SZÜLŐSÉG

Megbüntették a Heim Pált a kaució szedéséért

2007. március 20., kedd 18:18

Harminc esetben indított eljárást, három esetben hozott határozatot az Egészségbiztosítási Felügyelet fennállása óta - közölte Kovácsy Zsombor, a felügyelet elnöke kedden Budapesten. Két kórházat pénzbírsággal sújtottak szabálytalanságok miatt.


Három esetben hozott határozatot az Egészségbiztosítási Felügyelet - mondta Kovácsy Zsombor, hozzáfűzve, hogy a Heim Pál Gyermekkórházat 400 ezer forintos bírsággal, míg a Hajdú-Bihar megyei Kenézy  Gyula Kórház rendelőintézetét 3 millió forintos bírsággal sújtották jogerősen, a szekszárdi Balassa János Kórház igazgatóját pedig arra kötelezték, hogy a programozható nem sürgősségi műtétek elhalasztására vonatkozó belső rendelkezését vonja vissza.

 Az elnök kifejtette, hogy a panaszok szerint a Heim Pál Gyermekkórház ötezer forintos kauciót szedett azoktól a betegektől, akiknél nem volt taj-kártya, vagy akiknek nem volt beutalója. Az Egészségbiztosítási Felügyelet a bírság mellett arra szólította fel a kórház igazgatóját, hogy a kaució beszedésére vonatkozó belső utasítását vonja vissza.

A Kenézy Gyula Kórházról szólva arról tájékoztatott, hogy gyógyszerhiány miatt 16 beteg nem kapott kemoterápiás kezelést, ezért bírságolták meg az intézményt. Mint mondta, súlyosbította a helyzetet az is, hogy a kórház nem jelölt ki új kezelési időpontot. A szekszárdi Balassa János kórház arra hivatkozva halasztott el programozható, nem sürgősségi műtéteket, hogy túllépte volumenkorlátját. Kovácsy Zsombor hangsúlyozta, ez nem  mentesíti az intézményt ellátási kötelezettsége alól.

Az elnök megjegyezte azt is, hogy néhány esetben még vizsgálódik a felügyelet, példaként említette egyebek mellett, hogy egy járó beteg szakellátást nyújtó intézményben a várólista ellenére is több órát kell várakozni, egy kórház területén pedig több száz forintos parkolási díjat kell fizetni függetlenül attól, hogy a beteg mozgásképtelen-e vagy sem.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.21 11:57:13kovvacs

  hanna, ilyenkor iszonyú dühös vagyok, és azt mondom: EBF, szopjanak. Komolyan. Az istenfáját neki. Milyen stílus ez. Mit képzel ez a tetű.

 • 2007.03.21 12:07:51kovvacs

  Amúgy meg valami főSOTE-s volt az infórádióban kb két hete, és ő mondta, hogy nem kéne homokba dugni a fejünket, hanem külön foglalkozni kellene a cigányegészségüggyel. Merthogy amikor mindenféle átlagokról van szó, pl. ki meddig él, el szokott felejtődni, hogy a 12. kerületben a halálozási kor egybeesik a legszebb ny-eu-i adatokkal, Szabolcsban meg nem. És abból jön ki átlagnak az, ami.  Én erről a nemfizetős-fizetős cuccról első körben azt gondolom, hogy nagyon helyes, ha kiderül, kinek van biztosítása, jogosultsága, valóban érvényes TAJ kártyája (pletykák szerint 15millió db TAJ kártya van Mo-n).

  Lássunk tisztán.

  Akkor fogjuk látni a problémákat.

  És ha már világos a kép, akkor lehet vele kezdeni valamit, bármit.

  Emlékeim szerint áprilistól működik a központi nyilvántartási rendszer, ami ellenőrizni tudja, hogy az adott TAJ kártyához tartozik-e jogosultság. Az orvosnak kötelező lenne megnézni, és tájékoztatni a beteget arról, hogy mit lát.

  Viszont csak jövő januártól lesz élesben következménye mindennek. Lesz idő kigondolni a dolgokat.  Amúgy meg a cigánykérdés (abban az értelemben, hogy faluk gettósodnak el, óriási a munkanélküliség, nincs kilátás a jobb életre, uzsoracsapdában tartják őket, rossz az egészségi állapotuk, a tartós munkanélküliség rohamosan rontja az esélyeiket stb stb) nagyon nehéz, összetett probléma. Nem tudom, hanna, a Don Bosco napköziről hallottál-e. Mobilcég-példakép volt a néni, aki kitalálta és működteti. Most ebben hiszek/reménykedem. Hogy talán ilyesmi a kiút pl. Ha találok róluk linket, küldök. (Nem meglepő módon a dévaiak erdélyi tevékenysége is részben napközik fenntartása jó sok faluban. Ahol a legszegényebb gyereknek lehetősége van tanulni, nyugalmat kapni, játszani, enni, stb stb stb)

 • 2007.03.21 12:16:17mókusfácán

  Anno 19 évesen levettek 3 anyajegyet a hasamról ,apámék a kontrollra odadták a pénzt nekem, hogy adjam majd a dokinak. Elvégezte a varratvételt és átadtam a borítékot jó látványosan, mire a doki mondta nem kellett volna! Erre én: Szerintem se, csak anyámék mondták! Azta milyen vörös volt!

 • 2007.03.21 12:20:00hanna

  Kira, ez király:) Nagyon karakán.

 • 2007.03.21 12:24:06mókusfácán

  Azóta sem adtam dokinak, csak most a szülésnél,mert hírtelen lett műtét a gyerek beakciózott, és tényleg hálás voltam/voltunk! De egyébként otrány, ami az egészségügyben van! Ha tanárként én tartaná ma markom egy-egy érettségi,felvételi ciklusban, benne lennék a Fókuszban!

 • 2007.03.21 12:24:46mókusfácán

  Bocsi, botrány, és ....tartanám a ....

 • 2007.03.21 12:37:29hanna

  Igen, erre én is gondoltam már, hogy azt hiszik, a tanárok olyan k jól keresnek, és ők nem kérnek parát. Képzeld, ha a saját diákjaidat pénzért korrepetálnád:D Vagy azzal foglalkozol többet órán, aki tejel. Egy vicc.

 • 2007.03.21 12:46:19mókusfácán

  De akkor nekem is lenne nagy autóm, házam ...

  Pedig ezért a diplomáért is megküzd az ember, sőt én is elronthatok valamit és akkor a gyerek lelke megsérül egy életre!

  ÁÁÁÁ, ebbe ne menjünk bele, mert elkeseredem!

 • 2007.03.21 12:47:33kovvacs

  Olthatatlan optimizmussal azt remélem, hogy ha jobban átlátható lesz a pénz útja mindenestül (járulákfizetés-> OEP-> eü intézmény-> eü alkalmazott), akkor a fizetésük is emelhető lesz.  Mellesleg ezer ötletem volna normális pénzszedési lehetőségre, ahol nem visszaélnek a beteg helyzetével, hanem plusz szolgáltatást adhatnának pénzért. Pl. kiküldhetnék postán (vagy akár futárral) az összes leletedet. Pénzért. Vagy sms-ben elküldhetnék a leleteidről a legfontosabb infót. Adhatnának pénzért UH fotót és filmet a bébiről az állami ellátásban is. Stb.

 • 2007.03.21 12:53:41hanna

  A Margitban spec adnak. Kivéve a 18. hetiről. A tesóm szerint azért, hogy ne tudj a genetikai uh miatt perelni.

 • 2007.03.21 12:58:28Bombi

  Sziasztok,hadd legyek egy kicsit okostojas!A Don Bosco szervezetrol...nem tudom ki az "a neni aki kitalalta",de valojaban a Don Bosco egy szalezi szerzetesrend altal fenntartott es mukodtetett nemzetkozi szervezet az ifjusag -azok kozott is a sorsukra hagyottak es legszegenyebbek- szolgalataban.128 orszagban tevekenykednek,alapitojuk az 1800-as evekben elt,olasz szarmazasu tanito,szent Giovanni Bosco.Az egyik iskolajuk adott otthont a szulesre es gyermekellatasra felkeszito tanfolyamnak ahova jartam.

 • 2007.03.21 12:59:12kovvacs

  hanna na erre nem írom le, amit szoktam:(

  A Sote2-n nem adtak, azt mondták, takarékosság miatt. Ezt megértem, de akkor adhatnának pénzér

 • 2007.03.21 13:05:33Timimimi

  Szerintem is botrányos ami az eü.-be megy, és biztos, hogy amit az állam betesz az ki is folyik, és igazat adok kowacsnak, hogy nem tudnak a pénzzel bánni a kórházak. És az is felháborító, hogy az orvosok örökké a markukat tartják, és csak azzal foglalkoznak normálissan akik tesznek bele pénzt. És hiába mondják mindig, hogy kevés a fizetésük, de mikor ezt a hivatást választották, tudhatták, hogy mennyi a fizetés, mert szerintem, ős idők óta kevés nekik. Akinek nem tetszik válasszon mást.

 • 2007.03.21 13:07:14kovvacs

  Bombi, nem hinném, hogy ennek köze van a sulihoz, ez Pécsen van, egy idő orvosnő találta ki nyugdíjasként.

 • 2007.03.21 13:15:00Bombi

  Csak egy informacio,eszembe se jutna errol vitazni...:-) azert sem,mert semmit nem tudok a fent nevezett dokinenirol,azonban erdekes a nevhasznalat.Gondoltam idevag.Lattam egy Don Bosco ovodat Budapesten is...

 • 2007.03.21 13:18:01Bombi

  A MAdarasz utcai korhazert faj a szivem,kicsi gyerekkoromtol mindig odavittek a szuleim, es kislanykammal is jo emlekek maradtak bennem.Tudja valaki,hogy mire hasznaljak majd az epuletet?

 • 2007.03.21 13:34:33melin

  Hanna, nekem eddig nem volt ilyen tapasztalatom,mint Neked. Egyébként valóban gusztustalan történet,de ez csak ezt a dokit minősíti. Nem kisebbségi embert láttam már orvos által megalázni, ehhez nem kell cigánynak lenni. Egészen friss élmény a Pétrefyben, h egy roma nő (szutykos, büdös is volt) -miközben 10-en vártunk már uh-ra a nőgyógyon, többen kisgyerekkel-, addig kajabált, és rikoltozott, h ő mindjárt meghal a fájdalomba, h soson kívül behívták elsőként (pedig már eleve 1 órát késett a rendelés kezdete) és természetesen vizsgálat után szalad vigyorogva... de volt még pár élményem.

  Én is és a férjem is becsülettel dolgoztunk, soha nem csaltunk (én ugye mostmegint gyed-es leszek júniustól, de gyerekek között is dolgoztam), nem loptunk, nem ügyeskedtünk stb. Abban teljesen egyetértek, h minden nem fizető (tök mind1, h miért nem fizet, de pl. a tartósan rokkant, vagy pl. a szellemi fogyatékosok azért más tészta) kapjon alap ellátást és kész. Aki fizet, kapjon annak megfelelő ellátást, amit befizetett. És itt persze lehet azt mondani, ez nemigazságos, mert h az asztalos, bármennyit dolgozik is, sosem tud befizetni annyit, mint egy topmenedzser. Vagy egy tanár (tudom, mit beszélek, Apám 30 éve tanár) annyit, mint egy informatikus... hát, ez viszont már nem az eü hibája, hanem a munkáltatói szféra/állam ügylete. Ha már igazságtalanság, az senkinek sem tűnik fel, h ma azok fizetnek a legtöbb adót, akik becsületesen (!!!!) keresnek viszonylag nagyobb pénzt (na, nem milliókat), és ehhez képest uazt az ellátást kapják, mint az, aki semmit nem fizet!! A nagy egyenlősdi sem jó,ld. Svédország, ahol ugye omlik össze a nagy szoc. rendszer. Férjem kollegája (svéd) mesélte már 4 éve, h kezd dülöngélni a rendszer, mert hát azért az mégsem járja, h a szemetes majd' ugyanannyit kap fizuban, mint ő (informatikai terület, mérnök), és míg ő fizet becsülettel mindent, addig kukásbácsit 100féleképp támogatja is az állam... az egészségügy biznisz is (!) kell, h legyen (megtartva az emberi arcát is persze), mert különben ugyanabban a posványban marad, mint most.  Usa-ról: Monnyuk én is csak a Vészhelyzetben láttam "élesben", h a biztosítós ember tájékoztatja a beteget, h mire van keret. Sztem sok felesleges vizsgálat szűnik meg, ami jelenleg pénzszórás!! Illetve asszem, úgy van, h amit nem fedez a bizt. azt később ki lehet fizetni (persze ált. baromi összeg, sajna)... de van választás. ÉS úgy tudom, az életmentő beavatkozások alapok!! De igazán nem tudom!  Cozumel, nem jársz erre?? Kanadában mi a szitu ilyen téren????  Tjuca: átállás... hát, sztem fájdalmas lesz sokaknak. Azt hiszem kell majd pár hónap, amíg az a rendszer is meglesz mindenhol, h a kártya alapján a betegelosztó azonnal láthassa, h ki hol van biztosítva és mire jogosult.  Kira, tanártémában egyetértek!! És még most, h volt ez a sztrájk-téma, egyből kapták a nagy kioktatós szövegeket, h továbbképzésre kellene járniuk, mert így nem tudnak eleget adni a gyerekeknek, és mit pampognak fizuemelésről...áááá, bakker, nem is mondok semmit, de tudom, h Apu mennyit gürizik a sok gyerekkel,és ha nem alapítványiban tanítana,a kkor már felkopott volna az álluk (ha Anyám nem "tartja" el)... felháborító:o((

 • 2007.03.21 13:56:39szanna

  Melin! Szerinted azért rikoltozott és csalt a nő, mert roma származású?
  :(

 • 2007.03.21 13:56:48mókusfácán

  SAjna az emberekenk el kell fogadni,hogy nincs és nem is lesz egyenlősdi! Soha nem is volt! Még az általunk úgy tanult őskorban sem!

  Igenis mindenki annyi ellátást kapjon, amennyit fizet! A párom lassan 60-70%-ot adózik, s valóan dühítő,hogy ua.kap vissaz,mint aki nem fizet,nem adózik,stb.!

  Tudom, szociális érzékenység,meg miegymás, de néha elkeseredem, hogy mivel látható a fizetésed luzernek tartanak4

  Többször mondták a gyerekek a suliban,hogy egy hétvége alatt többet keresnek,mint én!

  Az,hogy tudok valamit a világról sem nekik, sem aszüleiknek nem jelent semmit! Sőt,vol,hogy "okosabb"gyerek közölte: "Megveszlek kilóra!"

  És mégis visszamegyek dolgozni,mert hátha!

  Idealista vagyok? Igen!  Támogatom az új rendszert! Ha a dokik,kórházak odafigyelnek a pénzre,amit kapnak, talán beüvegezik az abalkot, leveszi ka fűtést, stb...

  HÁTHA

 • 2007.03.21 14:05:22Bombi

  Husvetra hazamegyunk.Sokszor gondolok ra,hogy Kisbombi vajon megussza-e betegseg nelkul,mert sajnos csak a zurzavart latom :-(( Kivancsi vagyok,hogy a mi unios TB kartyankat hova sorolnak be,ha rakerulne a sor.Remelem nem leszunk betegek,amig otthon vagyunk.(Ma ejjel azt almodtam,hogy Kisbombi skarlatot kapot :S de az alom valszeg annak az eredmenye,hogy egyik kis ovistarsa skarlatos)
  Nalunk csak a vizsgalatokert kell fizetni,a haziorvosi ellatasert nem.

 • 2007.03.21 14:09:43babó

  Csöre!  lenne egy kérdésem!  előre is bocsánat, nagyon, nagyon OFF.

  vagy száz éve volt szó a mosható pelenkákról és írtad, hogy ecetes víz helyett adott mennyiségű levendula vagy teafa illóolajat is lehet tenni a vödörbe. konkrétan mennyi az az adott mennyiség?  csak mert néha rendesen bepállunk...

  köszi!  bocsánat az OFF-ért!

 • 2007.03.21 14:13:10mókusfácán

  Szanna

 • 2007.03.21 14:15:23mókusfácán

  Na mégegyszer!:))))))))))))

  Szanna: ha tudnád,hogy mennyire rasszisták ők!!!!

  És igencsak kihsználják a származásukból adódód"előnyöket" Kicsit kiabálnak, rádfogják,hogy krekeszted,megbélyegzed őket és már kész is acirkusz,és bizony előreengeded.

  Ha valaki ki akar emelkedni,hát angyon megküzd a fajtájával!

  Tanítottam őket, megismertem őket!

 • 2007.03.21 14:20:44kovvacs

  szanna, nem erről volt szó, hanem arról, hogy csak azért, mert vki roma származású, nem biztos, hogy hátrány éri.  Nem hinném, hogy ebbe a vitába bele kellene mélyen mennünk, mert megin le lesz moderálva egy fél fórum, én meg mehetek egy hétre angolt tanulni.  Amit múltkorról megtanultam, kedves emberek, az az, hogy mindegyik álláspont mellett sok az érzelem. És nehogy azt higgye vmelyik oldal, hogy de ő nem elfogult. De. Az. És én ezt rühellem ebben a témában úgy általában. Hogy az elfogulatlan, érzelemmentes ember és álláspont olyan ritka, mint a fehér holló.

 • 2007.03.21 14:22:13kovvacs

  kira, ki fognak moderálni. Ejtsük a témát.

 • 2007.03.21 14:34:27a:a

  Akkor én megpróbálok elfogulatlan és érzelemmentes lenni. Én is sok roma származású emberrel akadtam össze a munkám során, és persze nem roma származásúval is. És 7 év tapasztalatából azt szűrtem le, hogy soha nem szabad a deviáns viselkedést a származás számlájára írni - valaki nem azért lesz bűnöző, mert roma, hanem mert ő maga úgy határozott, hogy lopni fog, vagy csalni, vagy zsarolni stb... stb... Mint ahogy nem azért hal meg valaki büntetlen előélettel, mert nem roma, hanem mert ő úgy döntött, hogy nem lop, nem csal, nem zsarol stb... stb... Hosszan lehetne persze vitatkozni azon, hogy kit mire predesztinál a származása, és ez mennyire menti fel a cselekményeinek következményei alól. Pl. máshogyan kell-e elbírálni azt a 14 évet betöltött roma fiút, aki szeretkezik egy 14 év, vagy akár 12 év alatti roma lánnyal, mindkettőjük egyetértésével, közös akaratából, mintha ezt egy nem roma fiú teszi - hiszen mások a szokások, mások a kulturális elvárások, mások a fogalmak. És máshogy ítéljük-e meg ugyanezt a fiút akkor, ha mondjuk rablást követ el, arra is mondhatjuk-e, hogy mások a szokások stb... De ezek olyan elméleti kérdések, amiket szerintem csak a konkrét ügyekben, a konkrét tények ismeretében lehet megválaszolni.

  Ismerek olyan roma asszonyt, akinek a lakbéréhez az önkormányzat ad támogatást, miközben a férje az egyik legelőkelőbb fővárosi étteremben prímás, ő maga pedig saját elmondása szerint még soha nem dolgozott, mert neki mindig az volt a feladata, hogy biztos hátteret nyújtson a férjének a munkához. És ki tudnák fizetni a lakbért. Ugyanakkor ismerek olyan nem roma diplomás nőt is, aki sokunk számára elképzelhetetlen, elérhetelten anyagi biztonságban él, és minimálbéren van bejelentve a saját vállalkozásában, közben pedig csak ingatlanban kábé százmilliós vagyonuk van.

  Szóval szerintem semmi nem azon múlik, hogy ki honnan származik, elsősorban az enyénnek van felelőssége saját magáért, a saját döntéseiért, tetteiért.

 • 2007.03.21 14:49:17szanna

  Az előző hsz-om elszállt. Kb. azt akartam írni, mint a:a.

  Ma történt velünk, hogy az orvosnál találkoztunk egy házaspárral, akik a babájukat hozták a 3 hónapos oltásra. Az anyuka az én anyukám ismerőse. A Pázmányon találkoztak, anyu ott dolgozik, a lány ott tanul a férjével együtt.

  A párom megjegyezte, jó tudni, hogy a pasi az ismerősöm férje, mert így nem fog megijedni tőle, ha találkozik vele az utcán. Ti. A pasi echte roma. Megjegyzem, a párom rosszabbul volt öltözve, mint a srác, mert a kitérdesedett mackójában kisért el minket. Azt hiszem kevesebben tettek rá halkan megjegyzést, mint a roma srácra.

  A párom egyébként küzd az előítéleteivel, a családjából hozza őket, de határozottan javul. Tart a cigányoktól, de már szóba áll velük, és az olyan megjegyzéseiért, mint amilyet ma tett elnézést kér.

  És ami miatt én felkapom a vizet: a fiam apai nagyapja cigány, így a fiamnak lehet majd néhány kellemetlen perce abból, hogy látszik rajta a származása.

 • 2007.03.21 14:50:43kovvacs

  a:a, annyit tennék hozzá, hogy azért reménykedem pl. a gyerekközpontú segítő napköziben, mint megoldásban, hogy a gyereknek élménye legyen arról, hogy dönt, küzd, sikerül, képes rá. Nekem nagyon szimpatikus volt, ahogy a hölgy beszélt arról: volt olyan gyerek, akinek az volt az eredmény, hogy nem bukott meg semmiből. Más meg majdnem kitűnő lett. Akinek van gyerekként élménye arról, hogy múlhat rajta valami, képes lehet változtatni dolgokon, annak mond valamit az egyéni felelősség. Ám naivitás azt hinnünk, hogy az egyéni felelősség magától nő minden bokorban. Származásfüggetlenül erről szólt pl. számomra a Kádár rendszer: az állambácsi a felelős, nem te, te maradj a popsidon, mi majd mindent a feneked alá teszünk. Mindenkinek lesz valamicske, és mindenki kap abból a kicsit rosszból. Mivel frankón erre van a nagyátlag szocializálódva, nagyon nehéz munka az egyéni felelősséget megtanulni ebben a rendszerben.  Nálam pl. a következő eü reform lépés az lenne, hogy aki dohányzik, annak kétszer akkora vizitdíjat kell fizetnie. Pont. Na ilyesmi szól az egyéni felelősségről. Dohányozni nem kötelező. Le lehet tenni. Nem tetszik letenni, tessen a következményt vállalni. Mert a dohányos bizony többe kerül az egészségügynek, tetszenek tudni, attól betegségeket lehet kapni.

 • 2007.03.21 15:03:43a:a

  kovvacs: egyetértek, ha van valami, akkor az egyéni felelősség elsajátítása az a terület, ahol lehet jelentősége a származásnak, annak, hogy ki milyen példát lát otthon. De ez is inkább szocális helyzettől függ, és nem konkrétan attól, ki milyen etnikumhoz tartozónak vallja magát. Persze, hogy könnyebb a társadalmilag elfogadott magatartásformákat elsajátítani, ha van előttünk pozitív példa, és nehezebb, ha a deviancia a természetes a gyerekeket körülvevő közegben. Ugyanakkor a közösség védelme érdekében a deviancia kirívó megnyilvánulásai akkor sem fogadhatóak el, és tolerálhatóak, ha az adott személyt a sorsa, származása pl. a rablás elkövetésére "predesztinálta". Hú, de jó lenne ezt szóban kifejteni, így rémesen bonyolult...

  Éppen ma gondoltam arra, amikor egy sérült kisfiút láttam az utcán, hogy szeretném a fiam olyan oviba adni, ahol sérült és egészséges gyerekeket együtt nevelnek, hogy neki már természetes legyen a másság. Mert ha a fizikai-szellemi téren eltérő, más embereket elfogadja, attól már csak egy lépés az eltérő etnikum elfogadása.  na, indulok a bölcsibe, üdv mindekinek!

 • 2007.03.21 15:10:00mókusfácán

  Miért moderálnának ki? Nem írtam semmi extrát.  Én is vallom,hogy felesleges állambácsirá várni, elmúlt azaz idő!

  Azért kíváncsi lennék,hogy a mai un.rendszerváltók, mire is cserélnék a mostanit?

 • 2007.03.21 15:47:43Brumibaby

  Gyerekek, hervasztó, hogy megint ott kötünk ki, hogy rasszizmus, címkék, előítéletek...

 • 2007.03.21 15:54:02Csöre

  Babóka! Olyan illóolajat kell venni, ami "gyógyszertári tisztaságú" (nekem így mondták) nagyobb bioboltokban kapni. Onnan ismerhető fel, hogy nem 2-300 Ft, hanem 8-900. Nekem 25 literes vödröm van, abba 15-20 cseppet teszek.

 • 2007.03.21 16:04:35Brumibaby

  a:a, teljesen egyetértek, és akkor most leírom, amit a DZS-s postnál is elmondtam volna, csak akkor nem volt kedvem. A világ olyan, hogy vannak benne szegények meg gazdagok, jobb- meg baloldaliak, cigányok meg nem cigányok, jók meg rosszak, nők meg férfiak, jin meg jang. A tévedés ott van, ha vki nem vesz tudomást a kombinatorikai törvényekről, nevezetesen, hogy ezek (meg a többi) tulajdonságok a legteljesebb változatosságot mutatják egyénről egyénre, és minden embert megillet a jog, hogy ezeket a tulajdonságait egyedileg mérlegelve mondjanak róla véleményt. Ehhez mindenkinek magában kell(ene) megküzdenie a szükségképpen benne lapuló sztereotípiákkal és előítéletekkel, és ezt tanulni lehet. Kiindulópontnak javasolhatók az alkotmánynak meg az emberi jogi deklarációknak az emberi méltóságról szóló alapvetései. És nem árt szem előtt tartani, hogy nem attól leszünk antirasszisták, hogy észrevesszük: jééé, nahát, vannak rendes cigányok is. Ez ugyanolyan címke, és a másik embert éppúgy megalázza, mintha azt mondanánk, hogy esélye sincs. A másik ember méltóságának a tiszteletben tartása az, ami megköveteli, hogy őt akár pozitívan, akár negatívan csakis a saját tényei alapján ítéljék meg. Azaz egyformán elfogadhatatlannak tartom, ha valakiről azt mondják: "hű de gáz, nem csoda, hisz piréz", vagy azt, hogy "milyen klassz, érdekes, pedig piréz".

  Személy szerint a saját méltóságomat pedig azzal őrzöm, ha igyekszem előítéletek nélkül élni. Félreértés ne essék: nem vagyok ezektől mentes. De nem hagyom, hogy a foglyuk legyek.

  Praktikus szempontból pedig azt mondom, jó így élni, mert egy csomó felesleges szorongástól kméli meg az embert.

  Uff. (Off?)

 • 2007.03.21 16:13:28Brumibaby

  ON.

  Ma nyavalyás voltam, ezért kórházba mentem. UH-s doki köszönt, szemembe nézett, bemutatkozott, és bocsánatot kért, hogy nincs rajta köpeny (sietve megbocsátottam). Alaposan megvizsgált, és elmondta, hogy mit lát, mivel mit kéne tenni. Nem tom mennyit keres, sztem nem sokat, és azért a radiológusnak hálapénzzel sincs kitömve a zsebe. Egyszerűen tette a dolgát. Akkor is így tette volna, ha fele ennyit keres, akkor is, ha ötször ennyit. Ez a munkája. Elvégzi. Megérdemli, hogy megköszönjem neki. Csak így.

 • 2007.03.21 16:33:50másutt

  Ezt lattatok????

  "Egy szülő elvállalta, hogy kifizeti a Heim Pál Gyermekkórház 400 ezer forintos pénzbírságát, amelyet az Egészségbiztosítási Felügyelet rótt ki az intézményre, közölte Harmat György a kórház főigazgatója."

  "Jelentkezett egy magánszemély, aki a híradásokat látva méltánytalannak tartotta a Heim Pál Gyermekkórházra kirótt 400 ezer forintos büntetést, s elvállalta, hogy kifizeti ezt az összeget, mondta az Indexnek Harmat György főigazgató."

  http://index.hu/politika/belfold/birs5001/

 • 2007.03.21 16:37:55kovvacs

  másutt, ez nekem arról szól, hogy az illető marhára nincs képben. De fizessen, ha ennyire el van tévedve:)

 • 2007.03.21 16:43:29másutt

  kovvacs:

  a dohanyzok magasabb vizitdija jo otlet, DE  vicces modom a dohanyzo emberek kevesebbe kerulnek az allamnak, mert jopar evvel kevesebbet elnek, ezert kevesebb nyugdijat fognak felvenni hosszu tavon.

  ezert az olyan egeszsegugyi rendszerekben, mint a magyar, ahol kozponti kasszabol jon a penz, nagyon szeretik a dohanyosokat. :-)  Par eve, 2001-ben volt egy nagy botrany Csehorszagban, miutan a philip Morrs publikalta, hogy a dohanyosok korai halala evi 28 MILLIO DOLLART sporol meg a cseh allamkasszanak.

  Itt a cikk angolul, nagyon vicces:

  http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn1029  Viszont nagyon sok helyen a dohanyzok eletbiztositasa joval tobbe kerul, es ez igy van rendben.  18 ev utan nemreg szoktam le. :-D

 • 2007.03.21 16:47:26másutt

  kovvacs:

  nem is bantana, a szegeny eltevelyedett emberke, ha nem lehetne millio jobb dologra elkolteni azt a 400 ezret, mar ott a korhazon belul is... abbol nagyon sok jatokot lehetne venni a beteg gyerekeknek... avagy hetekre fizetni a szallodat szuloknek akik videkrol utaznak fel a picivel... avagy lehetne venni orvossagot, WC papirt... :-(

  Miert van, hogy mindig jobb otletem van a penz elkoltesere, mint annak, akinek VAN penze? :)

 • 2007.03.21 16:56:03kovvacs

  másutt, nyugdíjszemponton értem, de eü szempontból veszteségesek. A két kassza elvileg tök külön van, és ha még ma ez nincs is teljesen így, a törekvés ebbe az irányba mutat. Már manapság is úgy áll össze az adók és járulákok rendszere, hogy van külön összeg

  - a nyugdíjbiztosítási alapba

  - a magánnyugdíjpénztárba

  - az egészségbiztosítási alapba

  - majd jönnek az ötletszerű járulékok kormányciklustól függően (munkavállalói, munkaadói, szakképzési hozzájárulás)

  - és a SZJA.

  Elvileg a nyugdíj, az eü, és az adók három külön sztori.  Azt is felhozhatod pozitív érvként, hogy a dohányos fizeti a jövedéki adót és az áfát a cigije után, de ez se közvetlen eü bevétel.  A helyzet az, hogy én még ma is ki tudnám kaparni a szemét a mellettem állónak egy slukkért... de sikerült tökéletesen letennem az első terhesség idején és azóta még nem volt időm visszakszokni...

 • 2007.03.21 17:04:08Alvomacko

  másutt: igen, igen, hamarabb hal meg, de ha beteg lesz, a kezelése iszonyú sok pénzbe kerül! Tüdőgyógyász családtagunktól tudom.

  Sok a rákos és a kemoterápia iszonyú drága. De a COPD vagy asztma kezelése is nagyon sokba kerül. Krónikus és egyre súlyosbodó betegség mindkettő.

 • 2007.03.21 17:08:58másutt

  Kovvacs, akkor most Te vagy a peldakepem, mert mint ahogy emlitettem, nemregen szoktam le es nagyon szeretnek igy maradni. Remenyt adsz.  Most igy elgondolkodtam a dohanyzas koltsegen, azt is tutira olvastam, hogy a munkaadoknak tobbe kerulnek a dohanyosok, mert 1. gyakrabban betegek 2. gyakrabban 'lognak' cigiszunet cimszo alatt...  Mondjuk, a nyugdijpenztar sporol rajtuk.  Es az egeszsegugy, mint ahogy emlitetted is rosszul jar veluk, mert attol fuggetlenul, hogy allami vagy magan a biztositas, nem fizetnek tobbet, mint a nemdohanyzok, de tobbe kerulnek. Hmmm.  Az AFA tutira nem eleg. Kulonado? :-D  En egyebkent csak a fustot ramfujonak tudnam a szemet kikaparni, de ezt is csak a vedtelen magzatom miatt. Nem kivanom a cigit.

 • 2007.03.21 17:26:52kovvacs

  másutt, azér nem vagyok egy nagy szám. Néhányszor megpróbáltam már rágyújtani, kb. háromszor, de köhögő-öklendező roham lett a vége. A szervezetem nem akarja, én meg tulképpen örülök neki.

 • 2007.03.21 17:29:05kovvacs

  Most beszéltem a húgommal, erre jól elbizonytalanodtam ebben a HeimPál-büntetés ügyben. Merthogy akkor az OEP nem fizet, ha nincs TAJ kártya. Illetve fizet, de kevesebbet, szűkebb határidővel és belekötekedve. Akkor mit kellett volna csinálnia a kórháznak? Persze attól még szedhettek volna mondjuk 500Ft-ot és nem 5000Ft-ot.

 • 2007.03.21 17:42:12babó

  off  Csöre!

  hálás köszönet!

  kipróbáljuk :))

 • 2007.03.21 17:51:23Tjuca

  Melin.

  Félreértettél. Az átállás értendő a TB és a nyugdíjrendszerre. A negyvenes-ötvenes korosztály már nem tud eleget gyűjteni számlára, a nyugdíjasokat ki fizeti, és akkor hogyan gyűjt a mi korosztályunk? Ez nem a jövő, ez a most gondja. Annak, hogy a magánbiztosítós rendszer nem jött létre nagyon egyszerű oka van, nincs átállási stratégia. Anyáink is, mi is szívunk, mert az elosztó kirovó rendszer azt jelenti, hogy az adót bedobod a kalapba, és azt MOST szétdobják. Nincsenek tartalékok. Tehát amit eddig bedobtál a kalapba, az nincs.

  És akkor a másik sarkallatos pont EBF meg versenyszellem. EBF büntet, de pölö a TB-t ki szívatja meg, hogy nem utal? Most durván hangzik, hogy pengess egy ötöst, de az még durvább, hogyha nincs TB kártyád NEM FIZET AZ OEP a kórháznak. Ezért van a túlszámlázás, mert kell a biztosíték a kártyátlan esetekre. Ha megnézel egy natúr zárójelentést olyan tételek vannak rajta, hogy eláll a lélegzeted. Mert túlszabják, mert az OEP alulfinanszíroz. És ez évek óta így van. Ha van valakinek egy gyomortükrözése, akkor kap papíron fájdalomcsillapítást, manuális vizsgálatot, felkészítést, diétás tanácsokat, talpmasszázst, csigaolyakorrekciót, könnycsatornamosást...és ki tudja még mi a szöszt. :-( :-)

  És akkor visszatérve a fene nagy versenyszellemhez. Választhatok körzeti kórházat. Ha szemészetre kell mennem Péterfy, ha szájsebészetre SOTE, ha szülni Vác, és még sorolhatnám gyerekkel, SOTE, László, Kerepes, Vác vagy Heim Pál... logika? Nos, eddig a váci kórházról csak rosszat olvastam. Mehetek oda szülni, vagy fizethetek, mert nem az adott körzetben lakom, tehát büntetnek. Ezzel baromi nagy verseny alakul ki, mert a szar kórházak ugyanolyan szarul működnek tovább, mert biztosítva van, hogy oda emberek mennek. Hogyan oldódik meg a probléma? Nem az lett volna logikus, hogy egy "próbaidő" alatt megvizsgálják a "forgalmat" és az alapján zárják be a fos intézményeket? Nem az alapján zártak be, hanem hogy mely intézmény "értékesíthető", "kimenthető". Igen a Margitot is, ahol évi 1600-1800 szülés volt, jó csapat, és mint említettétek pénzért video. Kontraszelekció rulez.

  Ja és arra miért nem jött senki rá, hogy egy vizsgálat alapellátás BÁRHOL, a többi pengetős? Akkor nem alakult volna ki ez a kontraszelektív körzetesítés. Tehát hiába várja a miniszter, hogy menjek Vácra és osztozzak 40-ed magammal 1 WC-n, koszon, tapló szokásokon, nem megyek, és érezzem magam szarul, büntiben, mert nem az Imre vagy István vagy egyéb felkapott kórház körzetében lakom. Vagy jelentsem át magam, trükközzek.

  Tehat Kovvacs OK, hogy legyen felügyelet, de ehhez kellene valami verseny is, amit szétrobbantottak. És megint csak az jön be, hogy úgy kell ügyeskedni, hogy keveset fizetek be, gyűjtögetek magán, majd megveszem a szolgáltatást, a kispénzű, meg csináljon amit akar. Ez a logikus, csak kifordul a belem, és nem fogom ezt csinálni.

 • 2007.03.21 17:52:54Brumibaby

  A dohányosok eltérő térítése Németo.-ban is létezik, egy ottani ismerősöm ezért itt szokta kezeltetni magát. (nesze nektek, magyar járulékfizetők). A kérdésem azonban - neki tapintatból nem merem feltenni -, honnan tudják vkiről, hogy dohányzik? Majd hülye lesz megmondani, ha többet kell fizetnie. De tényleg?

 • 2007.03.21 17:58:16másutt

  Brumi: asszem azzal tartjak az embereket az igazsagnal, hogy mindenfele papirokat kell ugye alairni, amikor az ember biztositasi (avagy eletbiztositasi) szerzodest kot.

  Ha hazudik, az csalas avagy okmanyhamisitas.

  Eletbiztositas eseten az ember az egeszet elveszitheti, aztan hiaba fizetett evekig.

  Sok biztositonal van kotelezo bejelentkezes a dokinal, aki eszre is veheti.  Es mint ahogy tudjuk, dokinak hazudni nem erdemes, mert rosszul sul el mindig...

 • 2007.03.21 18:09:34másutt

  kovvacs: engem nem erdekel, hogy ki miert lesz dohanyzobol nemdohanyzo, mert akaratereje van, vagy egyszeruen retteg a raktol, vagy mert felti a gyereket, vagy a haldoklo apja elijesztette, vagy kohog, vagy allergias... TOK MINDEGY.  Aki leszokik, az hos, mindannyian tudjuk, hogy milyen nehez az. Az ok lenyegtelen, es az is, hogy akarta-e vagy nem, ra lett kenyszeritve vagy nem.

  (Ez minden leszokasra igaz)  Nem kell szerenykedni!

 • 2007.03.21 18:51:55melin

  Szanna, NEM!!!! Sztem kiforgatod a szavaimat. És nem gondolom azt sem, h a roma származás a feltétele a sunyiságnak és csalásnak és a rikoltozásnak. Én azt írtam le, amit láttam!!!! Nem vagyok romaellenes, én békében megvagyok velük/mellettük (2 szomszédom is roma származású, vidám, rendes és dolgos emberek, szakmát tanultak, rendesen járnak, tisztálkodnak stb). Még azt sem mondtam, h azért mert nem volt Hannáéhoz hasonló tapasztalatom, nem létezik a kisebbségi diszkrimináció!! Létezik, de egyes roma emberek (nem mindegyik!!!!) meg is tesznek mindent azért, h ez a helyzet maradjon. Nem romák is ugyanúgy nekiállhatnak patáliázni, de többnyire mégsem teszik… de nemtom, h miért. Talán ez vérmérséklet kérdése is, de leginkább az iskolázatlanságé, és abban romák/nem romák ugyanúgy benne vannak. A romák nyilván nálunk ugyanúgy hátrányban vannak, mint pl. usa-ban a feketék, ez iszonyat harc.

  Nekem áltisiben is volt roma oszt. társam (nem is tudtam, h az, és azt sem tudtam sokáig, h mi az a cigány, csak vmikor 7.-ben világosítottak föl, h xy roma fickó, és akkor a kérdésem az volt: na és??… ebből remélem, kiderül, h szüleim sem neveltek előítéletesen, ill. én magam sem érzem magam fajgyűlölőnek), gimiben is, bár róla sem az ugrott be, h biztos cigány!! Engem nem ért hátrány miattuk sosem, úgy érzem, sikerül békében élnem velük.  Na, jó nem is bonyolódom bele, látom már kiveséztétek:o)))  Kovvacs, a dohányosok „diszkriminációja” jó ötlet:o)))) Bár én magamat még nem tartom leszokottnak… evvan. Nyilván terhesség és szoptatás alatt no cigi… de vhogy mindig visszaszokom:o(((( Most én is reménykedem, h a 3aska után sikerül a leszokás.  Brumibaby: sztem ez önbevallós dolog… vagy mindenkitől köpetet vesznek,mielőtt kiállítják a lapját:o)))  Tjuca: bocs, igen, tényleg félreértettelek!! És nagyon igazad van… de vhogy el kell kezdeni…én nem tudom, sajnos, hogyan lesz. Jaj, ha tudnám:o))))

  Ha igaz, amit mondtak, akkor hely szerint választották ki a kórházakat… azaz, azt hagyták meg, ami regionálisan „jó” helyen volt (vidék). Persze belekeverték ezt a „felkapott” kórházak ne legyenek leterhelve dolgot, de igazából nem tudom, h mi volt a valódi alap. Remélhetőleg a reformmal együtt jár majd a szolgáltatás színvonalának emelése is!! Bár nemtom, h hány frissen végzett doki (akik talán már egy más szemléletet tartanak iránynak), ill. menő (de elbocsájtott, pl. Péterfy-s szülész) megy majd le Piripócsra szakorvosnak 120e-ért.

 • 2007.03.21 19:42:09katampusz

  kovvacs, erre gondoltam.

  a kórházaknak sem egyszerű. minden oldalról kapják a kritikát és b*szogatást.

  fizsessenek bért rendesen. meg túlórát is, ez tök elemi dolog. ja ha kifizeti akkor csődbe megy. mi legyen? OEP mossa kezeit, oldjátok meg, ez a menedzsment feladata. de a betegek ne lássák kárát, ellátás legyen magas színvonalú, zökkenőmentes, várólistákkal csínján bánjanak, mert jön a felügyelet és bünti lesz.  ez a bajom ezzel. nem kérdőjelezem meg az átalakítás szükségességét, és a szemléletváltás szükségességét sem.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta