Harc a kilókkal - 6. hét

Ez a hét több újdonsággal is szolgál: rájöttem, hogy az életmódváltáshoz szükségem van egy konkrét tervre, így elkezdem Alexandra Súlykontroll programját. Katica tömege nem, viszont térfogata látványosan csökkent, végre belefér a lila nadrágjába. Janóka hősiesen viselte a vérvételt, amelynek eredménye meghatározza diétája folytatását. Hanna helyett három fogyni vágyó olvasó csatlakozott kis csapatunkhoz: Hetty Norbi Update szerint fog étkezni, Detti Atkins-diétába kezd, Zita pedig mozgással és étrendjének megváltoztatásával kíván 10 kilótól megszabadulni.



Tünde
58,1 kg
Új alapokra helyezem az életmódváltást. Úgy látszik, saját kútfőből, egyedül nem megy, kell egy rendszer, amelyet követnem kell, mert így csak káosz és állandó elcsábulás lett a dologból. Hat hét alatt összesen körülbelül egy kilót sikerült leadni, a bőröm ugyanolyan punnyadt és narancsos, mint volt. Szeretem az új dolgokat, és mivel Alexandra éppen most dobta piacra Súlykontroll nevű életmódprogramját, úgy döntöttem, kipróbálom a módszert és beszámolok a Poronty-olvasóknak az eredményekről.

Katica
59 kg
Mennyire fontos a testünk? Hogy lehet eltalálni helyes arányát a vele való foglalkozásnak, szöszmötölésnek? Annak fényében, hogy bármikor, bármikor meghalhatunk, vajon nem égbekiáltó tékozlás-e minden gondolatfoszlány, amit a seggünk méretére pazarolunk? (De.) Szeretni kell a testet, figyelni rá, de nem szabad feltétel nélkül mindent megadni neki, mint egy elkényeztetett óvodásnak. Hisztizzen csak a somlóiért. Most nem kap, majd.

A következetes nevelésnek meg is lett az eredménye: tömegem ugyan nem, de térfogatom csökkent. Beleférek a lila nadrágomba, melyet két hete még nem sikerült összegombolni. Most pont betudom. Hurrá. Pedig két nap torna kimaradt. (Egy izgága, ötéves csibészhölgy mellett képtelenség edzeni. Nem, sajna nem lehet bevonni, unja.)

Kriston Istennő Andrea javallatára, a mozgás után a zuhanyt hideg vízzel –„amennyire hideget kibírsz”- fejezem be. A végletek embere vagyok, én hirtelen tekerem le teljesen a meleget. Hát az annyira durva, hogy csúcs! A bőröm imádja. Az arcom hat évet fiatalodik. A kedvem jókedvű-harapós lesz tőle: gyere – teljes kiőrlésű, élesztőmentes- cipó, hamm bekaplak! Még fél tíz sincs, és már hős vagyok.

Egy icipicit kevesebbet, és okosabban kéne ennem, akkor kicsit kevesebb lennék, de jaj, még mindig nem megy. (Tünde múlt heti cikkét még végig se olvastam, már fordultam vizet forralni a spagettinek…) Van, aki még hízik is ettől a nagyjából bio-vega étrendtől plusz mozgástól: a fiacskám átlépte az ötödik hónapját és a nyolcadik kilóját. Bravó Cillagmalacka!

Janóka
107,9 kg
Megvolt a vérvétel, a jövő héten lesz eredmény. Addig marad a só- és zsírmentesség sok salátával, gyümölcslevesekkel, müzlivel, pászkával és joghurtokkal, amit csak azok a napok törnek meg, amikor a munka utáni otthoni munkát követően nincs erőnk főzőcskézni, hanem rendelünk. Mondjuk ez nem mindig jön be. Az egyik nap párolt csirkemellet rendeltünk párolt zöldséggel, és olyan sós volt az egész cucc, hogy – bár a köret felé meghagytuk – szerintem erre az évre már letudtam az elfogyasztható só mennyiségét.

A vérvétel után vérnyomást is mért a doki, nem értem, de nála mindig sokkal magasabb, mint itthon. A vérvétel előtti este itthon 118/72-t mértünk, hozzá 82-es pulzust. Erre a dokinál 149/89 jött ki másnap reggel, hozzá 87-es pulzus. Jó, kissé izgultam a tűszúrás miatt, mint minden egészséges férfiember, én is félek az ilyesmitől, néhány éve még elájulnom is sikerült egy ilyen jeles alkalommal (már el is kezdtem az alkudozást, hogy Dani fiunkat ne nekem kelljen majd orvoshoz vinnem oltásokra, cserében beleegyeztem, hogy amikor kell, halat fogok majd enni, hogy a gyerek ne egy válogatós apukát lásson példának). De ezzel együtt is, az orvosnál mindig magasabb a vérnyomásom, így aztán - mivel nem szédülök, és impotens sem lettem (ezek lehettek volna a mellékhatások) - szedhetem tovább a vérnyomáscsökkentőt.

A jövő hétre lesz eredménye a koleszterinszintes vizsgálatnak, aztán meglátjuk, hogy azt a gyógyszert és a diétát meddig, hogyan kell még folytatnom. Szerencsére egészen megkedveltem a só nélkül, de jó fűszeresen sütött húsokat és a paradicsomban gazdag salátát. Az igazi, halízű halnál viszont még a sótlan leves is jobb – de ha a fogadalmamra gondolok, megnyugtatom magam: néhány év még eltelik, mire példát kell mutatnom.

Hetty
159 cm, 59 kg, derék 85 cm, csípő: 100 cm
35 éves vagyok, két fiúgyermekem van, 12 és 2 évesek. 50 kilóról indultam a terhesség előtt. Tudom, hogy sokan azt gondolják, 59 kg nem sok, de ez szerintem attól függ, hol van. Nekem speciel a hasamon, csípőmön és a combomon. Ha el tudnám osztani egyenletesen ezt a plusz kilenc kilót a testemen, nem panaszkodnék. De utálom, ahogy a begombolt nadrág felett kitüremkedik a háj, nem férek bele a szoknyáimba, a nadrágjaimba és gyűlölök tükörbe nézni.

Amikor a kisebbik fiammal terhes voltam és az orvos azt mondta, nem kéne ennyit hízni, fölényesen mosolyogtam, hogy ne aggódjon, simán leadom. Na igen, az első gyerekkel simán is ment: hathetes volt, mikor egyedül maradtam vele, úgy ki voltam borulva, hogy három hónap alatt visszafogytam 46 kilóra.

Most is jól indult minden, a szülés, a szoptatás levitt tíz kilót a húszból, amit a terhesség során felszedtem. Aztán azzal biztattam magam, hogy majd ha befejezem a szoptatást, akkor nekiállok egy fogyókúrának és megint minden rendben lesz. Akkor még nem tudtam, hogy 25 hónapig fogok szoptatni, és ez alatt a 25 hónap alatt a kicsi minden áldott éjjel legalább kétszer, néha három-négyszer is felébred. Éjfél előtt értelmetlen is volt ágyba bújnom, hát olvastam, rejtvényt fejtettem és közben eszegettem. Keksz, csoki, puding, ropi stb.

Szeptember óta bölcsis a drága, akkor jöttek a betegségek, újabb éjszakázások, újabb nasik. De ősz volt, meg tél és gondoltam majd tavaszra leadom, van még idôm. Most tavaszodik. A munkahelyemen rengeteg fiatal, karcsú, csinos nő van, akik mind miniszoknyában virítanak - ettől még kövérebbnek, tramplibbnak érzem magam. Ráadául egy munkahelyen dolgozom a férjemmel, aki így egész nap látja a különbséget. (Szerintem.)

Úgy döntöttem itt az idô, hogy tényleg és valóban tegyek valamit a súlyom, a kinézetem ellen. Négy éve volt egy félidôben félbeszakadt terhességem, nyolc kilót szedtem magamra bánatomban. Akkor a szénhidrátmentes diéta (és a torna) vált be. Nekem bejött. Igaz, emellett volt időm hetente háromszor tornázni otthon. Kicsi fiam viszont nem az a fajta, aki eljátszik magába, férjem két műszakban dolgozik, a rendszeres torna kizárva. A rendszertelennek meg nem sok értelme van. Vagy mégis?

Tervem szerint most kipróbálom a Norbi Update diétát és megpróbálok végre időt szakítani a tornára. Barátnőm ajánlotta, hogy próbáljuk ki a kick-box aerobikot. Ez hetente egyszer 6-7-ig van, így fürdetésre, esti mesére, altatásra pont hazaérek. Emellett jó lenne még otthon is tornázni kicsit, de még nem tudom, hogy mikor. A cél, minimum 6 kiló leadása, mire eljön a nyár, de még jobb lenne 50 kilóra visszafogyni és persze feszes hasat és feneket is akarok.

Zita
33 éves vagyok, van egy férjem és egy 12 éves lányom. Gyerekkoromban 9 évig balettoztam és egyéb más táncművészetekkel foglalkoztam. A családomban mindenki nagyon vékony fajta, 3 évvel ezelőttig én is cca. 50-52 kg voltam. (167 cm vagyok) Jelenleg a súlyom 60-65 kg között mozog. Sajnos ez a +10 kg akkor jött fel rám, amikor orvosi ajánlásra abbahagytam a fogamzásgátló szedését. Sajnos ez a +10 kg valahogy nem akar lemenni és egyre több egészségügyi problémát okoz.

Tavaly tavasszal elkezdtem terembicikli edzésekre járni, valamint kerültem a szénhidrát tartalmú ételeket és meg is lett az eredménye. 57 kg-ra lefogytam. A nyár eleje óta nagyon sokat dolgozom, ezért nem jutott időm sportolni és odafigyelni az étkezésemre.

De most elhatároztam, hogy megint belevágok és nem fogom abbahagyni félúton. Remélem sikerül erőt adnom másoknak is.

Detti
89.8 kg vagyok, csúnyán mondva 90. Volt ez 74 is, de az régen volt. Mondja ezt egy 27-éves. A főbb paramétereim a fogyi szempontjából az örök küzdés a kilókkal, mióta az eszem tudom (vagyis amióta mások ráébresztettek finom célzásokkal, hogy akkora vagyok, mint egy bálna, és a felem is elég lenne). Emellé heveny bulímiás tünetek = néha sokat eszem és kihányom (tudjátok, torkon ujjledugás). A néha ebben az esetben relatív...

A módszer: Atkins, bár nagyon szemezek a level-diétával is... A terv: Atkins bácsi - vagy más diéta - utasításainak betartása, heti legalább 3 alkalommal mozgás (ezt egyelőre elég rendszertelenül tudom megoldani - de nem adom fel), és emellett egy szakdolgozat határidőre való leadása:), ja és persze meló napi 9 órában.

Oszd meg másokkal is!
Mustra