SZÜLŐSÉG

Az ujjszopás vajon mi?

2007. március 24., szombat 09:48

Négy hónapos lányom folyton szopja a hüvelykujját: szopja éjjel, szopja nappal. Éjjel, illetve most már hajnalban is csak onnan tudom, hogy ébren van, hogy hallom az ismerős cuppogást.
Ilyenkor már nagyon éhes. De nem mindig az éhség jele, ezt csinálja, ha el akar aludni, meg akarja nyugtatni magát, fáj a hasa vagy magányos. Néha a bennem lévő pszichológust gyötri a lelkiismeret, hogy az anyja nem rohan oda hozzá, így kénytelen segédeszközhöz folyamodni.

Épp tegnap olvastam Szondi Lipótnál, hogy az ujjszopás az én megkettőződésének jele, amikor az éne az ő is, meg az anyja is egyben. Tehát az ujja én vagyok. De akkor hol vagyok én?

Más elméletalkotók szerint nem ilyen aggasztó a helyzet, hisz ez az orális fázis (0-tól 2-ig), amikor még jó, hogy így nyugtatja meg magát, hisz ezt tudja: szopni. Ez a hobbija. Örüljünk, hogy van neki saját. Remélem, aztán nem kell pirospaprikával bekenni 16 éves korában, hogy végre lekattanjon róla.

suri

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.24 13:32:49katjana

  én 9 évig szoptam az ujjam (az első 9ben) és anyám untig mondogatott sztorija alapján a ropit is úgy ettem, h az uccsó falatot az ujjammal együtt. kicsit lapos a bal hüvelyk körmöm, ennyi. de én se értem, h ez miért baj?? az én fiam meg cumifan, nekem is beszólnak, de nem érdekel.

  azzal is foglalkozhatunk, h miért alszik sokszáz gyerek a rongyi/gyongyó/csicsissal, de akár felnőtt korukig!! ráadásul kicsinek nem csak alszik, hanem vele él.

  ez sztem semmiben nem különbözik az ujjszopástól.

  és azért szopja, mert nagyon finom, én tudom!!

 • 2007.03.24 13:54:48druantia

  Én hagytam annyit orálkodni a gyerekemet, amennyit akart. Igény szerint szopizott és volt cumija. Nem sorolom fel én sem az indokaimat, amiért a cumi mellett döntöttem, a lényeg az, hogy nem bántam meg. A cumira általában csak elalváshoz volt szüksége, aztán hat hónapos kora után egyre ritkábban. Ha elaludt nélküle és nem kereste a szájával, nem tuszkoltam be neki. Egyre ritkábban is igényelte, aztán hét hónapos kora körültől már egyáltalán nem fogadta el. Megbíztam a gyerekemben cumiügyileg (is), azt hiszem, jó döntés volt.

 • 2007.03.24 14:14:17suri

  Sziasztok!

  Nem aggódom, csak gondolkodom.. Közben meg szoptatok, igény szerint. A lányom már magzati korban szopta az ujját, amikor nem hiszem h sok baja volt: szal nyilván van genetikai faktor is. Az irónia meg egy jó dolog.

  a szerző

 • 2007.03.24 14:37:19szanna

  Suri!  Az Uh szerint az én lányom is szopta az ujját odabenn.  Amikor egyre kevésbé tudtam szoptatni, evés végén megkínáltam cumival, mert nem akartam, hogy az ujjára szokjon rá. 3 hónaposan messze ívben hajította el a cumit, többszöri próbálkozásra sem fogadja el. Lemondtam róla, marad az ujja.  Mondjuk nálunk annyiban más a helyzet, hogy minden igyekezetem ellenére sem tudtam a tejtermelést fenntartani, és a cumisüvege bár utánozza az anyamellet, de nem az igazi. Szüksége lenne még a szopira. De hol találhat az ember manapság tejtestvért a magzatának?! 12 éve még sikerült, a nagyfiamnak volt tejtestvére.

 • 2007.03.24 14:45:11babateve

  Suri: honnan tudod, milyen gondok gyötörhetnek méhen belül egy magzatot??:-))) Lehet, hogy annyira gondterhelt, mint a pinty!  Amikor otthon voltam a kisebbik gyerekemmel (sok évvel ezelőtt) volt egy anyukatárs a helyi játszótéren, aki minden nap azért parázott, hogy a 2,5 éves fia miért nem szobatiszta már? Nyugtatgattam, hogy az lesz, nyugodjon meg. Aztán elköltöztek, vagy nem tudom, hová tüntek, mindenesetre kb 8 évesek voltak a gyerekeink amikor újra összefutottunk. Kérdeztem tőle: na és a fiad, szobatiszta-e már? Elöször megsértődött , aztán szétröhögtük az agyunkat, hogy min is lehet parázni a gyerekeink babakorában.

  Sztem a szopja-nem szopja- mit szopik is ilyen tipusu álpara.

 • 2007.03.24 15:18:45suri

  babateve: ez igaz, ez nekem is eszembe jutott, miután írtam. De annyiban stimmel h van, akinek ez jól megy, van, akinek kevésbé. van, akit ez nyugtat meg, van, akit csak a mell. Van, akit a kar, másokat meg lehet h egy darabig semmi. parázni persze, hogy paráznak az anyák az aktuális dolgokon, és aztán később röhögnek, de ez mindennel így van (kivéve halál mondjuk). Én igazából csak azon parázom, h így néha "túl könnyű" nekem, mert sokszor nem kell vigasztalnom, ő megvigasztalja magát az ujjával és akkor nehogy azt érezze, h nincs segítség kintről. Persze,nem ilyen álomszerű ő is sír stb.

 • 2007.03.24 15:47:34mari

  Az én kislányom is szopja az ujját, de inkább az egész öklét. Még nincs három hónapos, hasfájós szegényke. Első baba, nincs tapasztalatom, de valami azt súgja, ne adjak neki cumit. Ranschburg tanár úr szerint csak akkor adjunk neki, ha már sebesre szopizza a kezét. A tanár úr nagyon a cumi ellen van, szerinte azzal csak elfedjük a problémát, úgymond betömjük a száját. Cumi helyett simogatást javasol...

 • 2007.03.24 15:56:53Alvomacko

  Én a cumipártot erősítem. Nekem azt mondták, hogy a cumit el lehet tőle venni, de a kezét azt nem. Aztán azt is mondták, hogy később a kezét lefoglalja majd a játék, de a cumihoz nem kell kéz.

  Én a cumi mellett döntöttem, már a kórházba is volt nálunk. Bejött. Megnyugodtak tőle. De mindig jót mosolyogtam, amikor a cumit hevesen szopták még félélomban is. Ez volt a biztos jele, hogy készíthetem a tápszert nekik. Meg én pl. így próbáltam kitalálni, hogy miért sírnak. Ha nagyon mozgott a cumi, akkor megetettem őket. Ha nem igazán, akkor mással próbálkoztunk.

  Aztán 2 éves korunkban elvitte a halacska a Balcsiba a cumit. Szerintem még most is ott lapul a cumi barátaink házában a gerendán. :-)

 • 2007.03.24 15:58:19marcangoló

  Na, én aztán simogathatttam tegnap a cseppet. :-)

  Közben rájöttem, hogy a nagyfiam úgy szopja az ujját, mintha cumizna, mert neki kezdettől kellett hozzá a cumis maci. Ha nincs maci, nincs ujjszopás sem. Ez így viszonyleg korrekt. :-)

  Én annyira kevés dolgon szoktam parázni, de szeretném Blankát is viszonylag sokáig szoptatni, és tegnap du., mikor úgy nézett ki, hogy neki pont elég az ujja, minek a cici, akkor azért kivoltam. Ráadásul szegény olyan volt, mint valami elhanyagolt kis intézetis gyerek, akinek nincs más öröme csak a saját keze... Tudom, hogy ez már túlzás, nem is arról van szó, hogy mindenáron kontrollálni akarom még azt is, hogy mitől nyugszik meg, de ez nem a megnyugvásról szólt, hiszen nem volt semmi baja egyébként.

 • 2007.03.24 16:02:09Alvomacko

  OFF: Ugye tudjátok, hogy ma van a számítógép mentes világnap? :-)

  És hihetetlne pocsék idő van kinn! :-(

  On

 • 2007.03.24 16:07:17suri

  Én is néha azt látom h könnyebb neki az ujját szopni. És nála is rituális: hajhúzás/simivel működik csak.

 • 2007.03.24 16:11:54madanna

  Azén kisfiam ma 9 hetes. Az elején nejm adtunk cumit, mert védőnéni korainak tartotta, mondván szokja inkább még a cicit (nem mintha azzal gond lett volna akár egy percig is... már több mint hat kiló, lassan duplázza a születési súlyát, szóval jóban van a cicivel). Viszont volt, hogy evés után egy órával már cuppogott (éhes nem lehetett, fenti súlyból is kiderül, hogy nem éhezik), így bepróbáltuk a cumit. Nem tudott mit kezdeni vele. Később újra próbáltuk: grimaszolva kilökte a nyelvével. Az én kisujjamat viszont imádja szopni (ha nagyon muszáj, akkor kapja meg), meg a dokinéniét, védőnőét is bírja. Apáét viszont fura módon nem. Hiába, a női ujjak a gyangéi.

  Közben párszor megtalálta már a hüvelykujját, de most meg abba a korba ért, hogy nagyon lefoglalja a nézelődés és a "beszélgetés", így most nem kell neki. Én cumis voltam (de egy évesen már elvették anyuék), párom ujj-párti. Ennek következtében az én anyukám szerint a cumit kéne erőltetni, nehogy az ujját szopja, párom anyukája szerint nem szabad neki cumit adni, hadd szopja az ujját.

  Mi rábíztuk végül: kiderült, a cumi nem kell neki. Talán, ha bőrből lenne, nem gumiből... :)))

 • 2007.03.24 16:14:46madanna

  Amúgy a cumival sem lenne gondom, bár valahogy fura az én babám szájában látni, hiszen nem kapott azonnal, nem szoktam meg benne.

  Viszont láttam már olyan anyukát, aki a bömbölő gyereke szájába tövig nyomta a cumit. Szerintem már a műanyag része is a gyerek széájában volt. Na, ezen felháborodtam, de amúgy szerintem minden anyuka maga döntse el, ad-e cumit a gyereknek vagy sem.

 • 2007.03.24 16:42:59szeszter

  marcangoló: ha jól emlékszem Blanka olyan 3-4 hónaposan kezdte talán el. Napközben ill. ha ébren van csak akkor csinálja ha meg akarja magát nyugtatni, nyűös, vagy álmos. Játék közben ritkán jut eszébe. No meg hát mászás közben nehéz lenne :)

 • 2007.03.24 18:02:02levendul

  A nagynak nem kellett sem cumi, sem az ujja.  A közepes nagyon pici korában rátalált az ujjára:alváshoz, meg a nehezebb pillanatokban. Most hagyta el hat évesen, minden probléma nélkül. Nem gyötörtük vele. Én is amondó vagyok, hogy nem maradnak úgy.  A kicsi is szopja az ujját, de napközben szinte soha, nem is emlékszem mikor láttam utoljára...

 • 2007.03.24 19:52:28evaandrea

  Szerintem inkább az a baj, ha a gyerek nem szopjaaz ujját, a nyelvét, mint a legkisebb, vagy csócsálja a párnacsücskét, macit pelenkát vagy bármi mást. Ezek ugyanis mind arra szolgálnak, hogy elszórakoztassák,megnyugtassák, elalvási hangulatba hozzák a gyereket.

  És önállosodás is.Már csecsemőkorban elkezdődik, igen. Rájön, hogy ő egy külöálló lény...ez egy fontos normális fejlődési fok. Ezt a törekvést letörni?! Rossz lépés.

  Szerintem nagyon rosszul jár az az anya, aki a mellét használtatja erre a célra a babával.A későbbi (el)alvási problémák innen is eredhetnek...A nem megfelelő alvási szokásoknak meg még súlyosabb következményük is lehet, sajnos egyre jellemzőbb.

 • 2007.03.24 19:59:38Szüri

  Suri! Nincs az ujjszopással semmi baj. Én sokkal jobbnak tartom a cuminál. Vannak iskoláskorú gyerekek, akik olyan elszántan cumiznak, ahogy az erős dohányosok cigarettáznak. Lehet, hogy in- toleráns vagyok, de ez szerintem kellemetlen látvány. Áron bátyádnak volt két takarója, az egyiket édes takajómnak, a másikat jonda takajómnak hívta, és csak úgy tudott elaludni, ha az egyiknek rágcsálta a sarkát. Arra nem tudtam rájönni, mikor kéri az "édesemet" és mikor a "jondámat". Aztán pár év múlva elfelejtette az egészet. Persze vannak, akik még kamaszhkorukban is szopják ahz ujjukat, de az már más probléma. És még minmdig jobb, mingt a körömrágás. Szóval: hajrá ujjszopás.

 • 2007.03.24 20:09:43Alvomacko

  Na, ha minden igaz, akkor most ezzel a hozzászólásommal minden témában én leszek az uccsó hozzászóló. :-)

  Mégis menek olvasni, nem egy izgi dolog magammal társalogni. :-)

 • 2007.03.24 20:11:27olgi

  a másfél évesem kattant rá mostanában a cumira (azért eddig is cumizott, de nem ennyit), meg a "zsözső-pelusra". mindenhová viszi magával őket, úgy jön-megy egész nap. a lányoknak is volt ilyen időszakuk, aztán, amikor beszéltek (egyre többet), nem kellett annyira a cumi. most is ebben bízom, ha elkezd beszélni, szokás szerint nem fogom érteni cumival a szájában (mert nem akarom érteni), és majd alábbhagy ez a dolog. és meg fogom várni, míg saját magától dobja el (lányok 3 éves koruk előtt valamivel adták a cicáknak, ill. kukába), tőlem 3 évesen elvették, sokat sírtam miatta. biztos abbahagyja majd ő is, miért ne tenné. :)

  apósom viszont 14 éves koráig szopta az ujját, aztán egy délutáni alvásnál "meglepték" a haverjai... na, az elég égő volt ahhoz, hogy abbahagyja.

 • 2007.03.24 20:44:27druantia

  Éppen ennek a posztnak a kapcsán jutott eszembe, hogy mi van, ha a Peti harapós korszaka összefügg azzal, hogy már nem cumizik? Ne értsétek félre, ha az ujját akarta volna szopizni, az is rendben lett volna, de ő igenis cumizott. Hat hónapos koráig.  Akkor kezdett felállni meg profin mászni, abban az időben nagyon sok minden megváltozott. Bújósabb lett egyrészt, de hát ugye a mászás meg a bútorok melletti kapaszkodva járás mégiscsak jeleznek valami önállósodást is. Ezzel egyidőben elválasztotta magát, tehát szó szerint nem volt ideje/kedve már szopizni, és a cumit is ettől kezdve igényelte egyre kevésbé.  Viszont egyre többet cuppog meg csettintget a nyelvével, magyaráz, kiabál, és HARAP. Csupa szeretetből, puszival egybekötve, vigyorogva. Nagyfiú lett, a főzeléket nem hajlandó megenni, csak a darabosat. Azt hiszem, élvezi, hogy fogacskái vannak, hogy haraphat, rághat. Így végiggondolva a harapás-dolgot is jobban megértem.  Néha előkerül a régi cumija, ilyenkor kicsit megrágicsálja, de nem látom rajta, hogy nosztalgiázna :-). Azt hiszem, végleg továbblépett :-).

 • 2007.03.24 21:27:51p.eszter

  Druantia! Nekem így virtuálisan nagyon úgy tűnik, h eléggé Rád ütött ez e gyerkőc. :)

 • 2007.03.24 21:46:36druantia

  Harapok :-)))?? (A durvábbat nem is írom le, a sz.pással van kapcsolatban :-))). Ja, leesett, a továbblépés :-))).

 • 2007.03.24 22:10:16anyaallat

  én a cumit eleve elutasítottam az elején, mert elvi szinten bioanya vagyok. igaz, a gyakorlatban meg tökre nem, bár néha veszek csokis bulátát. szóval egész addig elutasítottam, amíg a szoptatási tanácsadó (más ügyben hívtam ki, és baromi jó volt) azt nem mondta, hogy szoktassam rá a gyereket, mert nálunk a lakásban kutya is van, és amikor majd kúszik, akkor a koszos kezét fogja szopni ezerrel, de ha a cumi koszos/szőrös azt nem veszi a szájába. na ráálltam a projectre, de a kicsinyt egyálntalán nem lehetet rászoktatni a cumira, üvöltve kiköpte. ellenben ha fáradt mindig szopja az ujját. Még nem mászik, de szerinem már több kiló kutyaszőrt lenyomott.

 • 2007.03.24 22:45:58egyanyuka

  Nekem a lányom egyszerre két újját is szopja. Most 8 hónapos. Engem nem zavar, nagyon aranyos, majd leszokik róla. Cumit mi meg sem próbáltunk adni neki, nem is akarok én sem az érveket felsorolni miért nem. A cikkben leírt érvek szerintem hülyeségek, vagyis butaság velük foglalkozni.Nem kell mindent megmagyarázni.

 • 2007.03.24 22:51:04Kiskakukk

  Én is 11-12 éves koromig szoptam az ujjam, de ovis koromtól mindig kizárólag elalváshoz, amikor már senki nem látta. Őseim persze kisiskolás koromban már kérdezgették a szakembereket de mindegyik azt mondta nekik hogy idővel azért úgyis abbahagyom és lám nekik lett igazuk.  Mondjuk én is tápszeres baba voltam, születés után nyolc hét inkubátor, szóval cici-élményem nem volt (cumit azt hiszem kaptam), biztos ezt is akartam bepótolni ezzel a kissé extrémnek tűnő ideig való ujjszopással.  Viszont soha nem dohányoztam és kényszeres evő sem vagyok, szóval az orális fixáltságnak ez a formája mindeddig elkerült...

 • 2007.03.25 10:34:09titi

  kiváló dilettáns vagyok pszichológiából...

  ilyenek jutottak eszembe, hogy "köztes anya", "átmeneti jelenségek", "átmeneti tárgyak", stb.

  Az "örökkéjelenlévőanya" helyett alakít ki magának a baba ilyen-olyan rítusokat. Állítólag erre szükség van. Kérdés számomra, hogy honnan tudhatja az anya, hogy mikor jött el az az idő, amikor már jó a "köztes anya" és nyugodt szívvel lehet távolabb menni?

  Magam részéről igyekeztem kitolni ezt az időt, mert szerettem volna megtanítani arra a gyerekem, hogy biztonságban van. Ezért szoptattam igény szerint. Kb. 10 hónapos korában vettem észre rajta a misztikus "átmeneti jelenségeket".

  Így lett a lányom párna csücsköt rágcsáló. Elalvás előtt teszi. Tök természetesnek látom. Szerintem az ujjszopás sem aggasztana. A cumi viszont igen.

  (Bocs az okoskodásért. Próbálom átvenni az olvasmányaimat a szakdolimhoz...:D Pszichológus porontyosok, igazán segíthetnétek!)

 • 2007.03.25 11:26:21eszter

  tudom, nálam bekattan a lemez: három gyerek háromféleképpen, pedig mindhármat igényt szerint szoptattam....megoldja vki?

 • 2007.03.25 11:47:19levendul

  eszter: dettó (l. fent), pedig nálunk is igény szerinti szoptatás volt  Megsütöttük a perecet, jó volt, de rengeteg, a végéből kenyér lett. Gondoltam mi is öten vagyunk... Mindenesetre nagyon gyorsan fogyott! :D

 • 2007.03.25 12:06:18Abra

  Két gyereket szoptattam igény szerint, első sose szopott semmit (egyszer se!) én voltam a cumikája. Második meg szopta-szopja az ujját, 3-4 hósan viszonylag intenzíven, most 8 hónapos, néha,, hetente egy-kétszer babakocsis sétáláskor előfordul, szerintem leszkott róla. Nálunk még soha senki se cumizott a családban (se felmenők, se testvér, se unokatestvérek) és sose volt senkinek problémája belőle, legkésőbb három évesen mindenki befejezte, de ő is kirívó példa volt, amennyire tudom, amúgy is problémás gyerekkorral (nagymamám).

 • 2007.03.26 16:01:06gigia

  Én most éppen annak örülök, hogy az ujját szopja!!!

  Eddig ugyanis az ágyrácsot harapdálta :))

  Nem tudom olyan furmányosan felszerelni a rácsvédőt, hogy ne tudjon a négyhónapos lányom hozzáférni a rácshoz, és harapdálni. És nincs olyan tárgy, amit ő szívesen rágna.

  2-3 ujját tövig benyomni a szájába, és ettől olykor öklendezni - ezt eddig is tudta :))

  És most szépen, szabályosan szopja az ujját!!!

 • 2007.03.26 20:15:26mzperx

  Sziasztok!  A kedvenc mondatom: "ADJ neki cumit!" illetve "inkább a cumi, mint az ujja"...  3 hónapos koráig néha cumizott, de nem volt elengedhetetlen kellék a cumi, ellenben azóta ha akarnám, se tudnám odaadni neki!! Egyszerűen nem fogadja el, ill. "nem rendeltetésszerűen" használja... :) ...rágcsálja. És közben szépen lassan rászokott az ujjára... :S hiába próbálkoztam azzal, hogy inkább odaadtam neki a cumit, nem kell neki, egyszerűen nem tudok vele mit csinálni, ez van. Viszont csak elalváskor (illetve ha álmos) szopja az ujját.  Pedig 5 hónapos koráig kizárólag szopizott a kislányom.

 • 2007.03.26 20:17:12mzperx

  Ja, az lemaradt, hogy 8 hónapos a kiscsaj. :) Eleinte kapott cumit, és 3 hónapos korában leszokott róla (csak mert látom, kicsit kuszán fogalmaztam az előbb).

 • 2007.03.26 20:21:31druantia

  Mzperx, és nem harap? Csak azért kérdezem, mert az én fiam is kábé ugyanígy volt, mint a te kislányod, csak Péterem rászokott a harapásra. Van egy "elméletem" (2007.03.24 20:44:27), kíváncsi vagyok, hogy helyes-e a meglátásom. Köszi a választ előre is :-).

 • 2007.03.28 10:03:05mzperx

  Szia Druantia!  Egyelőre még csak 2 foga van a kislányomnak, és inkább csak rágcsál, mint harap. :) (Viszont rágcsál szinte _mindent_)

 • 2007.03.28 14:16:16marcangoló

  Hi, Mzperx! :-) Az én lányomnak használt a pár napos absztinencia, már sokkal kevésbé szopja az ujját. De a doktor néni szerint mindjárt kibújnak az első fogai. Egyelőre még alszunk.

 • 2007.03.28 16:37:15mókusfácán

  HALIHÓ

  Van valakinek jó ötlete a cumiról való leszoktatásról?

 • 2007.03.28 17:04:23druantia

  Kira, lehet, hogy nem én vagyok az, akinek tanácsot kellene adnia, mivel az én gyerekem teljesen egyedül szokott le a cumiról hat hónaposan. Csak pár gondolat: szerintem, ha hagyod annyit orálkodni, amennyit csak akar, akkor talán egyszer csak elég lesz neki. Végülis, ez olyasmi szükséglet, mint az érintésre való igény, vagy az éhség.  Nem tudom, mennyi idős a babád, de a Peti úgy "jött le" a cumiról, hogy elkezdett mászni, fellállni, és valahogy megváltozott ettől a sok új élménytől. Valaki írta feljebb, hogy a gyerekek általában abbahagyják a cumizást, ha elkezdenek beszélni. Ezt most csak tényleg nem tapasztalatból mondom, de szerintem minél erőszakosabban akarja az ember elvonni a cumit, annál inkább ragaszkodhat hozzá a gyerek. Előbb-utóbb úgyis mindenki leszokik a cumizásról, nem :-)?

 • 2007.03.28 19:24:34mzperx

  Szia Marcangoló! ;)  Ma én is elhatároztam, hogy újra megpróbálkozok az ujjacska cumival történő helyettesítésével. (merthogy én elvben cumipárti voltam. Mármint ha a cumi és az ujj között választani kell) :)

 • 2007.03.29 08:46:53erősbors

  nem értem én ezt a dilemmát...a legtöbben a cumiról akarják úgy leszokatni a gyereküket, hogy szopja inkább ahelyett az ujját, ti meg pont fordítva:-D

  Egyébként az öregektől hasznos tanácsokat lehet kapni ilyen tekintetben. Szerintem pár hónaposan még semmi baj nincs se a cumi se az ujjszopás probléméval. Később igazán gázos, ha anélkül már semmi nem megy.

  Olyasmit olvastam, hogy kininnel vagy valami hasonlóan rém keserűvel kenik be a gyerkőc ujjacskáját és akkkor többet biza nem veszi a szájába.

 • 2007.03.29 09:56:08marcangoló

  Erősbors én nem akarom leszoktatni, nem is tudnám, én csak a mértékkel nem értettem egyet. :-) A nagyot is hagytam, a kicsit is fogom, ha úgy dönt, hogy inkább mégis kell az ujja.

 • 2007.03.29 12:23:05jidele

  Én, mint nagyon sokáig ujjszopó, azt mondom, hogy a legnagyobb szemétség bekenni vmivel a gyerek ujját/cumiját. Azért szopja, hogy megnyugodjon tőle, erre ilyen piszok módon átverik...És főleg gonoszság a cumit bekenni: nem magától szokott rá, a szülő adta neki, hogy elhalgattassa, amikor meg jól rászokott, akkor elveszi? Őszintén, köztetek hányan dohányoznak, rágják a tolluk végét, a körmüket, a hajukat, a szájuk szélét, kenik naponta 72szer labellóval a szájukat? Ez ugyanaz az orális fixáció, mint a cumizás. Mit szólnának az ilyen problémával küzdők, ha titokban kinint tennék a cigijükre, körmükre, tollukra, labellójukra, stb...? Majd abbahagyja a gyerek, ha nem lesz rá szüksége. Szerintem

 • 2007.03.29 13:49:42druantia

  Jidele, igazad van. Ha valaki elvenné a labellómat és bármit kenne a cigimre, tuti, hogy megtépném :-). Utána meg sírógörcsöt kapnék...

 • 2007.03.29 20:57:26erősbors

  druantia!:-)))) akkorát kacagtam, hogy azuram rám szólt.  jidele: pont arról volt szó, hogy akkor mi van, ha nem hagyja abba a gyerek. Biztos te is láttál már a cumis korból régen kinőtt gyereket cumival a szájában rohangászni stb. Mondjuk sztem egészséges mértéktől ugyse szokik rá a gyerek.

  Úgy három hónapos kora körül megtalálta a hüvelykujját és azt szopizta, de erről leszokott, most a négyujjas módszer megy. Csak nem értem mért jó neki, ha egyszerre négy ujjal tömi be a száját és úgy rág?:-D

 • 2007.03.30 00:40:05mulan

  erősbors, én se értettem, hogy mi ez a négyujjas dolog, aztán meg egyre sírósabb és nyűgösebb lett, a végén már az egész öklét be akarta kapni, akkor jöttem rá, hogy szegénykém fogzik. Pedig csak 4 hónapos múlt. Másnap doktorbácsinak mondom, hümm-hümm, nem szól semmit, aztán belenéz a gyerek szájába, és kapom a dícséretet, hogy bizony úgy van, a babus foga jönni kezdett.

 • 2007.03.30 09:33:16katampusz

  az én porontyom is cumizik, de nem mindig és feltétel nélkül. amikor ordít, hiába is próbálkoznék vele, csak még dühösebben sír tovább.  az ujjait pedig csócsálja. ha a hüvelykujját veszi is a szájába, sosem szopja, hanem rágcsálja. az ujj-és ökölcsócsa minden variációban előfordul, váltott kézzel is.

  tegnapelőtt a kiságy rácsát próbálta ronggyá cincálni és áztatni, de a rács nagyon nem áll szájra, hát inkább nyalta. mi meg gurultunk a röhögéstől, mert sikítozott közben.  de fog sehol. pedig már egy hónapja mindent a fogzásra kenek, és naponta kukucskálok kutatón a szájába...

  mondjuk így is elég vadmalac ha evésről van szó, hát még foggal mit művelne, jajjaj.

 • 2007.03.30 12:40:22marcangoló

  Mulan, nálunk is ez a helyzet. De én bárhogy nézem, nem látom, hogy hol jön... A foga.

 • 2007.03.31 00:40:58mulan

  Én sem látom, de az orvos igen. :)

 • 2007.03.31 14:15:05marcangoló

  Amíg éjjel alszik, tőlem annyi fogat növeszt, amennyit akar! :-))))

 • 2007.04.01 09:18:18erősbors

  tudom ám, hogy fogzunk, de hihetetlen! Valamikor még három hónapos alig múlt, amikor hisztisebb, nyűgösebb lett pár napra és elkezdte ezt az ujjtömködést és akkor láttam a két kis buborékot alul középen. Mondtam is neki, hogy kicsit korán kezdjük a dolgot. A kaksiján is látszik a fogzás. De ebben az a borzasztó, hogy két nap múlva 4 hónapos lesz és még mindig csak bajlódik vele. Úgy sajnálom szegényt, hogy ilyen hosszú ideig viszket, zsiborog, meg ki tujda miféle érzéseket produkál neki ez a két leendő fogacska.

 • 2007.04.01 09:22:00erősbors

  katampusz: a vadmalackodásnál, ha közlöd vele, hogy ez fáj anyának, mit reagál?

  Kismanó mióta "fogzik", azóta többször igen erősen ráharapott a cicimre, én ilyenkor halkan feljajdulok /mert a legelső hangosnál elkezdett sírni:-(/ elveszem a cicit és közlöm, hogy ez fáj, ne csinálja. Volt, hogy ilyenkor még egyszer bepróbálkozott és közben hamiskásan rámmosolygott a szájzáras, na most húzd ki, ha tudod-dal, de akkor is elvettem és rászóltam, aztán egy darabig nem csinálta.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta