Egy évvel a szülés után is fájhat a szex

Minden harmadik nő még egy évvel a szülés után is fájdalmasnak találja a szexet, derül ki egy brit kutatásból. A Birminghami Szülészeti Intézet felmérésében megkérdezett nők több mint felének legalább egy szexuális természetű problémája volt a szülés után.


A nők átlagosan 8 héttel a szülés után szeretkeztek először, áll a Journal of Clinical Nursing szaklapban közölt tanulmányban, melyet a BBC híroldala ismertetett. Volt, aki csak egy hetet várt, mások azonban akár egy évet is. A fogóval vagy más segítséggel szülő nők esetében az átlag 10 hét volt.

A megkérdezett 482 nő nagy többsége, 87 százalékuk küzdött legalább egy egészségügyi problémával a szülés után. A problémák leginkább az ázsiai nőknél jelentkeztek, valamint az idősebb nőknél, illetve nagyméretű magzatok és hosszú vajúdások esetében. Az epidurális érzéstelenítés nem növelte a panaszok valószínűségét.

A szexuális természetű egészségügyi problémák a fogós illetve más eszközzel segített szülések háromnegyede után jelentkeztek, arányuk a császárosok körében volt a legkisebb, de még náluk is minden második nőt érintett.

A császárral szülő nők 19 százaléka tapasztalt fájdalmat szex közben, míg ez az arány 34 százalék volt a normál szüléseknél és 36 százalék az eszközzel segített szüléseknél. Sokan küzdenek a szülés után inkontinenciával: a stresszhelyzeti inkontinencia a nők 54 százalékánál jelentkezett, a késztetéses inkontinencia pedig 37 százaléknál.
Oszd meg másokkal is!
Mustra