Anyák a hálózat csapdájában

Mikor reggel arra ébredsz, hogy a gyerek a szobájából kiabál, hogy szabadítsd ki rácsos ágya fogságából, még csukott szemmel elkezded pörgetni, mi mindent fogsz csinálni a következő néhány órában. Aztán kimászol az ágyból, nyújtózol egyet, átmész a gyerekért, kicseréled a pelenkáját, átöltözteted és reggelit csinálsz neki. Jobb esetben te is eszel valamit, vagy inkább csak lefőzöl egy jó erős kávét, de ezt már csak az után, hogy a gyerek arcáról levakartad a kajamaradékokat.



Gyermeked leülteted a nappali közepére, körülveszed játékokkal és reménykedsz, hogy legalább húsz percig lefoglalja a sok tárgy, ez idő alatt lezuhanyzol, bekapcsolod a gépet és beizzítod a netet. Nem mindig alakul ilyen gördülékenyen a reggel. Előfordul, hogy a ded magára önti a gyümölcslevet, emiatt egy be nem tervezett ruhacserét is végre kell hajtanod, és a konyhai csatatér elpakolása is elhúzódhat. Rosszabb napokon hagyod a romos konyhát másra és száguldasz be a számítógéphez, a fürdőszobai programokat is eltolod későbbre, elvégre este már zuhanyoztál.

És eljön végre a pillanat. A gyerek csendben játszik a szőnyegen, te pedig végre leülsz a tejeskávéval a kezedben. Felbúg a számítógép és azonnal elmerülsz a virtuális világban. Élvezettel szívod magadba az új információkat. A fórumok hozzászólásaira reagálsz, fogalmazol, beírsz, várod a választ, közben felvillan egy ismerős az MSN-en, aztán elsodor az ár: nem sokkal később már tíz ablak van megnyitva, két e-mailt írsz egyszerre és legalább öt chat-ablak villog. Nagyon igyekszel, hogy ne a volt főnöködnek küldd el az előző éjszakád szaftos részleteit, és igyekszel nem összegubancolni a csevegés szálait sem.

Csodálkozol, hogy bírod még követni a dolgokat, közben néha a gyerekre is rá-rápillantasz. Ha szerencséd van, sokáig elvan a játékaival. (Végszükség esetére talonban tartod a Minimaxot vagy a Micimackó dvd-t., ezzel újabb értékes időt nyersz a netezésre.) Élvezed a pörgést, a több partneres chat már majdnem olyan, mint egy kocsmázás a barátnőkkel. Persze nekik könnyű a munkahelyről netezni, nem zavarja meg őket az innivalót követelő gyerek és nem kell felugrálni pelenkát cserélni sem, ha átható szarszag terjeng a lakásban.

A délelőtt a gép előtt gyorsan eltelik, de kénytelen vagy otthagyni az információs sztrádát és ebédet csinálni a gyereknek, hacsak nem akarod, hogy a szomszéd feljelentsen, hogy éhezteted a porontyod. Etetés közben arra gondolsz, vajon Kunigunda23 mit válaszolt a szoptatással kapcsolatos bejegyzésedre, és vajon megnyerted-e az eBay-en azt a cuki lila felsőt, amelyre az imént licitáltál. Reménykedve figyeled, vajon a gyerek mennyire pislog laposakat, és fohászkodsz, hogy álmosodjon el a laktató kajától.

Beteszed a kiságyba a gyermeket, aki megpróbál kicsalni belőled egy rövid mesét, lelkiállapottól függően vagy mesélsz neki gyorsan valamit, vagy ígéretet teszel, hogy délután mesélni fogsz. Mikor becsukod magad mögött az ajtót, drukkolsz, hogy gyorsan elaludjon és legyen két óra nyugalmad. Megfogadod, hogy ha elalszik, végre beülsz a legújabb női magazinnal a fürdőkádba, leborotválod a lábad és hajat is mosol. Esetleg kitakarítod a nappalit. Addig is, míg dünnyög a csemete a szobájából, ismét leülsz a gép elé, csak hogy ne teljen feleslegesen a várakozási idő.

Nem telik bele két perc, a külvilág újra megszűnik, lelkesen licitálsz továbbra is a pólóra, beszólogatsz Kunigunda23-nak, névtelenül úgyis könnyebb, no meg ezzel eredményesen levezetheted a bűntudat okozta belső feszültséged amiatt, hogy délelőtt nem foglalkoztál a gyerekkel. Korgó gyomrod egy kis csokival próbálod csendben maradásra bírni, arra ugyanis nincs időd, hogy kimenj a konyhába megmelegíteni az ebédet. Sokkal fontosabb, hogy Rozinak szerelmi tanácsokat adj chaten, feltöltsd legújabb fotóidat a fotóalbumodba és megtaláld ötszázhatvanadik ismerősödet az iwiwen.
 

És egyszer csak egy ismerős hang hoz ki a mátrixból, aki utánad kiabál. Arra eszmélsz, hogy mióta leültél netezni, eltelt két óra, a gyerek felébredt, te pedig a fürdőszoba ajtajáig sem jutottál el. A nappaliban szinte szaladgálnak a porcicák. Muszáj kikapcsolni a gépet. Ekkor mentő ötleted támad: uzsonna gyanánt a poronty kezébe nyomsz egy túró rudit, ezzel 5 értékes percet nyertél, ennyi idő alatt még egyszer tudod frissíteni az oldalakat.

Az öt percből persze tizenöt lesz, hiszen nem hagyhatod annyiban a vitát, és még muszáj megkeresni, hol a legolcsóbb a kedvenc parfümöd. Már épp befejeznéd a gépezést, amikor egy régi szerelmed jelöl be iwiwen és ez azonnali reagálást igényel. Torkodban dobog a szíved: vajon mi történt az utóbbi tíz évben a pasival? Leellenőrizendő, hogy még mindig csibészes-e a mosolya, és vajon növesztett-e már sörpocakot vagy még mindig kockahasa van, muszáj megnézni a feltöltött képeit. Gyermeked már a melegítőnadrágod szárát húzgálja, szeretné, ha leülnél vele építőkockázni.

Már majdnem beadod a derekad, amikor meglátod, hogy válaszolt az ex. Halaszthatatlanul fontos megtudnod, hogy megnősült-e, van-e gyereke és épp hol dolgozik. Persze illik magadról is írni, két oldalon keresztül ecseteled, hogy milyen boldog házasságban élsz, mennyire tündéri gyereked van, és igen, még szeretnél vagy kettőt.

Már alkonyodni kezd, mikor rájössz, hogy nem vitted levegőre a gyereket, pánikszerűen kikapcsolod a gépet, hagyva exet, Rozikát és Kunigunda23-at is (azért azt még gyorsan ellenőrzöd, nem licitáltak-e rá a tűzpiros harisnyatartóra tett ajánlatodra) és elvágtatsz sétálni.

Séta közben végre beszélgetsz a gyerekkel és rájössz, hogy mennyire jó vele lenni. Megetetitek a macskákat a sarkon, hintáztok a játszótéren és még homokvárat is építetek. Megfogadod, hogy ezt a programot minden nap megcsinálod, mert annyira jó. Aztán amikor belépsz a lakásba, első gondolatod ismét a net körül forog, vajon válaszoltak-e a levelekre, írtak-e új hozzászólást a Porontyra, fent van-e még a chaten a barátnőd, mert elfelejtetted elkérni tőle a kakaós kalács receptjét.

Férjed hazaérkezésének a gyerek örül a legjobban, apa végre leül vele legózni, együtt megvacsoráznak a konyhában, te pedig a legnagyobb nyugalomban térhetsz vissza a virtuális világodba. Éjjel, amikor kikapcsolod a gépet, már az egész család alszik. Igaz, hogy végül olcsón megszerezted a harisnyatartót, megtudtad, hol fogod megvenni a parfümöt, Rozi barátnőd megnyugodott, Kunigunda23-mal is sikerült megértenetek egymást, és megállapítottad, hogy az ex semmit nem változott azóta, amióta otthagytad.

Mielőtt lefekszel, benézel a gyerekszobába, ahol kicsinyed alszik békésen és bűntudat szorongatja lelked, hogy sokkal többet érdemelne szerencsétlen. Ismét megfogadod, hogy jobb anyja leszel és sokkal többet fogsz vele játszani. Észrevétlenül csusszansz be a hitvesi ágyba, ahol neked háttal szuszog életed párja. Ekkor újra rájössz, hogy mindenki jobban járt volna, ha a virtuális bolyongás helyett in real csábítottad volna el párod és most egy jóleső kufirc után pihegnétek szorosan egymás mellett. Holnaptól minden más lesz, fogadkozol. Reggel pedig, ahogy meghallod kis emberkéd hívó szavait, újra beindul a gépezet. Elképzeled, hogy túl a reggeli szeánszon végre leülsz a számítógép elé egy nagy adag tejeskávé társaságában. Persze nem maradsz sokáig, csak kicsit körbenézel...
Oszd meg másokkal is!
Mustra