SZÜLŐSÉG

Kéthavi alvástól foszt meg az újszülött

2007. április 2., hétfő 08:29

Első életéve során átlagosan két hónapnyi alvást von meg szüleitől egy gyerek, legalábbis ez derül ki egy angol felmérésből. A megkérdezett friss anyukák és apukák rendszeresen másfél órával kevesebbet alszanak, mint szoktak, ami heti egy teljes éjszakányi alvásnak felel meg, egy év alatt pedig 68 éjszakának.


Az újdonsült szülők mintegy fele veszekszik házastársával azon, melyikük alszik kevesebbet. A Tomy játékgyártó cég által szponzorált felmérés szerint a problémák az első gyerekes szülőket érintik legkomolyabban. Az ordító csecsemők által felvert szülők kapcsolata is megszenvedheti a dolgot.

Az anyák 42 százaléka úgy véli, míg ő fél percen belül ugrik, ha bőg a gyerek, apukának ugyanez öt percébe is beletelik, ha nem többe. Az anyukák alig egy százaléka nyilatkozta azt, hogy képes átaludni a gyereksírást, 43 százalékuk szerint azonban férjüknek ez simán megy.

A szülők ötödét éjjelente négyszer vagy többször is felébresztette gyermekük az első hónap során, áll a BBC által közölt felmérésben. Egyéves korukra a gyerekek több mint harmada még mindig nem alussza végig az éjszakát, a 12-24 hónapos gyerekeknek pedig negyede továbbra is felkelti szüleit.

Bár a szülők egy része kifejezetten hasznosnak találta a jelenséget, mivel mint mondták, máshogy nem jöttek volna rá, hogy ilyen kevés alvás is elég nekik, többségük azt válaszolta, hogy maradandó nyomot hagyott bennük az élmény. Több mint felük nem alszik többé annyira mélyen, mivel álmában is a gyereket füleli, minden tizedik szülőnek pedig alvásproblémái vannak a gyerek születése óta. Negyedük úgy nyilatkozott, az átéltek ugyancsak megviselték párkapcsolatukat.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.05 09:43:28napos oldal

  ja, még azt szeretném ha megszakértenétek, hogy fel szabad-e ébreszteni a gyereket délutáni alvásából, ha már nagyon sokat alszik, vagy túl közel az este? (emiatt egyik nap reggel 5-kor kelt) nem úgy, hogy megrázom, vagy ilyesmi (hahaha...), hanem inkább úgy fogalmazok, hogy megszüntetem a nyugodt körülmények biztosítását, és a csendet :)  most mennem kell, és megyek is :)

  szét van esve az életem, igyekszem összerakni. ez pozitív hozzáállást (hahaha) és önfegyelmet (hahaha) jelent.

 • 2007.04.05 09:45:13napos oldal

  még annyit, Alvomacko, hogy nyilvánvaló tényeket ne próbálj szépíteni :D  te is tudod, hogy mikor kell felkelni. (délben!!!)

 • 2007.04.05 09:49:18katampusz

  napos oldal, én este max fél hatig hagyom aludni a gyereket, mert fél nyolckor már fellőjük a pizsamát.

  egyszer rúgtam öngólt, aludt hétig, tisztára szét volt csúszva a gyerek, összekuszálódott az estéje.

  azót nagyon kedvesen, de felsimogatom álmából.

 • 2007.04.05 09:52:37Alvomacko

  napos oldal: akkor én egy másik bolygón élek! ;-) Még sohasem keltem délben! :-(

 • 2007.04.05 12:17:59napos oldal

  katampusz, köszi a megerősítést, nekem is ezt diktálja a józan eszem :)  Alvomacko, végülis az tényleg egy másik bolygó, ahol délben kelnek :)

 • 2007.04.05 13:34:13p.eszter

  Na én próbálnám meg felébreszteni a fiamat! Asszem azt nem tenném zsebre. :D

  Néhányszor megpróbálkoztam vele, hát nem volt benne köszönet. Igaz, h felébredt, de azt hittem megbolondulok estig, annyira dilis volt. Pedig szépen simogattam, hagytam "visszatérni". Sztem ez is gyerekfüggő.

  Mondjuk egy 27 hónapossal már megtehetem, h ha későn ébred, s nem akar ebéd után elaludni, inkább hagyom, s játszom vele, ha nagyon elfárad és jön a holtpont, s kihúzzuk estig.

  Sztem az apja természetét örökölte, őt csak biztonságos távolságból lehet felébreszteni, különben harap. :D

 • 2007.04.05 13:46:32marcangoló

  Én felébresztem max. fél 5-kor, különben még 10-kor is énekelget és mesél az ágyában.:-)

  Napos oldal, nem olyasmikről van szó, hogy mit nem lehet, inkább arról, hogy hogyan mondod. Pl. a gyereket sose minősitsük, mert az mélyen rögzül, és önbeteljesitővé válhat. Tehát a gyerek nem buta, csak butaságot csinál. Persze tisztelet annak, akinek soha nem szalad ki a száján egy "olyan hülye vagy, fiam". Ha viszont pozitiv üzeneteket és minősitéseket adsz a gyereknek, akkor abba az irányba fejlődik, azzá akar válni.

  Sajnos, szerintem a felkelés életkori dolog- és akkor még "jó", ha "csak" korán, és nem óránként éjjel...

  A pozitiv hozzáálláshoz kitartás!:-)

 • 2007.04.05 14:22:23napos oldal

  Köszi, marcangoló. Soha többet nem mondom, hogy Lilike, ronda kis gengszter vagy (pedig az). :) Oké, értem, ezt olvastam többször, hogy ne az embert, hanem a tettet ítéljük el. Hát igen, aztán majd meglátjuk, hogy sikerül, ugyebár...

  Persze, nézzünk mindent a szebbik feléről... Eddig volt mákunk. És van, akinek ennél tényleg sokkal szarabb.

 • 2007.04.05 14:24:47marcangoló

  Mindenkinek a maga keresztje...:-D

 • 2007.04.05 16:06:52bongi

  Hahó, Alvomacko, ha itt vagy valahol?

  Három napja feltettél egy kérdést: '2007.04.02 15:53:42 bongi: "Állandósultak a balhék" - ez valami komolyat jelent vagy csak amolyan hitvesi zsörtölődés?

  Bocs, ha tolakodó a kérdés.'  Nem, nem tolakodó, de azóta sem voltam itt, épp a cirkuszok miatt.

  Nálunk komoly szakítópróba a nemalvás és maga a gyerek, sokkal több, mint zsörti.

  Apa nem hajlandó besegíteni, ha nem tetszik, elmehetek, de gyerek marad. Ez volt az álláspontja, majd egy durva kiakadásomra kissé visszavett. De nem beszéltük ki a témát, ebből bármi lehet.  Bocsi, hogy magánzok itt, de nem akartam válasz nélkül hagyni a kérdést. • 2007.04.05 16:08:52Kékfelhő

  ha te mész, a gyerek is megy, legalábbis a mostani szabályozások szerint  kérdés persze, hogy fel tudod-e nevelni egyedül

 • 2007.04.05 16:16:32Alvomacko

  bongi: köszi, hogy válaszoltál. Itt vagyok, csak rám dőlt a munka. Kedden mindenféle kimutatásokat kell prezentálnom.  És le tudtok még ülni megbeszélni? Akarta a gyereket?

  Tök nehezek ezek a dolgok. Nálunk is én csináltam mindent, vittem a hátamon a háztartást, meg a gyerekeket és mellette főiskolára jártam. Éjszaka csak én keltem, még akkor is, amikor nem szoptattam. Válás lett a vége.

  Tulképpen ezeket a jeleket akkoriban észre sem vettem. Azt hittem, hogy ez így természetes. Én otthon vagyok, a férjem pedig pénzt keres. Nem is tiltakoztam ellene akkoriban, de évekkel később tüske maradt a szívemben. De akkor már csak azt tudtuk megbeszélni, hogy hogyan kellett volna csinálni...

 • 2007.04.05 16:18:41Alvomacko

  Igen, csak akkor veszik el a gyereket, ha az anya alkalmatlan a gyermek nevelésére. Alkoholista, drogfüggő. Ugyan azt már nem tudom, hogy ilyenkor automatikusan az apa kapja, vagy az anya családjából lesz gyám valaki.

 • 2007.04.05 16:20:37bongi

  Lehet, hogy mi lennénk a kivétel. Nagyon leegyszerűsítve nincs semmim, rám lehet sütni, hogy nem tudom a minimális anyagi biztonságot nyújtani, apa viszont igen.  De rokoni segítséggel lenne esélyem, inkább a vérre menő küzdelem egy szülőpár között, ez az, ami rémiszt, és ez az, amihez nem lenne erőm.  Többek közt épp a gyerek okozta kimerültség miatt. Éjjel min. kétszer eszik, egész nap rajtam lóg(na), alig alszik nappal egy picit.  Apa szerint hagyni kell bőgni, és zavartalanul csinálni a házimunkát.

  De ki bírja ezt? Korábban eljátszott magában rövidebb-hosszabb ideig, elég volt, ha időnként megdögönyöztem.

 • 2007.04.05 16:28:19Alvomacko

  bongi: mondjuk én is hagytam napközben sírni a lányaimat, mert attól féltem, hogy polipkarokkal fognak rajtam lógni. Ezt viszont nem bírtam volna. Muszáj volt napközben is tanulnom, mert én nem bírok éjszakázni.

  De ha sírtak, akkor is beszéltem hozzájuk a távolból. Sőt, szinte mindig beszéltem, ahogy jöttem-mentem a lakásban. Ha meg elvoltak, akkor még véletlenül sem mentem volna be a szobába, még akkor sem, ha nekem jól esett volna, hogy megsimizzem őket.

 • 2007.04.05 16:29:53Alvomacko

  Ja, ha sírtak, azt azért mindig megnéztem, hogy nincs-e valami fizikai oka a sírásnak (beszorult végtagok, fejre borított pelenka stb.). Ha nem volt, akkor előbb jött a duma, utána az ölelés és járókába visszatevés, zenebigyó felhúzása.

 • 2007.04.05 16:30:01bongi

  Alvomacko, akarta a gyereket, de úgy képzelte, hogy esténként egy mosolygó bombázó várja majd őt egy édes babával a karján, akik majd integetnek kedvesen, amikor ő átöltözés és vacsi után elhúz a haverokkal. Mindebből csak az édes baba van meg.  Leülni, megbeszélni? Minimális a kommunikáció, részben elfoglaltsága, részben a kapcsolat állapota miatt.  Nagy kiborulásom után változtatott a hangnemen, de inkább csak a pillanatnyi helyzet (bőgés vég nélkül, depi, nem csináltam semmit) orvoslására.  Nagyon ki kell buknom, hogy elismerje: valóban baj van, de sztem ezt úgy érti: a fejemben van baj (hülye, sőt bolond vagyok). Szerinte mások ezt frankón megoldják.  Nem tartom kizártnak, hogy ha már arra kerül a sor, hogy szétmegyünk, előbb megpróbálja elérni, hogy valóban alkalmatlan legyek a gyereknevelésre: az állandó kialvatlanság és örökös veszekedések miatt előbb-utóbb kell valami, ami segít rajtam. Pl. a pia.

 • 2007.04.05 16:32:49Kékfelhő

  nem lehetsz olyan szegény, hogy emiatt elvegyék a gyereket,a szegénység nem kizáró ok  mielőtt a piába menekülnél, inkább keress valami segítséget, szakembert, nem kell róla tudnia az uradnak

 • 2007.04.05 16:35:03bongi

  Néha én is hagyom sírni (miután meggyőződtem, hogy nincs baja), de rosszul viselem.

  Olyan jó volt korábban, hogy elvolt a kezével, lábával, játékaival.

  Hét és fél hónapos, kúszik, utálja a kiságyat, nem tud benne mozogni, ha kiveszem, rajta kell tartanom a szemem, mert minden veszélyforrást megtalál.

  Lőttek a konyhai munkáknak, szinte minden munkának. Hogy lehet így vasalni.

  Most lehetne, de most lélekgyógyászaton vagyok : )

 • 2007.04.05 16:36:37Kékfelhő

  ezt az időszakot én is megsinylettem, fürdeni nem tudtam elmenni úgy, hogy ne bömbölés legyen a vége  én a végém mindenhova babahordozóban vittem a gyereket, ha főztem, akkor a konyhaasztalon ringott, ha fürödtem, akkor a kád mellett

 • 2007.04.05 16:41:36bongi

  Kékfelhő, nem vagyok biztos abban, hogy ne alakulhasson úgy, hogy neki ítéljék.  Nem hiszek a szakember segítségében - ebben a konkrét esetben. Alap bajom, hogy kikészülök a kialvatlanságtól és a 24 órás szolgálattól, amiben a párom nem segít. A pszichomókus majd jön és átveszi a gyereket, míg én alszom? Mert ez lenne a segítség. Ha néha kapnék ilyet, nem lenne semmi bajom.  Babahordozós módszer bejött egy ideig, de most úgy akar maga mellett tudni, hogy közben kúszna erre-arra és megkaparintana minden kábelt, mobilt, távnyomit stb.  Szóval nem egyszerű.

 • 2007.04.05 16:45:10mulan

  Én magasra nem merem tenni a hordozót, biztos én vagyok béna, de valahogy a baba simán tudja magát hintáztatni benne, és folyton attól félek, hogy magasról esetleg lepereceltetné magát.

  Fürdéshez én is vittem már, amikor nyűgösebb volt, általában próbálok mindent (főzést, fürdést, stb.) akkorra időzíteni, amikor alszik.

  Nem tudom, milyen lesz, amikor már nem csak feküdni tud.

 • 2007.04.05 16:49:41bongi

  Nálunk nincs is asztal a konyhában, nem fér be, ezért a konyhaajtóból figyelte a főzést, amíg tűrte a hordozót. Az sem jó érzés, hogy a gyerek lent a kövön van, egy szinten a kukával...

 • 2007.04.05 17:09:26Alvomacko

  bongi: kell néha a lélekgyógyászat is! :-)

  Egyéb segítséged nincs? Szülők? Testvér? Babysitterre nem fussa? Ha körüludvarolnád a párodat, akkor sem?  Ne hagyd magad! És főleg ne hagyd el magad! Egy anyát sosem lehet legyőzni! :-)  Én úgy látom, hogy nagyon elszántad magad a lépésre! Akkor lépj!

  Vagy csinálj mérleget. Pozitív/negatív dolgok felsorolása, és mely pozitív dolog mely negatív dolgot tudja kompenzálni.  Nálunk két bejárata volt a gyerekszobának. Kiskaput eszkábáltam saját magam, felszereltem és így a gyerek egész nagy területre volt "bezárva" Láthatott, ha a konyhában voltam, de ha tanultam akkor is.

  Ha a koynhában vagy, akkor nem tudod magatokra csukni az ajtót? Vagy becsukni a szobaajtókat és zsinórmentesíteni a fennmaradó helyet?  Nem szabad elkeseredned! Törd a fejed, valamit biztos ki tudsz találni! Vagy hinta a konyhaajtóba? Az is jó lehet egy darabig és mégsem rajtad lóg a gyerek.  És az alkohol meg eszedbe ne jusson!  Ja, a kukát meg tedd feljebb vagy máshová. A köre meg tegyél plédet.

  A gyereke kényelménél most fontosabb a te lelki békéd! Méghozzá hosszú távon!  na, hajrá! :-)

 • 2007.04.05 17:18:00bongi

  Alvómackó, köszi!

  Később bővebben

 • 2007.04.05 18:32:20bongi

  Alvómackó: nekem megértő pár kéne, meg alvás, nem lélekgyógyász. Persze ezt hiába szajkózom itt, csak megőrjítek vele másokat.

  Segítség nincs, szülők, testvér (két gyerekes kismama)több száz km-re. Idegenre bízni egyelőre tőlem is távol álló gondolat, apa pedig tutira beleőszülne, hogy egész nap ithon vagyok, ő meg sintért fizet...  Nálunk a konyha 2 nm, lépni nem lehet benne, magunkra csukni nem tudom az ajtót, de az étkező, amire nyílik, tágas. Csak hideg a kövezet. Ott kéne elkeríteni neki egy nagyobb helyet. Tesóm most találta ki, hogy rakjak le neki egy nagyobb fefújható babaúsztatót :)), abban tud mozogni, mégis védett valamennyire, ki fogom próbálni egy pléddel bélelve.  A hinta is jó ötlet.  Szóval nem adom fel, és köszi a tanácsokat!

 • 2007.04.05 19:36:35Alvomacko

  bongi: látod, ez tök jó ötlet! Látod, megy ez. Amúgy meg pelus van a popsiján, felfázni tuti nem fog. A lábára meg próbálj meg mamuszt húzni. Mostanában úgy látom, hogy nem divat a nagyobbaknál a rugdalózó, de az én lányaim sokáig lábfejes rugdalózót hordtak, mert a zoknit, mamuszt mindig lehúzták a lábukról. Ebből meg csak levetkőzni tudtak... :-) Ha hidegebb volt, akkor a zoknit a rugdalózó alá húztam. Dupla védelem. :-)  Az alvás is megoldható, ha elvan napközben melletted. Mert ha tudsz már mellette háztartást vezetni otthon, akkor tudsz te is aludni, amikor ő is alszik. Így néhány hét alatt ki tudod majd pihenni magad. És akkor lehet, hogy te is jobb színben látod majd a világot.

  Drukkolok neked!

 • 2007.04.05 20:01:10bongi

  Nem is a popsi, hanem a mellkas van veszélyben a kövezeten, de majd a bélelt medence megvédi. Egyébként én mindig lábfejes rugit adok rá, amíg lesz a méretére. Most 74-eseket hord, egyelőre bőven van. A babakorszak úgyis hamar véget ér, minek mini farmergatyókkal siettetni?  Köszi a drukkolást! Holnaptól ketten vagyunk pár napig, annyit fogok aludni, amennyit hagy. Ünnepi ebéd monnyon le. Rajta és az alváson kívül minden mást hanyagolok.

  Hurrá!

 • 2007.04.05 20:05:58Alvomacko

  bongi: a pároddal leszel kettesben? Vagy a kicsivel? Végül is mindegy! Az a lényeg, hogy pihenj!

  Jó alvást! :-)

 • 2007.04.05 22:23:48bongi

  Alvómackó, a párommal? Kettesben? Az meg mi fán terem? ÁÁÁÁÁ, nekem az édeskettes már egész mást jelent. A kölyköcskémmel vagyok nagy szerelemben.

  Apja vidéki rokonságot látogat és dolgozik. Ilyenkor mindig teljesen ráhangolódok a gyerekre, ha fent van, együtt vagyunk, ha alszik, alszom, és nem törődöm azzal, marad-e mosatlan a konyhában, elpakoltam-e a ruhákat, játékokat, hisz nincs, aki megjön este és megjegyzéseket tesz ilyenekért.  Ma viszont még lesz, úgyhogy megyek a konyhába. Jó éjszakát mindenkinek!

 • 2007.04.06 09:59:42napos oldal

  bongi, ez gáz, ami a párodat illeti. Tényleg semmi bajod nem lenne, ha segítene, és tudnál aludni. Ehelyett még hátráltat is, hogy megjegyzéseket tesz. Jó, ez van, és akkor mit csinálj... Nehéz dolog. Külön téma. (Ugye te vagy az, akire haragszik a párja, mert nem ő a nagy szerelme...) Most tényleg sürgetőbb a kikattanás megelőzése.  Nálunk is sok a konfliktus, gondolom, sokaknál. Nem csoda, amikor egy-két apróság táncol az ember idegein. Nekem 9.5 hónapos. Ilyenekkel, hogy szanaszét mászik, pusztít és önveszélyes, nem hagy aludni, enni, főzni, satöbbi. "Én ne legyek ideges???" :D  Baromi jó ötlet a medence, én is akartam olyat pár hónapja, remélem, beválik! Vagy egy hatalmas olcsó szőnyeg? (vateráról, szőnyegpadlódarab) Lekerítéssel kombinálva.  Hosszúnak tűnik, de tarts ki pár hónapig, és ha minden kötél szakad, add be bölcsibe nagyobbacska korában. Ha másképp nem megy... Jobb, mint a pia. (Apukám amiatt halt meg szeptemberben, 56 éves volt. Szükségünk lett volna még rá.) 1-2 hónap múlva talán megpróbálhatnád leszoktatni az éjjeli kelésről, kovvacsnak pl. sikerült.  Még egy ötlet. Ismersz kisgyerekes anyát a környéken? Vagy a védőnő össze tudna hozni eggyel? Hátha meg lehet azt oldani, hogy egyszer az egyik vigyáz mindkét gyerekre, egyszer a másik, közben a szabad ember intézi a dolgát, alszik.  Én hagyom bőgni alvásidőben (este/nappal), de nappal (nem alvásidőben) necces, nekem nem működik, mert kitartó, és csak rosszabb lesz. 5-10 percig elvan a járókában, de nem az igazi.  Még annyit, ne hidd el, hogy veled van baj, vagy ha igen, akkor mindenkivel baj van, aki elveszti bájos mosolyát egy szirénázó, kábeltépkedő kiskölyök mellett.  Szóval a legfontosabb most, hogy kialudd magadd, elkerüld a padlófogást, összeszedett állapot kell ahhoz, hogy pl. a kapcsolatot megjavítsátok. Jó kis közhely, de hát így van: motiváljon erősen, hogy a kiscsákónak szüksége van rád, nem eshetsz szét. És csak példa, de ha a bölcsi és a tartósan kialvatlan anya közt kell választani, akkor bölcsi. Mondom, ez csak példa, úgy értem, néha jobb még valami drasztikus is, mint az összeomlás.  Barátnőd van a közelben?

 • 2007.04.06 11:11:01gyöngy1

  Bongi: ha annyira kilennék mint te akkor igencsak beolvasnék a pàromnak. Azaz be is olvastam, és érzem nemsokàra megint be fogok.

  Nàlunk 19 hó van a két lànyka közt, és volt egy idöszak amikor éjjel a kicsi, nappal meg a nagy miatt nem tudtam aludni. Aztàn miutàn jópàrszor bögtem a wc-n meg egyedül a lànyokkal, meg àlandan kiabàltam velük, egyszer pàrommal voltam nagyon feszült, ö meg mondta, hogy ö bezzeg dolgozik (viszont éjjel aludt). Persze nekem csak a hàzimunka és a gyerekek voltak a feladatom. Ezek utàn talàltunk egy olyan bölcsit ahova a nagyobbikat heti 1 alkalomra be lehetett vinni. Tök jó volt!

  Most azért kezd "durvulni" a helyzet mert egyszerüen nem foglalkozik a lànyokkal. Végre azt gondolom együtt van velük, jàtszanak; aztàn a fenét. Felmegyek a szobàba és làtom, hogy az Apuka a szönyegen szundikàl, a két làny meg vihàncol körülötte. Na ez aztàn az együtt jàtszàs!!! Vagy pl pàrom ùgy gondolja, hogy a nagyobbik màr 3 éves, és ezért màr tudja a szabàlyokat. Pl ma reggel nagyobbik kiabàl, férjem: ki kiabàl? Semmi vàlasz, viszont 5 perc mùlva kiabàlàs, férjem pedig felé dobja a labdàt (persze eltalàlja). Férjem indoka: tudja, hogy igy nem szabad kiabàlni, mondjuk neki mindig. Nem fogja fel a férjecske, hogy a gyerek nem érti a ki nem mondottat (ki kiabàl = màr megint, hisz nem szabad).

  Az meg amit a férjed csinàl, hogy otthagy egyedül amikor neki szabadideje van: na azt nem!!! En most màr azon is kiakadok, hogy most hogy Anyóséknàl vakàciózunk, délelött férjem elmegy az öccsével vàsàrolni, nekem meg felajàlja, hogy délutàn én is elmehetek. Nem vagyok hülye: akkor menjek én el, amikor a lànyok alszanak, és nincs velük gond. Persze. Es amikor én otthon vagyok akkor a lakàs is legyen rendben, amikor meg ö felügyel akkor ö meg megpróbàl pihenni is. A mùltkor egy hétig voltam szüleimnél. Ö meg azzal fogad, hogy àgynemüt cserélt. Aha: lehùzta, de nem rakott fel semmit (és persze amikor este hazaàjultunk akkor egyböl csinàlhattam is), ja és persze nem volt ideje elmosogatnia sem.

  Szòval azzal az ürüggyel, hogy ö "Dolgozik", ùgy gondolja neki otthon a lehetö legkevesebbet kell csinàlnia. Nekem ebböl kezd kurv@ra elegem lenni.

 • 2007.04.06 11:16:06Alvomacko

  Ajjjajj lányok! Egyikőtöknek sem egyszerű az élete.

  Én már nem is tudok semmi okosat mondani.

  Ott kellene hagyni őket a bánatos pics@ba, de tudom, tudom, gyerekkel nem könnyű.

  Francba az egész párkapcsolatosdival! :-(

 • 2007.04.06 13:06:56Tori

  Ez az, rúgjuk ki a faszikat és költözzünk össze egy nagy házba, Barátok közt stílusban. Megszervezzük a privát ovit, ahogy nézem, van már orvosunk, tanítónőnk, pszichológusunk, jogászunk, én vállalom a karbantartási munkákat. Itt jegyezném meg, hogy az ikejás imbuszkulcs monnyonle, szarrá megy a kezem, kéne egy méteres erőkar.

 • 2007.04.06 13:29:22Alvomacko

  Tori: nekem racsnis imbuszkulcsom van, cserélhető fejekkel. :-) Annak sokkal jobb a fogása. :-)

 • 2007.04.06 13:51:45marcangoló

  Basszus, ezek az apák. :-( Én mindig mondom, hogy cseréljünk egy napra. Én tök szívesen beülök a sz.gép elé, trécselek a kollégákkal, cigizek és időnként iszom egy kávét. Még akkor is, ha korán kell kelni. Sőt hazafelé be is vásárolok, mert az is sokkal jobb buli egyedül, mint egy kendőben lógó+egy babakocsis, sétáló gyerekkel. De azért legyen vacsi, mire megjövök, és azért ne valami hülyeség (értsd zöldségféle). Na mindegy, panaszkodni nincs azért okom, de néha lehetne könnyebb.

  Tori, ha rövid az (erő)karod, told meg egy lépéssel!

 • 2007.04.06 14:16:31bongi

  Húha, lányok, a fentiek szerint sikerült érzékletesen kommunikálnom a problémáimat :)  Napos oldal: én vagyok, aki nem a nagy ő vagyok, igen. És a piát is én vetettem fel, de azt hiszem, sosem lennék masszív alkoholista. De szolidan sem akarok iszogatni gyerek mellett, csak hogy elviseljem az életet, azaz apa hülyeségeit.  Azért az ő védelmében el kell mondani, hogy tegnap azzal jött haza, hogy sokban van igazam. Idő hiányában nem részletezte, de már ez is jó volt. Viszont virágot kaptam, szóval biztos tényleg nagyon ki lehettem akadva előzőleg :)  Nagyon nem szeretném a bölcsit, kudarcnak élném meg, de ha nem megy másként, meg kell lépni.

  Barátnők vannak, csak sokat dolgoznak, és nincs gyerekük, nem igazán értik, mi bajom.  Erre most jobb ez a közösség, itt.

 • 2007.04.06 14:23:48bongi

  gyöngy1: beolvastam én is, többször, most úgy néz ki, némi eredménnyel.  Azt hiszem, azt muszáj elfogadni, hogy a pasiknak alapvetően máshogy van bekötve az agyuk, és a hasonló ágynemű cserékben stb. a jó szándékot kell nézni, mert ha ez nem megy, akkor tényleg kidobhatjuk őket, az meg egyáltalán nem biztos, hogy a következő példány jobb lesz.  Elmesélem apukám - jó fej, rendes, becsületes, lelkiismeretes, gyerekszerető - egyik emlékezetes gyerekvigyázását.  Nagylányom 1,5 évesen nyáron az udvaron medencéjében meztelenkedik. Apukám mellette a padon sütteti magát. - Apu, figyelsz rá kicsit? Persze, persze. Kis idő múlva anyám rájuk néz, mert gyanúsan nagy a csend. Apám a padon hortyog békésen, gyerek a közben (a vízbe bele)produkált termékkel dobálja.

 • 2007.04.06 14:26:10bongi

  Tori, Alvómackó: én elvagyok az ikejás imbusszal is. Mi a cím?

 • 2007.04.06 14:27:46marcangoló

  Bongi, megérdemelte, nem? A dobálást...

 • 2007.04.06 14:30:47bongi

  marcangoló: az a baj, hogy egy napra cserélni kevés. Azt guggolva is ki lehet bírni, tudva, hogy már csak X óra, és vége.  De felfogni, hogy milyen évekig csinálni ezt úgy, hogy nem tudod, mikor alhatod ki magad... a tesóm lassan öt éve nem aludt végig egy éjszakát sem.  Ezt nem nagyon lehet megértetni azzal, aki nem próbálta. Szerintem a bízni kéne annyira a másikban, hogy bemondásra elhiszem neki, hogy hulla fáradt és kész. Nem bízott bennem ennyire. Talán most alakul.

 • 2007.04.06 14:35:37marcangoló

  Azért egy kis mintavételnek nem lenne rossz. Már csak azért, hgoy ha mondjuk mindkettő sír, akkor nem az van, hogy na itt vannak, csinálj velük valamit. És nem ér azt mondani, hogy nem volt időm porszívózni, főzni, mosogatni, mert a gyerekek... Nekem volt egy lélegzetvételnyi szünetem a két gyeek között, mert a fiam már átaludta az éjszakát két éves kora körül, sőt nappal is jókat lehetett együtt aludni. Most meg már sokkal jobban bírom a gyűrődést. Aztán majd ha tényleg óránként kell kelni, akkor sírok.

 • 2007.04.10 20:17:17zsuli

  Ti, akik már nem szoptattok, a tapasztalataitokra lennék kíváncsi:

  Hogyan oldottátok meg az átmenetet az esti szopizás után elalvás és a szopi nélküli között?

  Mintha kezdene kevesebb lenni a tejem, és jó lenne felkészülni, hogy mi lesz utána...

  Jelenleg este 6-kor kap rendes kaját a lányom, fél8 körül fürdés, utána evés-alvás. Mit csináljak majd, ilyenkor jön a mese, vagy...?

  Köszönöm!

 • 2007.04.10 20:34:22druantia

  Zsuli, én lehet, hogy elbaltáztam (egyelőre mondjuk nem úgy tűnik), de az én Péterem egyelőre cici helyett cumisüvegen alszik el. Én most kezdek azon gondolkodni, hogy a cumisüveges alvással is le kellene állni valahogy.  Azt tervezem, hogy kicsit előbb etetem meg, amikor már álmos, de még nem alszik rá a kajára. Mindig csak egy kicsit legyen kevésbé beájulva. Volt már olyan, hogy elszámoltam magam, és túl korán etettem meg. Akkor forgolódott tíz percet az ágyban (ott voltam végig mellette, amíg elaludt), de nem volt gond. Arra játszom, hogy szokjon először hozzá ehhez, aztán a következő lépés az lesz, hogy még előbbre hozom a kaját, mondjuk az "esti mese" előttre.  Mivel ugyebár van "esti mese": az Egyszervolton megnézünk egy-két animációs klipet (inkább dalok, mnt mesék)- azok tényleg ilyen kicsiknek valók, a Peti is nagyon élvezi, meg el is bambul rajtuk, úgyhogy jó előkészítés lesz az alváshoz.  Összegezve: jelenleg az esti sorrend nálunk: fürdés-játék-mese-kaja/alvás. A cél: fürdés-játék-kaja-mese-alvás. Bízom benne, hogy ha kis lépésekben haladok, nem lesz nagyobb ellenállás :-).

 • 2007.04.17 13:27:45zsuli

  Bocs, hogy felhozom ezt a topikot, de áruljátok el: mi visz rá egy drága kis 7 hónapost, hogy eddigi 1-2 felkelését éjjelente lecserélje óránkéntira?

  Elalszik szépen magától, majd elkezd rendszeresen bejelentkezni? nem sír, hanem dumál! Persze nagyon aranyos, de lassan elszédülök a fáradságtól! Én nem bírom olyan jól a gyakori keéseket, mint ő...És persze engem senki nem tologat napközben a babakocsiban, amikor pihizhetnék...

 • 2007.04.17 13:33:18marcangoló

  Zsuli, eddigi olvasmányaimból/tapasztalatokból/mások tapasztalataiból származó lehetőségek:

  a) újfajta képességet tanul, aminek a feldolgozása nehezíti a nyugodt alvást,

  b) rájött, hogy anya tőle különálló személy, aki akár el is mehet, ezért éjszakánként felkel ellenőrizni,

  c) jön a foga,

  d) front van,

  e) éhes,

  f) szívatni akar. :-)

  Biztosan van még, most ezek jutottak eszembe. Ebből szerintem van olyan, ami télleg, és van, amit csak a mások gyerekei csinálnak. Nálunk egyszer csak elmúlt (kb. a járástanulás és a fogzás vége után.)

 • 2007.04.17 13:34:39zsuli

  marcangoló: akkor már csak 1-2 év? :)

 • 2007.04.17 13:42:13katampusz

  zsuli, az én majdnem hat hónaposom ugyanezt csinálta. anyatej mellé kap tápszert, azóta jobb, visszaállt a két ébredésre.

  de még így is elég gáz.

 • 2007.04.17 13:57:17marcangoló

  Nálunk másfél éves korára rendeződött a dolog. Addig fél lábon/álomban is...

 • 2007.04.17 14:05:24druantia

  Zsuli, nem biztos, hogy olyan sokáig fog tartani, amíg "rend" lesz. Nálunk is volt egy gyakrabban ébredős-dumálós fázis hat-hét hónapos kora körül. Marcangoló listájából szerintem Petire az első pont volt igaz, azaz, hogy úgy dolgot tanult (felállni meg mászni), meg elkezdte élvezni a hangját.  Nem tartott az egész pár hétnél tovább. Igaz, hogy még most is felébredget éjszaka (10 hónapos lesz), de már egyre ritkábban és egyre rövidebb ideig van fent. Inkább félkómásan mászik egy kicsit, beleszalad a karjaimba vagy odabújik a párnámra, és már alszik is (mellettem alszik még). Ráadásul reggel a fél ötös kelés helyett most már leggyakrabban fél hetes van, ami nekem hihetetlen :-). Fel a fejjel, talán nálatok is ilyen szerencsésen zajlik majd a dolog :-)!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta