SZÜLŐSÉG

Napi 15 perc mozgás elég az elhízás ellen

2007. március 21., szerda 10:30

Csupán naponta 15 percnyi intenzív testmozgás elegendő ahhoz, hogy egy gyerek ne hízzon el - mutatták ki amerikai és angol kutatók. Öt és fél ezer, átlagosan 12 esztendős gyermeket vontak be a kutatásba, amelynek során a gyerekeket úgy figyelték meg, hogy mozgásérzékelő műszert csatoltak a testükre, ezenkívül röntgenkészülékkel is vizsgálták zsírszöveteiket, írja az MTI.


Kiderült: azoknál a gyerekeknél, akik naponta legalább 15 percet intenzíven mozognak - futnak, úsznak, fociznak -, 50 százalékkal kisebb az elhízás esélye. "Az adatok azt mutatják, hogy az intenzív testmozgás többet nyom a latban, mint az aktivitás egésze" - írta az egyik szakember a PLoS Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban, amelyben a kutatás eredményéről számoltak be.

"Pontosan tudjuk, hogy a diéta fontos, ám ez a kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad megfeledkezni a testmozgásról sem. Valóban meglepő az a felismerés, hogy a rövid, de intenzív testmozgás milyen jelentős hatást gyakorol" - mondta az egyik kutató.

Az elhízás nyilvánvalóan minden esetben abból ered, hogy az emberek több kalóriát visznek be, mint amennyit elégetnek, de a szakértők egyelőre nem jutottak egyetértésre abban, hogy a kövérség elkerülésében a kevesebb kalória, vagy a több testmozgás a döntő, s ha az utóbbi, akkor a fizikai erőkifejtés mely formája a leghatásosabb, írja az MTI.

A fejlett országokban egyre nagyobb problémát okoz az elhízás: az Egyesült Államokban például a lakosság 60 százaléka túlsúlyos vagy kövér.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.21 13:50:48jidele

  vajon mikor lesz egy kutatás arról, hogy mennyi agysejtje hal el az angol és amerikai kutatóknak, amikor elvégzik a 258- kutatásukat elhízás témában;)?

 • 2007.03.21 14:41:32Szilvesszter

  Mi a bajod ezzel a kutatással? Abszolut egyetértek vele. Az én gyerekeimre is hajlandó vagyok azt gondolni, hogy sokat mozognak, aztán, ha végiggondolom, nincs meg a napi 15 perc aktív mozgás.

 • 2007.03.21 14:59:16Brumibaby

  Az van, hogy minden egyes újabb kutatás eredménye látszólag a spanyolviasz felfedezéséhez vezet, sztem jidele csak azt akarta írni, hogy ezt mindenki tudja, de Szilveszternek is igaza van, mert úgy tűnik, nem lehet elégszer elismételni.

  Nnna most megmondtam a tutifrankót.:))

 • 2007.03.21 16:09:20Szilvesszter

  Menjünk futni. Ma megint csak ültem. S este még terpeszkedni is fogok a tévé előtt. Majd eszem, s tolok rá egy pohár bort, arra egyetlen szál cigit. Újabb egészséges nap. :-) s igy telnek a hetek. csoda, hogy nem vagyok dagadt mint a gagyi mami.  Lehet, hogy elviszem futni a kutyát? De akkor mozognom kell, megizzadok, stb. S ezt kéne tenni holnap is?

 • 2007.03.21 17:53:12másutt

  Asszem az a celja a kutatasnak az volt, hogy nagyon sok embert elijesztettek, hogy 'egeszseges eletmod ez, meg az', es heti 3-szor 2 ora sportolas, es ezert sokan semmit nem mozognak, mert ninvcs erre idejuk meg kedvuk meg penzuk.

  A cikk lenyege, leforditva szerintem az lenne, hogy

  "Figyeljetek mar ti hulyek, nem kell ezt olyan iszonyuan komolyan venni, mar egy KICSI mozgas is eleg lenne, nem kell a meregdraga fitnesz terem tandij meg a puccos sifelszereles, csak basszus masszatok egy kicsi lepcsot, meg mozogjatok napi 15 percet, mert mar az is megment az elhizastol"

 • 2007.03.21 18:06:30cozumel

  Azt hiszem, talan nem is vegeznek elegendo kutatast. Az elhizas es a belole eredo betegsegek oriasi terheket jelentenek a fejlett orszagok tarsadalmainak.

  Olyan dobbenetes adatokat olvasok neha, hogy el sem hinnetek. Tegnapi, egeszen friss:-)

  " airlines have increased annual fare costs in excess of $150 million because of growing North American obesity. It now takes that much more fuel to keep the planes up in the sky because of the added weight we have aruound our bellies."

  Magyaran, evente 150 millio dollarral tobbet szamolnak a repjegy arakert az amerikai legitarsasagok, mert ennyivel tobb kerozinra van szukseguk, hogy a levegoben tartsak a gepeket. S mindez az emberi tulsuly miatt...

  Asszem, van mirol beszelni. NEM LEHET ELEGET beszelni rola.

 • 2007.03.21 19:15:43melin

  Másutt, Cozumel egyetértek, és hozzátenném, vagy inkább kiegészíteném azzal, h nem elég csak nyilvánosságra hozni ezeket a kutatásokat. Mert sok felnőttnél hasal el egy ilyen iromány egy kézlegyintés által.

  Arra lenne igazán szükség, h általános iskola elejétől a középsuli végéig rendszeresen tájékoztatva legyenek a gyerekek a helyes életmódról!!!! PL. az osztfőnöki órák alkalmasak lennének erre meghívott előadókkal, vagy lehetne életmód-főzés óra is 1 héten 2x. És akkor biztosan többször előfordulna, ha gyerek azt mondja otthon a pacalvacsorára, h köszi anya nem, de jobb lenne, ha te sem, mert egészségtelen stb. Jó lenne, ha főműsoridőben nem csak az x margarin koleszterincsökkentő hatásáról hallanánk egy idióta reklámban, hanem negyed órában egy táplálkozási szakértő nyomná a sódret. De persze ezt nem támogatja senki, mert csak a pénzt viszi a jelenben és arra senki nem gondol, ha jövőben a sok elhízott gyerek (később felnőtt) "mibe kerül" majd - hú, de rondán fejezem kimagam, bocs, de remélem, érthető. Nem ágálok a gyorséttermek ellen, mert néha magam sem vetem meg (jaj, most terhesen viszont nagyon kívánom:-O), és ez is egy alternatíva. CSak ne ez legyen az egyetlen, ami trendi, és követendő. uff:o)

 • 2007.03.22 10:00:44Szilvesszter

  off.  Elmentem este, de nem futni, hanem lenéztünk a falmászóterembe. Sorba kellett állni a felszerelésért, annyian voltak.

  Nekem és a gyereknek is megvolt a 15 perc intenzív mozgás. kicsit még érzem a vállam és az alkarom.  Apropó, egy kövérnek nevezhető ember sem volt a falmászók között. Lehet, hogy ez a titok, mássz sziklát/falat s maradj sudár?

 • 2007.03.22 11:31:42babó

  Szilveszter:

  sztem a kövérebbek meg sem próbálják :))  a suli nevelő hatásáról:

  nem tudom hány testnevelés óra van, kb. 2 egy héten? namost én utáltam, mert egy kicsit ügyetlenke voltam, és vagy hülyeségeket csináltunk, vagy felmérték a teljesítményünket kötélmászástól kezdve a korláton való varázslásig (amitől én nagyon paráztam, mert ilyenekben nyúlbéla voltam. a fáramászás oké, de korlát???) anélkül, hogy gyakoroltunk volna. jobb lenne mindennap egy hosszabb szünet, 20-25 perc, amikor igenis játszani és rohangászni kéne (mondjuk gimiben már valszeg nem menne, de a kisebbek még szívesen csinálják) mert így falara hányt borsó a testNEVELÉS

 • 2007.03.22 12:35:39Szilvesszter

  SOkan most nem fogtok szeretni, de ha a gyerek nem lát otthon jó példát, azaz nem látja apát, anyát mozogni, akkor miért várjuk el, hogy magától mozogjon?  Anya elmegy aerobicra? Akár a boltba is mehetne, a gyerek ebből nem lát semmit. Elég sokan nem kizárólag a mozgás öröméért mozognak, hanem mert  1. Lehet róla beszélni,

  2. fogyókúrának álcázzuk

  3. meg tudom mutatni a legdrágább kapható bringát a szomszédnak.

  4. nagyon divatos sport cuccokat lehet felvenni.  Én a lustábbak közé tartozom, de nem érzem fair-nek kötözködni a gyerekekkel, ha csipszet/nutellás kenyeret/csokit/rétest fogyasztva TV-znek, mert amikor engem lát, pont ugyanezt csinálom.  Sűrűn eszembe jut egy amerikai vidámparkban látott reklámplakát:

  EAT ALL DAY LONG - 35 different restaurants is waiting for you and your family. • 2007.03.22 13:02:52EsTeh

  cozumel, én már régóta mondom, hogy a repülőn nem csak a poggyászra kéne súlykorlát, hanem mondjuk utas+csomagjára együttesen legyen meghatározva egy limit és azon felül fizessen pótdíjat.

  Nem mindegy, hogy valaki 60 kiló vagy 120... beszorozva a teljes utaslétszámmal, elhiszem hogy több kerozin kell. :-))

 • 2007.03.22 13:03:57EsTeh

  Babóka, dettó!

 • 2007.03.22 13:06:31EsTeh

  Naaa, elrepült mielőtt befejeztem volna!

  Szóval én is utáltam a tesiórát, mert ügyetlennek éreztem magam és hülyeségnek tartottam, amiket csináltunk.

  Most mondja meg nekem valaki: a való világban milyen gyakorlati jelentősége van pl. a szekrényugrásnak?

 • 2007.03.22 13:39:03marcangoló

  EsTeh, esetleg, ha menekülni kell, és jön egy magas kerítés, akkor tigrisbukfenc, és már át is jutottál...

 • 2007.03.22 15:52:46melin

  Én a dressz miatt utáltam a tesiórákat... egy tini szarul érzimagát a fiúk előtt úgy, h kivan a combja, feneke...áááá, én monnyuk renitens voltam, mert sortot vettem és pólót és bár kaptam beírást, Apu visszaírt, h relax, az órán teljesítek (én szerettem a kötélmászást, futást, kézenátfordulást stb), színeiben passzolok az előírásnak (piros fehér volt az iskola "színe"), úh a kamaszodó gyermeket hagyják békén... na, és akkor békén hagytak... és lassan az összes csaj követte a éldámat...höhöhö:-o

  Egyébként szerintem is hülyeség a szerornát tanítani, inkább az usa példát preferálnám, támogatnám, miszerint az összes (vagy legalábbis majdnem) sportot űzhetnék a gyerekek játékosan (röplabd, kézilabda, tenisz, ping-pong, úszás stb). A heti 2 tesióra siralmas! Nekünk 5 volt, de mi sport iskola voltunk, soxor mentünk versenyekre is.  Szilveszter, egyetértek!!

 • 2007.03.22 15:57:31potyeszka

  Melin ráadásul nekem egy olyan fickó volt a tanárom,aki imádta legeltetni a szemét a csajokon.Természetesen imádta a jól fejlett lányokat,ezzel olyan kisebbségi érzést keltett bennem.Akkor még kis gesztenyéim voltak.:)

 • 2007.03.22 17:11:43B-

  Csatlakozom: én a gimi után kifejezetten örültem, hogy nincs tesi óra, úgy megutáltam az egészet. Évek teltek el, amíg elmerészkedtem egy fitnessterembe, boldog voltam, hogy nem kell tornázni. Aztán az ülő életmódtól fájni kezdett a hátam, meg egyáltalában kezdett türhetetlen lenni ez az életforma, de a fitnessterembe is elég félénken merészkedtem be.  Szerintem a diákok nagy részének csak elveszi a kedvét a tesióra, a poroszoktól itt maradt katonai kiképzést idéző gyakorlatokkal (párokba fejlődj és társai). Arról nem is beszélve, hogy amikor gimis korodban elkezd megváltozni a tested, akkor hirtelen egy csomó dolog nagyon nehéz lesz (pl kézenállás, fejenállás), és bár általánosban szerettem a szekrényugrást, amikor kihagyás után kicsit magasabban, szélesebb csípővel, nőiesebb alakkal próbáltam meg a dolgot, akkor borult az egész. Már a szekrény, darabjaira. Képzelhetitek, soha többé nem lehetett rávenni, hogy megpróbáljam.  Általában a hagyományos gyakorlatok 30%-át nem mertem megpróbálni sem.  Meg egyáltalán: miért nem nézik meg, hogy az emberek milyen mozgásformákért hajlandóak fizetni? Embert nem láttam még, aki azért fizetett volna kemény tízezreket havonta, hogy szekrényugrást, súlylökést (!!!) vagy ollózó magasugrást végezhessen... Meggyőződésem, hogy sok tesitanár tart privátban edzéseket: miért nem tanul az ott szerzett tapasztalataiból?

 • 2007.03.22 17:24:30kovvacs

  Asszem itt kéne kérdeznem: Tudtok jó terhestorna kazettát ajánlani? Nem fogom tudni lepasszolni a nagyobbikat, de kezdem már érezni a hátamat, és nagyon kellene a torna. Múltkor nagyon jó volt... csak hát már nyilván nem emléxem a gyakorlatokra :(((

 • 2007.03.22 17:26:12mulan

  jaj, a tesióra! Az iskolai megalázások legfőbb szintere. 14 évesen akkora cicijeim nőttek egyik napról a másikra (én legalábbis úgy éreztem), hogy ki se láttam mögülük. És akkor még benne voltunk javában abban a korban, amikor senki nem hordott melltartót, csak az idős, kövér nénik, olyan testszínű izéket, amik pramisalakúvá paszírozták a cicit. Így aztán alapból blokkoltam a hirtelen mozdulatokat, és persze iszonyú gátlásos lettem, olyan szinten, hogy 30 éves koromig csak bő lebernyegeket hordtam, ami eltakarja a melleimet, ezekben a muumuukban meg kis tehénkének néztem ki, hiába volt olyan testem, mint a Lara Crofté.

  És soha senki-senki nem próbálta meg tapintatosan elmagyarázni, hogy normális melltartókat is lehet hordani, meg hogy hogyan számoljuk ki, hogy milyen méretűt vegyen az ember. Mindenki nyugodt szívvel tűrte, hogyan szenvedek a borzalmas gátlásaimmal. Tesiórán meg jött az alázás 30 ember előtt. (Összevont osztályoknak tartották az órákat.)  Most már rég kigyógyultam, de évtizedekig szenvedtem ezek miatt a dolgok miatt.

 • 2007.03.22 17:28:10mulan

  kovvacs, én a tai chi dvd-vel próbálkoztam, kellemes volt. Asszem, csak ez a David Carradine-féle kapható, nekem legalábbis olyan volt. Bruce lee-t szívesebben vettem volna ugyan, de olyan nincsen. :)

 • 2007.03.22 17:28:39mulan

  bocsánat! LLLLLLLLLLLLLLLLLee

 • 2007.03.22 17:37:50Szilvesszter

  Lara Croft? Küldesz egy képet?

 • 2007.03.22 17:51:35mulan

  Szilvesszter, :D

 • 2007.03.22 19:12:23melin

  Kovvacs, nekem kismama jógám van itthon, és nagggyon király!! Pont én is azért ezt választottam, mert van RR (Légy bombajó kismama) és Kállai Ildikó-s (Kismamatorna Kállai Iledikóval) is (az ő hanghordozásától monnyuk külön idegrohamot bírok kapni), de azok annyira nem jönnek be, mert épp nem azt mozgatják meg, amire most nekem szükségem van (derék, hát, nyak), de erősítésnek, fittség-megőrzésnek viszont nagyon jók.

  Ha érdekel a jóga dvd (hátránya, h csak akkor tudod jól csinálni, ha viszonylag csönd van, és nem lóg a gyerek a nyakadban... viszont cserében agyilag is totál "kivasal"), a címe: Jóga kismamáknak, és kisker boltokban asszem nem kapható. Én a hazipatikán rendeltem meg, szállítással (futár 2 napalatt) együtt 4300 körül volt. Dea dvd-re rá van írva egy telszám, ahol rendelhető... most nemtom, h ide írhatom-e... talán privátban, ha kéred...  Potyeszka, nekünk is csupa fiatal, jóképű tesitanárunk volt (csak gimiben lett nő)... gondolhatod. De mivel én mindig sportosabb alkat voltam, mint nőies, legalább ezt a dolgot elkerültem nagyjából.  B-: igen, nekem is fura volt, h amikor nőiesedtem, már nem volt ugyanaz a mozgásom, mint 1 éve áltisiben. És én is előszörre majdnem fellöktem a szekrényt:o)))  Szegény Mulan!!! Emlékszem, én is borzasztóan sajnáltam a nagymellű osztálytársaimat, bár mi már a "konferenciafelső" (nemtom, kinek mond még vmit ez a szó:o))) korszakában voltunk (majdnem-melltartó szerűség), úh vmivel könnyebb volt nekik. Én mindig dezsó voltam, úh nekem nem okozott problémát, de meg tudom érteni, h mit érezhettél,mert engem még az a kicsi is zavart (szégyelltem) anno, amikor nőtt.

 • 2007.03.22 19:59:43cozumel

  AMit a tesiorakrol irtok, az igaz. Remenykedtem benne, hogy ez mar a multe, de ezek szerint akkor nem:-(

  Amilyen emlekeim nekem vannak, hat, igazsag szerint 100 kilos fotelmamanak kellene lennem!
  Nem rajtuk mulott, hogy megszallott fittnessrajongo lettem!

 • 2007.03.22 21:17:57kaposztalepke

  A tesióra nekem is csak arra volt jó, hoyg megutáljam a sportot..kerültem is ahol csak lehetett. Még jó, hoyg vidéken midnenhova bicajjal jártunk, hétévégén hegyekbe/erdőkbe, vagy a szőlőhegyen kapáltunk, vagy kertben dolgoztunk, vagy csak a kutyát vittük erre-arra, tollasoztunk, bringáztunk. De e tesióra egy rémálom volt. 12-14évesen tornadresszben futattak minket a városban a járdán körbe a menza, iskolautca, piac, stb körben...és pont amikor elkezd fejlődni az ember és nem néz ki sehogy, itt dudor, ott semmi, amott husi ott csont..szóval valami botrány. Égés volt és para. Gimiben legalább a sort+póló volt már.

  A másik amit utáltam, hogy gimiben meg már a futásra nem edzettünk annyira rendesen, de 15percet a félmérésnél le kellett futni, és mindig beledöglöttünk. Úgyhogy nekem ezeknél félévente utána 2 napig fájt a fejem. Negyedikben sikerül mindkét félévben elbliccelnem felmentésekkel.

  A szekrényugrás, korlát meg társai volt számomra az abszolút botrány, mindig a "nagyobbdarab" csajok közé tartoztam, és segítőnek meg állandóan oszttársak álltak ezeknél a gyakorlatoknál. Ez szerintem a csúcs, hogy szerencsétlen gyerekek állnak ott, de hogy minek, hiszen ha gond van úgysem tud jól segíteni, jól reagálni. Ha emg én estem a masszív súlyommal, a vékonyabb csajok inkább félreugrottak. Estem néhány csúnyát, utána kijelentettem a tanárnőnek, hogy ha nem áll oda Ő meg még legalább hasonló vki, aki el is tud kapni ha gáz van, akkor nem csinálom meg. Írja be az egyest. Azt persze nem akarta, mert amúgy meg majdnem kitűnő voltam, és sz*rul nézett volna ki, úgyhogy fűzte az agyam, de nem érdekelt, volt amit nem csináltam meg. Speciel gerendán a bukfencet és tarkónállást megtanultam, az elugrós/röpülős dolgokat nem:)))

  Egyetemre felkerülve Bp. kötelező tesin ping-pongoztam, az kábé viccnek volt jó, ketten voltunk csajok a szobatársnőmmel, a fiúk játszottak keményen, mi együtt elütögettünk és megtárgyaltuk a heti dolgokat:) Aztán a városi nullmozgásos életforma mellé elkezdett hiányozni a mozgás, azóta megszerettem a futást is (soha nem gondoltam volna magamról)..szóval csomó mindent szeretek sportolni ma már.

  Asszem a tesi meg a művészeti tárgyak azok, amiket nagyon tutin meg tudnak utáltatni vhogy:( Pedig kellene mind rendesen.  Szilvesszter: melyik falmászószalonban volt ekkora tömeg? Amúgy a falmászás tényleg jó kemény, lehet vele kalóriát égetni ha rendszeresen csinálja vki, és ahogy elnéztem a rendszeresen mászókat elég szép arányos szálkásabb izomzatot is eredményez. Az, hogy miért nem látni ott kövérebbeket...hát ez oda-vissza dolog...igazán nagy súllyal elég nehéz mászni, nem feltétlen azt szokták választani először. Hozzálapulni a falhoz is nehéz pocakkal pl, meg a rugalmasságot igénylő dolgok is..nehezebben rakja az ember a válla mellé a lábfejét dagibban:))) A fénykoromban is bőven az egyik legdeblább voltam a falmászóban, jelenlegi súlyommal meg egyelőre neki sem merek állni:)))

  De bíztatok mindenkit, sztem klassz dolog, én tökre nem vagyok jó falmászó alkat, nehéz is vagyok, meg merev is, de hát azzal fejlődünk, ami nehéz, nem?:)))

 • 2007.03.22 21:26:22a:a

  tesióra... az általánosban még ment, ott normális volt a tanár, de a gimi... az első óra után, amikor meglátta, hogyan futok, közölte, hogy mentessem fel magam, mert én biztosan sérült vagyok, pedig nem, csak úgy futok, mint egy medve, ráadásul kamaszként már baromi magas voltam, és soha nem tudtam mit kezdeni a hosszú végtagjaimmal. Ezek után valóban felmentettek, mert a szüleim nem akartak négy éven keresztül aláztatni, így az órákat az öltözőben töltöttem...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta