SZÜLŐSÉG

Tepsi az égett szélek kedvelőinek

2007. március 31., szombat 12:04

Jó hírünk van azoknak, akik a sütemények megpirult szélét szeretik a legjobban: szorgos amerikai kutatók feltaláltak egy olyan tepsit, amiben minden egyes szelet sütinek két jól átsült széle van.
A topológiai áttörés eredménye a mellékelt képen szemlélhető meg. Nem kell hát tovább eszegetnünk az unalmas belső sütidarabokat, és szomorkodni, amikor elfogynak a szélek: ezentúl minden süteményre demokratikusan két darab égett szél jut (de van, amelyek még egyenlőbbek).



A U2 gitárosával megegyező névre (The Edge) hallgató tepsit a Baker's Edge online boltjában vásárolhatják meg, 34 dollárért (6200 forint). A postaköltség UPS gyorspostával pedig várhatóan legalább ugyanennyi lesz, de inkább több.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.03.31 13:44:16Brumibaby

    Azurka, én olyan béna vagyok, hogy nem tok sütni csak egyfélét, azt viszont szívesen megégetem neked is az ezerforintos tepsimben.

  • 2007.03.31 14:06:44marcangoló

    :-) Ez király! Én épp most morfondírozom, hogy lehet, hogy még egy adag sütit kell sütnöm, mert mire apa hazaér híre, hamva sem marad...

  • 2007.03.31 14:15:36marcangoló

    És jelezném, a gyermekek alszanak...

  • 2007.03.31 14:18:52p.eszter

    Hát ez szuper! Nálunk is mindenki sütiszél-rajongó. De egy kis rafinériával házilag meggyártok egy ilyen tepsit (igaz, egyszer használatos lesz). :D



    Marcangoló! Mit sütöttél? Peti kézenfogva kivitt a konyhába, h "ana szüsszünk-szüsszünk valamit!", nekem pedig semmi ötletem. Szóval elárulod nekem? :D

  • 2007.03.31 14:41:49marcangoló

    Nagyon egyszerű kevert süti, ezúttan meztelenül, mert apa nem szereti a gyümölcsöt )na jó, azért van hozzá egy kis puding). Kell bele két tojás, 10 dkg olvasztott vaj, 15 dkg cukor, 15 dkg liszt és egy sütőpor. Összekeverem, megsütöm (közepes lángon olyan 40 perc). Lehet dúsítani mindenfélével, szoktam pl. almakarikákat tortaformába teríteni, és arra ráönteni, vagy lehet mézeskalácsfűszerrel ízesíteni, vagy beledobálni gyömülcsöt. Pont ilyen közös szüsszünk- szüsszünkhöz való. :-)

  • 2007.03.31 15:03:00katampusz

    labirintus-süti, tök jó :))

    én a pite szélét szeretem nagyon. csak egy pici töltelék jut bele, és finom ropogós. hmmm....

  • 2007.03.31 15:07:19p.eszter

    Köszi Marcangoló! Kiírom és már megyünk is sütni, mert az összes filctollról lekerült a teteje és ez semmi jót nem jelent.... :D

  • 2007.03.31 15:29:10mókusfácán

    Marcangoló: ez édes!:)))))))))))



    Én most tanulok sütni:)))))))))))))

    Úgyhogy néha minden odaég. Várok még ezzel a labirintus tepsivel!



  • 2007.03.31 15:32:02Alvomacko

    marcangoló: a te recepted is bekerült a Porontyos receptgyűjteményembe. :-)

    Eszter perecével indult, de már van benne van 6-fél kaja. Mindegyikhez odaírom, hogy kitől jött. :-)

  • 2007.03.31 15:41:57a:a

    Alvomacko: nem tudok emilt küldeni Neked - az iwiwen látható címre. Vmit én szúrok el?

  • 2007.03.31 15:44:15a:a

    Amúgy milyen sikere volt a pennének?

  • 2007.03.31 15:53:32p.eszter

    Marcangoló! Már benn is a sütőben. Almaszeleteket tettem a tepsi aljára. Biztos fincsi lesz-a nyerstészta alapján mindenképpen. :D (mindig marad kicsi a tál alján, és sajnálom kimosni belőle...;-) )

  • 2007.03.31 15:55:49mókusfácán

    Ilyenkor kell valamit tenni az almakarika alá????

    Énisénis szeretném megsütni!

    Ki kell kenni a tepsit valamivel?

  • 2007.03.31 16:02:18Dexter68

    Istenkirály!!! Elképzeltem, hogy ebben süti Asszonkám a tőteléket... a hátamon is a nyálam folyik :oD

  • 2007.03.31 16:08:35p.eszter

    Én kivajaztam-kilizteztem a teflontepsit, biztos, ami biztos. :)

    Amúgy segítsen valaki! A keverttészta az, amelyikre nem szabar "rányitni" a sütőajót, vagy a piskóta? Vagy esetleg mindkettő???? Már 30perce bent van, de nem merem kinyitni. :D:D:D

  • 2007.03.31 16:16:39Alvomacko

    a:a : a penne isteni lett! Köszi. Evés közben még ezernyi verzióját kitaláltuk.



    Az e-mail címmel meg nemtom mi a baj. Most megnéztem, két levelet is kaptam tőled!

    Nagyon köszi! Tök jó! :-)

  • 2007.03.31 16:20:41p.eszter

    Na kész a süti. Még egyszer köszi Marcangoló! Isteni finom lett. Ki se bírtam várni, h kihűljön. :D

  • 2007.03.31 16:39:40marcangoló

    Nagyon szívesen! :-)

    Kira, én is ki szoktam kenni a tepsit, tortaformát,miegymást, aztán jöhet az alma. A keverttészta nem érzékeny, a piskóta igen.

  • 2007.03.31 17:13:34Alvomacko

    marcangoló: ez a mennyiség olyan kevésnek tűnik...

  • 2007.03.31 17:16:22katampusz

    alvómackó, kérlek szépen küldd el nekem a poronytos recepteket, van amit leírtam, van amit nem, egyben tök jó lenne...

    a wiwes emilcímemre lécci, ha nem gond :)))

    ezer köszönet

  • 2007.03.31 17:22:59katampusz

    dexter, hogy te milyen okos vagy!

    már látom is lelki szemeimmel a stefániát, ahogy a finom fasírthús közepében kanyarog a kétméteres házikolbász...

    ha én nékem ilyen tepsim lehetne!

  • 2007.03.31 17:30:12a:a

    Alvomacko: akkor átment - pedig nekem mind a kettő visszajött azzal, hogy nem tudta kézbesíteni...

    Ha viszont megkaptad, akkor a második az első elejének ismétlése, és küldöm a vacsist - ha még nem kívánsz vele a hátad közepébe :-))) vagy :-(((

  • 2007.03.31 17:46:44Alvomacko

    katampusz: küldöm! De ez csak a legutóbbi kb. 2 hét termése és lehet, hogy valami ki is maradt belőle.

  • 2007.03.31 17:52:01wadomama

    vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj, vásárolj,

  • 2007.03.31 20:29:44eszter

    marcangoló, ezt holnap megsütjük. Lányaim a rém egyszerűtől, a rém egyszerű sütiig mindent megesznek:).

    Cserébe én is bedobobok egy gyors kavarósat a közösbe:

    30 dekás: 30 deka reszelt alma (vagy dzsadszált, ugyanis az én robotom széjjelaprítja miszlikre, de így is jó), 30 deka liszt, 30 deka cukor, 3 tojás, 1 sütőpor (ide is jöhet még fahéj, szerecsendió, vagy mézeskalács fűszerkeverék). Dió, csokireszelék, vagy mandula a tetejére, és be a sütőbe. Isteni piskóta, mert nem száraz.

  • 2007.03.31 20:54:59a:a

    ne má' hogy mindenki lelépett :-(((

    Így semmi nem ment meg a vasalástól...

  • 2007.03.31 21:11:34katampusz

    köszönöm mackó!

    ki csinált májkrémet és melyik poszton tette közzé?

    akinek megvan másolja be ismét a kedvemért, ha nem nagy kérés :))



    cserébe a bögréssütim receptje, bár asszem mindenki ismeri:

    szóval az alap:



    1 kefir vagy joghurt, továbbiakban a pohara lesz a mérőedény

    2 pohár liszt

    1 p kristálycukor

    1/2 p olaj

    1 csomag sütőpor

    2 egész tojás (néha csak egyet teszek bele, mert ezt sose tudom megjegyezni, hogy egy vagy kettő, de tökmindegy)



    kivajazott kilisztezett tepsiben kábé 180 C-fokon cirka 40 perc alatt elkészül, ezt befolyásolja az is, hogy előmelegítettem-e a sütőt.



    és akkor a változatok:

    diós:

    darált diót, reszelt citromhéjat és vaníliás cukrot kell beletenni, ilyenkor kicsit kevesebb liszt kell



    meggyes:

    magozott meggyet kell szórni a tetejére,szépen belesüllyed majd, egy kis rumaromát elvisel a tészta



    nagggyon csokis, idénysüti a mikulás és húsvéti szezonban:

    a tésztájába jó sok kakaóport szórunk, és lemészároljuk a csokitélapókat és nyulakat, meg ami még van, én ilyenkor kapok vérszemet. kézzel beletördeljük a masszába, nem kell külön aprítani.



    és párom kedvence a körtés:

    tésztába szemtelen mennyiségű fahéj, plusz még egy gondolatnyi, vaníliás cukor jó sok, és 1 körte szép apróra vágva, a massza tetejére szórva, kicsit belenyomkodva. (ugyanez almával is mehet.)



    mindegyikből érdemes eleve dupla mennyiésget csinálni, valahogy az én tepsimben úgy magasabb a tészta és finomabbra sül, persze ugyanannyi idő alatt elfogy mint az egyszeres adag :)))

  • 2007.03.31 21:19:47katampusz

    és a mostani kedvencem, kopirájt báj szomszédnéni:

    balatoni karikák (fánkrecept)



    eszméletlen gyorsan kész van. nem nagy adag de azonnal meg kell enni, mert csak frissen jó, lévén hogy nem élesztő hanem sütőpor van benne, de ez általában sosem okoz gondot :)))

    és mégvalami: nagyon gyorsan megsülnek, szóval készenlétben legyen minden mikor sütjük, tányér papírtörlővel, porcukor, mert én mindig kapkodok :)))



    Hozzávalók:

    1 tojás

    3 ek cukor

    3 ek tejföl

    2 csomag vaníliás cukor

    ½ csomag sütöpor

    Kb 30 dkg liszt

    Olaj, vaníliás porcukor



    Elkészítés:

    • A tojást a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük

    • Belekeverjük a tejfölt

    • Sütőporos lisztet hozzáadagoljuk, amennyit felvesz, lágyabb tésztát kell kapnunk

    • Kinyújtjuk, kiszaggatjuk (nagy és kicsi pogácsaszaggatóval, így lesznek karikák) és forró olajban sütjük.

    • Azon forrón vaníliás porcukorral megszórjuk



  • 2007.03.31 21:23:34a:a

    katampusz: sztem zsuli, a posztban nem vagyok biztos, és az is lehet, hogy zsuli a lelkes követők közé tartozott, és kiseszter volt az ötletgazda. De biztos, hogy mindkettejüknek köze van a projekthez :-)))



    Amúgy megtennéd, hogy az iwiw-en átküldöd nekem, amit Alvómackótól kaptál? Köszi!

  • 2007.03.31 21:29:37katampusz

    átküldtem

  • 2007.03.31 21:37:52a:a

    köszi!

  • 2007.03.31 22:04:42magyaranya

    Ez tök jó, így mind a 4 gyerekem teljesen egyforma sütit kaphatna. Kár, hogy az egyik október óta Londonban él, kettő meg nem lakik már itthon. Így csak egy maradt. De azért szép!

  • 2007.03.31 22:28:28jidele

    én a belsejét szeretem-kinek kell a vacak égett széle, ha ott van a finom, puha belseje. Főleg, ha töltött. Bárkinek átadom a rám jutó égett szélét a közepéért cserébe:D

  • 2007.04.01 06:38:11hanna

    én is a belsejét, e ez a tepsi akkor is király igazi kreativiti.

    Katampusz tegyél a körtés-fahéjasba gyömbért is, és még fincsibb lesz.

  • 2007.04.01 07:55:33Alvomacko

    Hűűű, tegnap este jól beindultatok. Nem is tudom hirtelenjében, hogy melyiket süssem meg. Mert nálunk vasárnap du. mindig van süti...



    De cserébe én is adok egy receptet:

    Meggyes pite



    - 1 kanál zsír

    - 8 kanál cukor

    - 3 tojás sárgája

    Ezt kikeverni majd hozzáadunk:

    - 2 dl tejet

    - 1 cs sütőport

    - 9 kanál lisztet

    - a tojások felvert habját.

    Kisírozott, lisztezett tepsibe öntjük, a tetejét megszórjuk kimagozott meggyel.

  • 2007.04.01 08:02:18napos oldal

    katampusz, légyszi küldd át nekem is amit Alvómackótól kaptál. Kösziköszi!!!



    a:a, említettél egyszer egy mappát a gépeden, amiben gyorsreceptek vannak. el szabadna kérni?



    (a wiwen remélem ott az emailcímem...)

  • 2007.04.01 08:02:43Alvomacko

    És van egy nagyon egyszerű és mindig jól sikerülő piskóta receptem is. Ez még anyukámnak is sikerül, aki pedig köztudottan soha nem tudott piskótát sütni.



    - 6 tojás

    - 12 éevőkanál cukor

    - 12 evőkanál liszt

    - 1 cs sütőpor



    A tojásfehérjéből kemény habot készítek. A tojássárgákatt habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, majd a felvert tojások habját is a masszához keverem, de azt pl. én már csak fakanállal csinálom, hogy nem törjem össze.

    Vajazott, lisztezett tepsibe öntöm. A tepsi oldalát nem szabad vajazni, lisztezni, mert akkor állítólag nem jön föl a tészta.



    Ebből a mennyiségből egy kétszintes torta jön ki (kapcsos tortaformában), vagyis simán ketté lehet vágni, krémmel tölteni, tetejét díszíteni stb.

    Nálunk ez az ünnepi torták alapja.



    Ha más mennyiséget akartok sütni, akkor mindig a tojásszám duplája a cukor és liszt mennyisége.



    Jó étvágyat! :-)

  • 2007.04.01 08:17:48p.eszter

    a:a! Azt a receptgyűjteményt nekem is légyszilégysziííííííííííííííí! :D De az összeset ám! Tudok cserébe küldeni fincsi antibiotikum-receptet... :S Bocsi...:D

  • 2007.04.01 09:15:58marcangoló

    A:a, már küldtem mélt, de ha megtennéd, hogy felveszel a címzettek közé, nagyon hálás lennék...

    Alvómackó, ha a tésztába tezsel gyümölcsöt, akkor nem kevés, de ha simán csinálod, akkor lehet dupla adag.

  • 2007.04.01 12:16:58zsuli

    Hahó mindenki! Végre tudok írni...



    Kiseszter májkrém receptjét már jópárszor megcsináltam, nagyon finom!



    A házi májkrém receptje. Egyszerű, de nagyszerű.



    Csirkemájat kisütünk annyi sertészsírban (állítótag állati zsiradékkal az igazi, úgyhogy nem próbáltam még olajjal), hogy amikor megsült (alig 2 perc!) botmixerrel híg állagúra pépesíthessük. Sütés végén nyomok hozzá fokhagymát, sütés után sót, borsot és majorannát, mindet bátran. Én kb. 25 dkg májat csinálok meg egyszerre, annyi fogy el három nap alatt két felnőttnek, de mi mondjuk nagy kajásak vagyunk.





    A:a, elküldenéd nkem is a receptgyűjteményt? Nem vagyok túl nagy szakács, hátha majd most...Köszi!

  • 2007.04.01 19:40:29Kékfelhő

    na, én sütiket nem tudok, de elárulom a család kedvenc receptjét (bár mintha már leírtam volna):



    sajtos karaj

    végy kicsontozott, szeletelt karajt, kloffold ki, sózd be

    paprikás lisztben forgasd meg

    alaposan kizsírozott tepsibe helyezd el a szeleteket

    tetejére helyezz reszelt sajtot, arra pedig tejfölt

    a tepsi sarkaiba rakj egy kiskanál zsírt még



    mindezt told be a sütőbe kb. 20-25 percre, úgy 180 fok körül állítsd be a hőmérsékletet



    mire megsül a hús, pont elkészül a krumplipüré hozzá



    nagyjából 1 óra alatt megvan, és nagggggyon finom!

  • 2007.04.01 20:02:26Alvomacko

    Kékfelhő: mi nem eszünk disznóhúst, de biztos csirkéből is isteni finom lehet!



    Neked is köszi a receptet! Már tök sok van a Porontyos file-omban. :-)

  • 2007.04.01 20:33:49a:a

    köszönöm a bizalmat mindenkinek, az e-mailünk sztrájkol, így csak holnap tudok küldeni bármit is.

    Zsuli: én vagyok síkhülye, tudom, de momentán fogalmam sincs, megvagy-e nekem az iwiw-en. Ha igen, légy szíves üzenj, hogy tudjam, Te vagy Te. Bocs. Néha elvesztem a fonalat.

    Alvomacko: végülis a receptek megérkeztek?

  • 2007.04.01 20:41:20a:a

    napos oldal: off. mi volt a nyaki UH-n? Bocs, ha már írtad, csak én nem láttam. on.

  • 2007.04.01 21:08:30p.eszter

    a:a! Iwiwre írtam üzenetet, Zsuli Neked is ismerősöd. :)

  • 2007.04.01 21:22:23Alvomacko

    a:a : csak az legeslegelső adag jött meg.

  • 2007.04.01 21:46:04zsuli

    a:a, írtam Neked iwiwen, előre is köszi :)

  • 2007.04.01 22:00:50zsuli

    csak nekem nem jelennek meg baloldalon a friss hsz-ok?

  • 2007.04.03 10:06:13napos oldal

    köszi a:a, megjött az értékes infó mindkét része!



    köszi, hogy érdeklődsz, nyaki uh-n homály volt és büdös, de ami azt illeti, nincs bajom, ez ilyen rutinvizsgálat. pajzsmirigy alulműködésem van, ami semmi gáz, csak vérvétel évente (terhességkor havonta - hahaha), de most az eü. variálás miatt másik kórházba kerültem, és itt most alaposkodnak.

  • 2007.04.05 21:06:09erősbors

    Na a sok receptet szépen elmentettem, köszönet érte és cserébe az isteni csodás csokis süti receptje, amivel vigyázni kell, mert én pl. függővé váltam.:-D



    -40 dkg étcsokit leboronálunk késsel, vagy lereszelünk reszelővel

    -40dkg lisztet elkeverünk 40 dkg porcukorral és két kávéskanál sütőporral és a csokireszelékkel

    -2 dl étolajat elkeverünk 4 tojással és kevés vízzel, hogy ne legyen fél liternél több és ráüntjük a szárazanyagokra és elkeverjük.

    Sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük.

    Lehet kivajazott és kakaóporozott is a tepsi, ha nincs sütőpapír.

    A sütést kb.15 perc magasabb hőfokon, aztán alacsonyabban úgy kb. még 20 - 30 perc, de ezt jobb ha mindenki a saját sütőjével kitapasztalja.

    Fogpiszkálót beleszúrunk és ha már nem folyik, ragad nagyon, akkor jó. De kicsit ragacsos maradjon azért, mert attól finom, ha nem szárad ki.



    Próbáztam már úgyis, hogy 300 gramm étcsoki és 100 gramm tejcsoki volt benne, úgyis nagyon oké! Imádom ha a széle szárazabbra sül. Nagyon Nyami, jó étvágyat hozzá!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta