SZÜLŐSÉG

Lapozgatás helyett: hangoskönyv!

2007. április 3., kedd 14:25

"Aztán álltunk minden este az égő, lehúzós lámpa alatt. A tányérja akkora volt, hogy mind a ketten alá fértünk ..." - szól Für Anikó hangján a CD-lejátszómból, míg Lea szorgosan gyűrögeti és nyammogja a megkaparintott reklámújságot, én meg árgus szemekkel figyelem, vajon mennyit nyel le belőle.


Örökmozgó kisgyerekünk mellett sokszor le kell mondanunk az ún. magas kultúráról - nem járunk el színházba, moziba. Amíg a gyermek egészen apró, a kulturális űrt kitölti, hogy míg alszik, olvashatunk, sőt, a hosszabb, fél-egy órás szopások alatt is odatámaszthatunk a háta mögé egy könyvet, míg ő nyammog. De idővel már olvasni is nehezen tudunk mellette, mert igényli a szemkontaktust, a figyelmünket, és persze vigyáznunk kell rá folyamatosan. Ilyenkor nagyon jól tud jönni egy pár hangoskönyv. Mivel másképp fogadjuk be a háttérben szóló felolvasott szöveget, mint a koncentráltan olvasottat, ezért nem érdemes A tulajdonságok nélküli ember CD-re mondott változatával kezdeni, bár kétségkívül el lennénk vele a gyermek kamaszkoráig. Praktikusabb egy már olvasott, kedvelt szöveget választani, például az Utas és holdvilág Kulka Jánossal egészen kiváló. Én mostanság a Sörgyári capriccio-t hallgatom, úgyis szinte fejből tudom már, és a Kern András hangján legendássá vált Pepin bácsinál nincs jobb szórakozás. Meselemeznek is megteszi.

Többek között itt találhatunk kedvünkre valót:
http://www.hangoskonyv.hu/catalog/index.php
http://parlandohangoskonyvek.hu/

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.03 20:41:05Hicudzsi

  Az nagyon jóó :)

  Mi rádióadást csináltunk a tesóimmal - riportokkal, sportközvetítéssel -, meg az István a királyt énekeltük fel állandóan. Az volt a másik rongyosra hallgatott bakelit! :)

 • 2007.04.03 20:43:12erősbors

  Minden este olvasott nekem mesét a mamikám, de napközben széthullottra hallgattam az Alice csodaországbant és a Hamupipőkét. Utóbbit el is játszottam anyától elszedett cipőkkel ruhákkal, az ágyam volt a hintó.:-D

 • 2007.04.03 20:46:05zsuli

  szerintem is jó ötlet, később biztos használni fogom  Nagyszülőkhöz az út másfél ill. három és fél óra, annyit nem bírok végigdumálni...

  Fecskék és fruskák szuper, nem hittem volna, hogy más is ismeri!

  Lemezről Fájós fogú oroszlán, Kis Mukk, Micimackó már felraktuk sz.gépre.  Egyszer már volt szó Halász Judit és társairól, az Amikor én még kislány voltam nálunk jó nyugtató-altató napközben (este még nincs program, nincs még 7 hónapos a kicsi)

  Gryllusékat gyerekkoromban nem ismertem, a lányom születése előtt szereztem meg egy-két lemezüket, nagyon tetszik!

 • 2007.04.03 20:49:30EsTeh

  István a király! Ez az! Azt egy időben minden nap meghalgattam suli után, míg anyámék hazajöttek a munkából. Kívülről tudtam és szerintem még most is tudom, röpke 20 év után. Hosszú idő után megint hallgattam valamelyik nap, itt van a számítógépemen. A gyerek csak nézett, hogy mit tombol itt anya. :-))

 • 2007.04.03 20:53:15erősbors

  EsTeh!:-D Mi is tombolunk rá!:-D

  Még pocakos koromban az autóban is, csak néztek a mellettünk haladó autósok, hogy mit művel a kismama.

 • 2007.04.03 20:55:47Hicudzsi

  Nekem, ráadásul a rockoperák a gyengéim :)

  A Költő visszatér meg a Kiátkozott is itt van a gépemen, de a legjobbat tényleg a:

  "Véres kardot hoztam"-ra lehet tombolni!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • 2007.04.03 20:59:15EsTeh

  Az egy nagyon jól megcsinált darab volt, tuti jó énekesekkel!! Láttam később színházi feldolgozást is belőle, de soha nem tetszett, nekem mindig az eredeti hangok vannak a fülemben.

  A másik ilyen kedvencem a Padlás. Az eredeti szereposztásban láttam vagy ötször, kazettáról hallgattam milliószor.

  "Fényév távolság...." Szegény Kaszás Attila... :-(((

 • 2007.04.03 21:02:56EsTeh

  Meg a "Nem kell olyan isten..."-re is lehet őrjöngeni!! :-))

  A Költő visszatér is megvan.

 • 2007.04.03 21:10:50hanna

  Mégegyszer.. Figyu, druantia félreérted. Nem bevetés meg lekötés a mesekazi, min itt láthatod is. Inkább úgy képzeld el, mint ahogy te is teszel-veszel, és közben beteszed a kedvenc együttesed cd-jét, és akár ötször is meghallgatod egyás után, na kis Hannácska is kuporog a nappali közepén, babázik, rajzolgat, építőkockázik, és közben benyomja a mesekazattát a vajaspánkóval, és hússzor meghallgatja. Tudom, hogy a fiad elég impulzív gyermek, talán ezért csak lekötésként tudod elképzelni, de nem. Tisztára egy szuperség, szórakozás.

 • 2007.04.03 21:17:00druantia

  Hanna, TUDOM. Csak nekem nem jutott eszembe, hogy a hangoskönyv autóban pl. kimondottan praktikus lehet, azt fejtegettem éppen, hogy milyen jó, hogy tágítottátok a világnézetemet :-). Nem hiszem, hogy félreértettelek, jó ötlet biztos, elképzelhető, hogy még egyszer mi is rászokunk, de ÉN a falat kaparnám tőle egyelőre. Ha a gyereknek örömet szerez, akkor hajrá. Ha akar ilyet, akkor kap, de a saját örömömre nem lesz hangoskönyvünk.  Mondtam, hogy zaccos vagyok ebből a szempontból, a kedvenc cédéimet se tudom túl sokszor meghallgatni, dvd-n filmet meg nem veszek, mert elsőre is nehezen menne a megtekintés, másodszorra pedig lehetetlen volna, talán csak ha a fotelhoz kötözném magam :-).

 • 2007.04.03 21:19:19druantia

  Értsd meg, nekem szó szerint fájna, ha valami izé szólna itt napközben, akár többször is :-). Önző vagyok, na. Majd leküzdöm :-).

 • 2007.04.03 22:00:48vickie

  Kököjszi és Bobojsza, igeeeen! Kívülről tudjuk, már Panna is.:)

  Lábjegyzetként, talán pont innen vettem a gyerekeknek a neveit (Panni és Andris:))

  win, a nagyfantáziájúúú:)

 • 2007.04.03 22:10:12Alvomacko

  Nekem is van hangoskönyvem. Karácsonyra kértem. :-)Janikovszky, meg Lázár Ervin. Főzés közben szoktam hallgatni. Most a Micimackóval szemezek. :-) Meg a Sörgyári capriccioval. :-)

  Enyémkéknek is volt mesekazettájuk. Rongyosra hallgatták. De az esti mese mindig felolvasás volt, utána az elalváshoz jött a kazetta. Most meg sokszor az öreg Rádiókabarékra alszanak el.

  Ja, és egy régebbi cégemnél mese CD-t készítettünk a gyerekeknek Mikulás ajándékra. Egy csomó anya és kolléga téli meséket olvasott fel a gyerekeknek. A pockok nagyon élvezték, pedig ekkor már 11, 12 évesek voltak. :-)

 • 2007.04.03 22:47:31karakterelgető

  én most vettem bakelit-lemezjátszót, csak és kizárólag azért, hogy gyerekkorom nagy kedvencét, az Óz, a nagy varázsló-t (dupla lemez!) meghallgathassam, cca. 20-25 év után. Szerintem egy idő után anyám agyára mentem... (forditsd meeeeg!!! teddfellécciamásodikaaaat!!!!)  mondjuk, nekem nem meséltek gyerekkoromban (én fogok a sajátomnak), de pusztán a hang (ahány szereplő, annyi) szeirntem fejleszti a fantáziát, a saját elképzelést:)

 • 2007.04.04 00:38:07Hicudzsi

  Lady Moon, én is erről írtam :)

  http://www.pagony.hu/images/products_big/8238.jpg  Úgy hallgattam, hogy közben a lemezborítót szorongattam :) Imádtam :)  És képzeljétek a férjem is ismerte és sokszor idézünk belőle egymásnak :)  "- Ő meg itt a kutyám: Totó.

  - Totó."

 • 2007.04.04 08:41:41mókusfácán

  Tudjátok mit láttam a napokban??

  Bazi nagy autó, anya, apa elöl, lurkók hátul.

  Az első ülések háttámlájában hordozahtó tv vagy DVD lejátszó: film megy, gyerkőcökön füles, apa anya előre néz! Aztán meg csak úgy mennek, suhannak a világba!

  Rideg, utálatos világ!

  Lady Moon: hol lehet tűt kapnai lemezjátszóhoz??

 • 2007.04.04 09:18:02katampusz

  nincs hangoskönyvem, nálunk szigorúan könyvpárti a család, de annyi jót írtok róla, hogy kipróbálom.

 • 2007.04.04 09:19:27p.eszter

  Mi nagyon sokat utazunk a szüleimhez (200km) Peti két hónapos kora óta, meg Balcsira a nyaralónkba minden nyáron többször is oda-vissza. Peti igazi kis utazó nagykövet lett, elég jól viseli, de sokszor már porzik a szám a sok dumától meg énekléstől. Ilyenkor áldásos egy mese- vagy ovidalos cd.  Itthon is mindig van vmi "zaj". Vagy mese megy háttérként, vagy gyerekdalos cd, vagy komolyzene. Mivel a férjem a fő munkája mellett dobos, én pedig eredeti szakmám szerint zongorista volnék, rengeteg zenét hallgatunk. Mindenfélét. Peti végigtáncolta idén az újévi koncertet.  Szóval nekünk ez a fontos. De igazad van Druantia. Mások vagyok és ez így jó. :)

 • 2007.04.04 09:38:03katampusz

  hosszú utakon, buszon, utcán akárhol anyukám mindig szójátékokat játszott velem. fekete-fehér igen-nem, barkochba, szólánc, sattöbbi. sosem unatkoztam. • 2007.04.04 10:18:22p.eszter

  Katampusz, ez oké is, de mit csinálsz egy kétévessel? Mert ezek a játékok ugye még nem működnek. Énekelni kell végestelen végig, ami 3órán keresztül még nekem is fárasztó, pedig hozzá vagyok szokva.

 • 2007.04.04 10:28:08katampusz

  asszem akkor majd feidézem a sok dolgot amit a porontyról tanultam és berakok egy mesecédét... :DDD

 • 2007.04.04 10:42:30p.eszter

  Katampusz! :D

 • 2007.04.04 11:07:45Tori

  Öt évesen kórházba kerültem, intenzívre. Szüleim akkor vették fel nekem a rádióból kazettára az Ózt. Non-stop hallgattam. Utána nagyon utáltam a lemezt, mert megvágták az eredetit, amit addigra betéve, hangsúly szerint tudtam. De megszerettem. Én is sokmindenre emléxem szívesen. "Felszállási engedélyt megadom. Irány: össze-vissza." :)  Hol lehet lemezjátszót venni? Van odahaza egy teljesen jól működő hi-fi tornyom, de anyukám nem adja ide. Ne kérdezzétek miért, én sem tudom, de mostanra tán ő sem. Pedig három éve rimánkodom érte. Meguntam. Veszek lemezjátszót és hazalopom a meselemezeimet! Vukot! Alice-t Tükör- és Csodaországban! Grimm meséket! Ugrit és Bugrit! Minden egér szereti a sajtot-t! Hétfejű tündért! Csodálatos sündisznócskát! Mindet!

 • 2007.04.04 12:08:35Picinger

  Imádok olvasni, a hangoskönyvet viszont nem szeretem, mert szép lassan lecsukódik a szemem és már alszok is:-)Csak egyet vettem, de már tervezem, hogy megveszem könyvben, mert még mindig nem tudom mi a vége. Képtelen vagyok ébren maradni mellette.

 • 2007.04.04 13:10:18katampusz

  Picinger melyik az?

  tedd közkinccsé a címet, mit nem adnának itt páran egy jó gyerkőcaltató technikáért!

 • 2007.04.04 13:18:43Picinger

  Rejtő - Piszkos Fred, a kapitány

  És most szégyenlem magam, mert Rejtő az egyik kedvenc íróm, de akkor is képtelen vagyok ébren maradni...

 • 2007.04.04 13:37:36a:a

  Picinger: hajrá, Rejtő! Nagggyon szeretem!

 • 2007.04.04 15:40:39Bombi

  Nem vagy egyedul Druantia,azt hiszem engem is hasonlo fabol faragtak.Kicsi koromban sem tudtak soha lekotni a radiojatekok vagy a hangkazettak,meg akkor sem,ha a kedvenc meseimrol szoltak.Jobban szerettem felrebujni a kedvenc konyveimmel egy szololugas ala es olvasni a vegtelensegig.A ferjem viszont szereti es hallgatja oket...en jobban szeretema csendet.Mesekazettank sincsen,csak gyerekdalok.

  Utazashoz,el kellhogy ismerjem,kituno otlet!

 • 2007.04.04 15:43:27Bombi

  ...emlekszem,a Szabo csaladert is mindenki rajongott a kornyezetemben,en pedig ki nem allhattam.Ilyen vagyok,nna!

 • 2007.04.04 15:51:06marcangoló

  Kira, a férjem az előző munkahelyén számtalan ilyet szerelt be autókba. Azt mondja, vannak, akiknek csak azért kell, mert drága. De elképesztő, hogy mennyi szart képesek emberek belerakatni a kocsiba...

  Én is maradok a hagyományos könyvnél. Annak sokkal jobb illata van! Én sem szeretem amúgy a háttérzajt, volt olyan lakótársnőm, aki egyből bekapcsolta a rádiót, ahogy hazaért. Elég volt belőle. :-D

  A Fecskék és Fruskák 5 kötetes! Basszus, nem volt net még , amikor tizenévesen olvastam, azt hittem csak kettő! :-))))

 • 2007.04.04 15:55:17marcangoló

  Lehet, hogy önző vagyok, és a gyerekek szeretnék és igényelnék a mesehallgatást? De én cirkuszba sem szeretném vinni őket, mert az sem szeretem. Akkor most sérültek lesznek?

 • 2007.04.04 16:05:26druantia

  Jesszus, a bohócoktól én is frászt kapok. Főleg, amióta megnéztem az It c. Stephen King filmet :-).

 • 2007.04.04 16:07:14marcangoló

  :-) Én sem hittem el sosem, hogy viccesek, kiskoromban sem. Az állatokat mindig sajnáltam. Egyedül a légtornászok tetszettek. Emlékeztek, amikor még egy csomó cirkuszi közvetítés ment a tévében?

 • 2007.04.04 16:12:03p.eszter

  A cirkusztól én is frászt kapok. Főleg ezektől a vándoroktól, akik szánalmas színvonalú műsorral járják az országot, minden produkcióban uaz az 5 ember...persze tisztelet a kivételnek. És az a tipikus cirkusz-szag. Szerencsére jó sok évvel ezelőt voltam utoljára, Petivel meg majd az apja megy. :D

 • 2007.04.04 16:14:54marcangoló

  Igen!:-) Aki az előbb kardnyelő volt, most idomár...De szigorúan más néven!:-) Előbb a két Bonfini, aztán Mr. Leo.

 • 2007.04.04 16:21:21Alvomacko

  marcangoló: mi pl. sohasem voltunk bábszínházban, mert én meg azt nem szerettem. Helyette voltunk cirkuszban, mert az szerettem és a pockok is szerették. :-) Szerintem ők kicsinek azt szeretik, amit mi. :-)

  Ennyi az egész. Szerintem. :-)

  Majd a gyerekeikkel bepótolják, amit mi kihagytunk velük. :-D

 • 2007.04.04 16:21:54babó

  marcangoló: nem lesznek sérültek, legfeljebb azért is jól elmennek a saját gyerekeikkel! :))  én sem bírom a cirkuszt, szülővárosomban amúgyis népi előrejelzés, hogy ha jön a cirkusz, tuti esik. :))

  viszont múltkor éjjel ráakadtunk a tévében valami francia cirkusz előadására, és alig bírtuk abbahagyni, pedig nagyon fáradtak voltunk (a tévénk meg mini). iszonyatosan profi volt, és gyönyörű, mesébe illő jelmezekkel, na arra elvinném a gyerkőcöt, ha már nagyobb.

 • 2007.04.04 16:31:25Alvomacko

  babóka: mennyire egyformát gondoltunk! :-)

 • 2007.04.04 17:17:59EsTeh

  babóka,

  Nem a Cirque de Soleil volt? A franciásoktól elnézést, ha rosszul írtam! Ők azt hiszem kanadaiak, de a világ minden tájáról vannak a társulatban. És nincsenek benne mindenféle természetellenes mutatványra kényszerített állatok, csak emberi teljesítmény.

 • 2007.04.04 17:58:06babó

  EsTeh:

  de, azt hiszem... csak a francia névre emlékeztem (amit persze nem bírtam megjegyezni:))

  nagyon tetszett a műsoruk

 • 2007.04.05 17:14:14Mille38

  Marcangoló!

  A Fecskék és fruskáknak nem is öt, hanem legalább hat kötete van, a legutolsót mi is csak most ismertük meg könyvtárból, de nem annyira jó, a hajdani Móra Kiadó teljesen jogosan nem adta ki annak idején, nem üti meg a mércét. A kötetek sajnos nemigen kaphatók, de kerületi könyvtárban láttam. Jó olvasást!

  (Pedig jó lenne, ha kiadnák, mert már minden kötetünk lapokra van szakadva...)

 • 2007.04.06 09:47:21magyaranya

  Fecskék és fruskák antikváriumban néha megszerezhető (bookline-n elő lehet jegyeztetni!). Lehet irígykedni: nekem még az 1958-az OK kiadás van meg,azóta persze megvettem a többit is. A Schwajda-féle Lúdas Matyi zseniális még, de nem tudom van-e cd-n, én még ma is meghallgatom néha,pedig a gyerekek huszonévesek. Kóka Rozi bukovinai meséi is zseniálisak. Az én fiam pedig 5 évesen a Cseh Tamás lemezeket tudta kívülről.

 • 2007.04.06 09:50:21magyaranya

  Regikonyvek.hu-n is lehet előjegyezni, most csak a Nem akartunk tengerre szállni van, keény 600.- forintokért.

 • 2007.04.11 21:22:24druantia

  Na, mit csinálok éppen? Angol nyelvű hangoskönyveket töltök le a netről :-). Itt hőbörgök, aztán meg mégis meg vagyok győzve. Így esténként elhallgatgatom őket, amíg porontyozok :-).

 • 2007.04.11 21:28:39EsTeh

  druantia :-))))

 • 2007.04.11 21:29:36EsTeh

  Honnan töltöd? Nekem sem ártana a gyakorlás...

 • 2007.04.11 21:34:55druantia

  EsTeh, az Alice's Adventures...: http://wiredforbooks.org/alice/chapter1.htm. A másik elég gagyinak hangzik, de azért jó lesz, és főleg ingyenes: https://www.wizardacademypress.com/scripts/prodView.asp?idproduct=29. Meg itt is vannak anyagok, ezek inkább tanulósak, de van hozzá "szövegkönyv" is: http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/multimedia/.

 • 2007.04.11 21:55:54druantia

  Bocs, hogy az Alice-t írtam (most az jön éppen át). Az oldal, ahol még nagyon sok kincs van természetesen: http://wiredforbooks.org/.

 • 2007.04.11 22:08:58EsTeh

  druantia, köszi!

 • 2007.04.11 22:11:22druantia

  Szívesen.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta