A brit nők harmada szülhet otthon

Egy brit felmérés szerint a vajúdó nők felét magára hagyják a szülészeten, annak ellenére, hogy közülük minden ötödik aggódik emiatt. Az elmúlt évben a terhes nők 38 százaléka válaszhatott, hogy kórházban vagy otthon hozza világra gyermekét.


A BBC híroldala által ismertetett kutatás során közel háromezer anyát interjúvoltak meg az angol Egészségügyi Minisztérium megbízásából.

A nők többsége meg volt elégedve az egészségügyi ellátással, négyötödük pedig úgy vélte, megfelelő támogatást kapott a kórház személyzetétől. Voltak ugyanakkor, akik úgy vélték, az orvosok és nővérek nem bizonyultak segítőkésznek, sőt parancsolgattak nekik.

Sokan nem voltak megelégedve a szülés utáni ellátással: a nők negyede elégedetlen volt a rendelkezésére álló hely méretével, a tisztasággal, a zajjal, és a személyes tér hiányával.

Az egyik legérdekesebb adat, hogy a nők 38 százalékának kínálták fel lehetőségként az otthonszülést, ami kétszer annyi, mint az 1995-ös arány. Ez azonban még mindig jóval elmarad az angol kormány által 2009-re ígért helyzettől, amikor majd minden terhes nő megválaszthatja, hogy otthon vagy kórházban akar szülni.

Magyarországon az egészségügyi törvény nem tiltja az otthonszülést, azonban a szülész-nőgyógyász szakma igen ellenségesen viszonyul a kérdéshez. Szakmai állásfoglalásuk szerint Magyarországon a hiányos infrastruktúra miatt nem javasolható az otthonszülés, mivel veszélyeztetné az anyák és magzataik életét.

Az angol egészségügy szakmai felülvizsgálatát végző bizottság februárban ötvenezer anyát kérdez meg nagyszabású felmérése során. Ennek adatai alapján készítik el a szülészeti ellátás reformjának tervezetét.
Oszd meg másokkal is!
Mustra