Ha a mellbimbó kisebesedik

Amikor az első babám megszületett, hiába figyelmeztettek tapasztalt anyukák a kórházban, hogy ne hagyjam sokáig a mellen a gyereket, mert ki fog sebesedni a mellbimbóm, nem hittem nekik. Annyira jó érzés volt, hogy tudom szoptatni azt a törékeny, pici emberkét, hogy hagytam, hadd rágcsáljon, akár egy órát is. Meg is szívtam.


Miközben a gyerek a szájában a cicivel édesdeden aludt, a nyála jól felpuhította a bőrt, amely a következő etetéskor a két erős fogíny között gyötrődve kisebesedett, és innentől kezdve iszonyú fájdalmak közt szoptattam. Nem egyszer bőgtem végig az etetés első tíz percét.

Jobbnál jobb tanácsokat kaptam arra vonatkozóan, hogy mit kenjek a sebes, olykor vérző mellbimbóimra. Ajánlották a Garmastan krémet, amely viszont több kismama tapasztalata szerint egyáltalán nem jó, mert hámosít, kiszárít és elhúzza a gyógyulást, ezen kívül minden szoptatás előtt le kell mosni. Nekem sem jött be.

Kipróbáltam az Avent és a Medela bimbóvédő krémét is, ezek nagyon jók, mert ápolják a bőrt, viszont nem olcsók. Az Avent 2700 Ft, a Medela pedig 2400 forint körüli áron kapható.

Meg lehet próbálni szoptatás alatt a különböző bimbóvédőket is, mert megakadályozzák, hogy felázzon a mellbimbó érzékeny bőre, ám gyakran nem fogadja el a baba a mellet a védővel. A sebes mell viszont ugyanúgy fog fájni szoptatáskor bimbóvédővel is, amíg be nem gyógyul, de legalább nem ázik tovább. 

A legolcsóbb és a legtermészetesebb módot használja sok kismama-ismerősöm: szoptatás után ne mossuk le a melleket, mert a rajta maradt babanyál és anyatej a legjobb gyógyír a sebekre. Fontos, hogy ne zárjuk a ciciket szoros melltartókba, mert a levegőztetés segíti a gyógyulást.

Első babám télen született, amikor nehéz megoldani a mell megfelelő levegőztetését, mert túl hideg van ahhoz, hogy a lakásban egy szál szoptatós melltartóban grasszáljak. Ekkor eszeltem ki egy olyan módszert, amely szabadon hagyja a mellet, ugyanakkor nem fagyok kockára közben: kerestem egy nagyobb méretű pólót, amit nem sajnáltam. Magamon körberajzoltam a melleim vonalait, majd ollóval kivágtam két kört, így szoptatáskor sem kellett mindig levetkőznöm. (Nagyobb mellű nőknek ajánlom, hogy levehető elejű szoptatós melltartóval kombinálják a lyukasztott pólót, hogy valami megtartsa a hatalmas tejcsárdákat.) És ne feledkezzenek el különleges viseletükről, nehogy úgy járjanak, mint én, amikor ajtót nyitottam szopis pólóban a postásnak.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek