Te is lehetsz amerikai nagybácsi

A külföldi örökbefogadás újabban divattá vált a sztárok körében: Angelina Jolie nemrég a harmadik gyermekét vitte haza Vietnamból, korábban pedig a kétgyermekes Madonna is örökbe fogadott egy afrikai kisfiút. Magyarországon kevesebben vállalják, hogy ismeretlen génállományú gyerekeket neveljenek fel.
Pedig itthon is rengeteg kisfiú és kislány vár nevelőszülőkre, ám erre szinte csak azoknak van esélye, akik fehér bőrűek és egészségesek.

Sokan vannak, akik nem tudják a gyerekkel járó felelősséget vállalni, ám mégis szeretnének segíteni: nekik találták ki a szponzoráció intézményét. Külföldön már régóta foglalkoznak ezzel jótékonysági szervezetek: a szponzor általában egy évre vállalja, hogy fizeti egy gyerek tanulásának, esetleg ellátásának költségeit. A jelképes örökbefogadásnak is nevezett konstrukcióban a gyerek szüleivel nő fel, a szponzornak köszönhetően pedig iskolába járhat és nem kell nélkülöznie.



Magyarországon is több jótékonysági és civil szervezet foglalkozik jelképes örökbefogadással. Az örökbefogadó adományáért cserébe általában egy fényképet és rövid leírást kap a gyerekről (hány éves, hány testvére van, mivel foglalkoznak a szülei). A Baptista Szeretetszolgálat több országban, például Vietnamban, Malawiban, de a hozzánk közelebb eső Ukrajnában és Erdélyben is támogat adományozóinak köszönhetően gyerekeket: közöttük árvaházakban élő kicsik is vannak. Az Afroaid Egyesület Kenyában és Libériában élő iskolásgyerekeket támogat. Az örökbefogadók a weboldalon választhatják ki, melyik kisfiú vagy kislány tanulmányait finanszírozzák. Havonta néhány ezer forint fedezi a támogatott gyerekek tandíját.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek