SZÜLŐSÉG

Pedofilok leselkednek az elvált szülők gyerekeire

2007. március 26., hétfő 08:30

Az egy szülő által felnevelt fiúgyermekeket nagyobb eséllyel zaklatják szexuálisan, mint kétszülős családban nevelkedő társaikat, derül ki egy új amerikai kutatásból.

Közülük is különösen veszélyeztetettek a rosszabb anyagi helyzetű családokban élők, áll a Pennsylvania Egyetem orvosi karának kutatói által készített tanulmányban.

Az egyszülős családokban a szülő gyakran kénytelen egyedül hagyni gyermekét, mivel sokat kell dolgoznia, hogy fenntartsa a családot, magyarázza William C Holmes professzor, a Journal of Epidemiology and Community Health (Járvány- és Közegészségügyi Szemle) című szaklapban közölt tanulmány szerzője.

Sajnálatos módon az így egyedül hagyott gyerekek hajlamosak egy felnőttben keresni a szülőpótlékot, és így könnyen szexuális "ragadozók" prédájává válhatnak. A pedofilok ugyanis igen jól képesek beférkőzni a magányos gyerekek bizalmába, kedvesek velük, néha ajándékokkal halmozzák el őket.

Holmes professzor szerint a rossz anyagi helyzetű családokban a szülő nem válogathat sokat, hogy kire bízza a gyerekét, és előfordulhat, hogy éppen a felvigyázó él vissza a bizalmával. Az is kiderült a kutatásból, hogy az egyszülős családok gyermekeit inkább a családhoz nem tartozó nő molesztálta (például a bébiszitter), a kétszülős családokban többnyire férfi rokon volt a zaklató.

A kutatók 197 felnőtt férfit kérdeztek meg a vizsgálat során, és míg a kétszülős családban felnőttek 16 százalékát molesztálták gyermekkorában, a csonka családokban felnőtt férfiak körében ez az arány jóval magasabb volt, 29 százalék.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.26 11:52:33druantia

  Hát megint általánosítunk! A rohadt életbe, most már kezdek kicsit be is gurulni. Ezredszer vázolom a tisztelt publikumnak, hogy véleményem szerint nem a szülők száma, hanem azok "minősége" számít. Attól meg, hogy valaki egyedül neveli a gyerekét, nem biztos, hogy a gyerek lelkibeteg, befolyásolható, molesztálható lesz.  Ezt így kijelenteni, hogy "az egy szülő által felnevelt fiúgyermekeket nagyobb eséllyel zaklatják szexuálisan, mint kétszülős családban nevelkedő társaikat", demagógia. Lehet, hogy az USÁ-ban, a vizsgált populációban ez így van, de léteznek lélekgyilkos házasságok, karrierista szülők, meg még millió körülmény, amit figyelembe kellene venni. Nem beszélve arról, hogy a fent említett vizsgálatot az USÁ-ban végezték, az USA társadalmi és gazdasági szerkezetében is nagyon különbözik Magyarországtól, a kettőt nem szabadna ennyire egybemosni.  Egy ilyen nagyon sok összetevős dolgot hülyeség leegyszerűsíteni arra, hogy valaki egy- vagy kétszülős családból jött-e. A magyar helyzetre való adaptálási kísérlet szerintem elég erőltetett, és számomra legalábbis sértő. Merthogy én is egyedül nevelek gyereket. Annak a gyereknek van nagymamája, nagypapája és ezernyi rokona, akik (velem az élen) nagyon szeretik és vigyáznak rá. Láttam már kétszülős családot, ahol sokkal rosszabbul ment a helyzet.  Más a magyar mentalitás, a lakáskörülmények, a nagyszülők általában legalábbis egy államon belül élnek az uonkáikkal, van óvoda, iskola, napközi, bölcsöde, stb., a kábítószerfogyasztás nem annyira elterjedt, nincsenek (egyelőre) megyényi nyomortelepek, más az egészségügyi és a szociális ellátórendszer, stb. Itt is vannak problémák, de ezek nem azonosak az amerikai gondokkal. Az USA gondjait oldja meg az USA.  A másik meg az, hogy ismerek nagyon sok olyat, akit az anyukája/apukája egyedül nevelt fel. A legtöbbjük nagyon is önálló, felelősségteljes ember, kevésbé naív, mint például én, akinek a szülei perfekt házasságban élnek. Én személy szerint meg vagyok győződve arról, hogy a gyerekem így, hogy az apja nem él velünk, egészebb, egészségesebb lelkületű, stabilabb és boldogabb ember lesz, mintha együtt lennénk, mint egy standard, szabályos kis "boldog" család.

 • 2007.03.26 12:31:07Mille38

  Teljesen egyetértek veled abban, hogy a tisztelt szerkesztő mazsolázhatna a Magyarországon megjelent, Magyarországra vonatkozó tanulmányok közül is, igaz, ez némi érdeklődést és internet-használati intelligenciát feltételez, mert nem könnyű megtalálni az ilyesmit, holott elég sok anyag van az interneten.  Az utolsó bekezdéseddel viszont nem tudok mit kezdeni, nekem az időnként visszatérő depis periódusaim sajnos nagyon egyszerűen és közvetlenül köthetők a szüleim válásához és a család csonkulásához, holott a dolog idestova 30 éve történt.

 • 2007.03.26 12:41:44druantia

  Sister38, megértem, és nagyon sajnálom. Nem a te problémádat akarom elkenni, csak példaként hozom én is fel, hogy a legjobb barátnőm is depressziós, sőt, disztimiás. Neki volt apukája, anyukája, nagy házuk, rengeteg pénzük, csodálatos házasságuk. Anyuka otthon volt a két gyerekkel, apukával együtt nagyon intelligens, kedves emberek voltak (a barátnőm anyukája néhány éve halt meg), a barátnőm mégis anorexiás, a nővére meg kényszeres evő volt.  A nővére talált egy srácot, akibe szabályosan belemenekült, a barátnőmnél meg nagyon csúnya és hülye dolgok követték egymást. Mondjuk, talán most már ő is kezd helyrejönni, ha azt annak lehet nevezni, hogy sorra köti a kompromisszumokat az élettel egy kis biztonságért vagy nem is tudom, miért. Sajnos, ilyen is van.

 • 2007.03.26 12:57:42másutt

  JAJ DE BEDUHODTEM!  Druanita, igazad van! ES MEG:

  Micsoda szenzaciovafasz, gusztustalanul felrevezeto buta CIME van ennek a ciknek.  NEM az elvalt szulokrol ir az eredeti nyelvu cikk, hanem azokrol a gyerekekrol, akik egyedul vannak hagyva.Akinek a szulei elvaltak es esetleg UJRAGHAZASODTAK az is elvalt! Ok. Na es?  Akinek a szulei sosem hazasodtak ossze, de egyutt elnek boldogan es bekessegben, es vigyaznak a gyerekre az nem lesz senki predaja a fentiek alapjan.  Az ilyen buta, leegyszeruseitett, szenzaciovadasz fejcimekre gondolnak sokan, es emiatt maradnak emberek rettenetes, abuziv hazassagokban, 'jol osszever a reszeg allat ferjem naponta, de a gyerekek miatt nem hagyhatom ott' mentalitast segiti.

  Ami SOKKAL veszelyesebb!  Legalabb tennek a vegere, hogy 'a fentiek egy nagyon kis szamu gyerek megvizsgalasa soran keletkezett konkluziok, egy Magyarorszagtol nagyon tavol levo orszagban, valami gettoban'.  Bocsi a hangnemert, de ez a felelotlenseg felduhit es egyebkent is hormonalis vagyok.

 • 2007.03.26 12:59:35Alvomacko

  Netom. Szerintem a két szülős, állandóan feszültségben élő családmodell sem jobb. Ahol állandóan kompenzálnak a szülők és a gyerek szabadon mászkálhat mindehová, mert otthon úgyis szar a családi légkör...  Egy Alvómackó, aki a szokásosnál is haragosabb és feldúltabb állapotban van...

 • 2007.03.26 13:01:38Alvomacko

  Amúgy most gondolkodom, hogy missziót indítok "Szülői felelősség a kamaszkorban" címmel! De komolyan.

  Istenem, miért nem lettem annak idején orvos vagy pszichológus?

 • 2007.03.26 15:55:06kaposztalepke

  Szerintem azért szerencsésebb, ha apa és anya együtt nevelik a gyereket, ha lehet. Azonban ha ez valami miatt zűrös, még mindig inkább váljanak szét, és egy szülőnél nyugalomban biztonságban nőjjön fel a gyerek, mint állandó balhék közepén. És ahogy észervettem az egyedülálló szülők sokszor sokkal jobban igyekeznek odafigyelni a gyerekre, így valóban még akár "jobb" is lehet, mint ahol a két szülő ott van ugyan, de inkább csak testben...és bár fontos szerintem, hogy gyerekként férfi és női mintát is lásson családban a gyerek, de az is megoldható tágabb családban, nagybácsi, nagypapa, stb. Ami talán kevésbé szerencsés, ha mondjuk egy fiúgyerek az anyukájával és annak édesanyjával nő fel (nagypapa már meghalt, apa le sem tojja a gyereket és annak családja sem)...és mást nem nagyon lát...de még ettől sem biztos, hogy bármi nehézsége lesz később. A cikk tényleg általánosítás, és messze nem a magyarországi helyzetet tükrözi.

  A hülye címektől meg én is falra tudok mászni..mint pl anno egy nagy szalagcím: "Madonna megfertőzte a gyerekeit!"...és mi derül ki a cikkből..elvitte őket lovagolni, és a gyerekek megszerették a lovaglást, ergo a lovaglás szeretetével fertőzte meg őket..na, hát azért ezek így kicsit durvák...

 • 2007.03.26 16:18:11Veruska

  Feltűnt valakinek az utolsó bekezdés?

  16 meg 29%!

  Nem tudom, lehet hogy én nőttem fel burokban, de azért ez sztem elég nagy blődségnek tűnik. Minden 5. illetve 3. gyereket molesztáltak a tanulmány szerint.

  Ha ez igaz, akkor sajnos azt tudom mondani, hogy hiába nem egyedülálló a szülő, nem sokat javít a helyzeten.

  Fogalmam sincs, honnan szedték a kísérleti alanyokat, de ez meglehetősen bizarr számomra.

 • 2007.03.26 16:49:01druantia

  Veruska, már az sem biztos, hogy ők azt értik molesztáláson, amit mi. Volt ugyebár az a poszt, ahol a páréves gyereket vádolták meg szexuális zaklatással... Amerikai álom. Ha tényleg ennyi pedofil van odakint, akkor ideje valami vágycsökkentőt keverni a lisztbe :-). Vagy kevesen vannak, csak nagyon aktívak. Oké, nem vicces, csak tényleg eléggé hihetetlen. Most már tényleg megmondhatná valaki, kiket vizsgáltak.

 • 2007.03.26 17:30:14másutt

  MEGTALALTAM az eredetit, angolul:

  http://news.yahoo.com/s/hsn/20070316/hl_hsn/childsexualabusemorelikelyinsingleparenthomes

  es egy BOVEBB verziojat:

  http://www.themoneytimes.com/articles/20070317/children_of_single_parents_easy_target_for_sexual_abuse_report-id-103122.html  A cikknek kb 20 verziojat talaltam meg, ahogyan a kulonfele hirforumok atvettek, de az utolso bekezdesben levo szamokat SEHOL nem talaltam es nem tudtam igy konfirmalni...  A cikk cime MINDENUTT az 'egyedul allo szulok' -et emliti, es NEM az 'elvalt szuloket'.  kaposztalepke: hat persze, hogy az a legjobb, ha 2 szulo van... de rengeteg szerintem hősnek tekintheto szulo sajat hibajan kivul neveli gyereke(i)t es kivalo munkat vegez es az ilyen szenzacios hulyesegtol csak buntudata lesz, ami nem helyes. A legtobb ember nem azert talalja magat egyedul a gyerekevel, mert igy szerette volna.

  Igy az egesznek semmi ertelme.

  Plane, ha 197 altalunk ismeretlen amerikai pasirol van szo. • 2007.03.26 17:35:00subidubidu

  A molesztálás tényleg tág fogalom.

  Emlékszem, 13 éves voltam és a buszon egy pasas nyomult a melleimre a buszon (pedig nem voltak nagyok akkor sem). Én csak húzódtam el, még, még, a rohadék meg ment utánam és somolygott. Szerencsémre szállt föl egy ismerősöm, hangosan odaköszöntem neki és mellémentem. Akkor elsompolygott a tapizó. És mindez bő húsz éve egy vidéki nagyváros helyi járatán.

  Szóval ha így vesszük, engem is molesztáltak.

  17 évesen meg az egyik nagypapakorú tanárom vallott nekem szerelmet és ilyen témájú fordításokat adott, sőt anyukámat is hivogatta.

  Ezek szerint zaklattak is.

  Ha így nézzük, szerintem nem irreális azért egy viszonylag nagy szám. Hm?

 • 2007.03.26 17:43:18macrowave

  druantia, nem kell ennyire begurulni! A hozzászólásodból úgy érzem, hogy személyes támadásként éled meg a cikkek által állított tényeket(?) najó adatokat, mintha valaki azzal állt volna elő, hogy Te és hozzád hasonlóak nem adnak meg mindnet, nem tesznek meg mindent a gyerekükért... Pedig nyilván az ellenkezője igaz, minent megteszel értük, és a cikk sem állította az ellenkezőjét!  Ne keverjük össze a dolgokat! Az én meglátásom szerint (és a cikk ezt részben alátámasztja) röviden fogalmazva az egyszülős családok hendikeppel, hátránnyal indulnak: azaz nehezebb Neked, mert egyedül kell küzdened, és sok szempontból nehezebb, hátrányosabb a kiindulóhelyzete, esélye a gyermeknek. DE! Ez nem jelenti azt, hogy ez a hátrány mindenképp érvényesül, sőt nyilván nagyon sokszor épp a hátrány ledolgozásának nyilvávaló motivációja miatt pont hogy sokkal jobban odagigyel, röbb törődést nyújt az egyedül neveő szüló mint sok kétszülős családnál!  DE! ÉS most jön a de! Azt viszont hazugság lenne tagadni, hogy apa vagy anya mnálkül nőni fel hátrány, egy negatív faktor, tényező. Persze ha mindkét szülő hülye az valószínüleg sokkal hártányosabb egy gyereknek mint egytelen normális, szerető szülő, de ez nem fair összehasonlítás. Ez olyan mintha azt mondanánk hogy egy kopott kerekű, rossz fékű Trabant biztonságosabb mint egy Volvo, hiszen sok Volvót részegen vezetnek és lám mennyi balesetet csinálnak... :)

  Másképp mért gondolod hogy a kétszülős családok nagy része nem tesz meg ugyanúgy mindent gyermekéért mint Te magad??? Persze lehet mutatni szörnyű kétszülős családokat, de aznem amiatt lett rossz mert ketten vannak (kivéve ha a válás a megoldás a családbna létező pokolra, na EKKOR teljesen igaz hogy jobb az egyedüli szülő, de ez nem fedi le az összes házasságot/gyermeket!!!)  Szóval ez a hátrány nagy, de nem tragikus, sokminden van ami sokkal rosszaabb, például ha szeretet, megérteés nélkül nő fel valaki, vagy ha az apja veri (ami nyilván sokkal rosszaab mint ha nincs apa!), mégis felelőtlenség és csúsztatás hogy önmagában az egyszülőjűség előnyös, vagy leglábiis semmilyen hátránnyal nem bír.  A szülőnek EGYARÁNT szüksége van ANYA és APA mintára, ezt biztosn tudható! A két személysigéből, a kétfajta azaz női/féri gondolkodásból tanul a legtöbbet a gyerek és szülei példáján tanulhat(ná) meg, hogy hogyan szeretheti két ember egymást. Szomorú hogy sokan egyedül KELL neveljék gyermekeiket, szomorú hogy vannak olyan férjek (esetleg feleségek) akik nélkül jobb a gyermeknek mint ha ketten lennének, szomorú mindez, és nagy igazságtalanság is lenne a gyermeket egyedül felnevelő, tiszteletreméltó szülőket vádolni, vagy bármilyen rossz emgjegyzést tenni rájuk. De ugyanígy nem tartom helyesnek isteníteni, jobbnak feltüntetni az egyszülős modellt, amely kisebbik rossz/ kényszermegoldás lehet de jobbik, optimális megoldás??? Nagyon szomorú ha gyermekednek is ezt a modellt adod tovább tudatosan/tudat alatt hiszen megfosztod unokáidat is attól a lehetőségtől hogy két szülő szeretetében nőjenek fel. És tulajdonképp jogos(nak vélt) felháborodásodban meg is sérted a csak idézőjelesen "boldog" családokat, ahol két ember együtt úgy döntött hogy együtt felnvelik gyermekeiket és meg is valósítják ezt az álmot...  Szóval Ez egy kicsit durva!!!:  "Én személy szerint meg vagyok győződve arról, hogy a gyerekem így, hogy az apja nem él velünk, egészebb, egészségesebb lelkületű, stabilabb és boldogabb ember lesz, mintha együtt lennénk, mint egy standard, szabályos kis "boldog" család. "

 • 2007.03.26 18:57:20druantia

  Macrowave, az, hogy az ÉN gyerekemnek így a jobb, abban biztos vagyok. Azt egy szóval sem állítottam, hogy általánosságban az egyszülős családmodell jobb volna. Eszem ágában sincs "isteníteni" semmiféle családmodellt, minden család egyedi, mindenkinek magának kell megtalálnia azt a megoldást, ami neki és az övéinek jó.  Igenis felháborít az általánosítás, és főleg úgy, hogy a dolognak nincs is magyar vonatkozása. Ha az "egy szülő" által nevelt gyerekek helyett pl. színesbőrűt írtak volna, biztos vagyok benne, hogy mindenki felhördült volna.  Még nem molesztáltam gyereket, és nem is fogok, de nem hiszem, hogy egy pederaszta akció előtt tanulmányozná az illető kiskorú családi hátterét. Itt inkább arról van szó, hogy a cikk állítása szerint az "egy szülő" által nevelt gyerekek instabilabbak, befolyásolhatóbbak, mint a kétszülős családokban nevelkedők.  Az indoklás: "az egyszülős családokban a szülő gyakran kénytelen egyedül hagyni gyermekét... Sajnálatos módon az így egyedül hagyott gyerekek hajlamosak egy felnőttben keresni a szülőpótlékot, és így könnyen szexuális "ragadozók" prédájává válhatnak. A pedofilok ugyanis igen jól képesek beférkőzni a magányos gyerekek bizalmába". Na, én ezt tartom piszok inkorrektnek.  Ha két szülő van, akkor is ugyanúgy előfordul, hogy mindkettő hajt mint a gép, az egyszülősöknél meg lehet nagymama, nagypapa, óvoda, stb., ahogy már fent is mondtam. A gyerekét meg jobb esetben senki nem neveli a négy fal közé zárva, a gyerekek általában elég jól el vannak látva mindkét nem részéről mintákkal. Teljesen felesleges rossz érzést kelteni bárkiben is.

 • 2007.03.26 19:09:07druantia

  Én a saját családom szerkezetét természetesnek tartom, egyáltalán nem érzem negatív dolognak, hogy egyedül nevelem a kisfiamat. Kicsit elegem van abból, hogy lecsonkacsaládoznak meg sajnálnak, vagy éppen hősként tekintenek rám (ránk). Minden ember és minden család is más. Minden családnak megvannak a maga problémái, amit csak a benne élők éreznek.  Amiatt pedig, mert a gyerekek bizonyos csoporja sajnos sérülékenyebb lelkileg, mint mások, nem elég egy okot/körülményt hibáztatni. Az "egyszülős" családmodell okolását sarkításnak érzem. Az, hogy ki mennyire enged egy idegen tisztességtelen csábításának, nagyon sok összetevős probléma. A válasz leegyszerűsítésével volt leginkább bajom.

 • 2007.03.26 19:24:38voroske

  Nem hiszem hogy barkinek is mellre kene szivnia egy statisztikat plane egy ilyet. A statszitika mindig arrol szol hogy ATLAG-ban ez az arany es meg az okokat sem igazan hatarozza meg. Semmilyen statisztika nem mondja azt hogy X. Y. egyen ettol jobb vagy rosszabb mint mas.

  Az hogy az egyszulos csaladban felnovo gyerekek serulekenyebbek siman adodhat abbol is hogy ebbe beletartozik a sok megesett tinedzser lany aki megtartja a gyereket bar meg maga is gyerek.

 • 2007.03.26 19:30:34kaposztalepke

  másutt: nem hiszem, hogy én mást mondtam volna..én is csak annyit írtam, hogy szerencsésebb ha a két szülő neveli a gyereket (márcsak ezért IS nyilván nem hobbiból nevelik egyedül, akiknek úgy alakult az életük, hanem mert ez volt a kevésbé rossz megoldás)...de azt is írtam, hogy ez önmagában még nem jelent semmi végleges nagy egyértelmű végkövetkezményt önmagában, és egyáltalán nem gondolom, hogy bármi is olyan lenne, amit nem lehet ellensúlyozni. Egy csomó minden van, ami egy gyerek szempontjából jellemző. És ebből csak az egyik az, hogy egyedül neveli-e valamelyik szülője, vagy ketten. Ahogy az is, hogy fiatalabb-e a szülő, avgy idősebb, kertes házban laknak-e vagy nagyvárosban, vallásosak-e vagy ateisták, szegényebbek-e vagy gazdagabbak vagy tudomisén. Ezer dolog, mindegyiknek vannak előnyös és hátrányos oldalai amik nyilván befolyásolják a gyerek életét, de nem önmagukban determinálják. És minden kompenzálható is ha kell. Egyik vagy másik variáció sem jelent határozott következményt valami kiragadott esetre (mint pl a molesztálás, de lehetne a tanulási képesség, vagy a partnerválasztási problémák, vagy bármi). Szóval sztem is tök hülyeség ebben a formában a cikk.

  És értem druantiát, aki azt akarja, hogy normálisan kezeljék, ne hősként és ne is lesajnálandó áldozatként..én asszem a múltkor pont ezért harcoltam a "kövérek" kapcsán. És szerintem sem tragédia sem egyik sem másik, de felsőbbrendőségre sem ad okot, ez van és kész, nem jó, nem rossz, más, oszt jólvan. Egyik barátnőm is most válik másfél éves gyerek mellett és csak támogatni tudom a döntésében.

 • 2007.03.26 19:47:40druantia

  Voroske, ez nem ilyen egyszerű. Nem cigányozunk, nem zsidózunk, mert undorító dolog, teljes mértékben elítélendő, nem is tűrném szó nélkül, ha valaki elkezdene ilyenekkel dobálózni. Akkor ne is egyszülősözzünk, ha lehet. Ez nem mellreszívás, én nem játszom a sértődöttet, csak zavar. Vannak ilyen meg olyan statisztikák, de ez a cikk (vagy maga a tanulmány) először is felszínes, másodszor pedig általánosító és megbélyegző.

 • 2007.03.26 20:37:54Alvomacko

  Ajjaj! Ma úgy látom mindenki kiakadós hangulatban van.

  Ez megint egy olyan téma, amit valszeg mindenki úgy csinál jól, ahogy csinálja. Szoptatni is jó lenne ill. ajánlott a gyerek egyéves koráig (vagy mittudoménmámeddig), de mégis vannak, akiknek nem iskerül. Jó lenne e kétszülős család. De manapság már nem így megy. De egyáltalán nem biztos, hogy ez mindenhol rossz.

  És teljes családban felnövő gyerekekkel is történnek "szörnyűségek". Nekem a fenekem fogdosták a villamoson, de mutogatós bácsi is akadt az életemben, sőt chat-en is estek már nekem. Kimerítette a szexuális zaklatás fogalmát.

 • 2007.03.26 21:07:38druantia

  Káposztalepke, igen, tényleg értesz engem. Köszönöm. (Köszönöm, hogy figyelsz, és azt hallod, amit mondok :-).)  Alvomacko, hát igen :-). Kicsit ki tudok kattanni bizonyos témákon, pedig mindig azt hittem, hogy egy állati türelmes ember vagyok :-). Erre is jó a Poronty. Önismeret :-).

 • 2007.03.26 21:12:41B-

  A családok azért régen sem voltak olyan stabilok, ahogy Móricka elképzeli. A férfiak a számtalan háborúkban voltak hajlamosak meghalni, a nők meg szülésben. És ott voltak az uniszex halálokok (pestis, kolera stb stb). Vagy apuka nem halt meg, csak besorozták X évre erőszakkal. Szerintem legalábbis elgondolkoztató, hogy a Moliere-darabokban a fiatalok anyja sosem él, az apjuknak kb velük egykorú felesége van. (Vagy milyen sok népmesei hősnek van "mostohája").  Persze ott volt közben a nagycsalád, a közösség stb. De jó esetben ma sem teljesen egyedül neveli az ember a gyerekét.  Egyébként én úgy tudom, hogy a statisztikák szerint azok a lányok is gyakrabban esnek szexuális zaklatás áldozatául, akiknek van ugyan apjuk a családban, de az nem a vérszerinti, hanem az anyjuk új élettársa. Persze sokszor épp az új apuka az elkövető, de nem feltétlenül...  Szerintem az egész cikkből azt a tanulságot lehet levonni, hogy ha a gyereknek otthon nincs alkalma kiegyensúlyozott férfi-nő kapcsolatot látni, vagy az apjához való viszonya valami miatt sérült, akkor előfordulhat, hogy kiszolgáltatottabb lesz a szexuális jellegű abúzusoknak. De nem feltétlenül, hiszen ezt elég jól lehet ellensúlyozni neveléssel, odafigyeléssel stb. Ha az anyja is sérült a dologban (mindjuk verte a partnere vagy meghalt vagy akármi), akkor persze nehezebb jól működő példákat továbbadnia a gyereknek.  Amennyire én látom, bizonyos gyerekek nem tudják a helyén kezelni a szexualitást, és elválasztani pl a kedvességtől vagy a szeretettől. Főleg, ha érte már őket szexuális zaklatás, vagy nem kapnak elég melegséget, elfogadó szeretetet otthon.  Az apa nélkül felnövő lányoknál meg gyakori, hogy vagy nagyon válogatósak (idealizálják a meghalt/elment apát) vagy egyáltalán nem (azonnal pótolni akarják az apjukat). Ilyenre én magam is ismerek példákat személyesen. Pedig amennyire én láttam, apuka nem lépett le, hanem kivette a részét a nevelésből stb.  Szóval szerintem felesleges tagadni, hogy az egyes számú mintának számító szülői kapcsolat szétesése kockázatokkal járhat, ugyanakkor ha a gyermeket nevelő fél talpon marad a szituban, akkor nem kell szükségeszerűen a gyerek szexualitásának sérülnie.  A szexuális zaklatás meg tényleg nagyon széles spektrumot lefed: szerintem az itt kommentelők kamaszkorukban mind átéltek olyat, hogy idegen férfi az akaratuk ellenére megfogta a feneküket, hozzájuk dörgölőzött vagy trágárságot mondott nekik (az is szörnyű, nekem egyszer egy pasi fényes nappal mondta a szemembe, hogy mit csinálna velem... brrr..).

 • 2007.03.26 21:14:34Alvomacko

  druantia: legalább nem vagyok egyedül a kiakadós fajtából. :-)

  És önismeret, rulez! :-)

 • 2007.03.26 22:04:53voroske

  druantia:Nyilvan hogy barminek az eloadasmodja lehet nagyon banto es megbelyegzo. Az index bulvarsajtova alacsonyodasa es cikkcimei nekem is nyitogatja a bicskat a zsebemben folyamatosan. De ettol fuggetlenul egy statisztika ami riziko faktorokat vizsgal az targyilagos adat semmi tobb. Nyilvan aki akarja az ugyis ugy hasznalja hogy megbelyegzes legyen belole. De ugyis lehet hasznalni, hogy akkor tudja a szulo hogy erre vagy arra kulonosen figyeljen oda.

  Igaza van kaposztalepkenek ez tokre ugyanaz mint a koverseg. En is husosabb fajtabol valo vagyok es szazezer tanulmany kimutatta hogy a kover szulok gyerekeinek nagyobb kockazata arra hogy maguk is koverek legyenek. Ezert nekem szazszor jobban kell nekem ugyelnem a gyerek etkezesere/mozgasara mint egy vekony anyukanak.

 • 2007.03.26 22:15:24moon

  masutt, Veruska, itt az eredeti:  http://www.medicalnewstoday.com/medicalnews.php?newsid=66058  a cimnek meg figyelemfelkeltonek kell lennie, es egyuttal rovidnek, szoval szerintem ennyi pontatlansag belefer

 • 2007.03.27 17:26:09evaandrea

  Ez a bevezetőcikk elég tendenciózus, és nem sok köze van a valósághoz.

  Persze , aki egyedülálló, már egyből nem figyel annyira a gyerekére?! Vagy egyedül hagyja?!

  Egy pedofil vajon honnan tudja egy gyerekről, hogyan élnek a szülei, van-e apahiány...stb?

  A legkisebb fiam szülei együtt élnek, ráadásul 3 bátyja van, és abszolút védett családban él, mégis áldozattá vált!

  A belvárosi óvodában délelőtt az udvaron.

  Nem volt egyedül,a gyerekek és az óvónők is ott voltak.A pedofil odahívta a kerítéshez, ő a bokor takarásá miatt nem látszott. A kisfiam nyitott, nem fél az idegenektől, soha nem csalódott még felnőttben, fel se merült, hogy rossz ember is van a világon.Így utólag úgy tűnik, ez lehet hiba.

  A gyerek odament, az meg benyúlt a nadrágjába. Szerencsére a többi gyerek észrevette, az óvónő szaladt a pedofil után. A rendőrök ott voltak gyorsan, és hála az én okos kisfiamnak, aki olyan jó személyleírást adott, mire délben mentem a gyerekért, már el is fogták az "elkövetőt". Furcsa, ha egy négyéves ilyet mond. Remélem, nem sérült maradandóan a gyerek, a rendőr nagyon ügyesen , kedvesen kérdezte ki, és szinte kitüntették, hogy segített elfogni az elkövetőt.

  Csak annyit tudott, valami rossz történt vele, és akkoriban el is mesélte a számára fontos embereknek.

  Voltam a bírósági tárgyaláson. Épp az eset előtt szabadult börtönből pedofilia miatt. Újra visszakerült ez okból 8 évre. Ha majd kiszabadul, ugyanott folytatja. De Magyarországon nincs kényszergyógykezelés, vagy hasonló emiatt...

  A férjem tud egy viszonylag egyszerű megoldást, ami végleg megoldja a problémát, csak az embertelen...

  És a mi történetünk a példa arra, hogy potenciálisan bárki áldozattá válhat. Ezért is kellene közösen, társadalmi szinten , törvényileg is tenni ez ellen.

 • 2007.03.27 19:36:44druantia

  Evaandreának igaza van. Tökmindegy, kinek a gyereke, milyenek a szülők és maga a gyerek, a gyerekek zaklatása törvénybe ütközik. A felnőtteké is, de nem tudok durvábbat elképzelni annál, mint amikor védtelen kicsiket bántanak.  A tanulmány által megállapított magas számok azt jelzik, hogy túl sok gonosz, beteges ember van szabadlábon.

 • 2007.03.27 20:45:28jidele

  Evaandrea, ez megdöbbentő. Jó, hogy a kisfiad így feldolgozta. borzasztó nehéz lehet eldönteni, hogy hogy lehet úgy nevelni, hogy ne féljen mindenkitől, ugyanakkor ne eshessen áldozatul az ilyeneknek...

 • 2007.03.27 20:54:46Alvomacko

  Jesszusom! Ez szörnyű!

  Még szerences, hogy senki sem "fújta" fel jobban az ügyet mint szükséges!

  Istenem, micsoda történetek bukkannak fel ezeken az oldalakon. Jajj!

 • 2007.03.28 09:24:29Csöre

  Az igazság az, hogy szerintem családi állapotnál jobban számít az, hogy milyen településen él az ember. Én Bp-en nőttem fel, és biza nekem is volt "szerencsém" hasonló alakokhoz, mint akiről evaandrea írt. Először elsős koromban kapott el a lépcsőházban egy fazon, szerencsére elég gyorsan sírvafakadtam, és ő meg nem várta meg, míg összeszalad a ház. A gáz az, hogy utána még nekem volt lelkiismeretfurdalásom és ezért nem mondtam el senkinek. Sajnos túlságosan is belémnevelték a felnőttek iránti tiszteletet, most a saját gyerekemnél igyekszem ezt a hibát nem elkövetni...10 évesen az utcán jött utánam, majd szólított le egy pasi. No akkor már dörzsöltebb voltam, de még így is csak arra futotta, hogy az utca közepén hangos bőgésbe fogjak, hogy "dehe nehekehem haza keheeel menni". Na ez sem várta ki az utcai tömegjelenetet. És erről is csak akkor szóltam otthon, amikor megjelentek a környéken csórikámról a rendőrségi fantomképek. Nem tudom, végül elkapták-e, mert 2-3 év múlva újra láttam (nem volt túl jó az arcmemóriája, mert ismét engem pécézett ki) na de addigra már kamasz lettem, így csípőre tett kézzel és vagy 100 decibellel küldtem el a nénikéjéhez, megemlítve a "foglalkozását" is. Embert ilyen gyorsan felszívódni még nem láttam. És sajnos itt a székesfővárosban ez nem számít különlegességnek. El tudom képzelni, hogy egy kisebb faluban már régen megoldották volna az érintett helybeliek házi eszközökkel, úgyis mint disznóherélőkés. Viszont szerintem a cikk nem pont efféle eseteket tárgyal, hanem azt, amikor egy felnőtt huzamosabb viszonyt folytat a gyerekkel (lsd. bébiszitter). Bár ennek a minősített esete tekintetében (családon belüli erőszak) szerintem Magyarország sajna előkelő helyen van.

 • 2007.03.28 11:53:09kaposztalepke

  jah, én vidéken nőttem fel, ott ilyen nem volt, de a bp-i unokatesómék mentek úgy haza, hgy otthon mesélték, hogy amikor ovival kint játszottak a játszón, akkor "egy bácsi a bokorban játszott a kukijával, és utána fehéret pisilt"...

  szerencsére nem különösebben rázta meg őket a dolog, mert nem tudták miről van szó, de azért durva..

 • 2007.03.28 14:27:04Tori

  Evvel nem szoktam dicsekedni, főleg most, hogy feladtam névtelenségem az iwiwen, de engem pl elvitt egy ilyen bácsi, amikor öt éves voltam. Nagymamámmal sétáltam (kisváros) sötétedés után, és ő beugrott egy ismerőséhez elkérni némi pénzt, amivel az tartozott neki. A bácsi odajött, cukorkát és egy ötvenest adott nekem (1979-et írunk) és elvitt sétálni a Duna-partra, leültünk egy fűzfa földig érő ágai alá. Beszélgetett, kedves volt, szüleimről kérdezett. Aztán elővette a micsodáját, és megkért, hogy pusziljam meg. Nem tudtam hova tenni a dolgot, de megijedtem, valahogy úgy éreztem, ez a szitu nagyon nincs rendjén. Közöltem, hogy nem akarom, és most már mennem kell, mert a szüleim keresni fognak. Mintegy végszóra, megjelent a messziségben apukám és a nevemet kiabálta. A bácsi elengedett, én meg odafutottam a szüleimhez. Az egészből csak azt értettem, hogy valami rossz dolog történt, és én vagyok a hibás. A szüleim sírtak, és ez miattam van. Még akkor este elfogták a pasit, a saját apja jelentette fel, amikor megtalálta a kabátjába ragadt növényi alkatrészeket. A szembesítésen nem ismertem fel, és utána 20 évig nem meséltem erről senkinek, a szüleimnek se. Jóval később jöttem csak rá, mit úsztam meg.

 • 2007.03.28 15:58:11evaandrea

  Valóban, sajnos sokkal több pedofil él köztünk, mint gondolnánk. Azt hiszem, a nyilvánosság segít leleplezni őket, és törvény szerint büntetni. Bár szerintem sajna túl enyhe. Ráadásul 5 év után elévül a bűnük!!!

  Ha a gyerkőc szerencsés, megússza viszonylag sérülésmentesen, mint Az én kisfiam, vagy Te Tori, és fel se fogja, mi történt, csak annyi a tanulság, valami rossz volt...

  A helyzet sokkal súlyosabb, ha családon belül történik a pedofilia, esetleg valamilyen állandóan jelenlévő kívülálló pl babysitter, magántanár.

  A nagyobbik, 16 éves fiam barátnője ilyen helyzetben van, ill volt.Az apja 12-től 15 éves koráig rendszeresen, naponta zaklatta. Megfenyegette, megöli, ha elmondja valakinek. És ő hallgatott. Amikor megszerették egymást a fiammal, neki elmondta. Ő meg nekünk. És nehéz helyzetbe kerültünk. Mit csináljunk? Tudomásomra jutott egy nagyon durva bűncselekmény, tehát feljelensem?

  De beavatkozhatok egy másik család életébe?

  Hisz se az anyuka, nagyszülők, testvér nem tud semmit...És nem utolsó sorban egy ekkora lelki teher a fiamnak, mikor még gondtalanul élhetne...

  Végül úgy láttuk jónak, hogy nem jelentjük fel, hisz a kislánynak ártanánk a legtöbbet a sebek feltépésével. De a fiam próbálta rávenni, mondja el az anyukájának. Ő először nem merte , mert az anyukája belehalna... Aztán mégis elmondta. Most úgy van, válnak.

  A dolog nem oldódott meg, lehet, hogy megússza, de legalább a kislány fellélegzett.

  Valahogy meg kellene értetni az áldozatokkal, hogy nekik semmi szégyelnivalójuk nincs, és mondják el!

  Illetve nekünk szülőknek kell nyitott szemmel járni, kérdezni, meglátni..Csak úgy lehetsegíteni.

  Soha nem fogom megérteni az ilyen embereket. De azt se, hogy a törvény miért olyan enyhén bünteti ezt a főbenjáró bűnt?

 • 2007.03.28 18:40:11evaandrea

  Amúgy Csöre igazad van,

  a nagyvárosok a veszélyes zónák ilyen szempontból. Egy faluban vagy kisvárosban, ahol mindenki ismer mindenkit, tuti elintézik az ilyet önhatalmúlag.Bár nem vagyok az önbíráskodás híve, ilyen esetben nem tudom őket ezért elitélni..

  Az elkövetők nem csak lepattant agyilag zokni lehet, hanem jól szituált családos (lsd családon belüli erőszak) gyerekes "rendes emberek".

  Hogy még a feleségnek sem tűnik fel, ki mellett él, furcsa, de gyakori.

  Vagy el se akarja hinni...?!

 • 2007.03.29 09:43:28Leona

  én 18 évesen futottam össze egy szatírral, és még akkor is megviselt. Talán nagyobb korban azért viselt meg, mert akkor már tudom, mit akar... Igaz, én eredendően vidéki, naív kiscsaj vótam. :)

  Nem is tudom, szerintetek egy négyévessel beszéljek erről? Mi a rosszabb, ha esetleg felesleges félelmet keltek benne, vagy ha teljesen váratlanul-tudatlanul belekeveredik egy ilyen helyzetbe? Marcangoló, egyéb amatőr cihológus kommentezők?

 • 2007.03.29 11:57:43Tori

  Szerintem egyelőre elég, ha azt tudja, hogy idegen bácsikkal/nénikkel ne álljon szóba, ne menjen velük két métert se, főleg ne jármű közelébe. Négy évesen még nem fogná fel a részleteket, elég neki, hogy nem minden felnőtt jó ember, vannak, akik bántják a gyerekeket. Én legalábbis így fogom előadni alkalom adtán.

 • 2007.03.29 12:00:46marcangoló

  Leona, én nem mennék bele a részletekbe, de az azért legyen szabály, hogy idegen emberrel legyen bizalmatlan, de legalábbis egy kissé távolságtartó, és ne menjen el vele egyedül sehova, ne fogadjon el semmit.

 • 2007.03.29 12:48:38Leona

  Köszi!

 • 2007.03.29 15:06:42Alvomacko

  Leona: csatlakozom az előttem szólókhoz.  Elág a távolságtartás idegenekkel szemben, de erről feltétlenül beszéljetek. És ne csak egyszer! Soxor. De ne dramatizáld el.

 • 2007.03.29 17:23:26macrowave

  A témához kapcsolódva: annak idején a DrPhil nevű műsorban csináltak gye kandikamerás kísérletet: 4-8 éves gyerekekhez ment oda egy normálisan kinéző fickó (beépített színész) egy kölök kutyával simogatásra kínálva azt, majd megkérdezte a gyerkőcöket akarnak-e még látni. Ennyi volt a trükk semii több, hozzájuk sem ért! 10-bél 9 beszállt az autójába! A szülők - akik mind megesküdtek hogy sokszor elmondták gyermekeiknek ne menjenek el idegenekkel, meg hogy vannak cukrosbácsik, sőt ezt kamera előtt is megtették a próba előtt - elképedve nézték vissza a félvételt.  A tanulságnak az volt, hogy amikor "rossz emberek"r[l beszélünk, akiktől félni kell, a gyerek automaitkusan egy riossz kinézetű gonosz bácsit vizionál magában, akit nem ismer fel a kedves, normálisan kinéző, egyátalán nem erőszakos kutyás bácsiban. Azaz azt kell elmondani nekik, hogy bárki, bárki lehet, lehet alacsony követ kedves, stb stb...  nemtom, nekünk úgy tudták ezt előadni a szüleim, hogy mi szóba se álltunk semmilyen idegen emberrel, és azonnal kezdjünk valakinke integetni "szuia anya" kiáltásokkal. Amikor 6 évesek voltunk az ikertesómmal odajött hozzánk egy ismeretlen bácsi és kezdett kérdezgetni milyen volt suli stb. Én egyből egy bérház ablakába kezdtem integetni "megyünk anyu mindjárt hazaérünk" amit buzgón utánzoni kezdett a tesóm... a csávó azonnal lelépett... hát egyrészt azóta is röhögnöm kell hogy két 120-cmes 6 éves vert át :) illetve beleborzongok hogy tutira cukrosbácsi volt. Tanítsátok ti is erre a gyereket, mert ezek a szarháéziak beszariak, és nem kockáztatnak (de nem is feltételezik ezta trükköt egy kicsitől, pedig simán meg tudja egy 5 éves is csinálni). Nem elég a veszélyt szajkózni, konkrét tennivaló kell megtanítani a gyereknek! (A slusszpoén hogy egyszer apukám haverja is odajött, és akkor is kezdtünk integetni, majd elhúztunk, aztán kiderült hogy tényleg ismeri apát :)

 • 2007.03.29 20:08:05jidele

  ez nagyon jó macrowave!

  én arra emlékszem, hogy amikor kisiskolás voltam, akkor jöttek be a mindenféle szekták. És akkoriban jelentek meg bélyegárusok és társaik az iskolák körül. Én azóta se merek megnyalni bélyeget, vagy elvenni szórólapot. Azt hiszem, kicsit mélyre sikerült belémültetni az óvatosságot;)

 • 2007.03.29 22:29:04subidubidu

  Hú, miket nem olvas itt az ember...HIhetetlen. :-((  És akkor mit csináljon egy igazoltan hiperaktív gyerekkel az anyja?? Az enyém mindenkit leszólít, nem merem szem elöl téveszteni, szó sem lehet arról az önállóságról, ami egy átlag hatévesnek kijár. Kiszámíthatatlan: sokszor teljesen normálisan viselkedik, aztán egyszer csak pöcc, és átmegy kétévesbe.

 • 2007.03.30 09:06:08Alvomacko

  subidubidu: üldözlek! :-) Babysitter? :-)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta