Giccsmentes mesék a szemnek

A gyermekkönyv-illusztrációk "gyermekbetegségeire" is szeretné felhívni a figyelmet a Mesék a szemnek című kiállítás, amely keddtől látható a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Ponton Galériájában - mondta Sándor Csilla, a tárlat szervezője az MTI-nek hétfőn.



A fővárosi kiállítást létrehozó Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesületének elnöke hangsúlyozta: a tárlaton nem giccses rajzok, hanem a szakmát magas szinten tanult illusztrátorok alkotásai láthatók. Magyarországon elharapózott az a szemlélet, hogy gyerekkönyvet bárki illusztrálhat, aki "édi-bédi" figurákat rajzol - vélekedett a szakember, hozzátéve, hogy a szakmai kritika hiánya is problémát jelent. Hangsúlyozta: káros tendencia az is, hogy a gyermekkönyveket gyakran gyerekek rajzaival színesítik, ami nem tesz jót a kicsik vizuális fejlődésének.

A Mesék a szemnek című bemutatón 43 gyermekkönyv-illusztrátor több mint 150 alkotása látható. A kiállítók többsége fiatal, a Moholy-nagy Művészeti Egyetemen végzett vagy ott tanuló alkotó. A rajzok nagy része könyvben még meg nem jelent illusztráció, írja az MTI. Sándor Csilla megjegyezte: a tárlat keretében ugyanakkor mintegy negyven, a kiállítók rajzaival díszített könyvet is bemutatnak.

Az elnök szólt arról, hogy az április 21-ig megtekinthető kiállítás keretében a művészek honoráriumáról és a könyvkiadóknál dolgozó művészeti vezetők feladatairól szóló szakmai tanácskozást is terveznek.

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek