Kézikönyv a gyermekkori táplálékallergiákról

Az immunrendszer zavaraira utaló panaszok szaporodásával egy időben egyre több családban merülnek fel olyan típusú kérdések, amelyek jelentkezésekor érdemes szakorvoshoz fordulni. Ugyanakkor célszerű már otthoni felkészüléssel alapfokú tájékozottságot szerezni.


Polgár Marianne kézikönyvéből bármely szülő megtudhatja, hogy például a tehéntej-allergiás gyerek miért nem ehet sajtot, vagy a parlagfű-érzékenynek miért kell lemondania a dinnyeevésről. Hatással lehet-e a baba szervezetére mindaz, amit szoptató anyukája megeszik, kinövi-e a baba fejlődése során a betegséget, vagy a későbbiekben is fenyegeti a  légúti allergia. Gyakori kérdés, hogy mi a családi allergiaörökség, és hogy megelőzhető-e a baba táplálék-allergiája, számol be a kötet tartalmáról az MTI.

Nem csak gyerekekre vonatkozó adatokat, figyelmeztetést, óvintézkedés megtételére utaló helyzetek leírását találjuk meg az orvosi kézikönyvben. Az is kiderül belőle, hogy miért kell olykor mentőt hívni egy-egy vendéghez a kínai vacsora után. Megtudhatjuk, egyes ételek miatt jelentkezhet-e asztmás fulladás, bőrkiütés vagy fejfájás.

Külön fejezet foglalkozik a jelenség kialakulásával, az allergia és az atópia (bőrtünetek) kapcsolatával, a keresztallergia kérdéseivel. Felsorolja a szerző az allergiás tüneteket kiváltó tápanyagokat, a táplálék-allergia tüneteit. Bemutatja a diagnózis felállítását, a kezelést, a kórjóslatot, a megelőzést, illetve  a táplálék-allergiáktól elkülönítendő betegségeket. Kiegészítésképpen ételrecepteket is ajánl az allergiás csecsemők és gyerekek, illetve szüleik számára.

Dr. Polgár Marianne: Gyermekkori táplálékallergiák
Springmed Kiadó Kft, Budapest, 2003.
100 oldal fűzve, 960 forint
Oszd meg másokkal is!
Mustra