A kisbabák túlöltöztetése növeli a hirtelen csecsemőhalál kockázatát

A kisbabák túlöltöztetése jelentős mértékben megnövelheti a váratlanul bekövetkező csecsemőhalál kockázatát - olvasható amerikai kutatók megfigyelése a Johns Hopkins egyetem honlapján.



Ha egy túlságosan melegen öltöztetett csecsemőben valamilyen vírusfertőzés lappang, ráadásul, ha nem a tudományos megfigyelések szerint ajánlott testhelyzetben alszik, még nagyobb lehet a kockázat - állítják a Johns Hopkins kórháza gyermekosztályán a vizsgálatban résztvevő orvosok. Megfigyeléseik szerint a téli hónapok azon szakaszaiban, amikor megenyhül az idő, a tavasz közeledtével, a vírusfertőzések idején - több éves statisztikai trendek adatai szerint - megemelkedik a tragédiák száma, különösen a nem a külső hőmérsékletnek megfelelően öltöztetett babáknál, írja az MTI.

Amerikai szakemberek szerint a megnövekedett kockázatnak az lehet az oka, hogy a túlságosan bebugyolált csecsemők nem képesek leadni a fölösleges testhőt.

A legtöbb szülő aggódik, hogy a baba megfázik, ezért jóval több réteget ad rá, mint kellene, mint ami egészséges, sőt biztonságos volna. Orvosi megfigyelések megerősítik a sokak számára ismerős tényt, hogy számos babára tesznek túl sok takarót, kiságyukban sok a játék, de az is előfordul, hogy a többi családtaggal egy ágyban alszik - az említett helyzet szintén növeli a SID előfordulásának esélyét.

A gyermekgyógyászok a háton alvást tekintik a baba számára a legbiztonságosabb helyzetnek. A hirtelen csecsemőhalál kockázatát csökkenti, ha a baba a hónaljánál feljebb nincs betakarva. Soha nem szabad betakarni az arcát vagy a fejét, mivel itt adja le a felesleges hőt. Ugyancsak nem javasolható az, hogy a szülő a kicsivel együtt aludjon, mert a felnőtt véletlenül ráfekhet a babára. Mindez különösen vonatkozik a koraszülöttekre, mivel náluk gyakrabban fordulhat elő a hirtelen csecsemőhalál, tudósít az MTI.

A hirtelen csecsemőhalál (gyakran használt angol rövidítése: SIDS) a csecsemő hirtelen és teljesen váratlan halála, melynek okát a halál utáni alapos vizsgálattal sem lehet egyértelműen kideríteni. Nevezik bölcsőhalálnak is, mert alvás közben szokott bekövetkezni. A hirtelen csecsemőhalál a leggyakoribb halálozási ok csecsemőkorban. Leginkább az első négy hónap alatt, rendszerint ősszel, télen és kora tavasszal következik be.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek