SZÜLŐSÉG

A brit nők harmada szülhet otthon

2007. március 21., szerda 08:06

Egy brit felmérés szerint a vajúdó nők felét magára hagyják a szülészeten, annak ellenére, hogy közülük minden ötödik aggódik emiatt. Az elmúlt évben a terhes nők 38 százaléka válaszhatott, hogy kórházban vagy otthon hozza világra gyermekét.


A BBC híroldala által ismertetett kutatás során közel háromezer anyát interjúvoltak meg az angol Egészségügyi Minisztérium megbízásából.

A nők többsége meg volt elégedve az egészségügyi ellátással, négyötödük pedig úgy vélte, megfelelő támogatást kapott a kórház személyzetétől. Voltak ugyanakkor, akik úgy vélték, az orvosok és nővérek nem bizonyultak segítőkésznek, sőt parancsolgattak nekik.

Sokan nem voltak megelégedve a szülés utáni ellátással: a nők negyede elégedetlen volt a rendelkezésére álló hely méretével, a tisztasággal, a zajjal, és a személyes tér hiányával.

Az egyik legérdekesebb adat, hogy a nők 38 százalékának kínálták fel lehetőségként az otthonszülést, ami kétszer annyi, mint az 1995-ös arány. Ez azonban még mindig jóval elmarad az angol kormány által 2009-re ígért helyzettől, amikor majd minden terhes nő megválaszthatja, hogy otthon vagy kórházban akar szülni.

Magyarországon az egészségügyi törvény nem tiltja az otthonszülést, azonban a szülész-nőgyógyász szakma igen ellenségesen viszonyul a kérdéshez. Szakmai állásfoglalásuk szerint Magyarországon a hiányos infrastruktúra miatt nem javasolható az otthonszülés, mivel veszélyeztetné az anyák és magzataik életét.

Az angol egészségügy szakmai felülvizsgálatát végző bizottság februárban ötvenezer anyát kérdez meg nagyszabású felmérése során. Ennek adatai alapján készítik el a szülészeti ellátás reformjának tervezetét.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.21 09:51:22karakterelgető

  Lehet tudni, hogy nálunk készült-e elégedettségi felmérés?

  egyébként meg havi 16 ezret csengetek be eü-járulékként, hadd döntsem el, hogy hol szeretnék szülni (ha nincs konkrét ellenérv).
  különben is zárják be sorba a kórházakat :(

 • 2007.03.21 10:06:28wadomama

  Lehet tudni, hogy nem.... :-) :-(

 • 2007.03.21 13:33:57anomália

  Kiadták ha jól emlékszem a Hol jó szülni című könyvet. Országos felmérés a szülészetekről, az adott lehetőségekről, eljárásokról (otthon szülésről nincs szó, de legalább felmérés). Anno megnéztem benne a mi szülészetünket is. Az oszt. vez. főorvos áradozott olyan dolgokról, amihez a valóságnak nem sok köze van. Gondolom nem tudta, hogy a kismamákat is megkérdezik.

 • 2007.03.21 15:18:35emma

  Személy szerint nem támogatom az otthon szülést, bár ez mindenki szíve-joga. Amit elmondhatok, ha nem korházban szültem volna, ma se a gyermekem, se pedig én nem lennék ezen a világon!!!

 • 2007.03.21 15:23:54marcangoló

  Igen, ezt már sokan mások is elmondták. Nagyon valószínűnek tartom, hogy Angliában rendelkezésre állnak azok a feltételek, hogy biztonságban kórházba jusson a baba, mama. De én úgy értelmeztem a cikket, hogy ott felajánlják a lehetőséget azoknak, akik feltehetően komplikációk nélkül fognak szülni.

 • 2007.03.22 11:31:17Mille38

  Három km-re lakom egy jól felszerelt kórháztól Bp-en, elvileg kevesebb, mint 10 perc alatt ott lehetek. De mit csinálnék, ha mondjuk Cserhátszentivánon laknék, ahonnan a pásztói kórház 30 km girbe-gurba hegyi úton, és egyébként is be akarják zárni, és akkor már csak a hatvani kórház marad, mintegy 50 km-re?  Szóval nagyon nagy különbségek vannak az országban, tehát egy olyan dolgokról van ez a cikk idevágva, amit nem lehet a körülmények ismerete nélkül egyszerűen csak Mo-ra alkalmazni.  Egyébként is eléggé idegesítőek ezen a fórumon a bután idecitált semmitmondó brit hírek. Tévedés ne essék, nagyon szeretem az angolokat, angolt fordítok, de valami tényleges hírértéke is lehetne azoknak az írásoknak, amivel napról napra traktál bennünket a szerkesztőség. Egyébként is a Hírlistáról szedi őket, minden különösebb erőfeszítés nélkül. Lehetne igényesebbnek lenni? Előre is köszönöm!

 • 2007.03.22 12:14:41másutt

  SISTER, tenyleg fura a brit hirek tomkelege. Meg jo is lenne, ha lenne mas is, mert az embernek lenne egy osszehasonlitasi alapja, hogy mi is van a gorog, orosz, amerikai, francia, brazil kismamakkal. De miert olyan iszonyu fontosak a britek?  Nagy Brittannia egy viszonylag kicsi es viszonylag jelentektelen orszag. Osszehasonlitva sok masikkal.  Ami ezt meg erdekesebbe teszi, hogy a brit rendszer TELJESEN mas mint a magyar, az amerikai, a francia, vagy barmi amit valaha lattam.  Kezdjuk azzal, hogy a terhes es szulo nok NEM MENNEK ORVOSHOZ.  Igen, kerem, itt vagyok Londonban, terhes vagyok es meg nem latott orvos, es ha minden rendben lesz, nem is fog. A terhes noket a 'MIDWIFE' (bába) latja el, a terhesseg felismeresetol az ujszulott megerkezese utani honapokig. Hacsak baj nincsen (komplikacio, csaszarmetszes, rendellenesseg) a nok legnagyobb resze orvos kozelebe se megy, vegig.

  Ha korhazban szul, termeszetesen azonnal hivjak az orvost, ha baj van, de egyebkent nem. Akkor se NOGYOGYASZT, hanem SZULESZT.

  A terhesseg itt nem ugy van felfogva, mint egy 'betegseg' amihez orvos szuksegeltetik.

  Nyilvan reszben ezert lehetseges, hogy az otthon szules tamogatva van.  Kicsit ki is akadt a magyar csalad amikor a 'van mar tuti jo orvosod?' kerdesre az volt a valasz, hogy 'nincs es nem is lesz'.  Mindez ugy, hogy privayt biztositasom van, de emelette beugrottam az allami verziohoz is, es mndket helyen bába latott.  Ez csak 1 kulonbseg a milliobol!  Na mindegy, erdekes az egesz. Nem ertem en sem, hogy miert van a Velveten ez a rengeteg angol hir, amikor az angol es a magyar rendszer abszolut kulonbozo. Talan azert??? • 2007.03.22 13:43:00marcangoló

  Igen, olvastam is egy másik cikkben, hogy az angolok sajnálják a pénzt arra, hogy egy orvos 15 évig tanuljon azért, hogy aztán karba tett kézzel végignézzen egy élettani folyamatot...

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta