolt hordozóban ül, battyogok le a kocsihoz, és az utcán jut eszembe, hogy minden tartozékot otthon hagytam. a kjáján kívül ugye, mert azt mindig magamnál hordom.  és egy nagybevásárlás után már hazatérve épp le akartuk zárni a kocsit, mikor jött a fent említett élmény, igen, a gyereket felejtettük majdnem benne...

 • 2007.04.05 22:00:45cozumel

  Sok hulye jelenseg van az USAban (es Kanadaban) de vannak pozitiv dolgok is. Ezek koze tartozik, hgy TANULNAK a tragediakbol.

  Nem veletlenul buntetik, ha bennhagyod a gyereket az autoban.

  Szazfele kockazatnak van kiteve, nehogy mar egy lapon emlitsuk azzal, mikor a sajat otthonodban-amit valoszinuleg felelos szulokent veszelymentesitettel-elmesz pisilni!!!  Ja, es a tragediak utan keves vigasz, hogy "csak par percre hagytam ott".

 • 2007.04.05 22:32:06levendul

  Értem én, cozumel, és tényleg  de én a kocsi a parkolóban, öt percre (NEM az ÚT SZÉLÉN, NEM FÉL ÓRÁRA, stb) tényleg nem érzem veszélyesebbnek, mint egy csomó dolgot, amit egyébként gyerekkel csinálunk (például utazunk is velük).  Aztán még. Előfordul, hogy az embernek vannak nagyobb gyerekei is egy csecsemő mellett. Akik mondjuk kivehetik az ágyból lelkesen, amitől akár baja is eshet, annyi idő alatt is, amíg pisilni mész. Akkor nem mész, vagy viszed a gyereket, vagy elzárod a nagyokat, vagy mi???

  Szerinted ez életszerűtlen helyzet?  Én fenntartom, hogy mérlegel az ember.

  És ezzel NEM a hagyjuk a gyereket az autóban pártot szeretném megalapítani!

 • 2007.04.05 23:08:34Turboanyu

  Alvomackó: a zember az állatkertben dolgozik, nem ritka eset, hogy elkeveredik egy gyerek. Talált már ő is kódorgó kisfiút.  Azt írtad"Én a mai világban még attól is félnék, hogy elrabolják... :-("  Nem csak a mai világban történhet ilyen, nem tudom ki emlékszik még annó a Halló bár előtt történt esetről. A 30 vagy annál idősebbek talán emlékeznek.

  Durantia: az én lányom 5 hónaposan úgy bukott le a francia ágy közepéről (de hogy hogyan?????), hogy a feje volt az első, ami a parkettára ért. Pont az illesztésnél - mármint ahol a parketta össze van illesztve- , így napokig megmaradt a Z a homlokán. Na ekkor mentem el egy babaelsősegély tanfolyamra. nagy életmentő nem lettem, de kétszer ahelyett, hogy hisztérikusan zokogva hívjam a mentőket, kissé pityeregve bár, de megvizsgáltam, és rájöttem, hogy a bömbölés erőssége nincs arányban a sérülés komolyságával. Igaz, egyszer meg rohantunk koponyaröntgenre....

 • 2007.04.05 23:23:05voroske

  consumel:

  Szerintem ezt az idetlen tulvigyazo torvenyek Kanadaban (es az usaba is) nem azt jelenti hogy tanulnak a tragediakbol, hanem hogy kozneveles es veszelyekrol valo felvilagositas helyett egyszerubb torvenyt hozni!

  Szerintem egy hatalmas BAROMSAG kanadaban hogy 12 ev alatt gyereket nem lehet egyedul hagyni a sajat hazadban Kanadaban. Szerintem ez a lo tulso oldala!!!

  Ha van egy 11.5 eves teljesen erett felelos gyerekem aki szepen otthon a leckejet irja amig az anyja 10 perce elszalad tejert a kisboltba, akkor egy "kedves" szomszed feljelentheti gondatlansagert es jol ELVEHETIK tole a gyereket.

  Szerintem ez NEM NORMALIS!!! Mintahogy az sem, hogy hogy egy szulo aki a kadban pancsikolo csecsemojerol ruhatlan kepet keszit azt meg pedofiliaval bevihetik.

  A fotolaboroknak torvenyileg be kell az ilyet jelenteni. Egyszer dolgoztam felmunkaidoben egy laborban es azt hittem felrobbanok, mikor a fonokom felhivta a gyerekfelugyeletet, hogy "pedofil" kepeket hivat valaki elo. A kepeken egy boldog csaladi idill volt kadban jatszo ket edes pici gyerekkel. Ez a torvenyek tulkapasa es semmikepp nem kovetendo pelda!!!!

  Szerintem ez csak arra jo, hogy ha rosszakaroja van valakinek az minnel egyszerubben kikeszithesen egy teljesen normalis csaladot.

  Nagyon sok jo dolog van Kanadaban, de EZ nem tartozik kozejuk.

  Szerintem a gyermek a szulo felelosege es nem kene torvenyileg donteni minden eletszituaciorol. Mert sok szituacio biztonsagossaga azon is mulik hogy ki az a gyerek es mennyire megbizhato bizonyos dolgokban. Ezt pedig SENKI sem tudja jobban mint a szulo.

  Ne haragudj nem ellened irtanyul a mergem, csak annyira a bogyomben van ez a nagy testver figyel tipusu torvenykezes.

 • 2007.04.05 23:27:03Turboanyu

  voroske, te jó ég! Én kapásból életfogytiglant kapnék.....

 • 2007.04.05 23:36:48EsTeh

  Egy olasz filmben meg az volt, hogy ott 14 éves kor alatt magára hagyni egy gyereket a lakásban az kiskorú veszélyeztetése. Nem tudom, hogy ez tényleg így van-e, vagy pontatlan volt a film, csak emlékszem hogy én is fennakadtam rajta.  Én számtalanszor reggeliztem egyedül óvodásként, amíg anyám a bölcsibe vitte a hugomat. Örültem neki, mert így nem látta, hogy mindig a mosogatóba öntöttem a karamellás tejet... :-)))

 • 2007.04.06 00:01:50cozumel

  Voroske  Eloszor is ne kiabalj:-)

  A tul sok felkialltojeltol es nagybetutol megijedek, mintha valaki orditozna az utca tuloldalarol es fogalmam se lenne, hogy mi rosszat tettem.  Igenis arrol van szo, hogy a statisztikakbol tanulnak.

  A elmult 20-30 ev alatti csecsemohalalozasbol allapitottak meg, es nem a kisujjukbol szoptak ki, hogy mik a leggyakrabban elofordulo kockazati tenyezok. Ez kb. olyasmi, mint ahogy azt is tudjuk, hogy mi okozza a halalos kimenetelu kozuti baleseteket.  A tulkapasok persze felelmetesek, de nem jobban, mint az elhanyagolt, bantalmazott, szexualisan zaklatott gyermekek sorsa.

  Kurva nehez egyensulyt teremteni, szinte lehetetlen. Ugyhogy ha arrol van szo, akkor a hatosagok igenis inkabb nekem felnottnek okozzanak kellemetlen perceket, minthogy egy gyermek tragedia aldozatava valljek.  En ugyanis mar meg tudom magam vedeni. A gyerek meg nem.

 • 2007.04.06 01:08:22cantaloupe

  Cozumel, most kivetelesen Voroskevel ertek egyet.  En az USA-ban elek, es ezekrol a torvenyekrol az a velemenyem, hogy a furdovizzel ontik ki a gyereket. Azzal egyetertek, hogy kocsiban ne hagyjunk egyedul gyereket, de azzal, hogy egy 4 eves gyereknek nem lehet lehuzni a furdobugyijat a parton es szarazra cserelni, mert nyakadra jon a partiorseg, az mar enyhen szolva is tulkapas.  Szomszedaink kisfiarol lattam amugy meztelen kepeket, de szigoruan meghagytak, hogy senkinek ne mondjam el, mert bajba kerulhetnek miatta. Nem az USA-ban, hanem Mexikoban (Aruba) keszultek a kepek.  Mit lehet ebbol tanulni? Hogy egy meztelen testet mindig takarni kell? Ettol majd kevesebb pedofil lesz?  Kesz rohej. Most mar a Mikulas-jelolteknek is teszteket kell kitolteni, mert nehany szulo aggodott, hogy esetleg pedofil bacsi olebe ul az o csemeteje, mikozben a karacsonyi kivansagait sorolja. :)))))  A bantalmazassal is az a problema, amit Voroske irt: a normalis szulo megszivhatja egy seggreveres miatt (ezzel sem ertek egyet, de azert az felhaborito, hogy emiatt elveszthetik a gyerekuket: ha minden hibaert elvennek a gyereket, 90%-unk arvahazban nevelkedne...), de azokat a gyerekeket, akiket nap mint nap terrorizalnak, nehez kiszurni. Mert nem merik elmondani, sokat nem is jaratnak kozossegbe, igy senkinek nem tunik fel addig, mig be nem kapcsolod a hireket. :(

 • 2007.04.06 01:22:46cantaloupe

  Hirtelen bevillant egy eset, ami nagyon kiakasztott. A helyszin a becsi palyaudvar (Westbahnhof), 2005. augusztusa. Parommal ep a jegyekert allunk sorba, hat latunk 3 angol csajszit, amint egy kinai kinezetu kisfiut igyekeznek visszatuszkolni a babakocsiba. A gyerek persze uvoltott az anyja utan, kb. masfel eves lehetett, amugy rendezett oltozetben, tisztan. Hivtuk az allomasrendorseget, na, egy 200 kilos bajszos egyenruhas felkapta a kissracot, aki varazsutesre elhallgatott. Ez volt az egyetlen szep pillanat az egeszben. ;)  Vegul meglett az anyuka, aki ugy gondolta, hogy o fel orara lelep, mig a gyereke alszik. nem tudom, hogy Kinaban ez megszokott-e, de hogyan gondolta, hogy egy forgalmas palyaudvaron ez rendjen van? Egy pasas majdnem nekiugrott, o is kovette az esemenyt, vervorosen uvoltozott a novel, hogy "are you crazy?"  Aztan csak azt lattam, hogy a not eligazitjak, merre van a rendorseg, hol talalja a gyereket. Ment a vonatunk, tobbet nem tudok, de ebben az esetben en is remelem, hogy bajba kerult az anyuka...a kisfiunak is trauma lehetett ez a kb. 40 perc, szerintem ez valamilyen szinten megmarad benne orokre. :( • 2007.04.06 01:26:12voroske

  Szerintem mikor a hatosag tulkapasbol elveszi a gyerekedet es hetekre vagy honapokra nevelootthonban tengodik mig tisztazodik az ugy, az nem a szulonek okoz nehany "kellemetlen" percet, hanem esetleg egy hatalmas lelki torest okoz a gyereknek. Hiszen mit tud felfogni egy pici gyerek: azt latja hogy a szulo magara hagyta es engedte hogy idegen nenik/bacsik elvigyek.

  Szoval ezeket a kovetkezmenyeket pont a gyerekek erdekeben nem kene elbagatellizalni.

  Most nyilvan nem arrol van szo hogy kotelezo a gyerekules a kocsiban vagy hogy ne hagyjuk a kanikulaban foni a gyereket az autoban, mert ezek alapveto biztonsagi intezkedesek es senki nem vitatja a letjogosultsagat.

  Egyebkent hamar statisztikanal tartunk, akkor azt is tegyuk hozza, hogy a Kanadaban a gondatlan gyerekfelugyeletert feljelentesek 66%-ban kiderul hogy teljesseggel alaptalan. SOT ha elolvasod a statisztikak bevezeto reszet abbol az is kitunik, hogy azok a feljelentesek benne sincsenek amiket a gyerekfelugyelet annnyira nevetsegesnek tartott hogy hivatalos eljarast se inditott.

  Tehat minden valos bejelentett esetre minimum 2 olyan eset jut amikor a csaladot - beleertve a gyereket is- meghurcoltak valami "joakaro" miatt.

  Raadasul az osszes statiszitika megemliti hogy ellenben a bejelentett esetekkel szemben, a valodi gyerek elleni buncselekmenyeknek a toredekresze kerul bejelentesre. Ugyanis az a szulo aki igazan bantalmazza vagy szexuaalisan zaklakja a gyereket az nem nyitottan a kertben vagy a strandon a szomszed szeme lattara teszi ezt hanem zart ajtok mogott sunyiban.

  Szoval a franko tulburjanzo torvenyekkel jol elertek hogy egy csomo csaladot meghurcolnak, de bevalljak, hogy a valodi bantalmazasokra nagysagrendjere maximum becsleseik vannak...

  Az egeszre rendszer nevetsegessegere jo pelda azok Usa beli pappok altal elkovetett szexualis zaklatas, ami azota mar bizonyitott, dehat mivel papok az elkovetok szepen besoporik a szonyeg ala, es ahelyet hogy bortonbe kuldenek oket egy eletre , szepen atadtak az ugyet a vatikannnak, hogy rendezzek el belul maguk kozott!

  Szoval nesze neked torvenybeli gyerekvedelem.

  Szerintem ez minden csak nem a gyerekek erdekeit szolgalja.

  Ahelyett nevtelen vadaskodas alapjan hurcolnak meg csaladokat, inkabb a penzt arra kene forditani a minden gyereket rendszeresen lathasson szakember.

  Miutan eszak-amerikaban bolcsi es ovi nem ingyenes es persze nem kotelezo, sok gyereket gyakorlatilag 6 evesen lat eloszor gyerekfelugyelo, addig azt csinal vele a szulo a 4 fal kozott amit akar a kutya nem veszi eszre.

 • 2007.04.06 02:11:01cozumel

  Na most nekem szandekomban sem allt elvinni a vita fonalat a szandekos bantalmazas (zaklatas, veres) fele, mert a kiindulopont a felelotlenseg volt.  Voroske hozta fel ezeket a szelsosegeket, en meg nem kivantam reszleteiben foglalkozni vele, hiszen a post vegulis nem errol szol. Ezert zartam viszonylag rovidre a velemenyem a temarol.  Maradva tehat a baleseteknel: tovabbra is fenntartom, hogy a gondatlansagbol bekovetkezo halaleseteket tokeletesen prezentaljak a statisztikak, ezen nincs mit vitatkozni.  Nekem a mai napig evidencia, hogy a gyerek sehol nem lehet felugyelet nelkul, ez persze nem azt jelenti, hogy a ket szemem allandoan rajtuk van. Egyszeruen csak tudom, hogy a lakas bizonyos szegleteiben semmi bajuk nem lehet, mas szegleteibe meg nem tudnak nelkulem bejutni.  Persze, meg igy is fejere eshet a tegla, tudom. De erdekes modon errol a teglas gyerekhalalrol ritkabban olvasol, mint arrol, hogy a forrovizes labast magara rantotta a gyerek vagy hogy megitta a fertotlenitot, esetleg beinditott a kocsit stb.  Termeszetesen egyidejuleg arra is hangsulyt fektetek, hogy a gyerek megtanulja, milyen veszelyek leselkednek ra es hogyan kerulheti el oket. De ezt a tanulasi folyamatot nem art eloszor tulelni:-) • 2007.04.06 14:07:49ananasz

  en is aludtam anno tizenegyket eves koromban egyedul hajnalban, amikor Mamiek epitettek a fain hazukat. nem volt ezzel semmi gond, sot ha sikeult ugy ebredjek, h meg onnalloan alakithattam a reggelimet, kifejezetten szerettem:)

 • 2007.04.06 14:49:38Alvomacko

  Akkor enegm most az USA-ban börtönbe csuknának? Egyedül hagytam itthon a gyerekeimet tegnap is, meg ma is reggel, mert suli szünet van. Csak ebédre mentek át a mamához. De reggel egyedül horpasztottak itthon. Nem keltettem fel őket, amikor fél 7 után elmentem. És még a gyufát sem dugtam el előlük...

  Felelőtlen dög vagyok. :-)

 • 2007.04.06 17:44:54cozumel

  Alvomacko  Ha jol emlekszem, a Te csemeteid mar nagyobbak.  Masreszt, szeritnem nem csuknanak le, mert eleg intelligens vagy ahhoz, hogy ha ott elnel, akkor betartanad annak az orszagnak a torvenyeit. Meg akkor is, ha nem a szad ize szerint valok.

  Tudod, ha Romaban jarsz...

 • 2007.04.06 23:25:40Turboanyu

  Tavaly nyáron apám autózott Budán, egyszercsak arra lett figyelmes, hogy egy 1,5 év körüli kisgyerek flangál az autók között cumival a szájában. Többen megálltak, egy nő felvette a gyereket. Apám kiabált körbe, hogy nem hiányzik-e valakinek egy kisgyerek. Azt mesélte, hogy üvöltözött mint az ószeres. Végül egy idő után az egyik házból kijött egy nő meg egy pasi (a nő állítólag azonnal vissza is ment a házba), a pasi a kapun keresztül átvette a gyereket (egy magasabb férfi nyújtotta be, mert nem találták a kulcsot). Se egy kösz, se egy "jaj meg is sérülhetett volna", csak mondogatta, hogy be volt zárva a kapu.

 • 2007.04.08 09:50:23Bogancs

  Gyereket? Kocsiban? Egyedül? Annyi nyomkodnivaló gombbal meg letörhető kapcsolóval? Soha :-)  És babakocsiban a bolt/ovi/posta/bármi előtt? És ha beviszed az oviba a csecsemőt, hova teszed, míg a nagyot öltöztetetd? (Én könnyen beszélek, először kenguruztunk, utána meg saját lábon közlekedtünk.)

 • 2007.04.08 21:33:10anyaallat

  kocsiban egyedül-soha.

  bolt előtt babakocsiban- ha a bolt előtt kert van kerítéssel és kilátok a kocsira és ki van kötve mellé a borjú méretű kutya-akkor igen. lakásban-amíg a kaput kinyitom lent.

 • 2007.04.09 11:36:49Leona

  Nekem a védőnő! javasolta, hogy menjek a nagyobbikért akkor a bölcsibe, amikor a kicsi alszik. Hááát, egyszer megcsináltam, de tiszta para voltam, szóval többet se. Pedig a kicsi megbízhatóan aludt, a szobája veszélyektől mentes volt, de mégsem ment. Mivel a védőnő javasolta, azt hittem, csak én vagyok ilyen túlreagálós, így nem is nagyon reklámoztam, hogy ez nekem nem megy.

  Viszont az autóban van, hogy otthagyom őket. Megbeszélem velük, hogy amíg beugrok a boltba kenyérért, addig ők várjanak ott meg. Kb. öt perc az egész. Szokták élvezni, az arra járókat ijesztgetik hatalmas ordibálásokkal, aztán meg röhögnek. Druantia, ezért én kérek elnézést...:)

  Bár az enyémek csajszik, szóval nem velük akadtál össze.

  A kinntmaradás oka pedig nagggyon eccerű: nincs kedvük bejönni, szeretnek ott maradni. Biztonságos helyen hagyom őket, tudnak róla, nem alvásból ébredve ijednek meg, és az öt perc tényleg maximum. Aztán lehet, hogy rosszul teszem, nem tom. Majd most felvilágosítanak itt :)

 • 2007.04.09 23:10:00lekr

  na most én ezekszerint megint a rossz oldalra kerültem, mert én bennhagyom ha mélyen alszik, de tényleg mélyen, és a bennhagyás nem több mint 5x60 másodperc. persze az én poronytomról tudni kell, ha nem magától ébred, hanem felébresztik, akkor az első 15 percben fogalma sincs, hogy hol van, mi van, ki ő, stb, és torka szakadtából üvölt amíg be nem bootol. Pont mint az apukája, aki ha elalszik a TV előtt, akkor úgy kell felébreszteni, hogy: "Szivem, én vagyok a feleséged, otthon vagy a kanapén, szombat van, hajnal 3, holnap nem kell holnap dogozni..." stb. De mondjuk nem örömmel és nyugodtan hagyom ott, csak tudom, hogy neki jobb. És csak ha tényleg mélyen alszik.  Bevásárlás közben viszont ultra parásan kizárólag 1 méteren belül!!!

 • 2007.04.09 23:11:29lekr

  ja, hát az én rémálmom az, hogy bennég a gyerek az autóban, mert nem bírom kicsatolni a biztonsági övét!!!!!!!!!!!

  ááááááááááááááááááááááááááááááá

 • 2008.04.17 12:49:35Zolabori

  Én sem hagynám bent a gyereket az autóban... És ha egy állat a parkoló autóba rohan??? Inkább nyűgösködjön az oviban...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta