SZÜLŐSÉG

EU-gumiszőnyegre pottyanjon a poronty!

2007. április 5., csütörtök 12:04

A játszóterek korszerűsítésére kidolgozott uniós szabvány szerint az EU-konform hinta ülése ütéscsillapítós, és ha a gyermek lepottyan róla, akkor sincs probléma, hiszen az alatta lévő gumiszőnyegre esik. A biztonsági előírások betartatásáról minden országnak saját magának kell gondoskodnia, 2008. december 31-ig az összes hazai játszóteret EU-szabványoknak megfelelővé kell tenni. 


Az Uniós szabvány célja annak kiküszöbölése, hogy a gyermek olyan veszélyes helyzetbe kerüljön, ahol nem tudja a saját mozgását kontrollálni. Eszerint a csúszdák végére például be kell építeni egy lassító szakaszt, egy hintaállványon pedig csak két hintaülés lehet, hiszen a harmadikhoz már csak úgy férhetne hozzá a kicsi, ha elhaladna valamelyik lengő hinta mellett.

Magyarországon 2004. február 1-jén lépett hatályba a játszótéri eszközök biztonságosságáról szóló rendelet, amely kötelezővé tette a játékok állapotának teljes felülvizsgálatát. A felmérés komoly terhet ró a tulajdonosokra, vagyis legtöbb esetben az önkormányzatokra, hiszen a bevizsgálás eszközönként körülbelül 5000 forintba kerül, nem beszélve a felújításról illetve „nem megfelelő” minősítés esetén a teljes cseréről. Minderre pedig alig több mint másfél évük van, hiszen 2008. december 31-re valamennyi magyarországi játszótérnek EU-konformmá kell válnia.

Magyarországon becslések szerint körülbelül 15 000 játszótér van, ebből Budapesten körülbelül 1500 a közterületeken, amelynek legnagyobb része a kerületi önkormányzatoké, tehát a felújítás is az ő hatáskörükbe tartozik. 150 Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő játszótér már megfelel az EU normáknak (például a Nehru park, a Szent István park, a Feneketlen tavi játszótér).

2006-ban a Fővárosi Önkormányzat 1,2 milliárd forintot költött ilyen célokra. Egy közepes méretű játszótér építése átlagosan 30 millió forintba kerül, de a 8 ezer négyzetméteres városligeti Iskolások Kertjét 2004-ben például 80 millió forintból építették át (csak elbontani 96 eszközt kellett a játékoktól a padokon át a kukákig), a 2006 szeptemberében átadott városligeti Óvodások Kertje pedig 214 millió forintból éledt újjá és 36 új játszóeszközt helyeztek ide..."

Bukarestben nincsenek játszóterek
A játszóterek korszerűsítésében Nagy-Britannia jár az élen, Magyarországon Csehországgal és Szlovákiával nagyjából azonos ütemben haladnak a felújítások, a 2007. január 1-jén csatlakozott országok pedig egy teljesen új szituációval találták szembe magukat. Romániában például egy, még a csatlakozás előtt hozott rendelet értelmében az összes nemzeti szabványtól elmaradó játszóteret le kellett bontani. Ennek következtében Bukarestben például ma szinte egyáltalán nincsenek játszóterek, hiszen csak most kezdték meg az új, már Uniós norma szerinti parkok építését.

Ha hihetünk a nyugati-európai példának, akkor a szabványosítás következtében várhatóan Magyarországon is csökkenni fog a játszóterek száma, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy az új játszóterek sokkal felszereltebbek és biztonságosabbak lesznek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.05 16:09:53EsTeh

  És most már KÖTELEZŐ lesz a gumiszőnyeg? Szerintem a puha homok vagy a fű sem rosszabb.

  Budaörsön tök jó felújított játszóterek vannak, de a legtöbbnél nem gumiszőnyeg van a hinták alatt, hanem fű vagy homok. Szerintem fölösleges pazarlása lenne a közpénzeknek ezeket gumiszőnyegre cserélni. Bár Budaörs elég gazdag város, de akkor is.

  Éljen a gumiszőnyeg-gyártó lobby... ?

 • 2007.04.05 16:10:47Kékfelhő

  ha az az előírás, akkor kötelező

 • 2007.04.05 17:22:50Szilvesszter

  Ez nem eu konform, vagy igen? • 2007.04.05 20:22:08hanyattka

  Egyszer voltam egy környezetvédelmi kiállításon, ahol megmutatták, hogy hogyan készülnek ezek a gumi téglák a játszóterekre. Elhasználódott gumiabroncsból, és hulladékból készítik. Ez az újrahasznosítási módszer nekem nagyon tetszett, viszont szerintem ez a gumtégla nagyon kemény, és a gyerkőc símán összetöri magát, ha ráesik. Talán csak a bőrét nem horzsolja le, de az legyen a kisebb gond. A homok szerintem is puhább megoldás.

 • 2007.04.05 23:12:54subidubidu

  Attól függ, milyen magasról esik és milyen vastag a homokréteg. A gumialátét valószínűleg jobban - a terhelést egyenletesebben elosztva - véd, nem (vagy kevésbé) vékonyodik el, és a késő őszi vagy a kora tavaszi napsütésben is kellemesen átmelegszik, a mászó babák nagy örömére. Igaz, ugyanez nyáron nem akkora előny, mint ahogy az sem, hogy eső után egy darabig még akkor is van benne víz, ha száraznak tűnik.

  Viszont ahhoz képest, miből készül, nagyon drága, láttam barkácsáruházban. Több ezer forint négyzetmétere.

 • 2007.04.05 23:36:45Turboanyu

  A házunk mellett található játszótéren tök mindegy hogy van-e gumiszőnyeg vagy sem. Tavasztól őszig használhatatlan. Van egy fa, de az egész annyira napos, hogy max késő délután lehetne odamenni - akkor meg tömegnyomor van. Persze tágas, árnyékos kutyafuttató van, de helyette többi zöld területre viszik és eresztik szabadon a nagytesű kutyákat - nehogy már labdázni lehessen.

 • 2007.04.05 23:40:23EsTeh

  OFF

  Turboanyu, ha jól láttam azt írtad, hogy a párod az Állatkertben dolgozik? Légyszi nézz be a húsvéti nyulas topikba és mondd meg, hogy megeszik-e a nyulakat vagy sem? Engem is érdekelne... :-))

 • 2007.04.06 01:15:14Turboanyu

  Megnéztem. :-)

  Írj egy mailt:betti_xv@yahoo.co.uk

 • 2007.04.10 09:29:57bohar

  Jatszoterek..annyira fugg attol hogy hol elsz

  Bajan laktunk egy idoben, tenyleg nagyon rosszak a jatszoterek fabol keszult nepies stilus-hamar elkorhadva, szogek kiallnak, letorve itt ott, koszos homokozo

  Budapest szerintem valami csodalatos: Karolyi kert, Varosliget, Ujhegyi nagyjatszotert, mi Ohegyen laktunk ott is volt sok jo,

  s..most it Skocia...keves, kicsik, rosszak, de leginkabb koszosak,igaz a celkozonseg sajnos nem is igen latogatja, helyettuk inkabb randalirozo tizenevesek

  Egyebkent az en kisfiamnak nincs igenye a szuper jatszoterre, ritkan hasznalja ki a szamtalan jo lehetoseget, ha elvisszuk ilyen helyre (talan ha nagyobb lesz) eleg neki nehany bot, csiga, homok, fenyotoboz, ilyesmik es tokeletesen elvan.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta