SZÜLŐSÉG

Szülők küzdenek a svábhegyi gyermekkórházért

2007. március 14., szerda 12:19

A svábhegyi gyermekkórház fennmaradását kérve mintegy 4300 aláírást nyújtott át Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke és Zalatnay Eszter, egy asztmás gyermek édesanyja, az aláírásgyűjtés kezdeményezője Kecsmár Ilonának, a Miniszterelnöki Titkárság főosztályvezetőjének szerdán Budapesten.


Zalatnay Eszter az MTI-nek elmondta: a petícióban javasolják azt is, hogy a gyermekkórház 80 aktív és 70 rehabilitációs ággyal működjön a továbbiakban. Pós Péter szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felelőssége is, ha a kórházreform a jelenlegi formájában marad.

Úgy véli, az egészségügy megreformálásához először az alapellátást kellett volna megerősíteni, majd ezt követően csökkenteni az ágyszámokat. Kecsmár Ilona arra a kérdésre, mi lesz az aláírások sorsa, azt válaszolta, a miniszterelnök megnézi, majd dönt róla. Ugyanakkor hozzáfűzte, a svábhegyi gyermekkórház az Egészségügyi Minisztérium feladatkörébe tartozik.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter múlt csütörtökön hirdette ki a kórházlistát, mely szerint három kórház, köztük a Svábhegyi Országos Gyermekallergológiai, Pulmonológiai és Fejlődésneurológiai Intézet is megszűnik.

Mint már korábban írtuk, a szintén megszűnésre ítélt Schöpf-Merei Ágost Kórház vezetői kft.-t alakítottak, s vételi ajánlatot tettek a fővárosi önkormányzatnak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.14 13:27:47marcangoló

  A Fejlődésneurológiát nagyon sajnálom, biztosan a többi része is jó a kórháznak, de ez világhírű...

 • 2007.03.14 15:39:56Alvomacko

  A Pulmonológiát meg én sajnálom. Engem ott gyógyítottak meg. :-) És 16 évesen nyári munkán ott nővérkedtem. Imádni való hely volt. Minden kisfiú szerelmes volt belém. És mind azt akarta, hogy én fürdessem őket. :-) De hál' istennek volt elég kicsi fiú, így megúsztam a pirulást. :-) Mert délutános nővérként nekem kellett a kicsiket megfürdetnem egyesével.

  Akkoriban (ennek 20 éve) nagyon klassz hely volt. Több hétre feküdtek be a gyerekek rehabilitációs célokkal. Mert csodajó volt a levegő. És az orvosok, nővérek mind nagyon rendesek és aranyosak voltak.

  Szóval most rettenetesen sajnálom, hogy a gyerekeket megfosztják egy ilyen klassz környezettől. Nem hinném, hogy a belvárosban lehet hetekig rehabilitálódni a benzingőzös levegőn. :-(

 • 2007.03.14 17:09:00kovvacs

  ÁÁÁáááá, nekem az nem tetszik az egész sztoriban, hogy a megszűnő három kórház közül kettő menő budai ingatlan, a harmadikról meg majd szép sutyiban csak kiderül, hogy az ottani orvosoknak talán még érdeke is volt ez a lépés.  Miközben elég valószínű, hogy egy csomó vidéki kiskórházat be kellene zárni, mert sokba kerül és nem hatékony. Olcsóbb lenne, ha a nagyvárosba fixen járatnának különbuszt, ami alkalmas arra is, hogy mozgássérülteket, nehezebben mozgó betegeket bevigyen. Csak hát nyilván XY haver "bizniszmen"-t nem érdekli Alsópiszkosfalva kórháza mint ingatlan, mert oda nem fog luxusberuházást építeni.

  Azzal együtt ez a véleményem, hogy rendületlen szurkolója vagyok az eü reformnak.

 • 2007.03.14 17:48:09Katalma

  kovvacs: jahh, nekem is ez volt a reakcióm, mikor megtudtam, melyik kórházakat zárják be. A telekspekuláció, meg az érdekes érdekegyezés.

 • 2007.03.14 17:52:22hanna

  Hát igen, a svábhegyi telekárak. De én jóindulatúan arra gondoltam, hogy épp ezért adják el, mert azt a sok pénzt, amit kapnak ezért a borzasztó értékes telekért, majd befektetik a gyógításba. És remélem, ugyanilyen jó levegőjű helye lesz az asztmás gyerekeknek. Pont ma mentem el az épület mellett (mentünk tanítani Leával:), már dolgozik a kiscsaj), és sajnáltam a gyereketket, meg a szép öreg fákat, nyilván kivágnak majd egy csomót a szupi lakóparkhoz (mi mást lehet még építeni?). Nekem a nagymamám dolgozott ott gyógypedagógusként, és mindig rá gondolok, ha elmegyek arra.(ritkán)

 • 2007.03.14 17:59:14Alvomacko

  A telekárakért nem a kórház kap pénzt. Az általában nem az ő tulajdonuk, legtöbb helyen az önkormányzaté a telek. Szerinted ők visszaforgatják majd a pénzt a gyógyításba?
  Reformokra szükség van, de nem is tudom, hogy mi lenne a jó megoldás.
  Nekem például tetszik a többiztosítós rendszer. Azt kapom, amit befizettem. De meghalni nem fogok, akkor sem, ha nem csillagászati összeget fizettem be.
  Persze lehet, hogy most még azért tetszik mert hál' istennek nem vagyok sokszor beteg és akkor sem túl komolyan. Krónikusból meg még csak magas vérnyomásom, meg rozáceám van, ami kezelésre szorul.

 • 2007.03.14 18:02:28marcangoló

  Azért vannak jól működő kis kórházak. Ami anyukámék körzeti kórháza volt, ott most kapott a belgyógyászat 20 ágyat, meg lett vagy 70 elfekvős. Pedig vadiúj, felszerelt műtője van, és tök jó szülészete. Pont azon gondolkodtam, hogy a legközelebbi 35 kilóméterre levő kórházba tuti nem ér be, ha valaki gyorsan szül. Mire megfordul a mentő, már túl van rajta.

 • 2007.03.14 18:03:16kovvacs

  hanna, legyen úgy. Akkor csináljanak a kölköknek másik jólevegőjű helyen asztmás meg egyéb kórházat. Pl. a Mátrában, mittudomén. Legyen nemtúlmessze autópályás csatlakozás.  Különben azt hittem, hogy bezárnak legalább 30 kórházat. Eléggé meglepődtem, hogy csak 3mat.

  Én bizony azzal kezdtem volna, hogy legyen nyilvános, mely kórházakban patkolnak el a betegek átlagon felül. Emlékeztek rá, hogy volt ilyen lista, de csak titkos kódszámmal? Volt egy császáros, meg volt egy olyan talán, hogy infarktus után meddig élnek az ott kezelt betegek. Ebből jött ki átlagosan egy olyan adat, hogy a kisvárosi kórházakban katasztrofálisan rossz a helyzet. Mert nyilván nem értenek hozzá.  Csak hát én (ha sok időm lett volna) úgy csináltam volna meg a reformost, hogy szakterületenként megcsinálom ezt a felmérést - mindenhol lehet mérőszámot találni a munka minőségére -, és ahol az adott osztály az országos legrosszabb 20-ban van, ott azt az osztályt megszüntetem, egy ágyat se kap, semmilyet. Ebből szvsz több megszűnő kórház lett volna... és lehet, hogy jobban jártunk volna vele... Most minden ugyanolyan drága és sz** marad, és nem tudhatod, mire számíthatsz.

  De ne így legyen!

 • 2007.03.14 18:05:28marcangoló

  Kovvacs, attól, hogy nem zárják be az egész kórházat, még nem biztos, hogy aktív ágy is marad. Meg osztályok is szűnhetnek meg.

 • 2007.03.14 18:50:08Pumatex

  Sőt. Egy csomó kórház jár úgy, hogy nem szűnik meg, csak éppen csak belgyógyászata meg krónikus ágyai maradnak. Csak. De a kórház nem zár be. Csak éppen nem gyógyítanak, csak ápolnak. És azért marad belgyógyászat, mert akkor "marad a kórház". Pl: Szent Margit.

 • 2007.03.14 18:50:08ejmiakő

  Alvomacko!
  A megszűnő kórházak telkei nem az önkormányzatoké, hanem az államé... Ezért volt mindenki szkeptikus a reform szakmaiságát illetően. A három megszűnő kórház eladásából (schöpf-merei, svábhegyi és a lipót) - saját becslésük szerint - 10-20 milliárd Ft bevételre számítanak. Ez töredéke a piaci árnak, ugyanakkor a legértékesebb kórházi ingatlanok elherdálásáról van szó.
  Az önkormányzatok mindig hozzájárultak az egészségügyhöz. A budai gyermekkórháznak a II. kerület egy csinos kis telket + nem kevés pénzt adott, hogy minden gyermekellátási funkció elérhető legyen Budán is. Ezért váltott ki nagy felháborodást, amikor a budai gyermekkórházat lovasberényben bezárásra ítélték. Végül megmarad, de csak krónikus ágyakat kapott, azaz ellehetetlenítik a finanszírozással.
  Budai oldalon teljes lesz a katasztrófa gyermekellátást illetően. Már csak a János maradt...
  Mindegy, ha beteg lesz a gyerek majd viszik 2 órán át a mentők, míg egy pesti kórházba érnek vele...

 • 2007.03.14 18:54:44Alvomacko

  Bocsánat, akkor most feleslegesen okoskodtam. :-)

 • 2007.03.14 18:55:33ejmiakő

  :-)

 • 2007.03.17 15:04:47Fertility

  A neurológiai rész nem fog megszünni,"csak" átköltöztetik.Túl nagy falat volt azt hiszem.Az allergiai résznek is sikerülni fog egy részét megmenteni.Az ottani főorvos /nem jut eszembe a neve/ harcos fajta.Viszont megszünik olyan részlege,amin ritka allergiás betegségeket az országban egyedüliként gyógyítottak.Én is úgy gondolom,némi szervezettséggel ez elkerülhető lett volna.Az átköltözés is kellemetlenül érint,mert havonta kell hordanom beteg gyermekemet.

 • 2007.03.17 15:12:25Fertility

  Mellesleg furcsának találom h allergiás gyermekeket a város közepén a szmogban gyógyítsanak.De végül is mindegy,nemde?Darab,darab. :-(( Az utóbbi 2 hónapban sajnos bőven volt lehetőségem a magyar kórházakat belülről megvizsgálni.A legfinomabb megfogalmazásban is siralmas.Sajnos ez nem csak az épületek állaga és a müszerek hiánya miatt van így.Jónéhány orvos sem áll szakmája magaslatán.

 • 2007.03.17 15:14:48Fertility

  Van köztetek olyan akinek epilepsziás a gyermeke?Amennyiben igen szívesen venném,ha megkeresne.

 • 2007.03.17 22:20:14bes3

  "kowacs:Ebből jött ki átlagosan egy olyan adat, hogy a kisvárosi kórházakban katasztrofálisan rossz a helyzet. Mert nyilván nem értenek hozzá."

  meg az is kijött hogy szívszanatóriumban sokkal jobb az életkilátás infarktus után mint egy PCI központban. Muhaha, szanatóriumba vagy egy szívcentrumba szállíttatná a kedves statisztikus a saját édesanyját egy szívinfarktus esetén?

  Nem olyan egyszerű mérni a minőséget mint az iparban, bár a technokraták megpróbálják nyilván. Ennek az a következménye hogy az ország legjobb "X-szervi sebésze" hülye lesz átvenni egy súlyos állapotú betegeket, akkor is ha nála ,mint országos szaktekintélynél, esélye lenne a betegnek a túlélésre. Mert RONTJA a STATISZTIKÁT a legsúlyosabb betegek kezelése. Amellett hogy kurva drágába kerülnek, még az osztály bezárásához is közelebb visznek

  tudod mi lenne ebből a rendszerből?
  a kérdés költői

 • 2007.03.17 22:47:12levendul

  Mi egy kis faluban lakunk. A közeli kórházat nem zárják be, krónikus ágyai lesznek. Kapunk helyette egy messzebbit, amiről rettenetes történeteket hallani. (Mi a gyerekosztályt tapasztaltuk, egy napig, aztán saját felelősségre elvittük a gyereket. Még azt sem éreztem, hogy akár egészségesen is biztonságban tudhatnám ott.) Nyilván az ittenivel is vannak problémák, viszont megszűnik például a szülészet. Valamiért nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy megint divatba fognak jönni az otthonszülések. És nem azért mert az anyák alaposan felkészülve ezt választják.
  A főútvonaltól kicsit távolabbi falvakból, ahol tényleg vacak a közlekedés, nagyon nehezen fognak eljutni a kórházig azok, akiknek nincs autójuk. Vagy mindenkihez mentő fog rohanni? Vagy be kell feküdni egy héttel hamarabb? Úgy, hogy esetleg nem látogatnak? Persze sokminden kibírható, de néha úgy tűnik, hogy ezek a dolgok a bp-i fejektől túl messze vannak.
  Szerintem bizonyos osztályokat egyszerűen ésszerűtlen megszüntetni. És az átcsoportosításnak is akkor tudna örülni az ember, ha érezné, hogy így tényleg jobb ellátást kaphat.

 • 2007.03.17 23:28:48marcangoló

  Levendul, ez történt a bonyhádi kórházzal is, szóról szóra. :-(

 • 2007.03.20 19:04:01melin

  Kovvacs, nekem ez álmomban nem fordult meg a fejemben, h telekspekuláció... de basszus, tök reális:o((( Én sem hittem a fülemnek, amikor pont a Svábhegyit (kisebbikem hörgőszűkületes volt) ítélték bezárásra... meg persze a Schöpfit... durva.

  Én is egyetértek alapvetően a reformokkal, de a vidék annyira megoldatlan marad... sajnálom nagyon, h ilyen hülyén megy ez végbe:o(((

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta