SZÜLŐSÉG

Anyák a hálózat csapdájában

2007. március 14., szerda 09:14

Mikor reggel arra ébredsz, hogy a gyerek a szobájából kiabál, hogy szabadítsd ki rácsos ágya fogságából, még csukott szemmel elkezded pörgetni, mi mindent fogsz csinálni a következő néhány órában. Aztán kimászol az ágyból, nyújtózol egyet, átmész a gyerekért, kicseréled a pelenkáját, átöltözteted és reggelit csinálsz neki. Jobb esetben te is eszel valamit, vagy inkább csak lefőzöl egy jó erős kávét, de ezt már csak az után, hogy a gyerek arcáról levakartad a kajamaradékokat.Gyermeked leülteted a nappali közepére, körülveszed játékokkal és reménykedsz, hogy legalább húsz percig lefoglalja a sok tárgy, ez idő alatt lezuhanyzol, bekapcsolod a gépet és beizzítod a netet. Nem mindig alakul ilyen gördülékenyen a reggel. Előfordul, hogy a ded magára önti a gyümölcslevet, emiatt egy be nem tervezett ruhacserét is végre kell hajtanod, és a konyhai csatatér elpakolása is elhúzódhat. Rosszabb napokon hagyod a romos konyhát másra és száguldasz be a számítógéphez, a fürdőszobai programokat is eltolod későbbre, elvégre este már zuhanyoztál.

És eljön végre a pillanat. A gyerek csendben játszik a szőnyegen, te pedig végre leülsz a tejeskávéval a kezedben. Felbúg a számítógép és azonnal elmerülsz a virtuális világban. Élvezettel szívod magadba az új információkat. A fórumok hozzászólásaira reagálsz, fogalmazol, beírsz, várod a választ, közben felvillan egy ismerős az MSN-en, aztán elsodor az ár: nem sokkal később már tíz ablak van megnyitva, két e-mailt írsz egyszerre és legalább öt chat-ablak villog. Nagyon igyekszel, hogy ne a volt főnöködnek küldd el az előző éjszakád szaftos részleteit, és igyekszel nem összegubancolni a csevegés szálait sem.

Csodálkozol, hogy bírod még követni a dolgokat, közben néha a gyerekre is rá-rápillantasz. Ha szerencséd van, sokáig elvan a játékaival. (Végszükség esetére talonban tartod a Minimaxot vagy a Micimackó dvd-t., ezzel újabb értékes időt nyersz a netezésre.) Élvezed a pörgést, a több partneres chat már majdnem olyan, mint egy kocsmázás a barátnőkkel. Persze nekik könnyű a munkahelyről netezni, nem zavarja meg őket az innivalót követelő gyerek és nem kell felugrálni pelenkát cserélni sem, ha átható szarszag terjeng a lakásban.

A délelőtt a gép előtt gyorsan eltelik, de kénytelen vagy otthagyni az információs sztrádát és ebédet csinálni a gyereknek, hacsak nem akarod, hogy a szomszéd feljelentsen, hogy éhezteted a porontyod. Etetés közben arra gondolsz, vajon Kunigunda23 mit válaszolt a szoptatással kapcsolatos bejegyzésedre, és vajon megnyerted-e az eBay-en azt a cuki lila felsőt, amelyre az imént licitáltál. Reménykedve figyeled, vajon a gyerek mennyire pislog laposakat, és fohászkodsz, hogy álmosodjon el a laktató kajától.

Beteszed a kiságyba a gyermeket, aki megpróbál kicsalni belőled egy rövid mesét, lelkiállapottól függően vagy mesélsz neki gyorsan valamit, vagy ígéretet teszel, hogy délután mesélni fogsz. Mikor becsukod magad mögött az ajtót, drukkolsz, hogy gyorsan elaludjon és legyen két óra nyugalmad. Megfogadod, hogy ha elalszik, végre beülsz a legújabb női magazinnal a fürdőkádba, leborotválod a lábad és hajat is mosol. Esetleg kitakarítod a nappalit. Addig is, míg dünnyög a csemete a szobájából, ismét leülsz a gép elé, csak hogy ne teljen feleslegesen a várakozási idő.

Nem telik bele két perc, a külvilág újra megszűnik, lelkesen licitálsz továbbra is a pólóra, beszólogatsz Kunigunda23-nak, névtelenül úgyis könnyebb, no meg ezzel eredményesen levezetheted a bűntudat okozta belső feszültséged amiatt, hogy délelőtt nem foglalkoztál a gyerekkel. Korgó gyomrod egy kis csokival próbálod csendben maradásra bírni, arra ugyanis nincs időd, hogy kimenj a konyhába megmelegíteni az ebédet. Sokkal fontosabb, hogy Rozinak szerelmi tanácsokat adj chaten, feltöltsd legújabb fotóidat a fotóalbumodba és megtaláld ötszázhatvanadik ismerősödet az iwiwen.

 

És egyszer csak egy ismerős hang hoz ki a mátrixból, aki utánad kiabál. Arra eszmélsz, hogy mióta leültél netezni, eltelt két óra, a gyerek felébredt, te pedig a fürdőszoba ajtajáig sem jutottál el. A nappaliban szinte szaladgálnak a porcicák. Muszáj kikapcsolni a gépet. Ekkor mentő ötleted támad: uzsonna gyanánt a poronty kezébe nyomsz egy túró rudit, ezzel 5 értékes percet nyertél, ennyi idő alatt még egyszer tudod frissíteni az oldalakat.

Az öt percből persze tizenöt lesz, hiszen nem hagyhatod annyiban a vitát, és még muszáj megkeresni, hol a legolcsóbb a kedvenc parfümöd. Már épp befejeznéd a gépezést, amikor egy régi szerelmed jelöl be iwiwen és ez azonnali reagálást igényel. Torkodban dobog a szíved: vajon mi történt az utóbbi tíz évben a pasival? Leellenőrizendő, hogy még mindig csibészes-e a mosolya, és vajon növesztett-e már sörpocakot vagy még mindig kockahasa van, muszáj megnézni a feltöltött képeit. Gyermeked már a melegítőnadrágod szárát húzgálja, szeretné, ha leülnél vele építőkockázni.

Már majdnem beadod a derekad, amikor meglátod, hogy válaszolt az ex. Halaszthatatlanul fontos megtudnod, hogy megnősült-e, van-e gyereke és épp hol dolgozik. Persze illik magadról is írni, két oldalon keresztül ecseteled, hogy milyen boldog házasságban élsz, mennyire tündéri gyereked van, és igen, még szeretnél vagy kettőt.

Már alkonyodni kezd, mikor rájössz, hogy nem vitted levegőre a gyereket, pánikszerűen kikapcsolod a gépet, hagyva exet, Rozikát és Kunigunda23-at is (azért azt még gyorsan ellenőrzöd, nem licitáltak-e rá a tűzpiros harisnyatartóra tett ajánlatodra) és elvágtatsz sétálni.

Séta közben végre beszélgetsz a gyerekkel és rájössz, hogy mennyire jó vele lenni. Megetetitek a macskákat a sarkon, hintáztok a játszótéren és még homokvárat is építetek. Megfogadod, hogy ezt a programot minden nap megcsinálod, mert annyira jó. Aztán amikor belépsz a lakásba, első gondolatod ismét a net körül forog, vajon válaszoltak-e a levelekre, írtak-e új hozzászólást a Porontyra, fent van-e még a chaten a barátnőd, mert elfelejtetted elkérni tőle a kakaós kalács receptjét.

Férjed hazaérkezésének a gyerek örül a legjobban, apa végre leül vele legózni, együtt megvacsoráznak a konyhában, te pedig a legnagyobb nyugalomban térhetsz vissza a virtuális világodba. Éjjel, amikor kikapcsolod a gépet, már az egész család alszik. Igaz, hogy végül olcsón megszerezted a harisnyatartót, megtudtad, hol fogod megvenni a parfümöt, Rozi barátnőd megnyugodott, Kunigunda23-mal is sikerült megértenetek egymást, és megállapítottad, hogy az ex semmit nem változott azóta, amióta otthagytad.

Mielőtt lefekszel, benézel a gyerekszobába, ahol kicsinyed alszik békésen és bűntudat szorongatja lelked, hogy sokkal többet érdemelne szerencsétlen. Ismét megfogadod, hogy jobb anyja leszel és sokkal többet fogsz vele játszani. Észrevétlenül csusszansz be a hitvesi ágyba, ahol neked háttal szuszog életed párja. Ekkor újra rájössz, hogy mindenki jobban járt volna, ha a virtuális bolyongás helyett in real csábítottad volna el párod és most egy jóleső kufirc után pihegnétek szorosan egymás mellett. Holnaptól minden más lesz, fogadkozol. Reggel pedig, ahogy meghallod kis emberkéd hívó szavait, újra beindul a gépezet. Elképzeled, hogy túl a reggeli szeánszon végre leülsz a számítógép elé egy nagy adag tejeskávé társaságában. Persze nem maradsz sokáig, csak kicsit körbenézel...

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.22 09:54:37Hicudzsi

  Ugye-ugye? :) :) :) :)

  Én már kétszer megnéztem azóta. nem vagyok normális, de kell ez mert tényleg már indulnom kell :)

 • 2007.03.22 10:29:41a:a

  már megint Titeket olvaslak, a főzés, sütés, ágyazás, takarítás, mosás, mosogatás helyett... Fúj, rossz a:a!!!

 • 2007.03.22 10:34:21Alvomacko

  a:a : én meg munka helyett. :-)

 • 2007.03.22 10:38:17a:a

  De most kemény leszek, mint a vídia, belevetem magam a melóba, és mire apa éjfélre hazaér, a lakás csillogni fog, a süti megsült, meleg vacsora van, kisded édesen szunnyad, én meg magam leszek a szexistennő...

 • 2007.03.22 10:41:59Alvomacko

  a:a : hajrá! Nekem a szexistennő tetszik a legjobban... No, nincsenek ferde hajlamaim, de azért ezt megnézném az általad felvázolt nap után... :-)

 • 2007.03.23 00:04:59kovvacs

  879:
  Hova tűnt az életemből 3 és fél óra? Mmint az előző 3 és félre gondolok.

 • 2007.03.23 00:11:17kovvacs

  Hicudzsi, ez állat...:)))))

 • 2007.03.23 00:18:57kovvacs

  No hát ha senki többet, akor én is húzok el aludni

 • 2007.03.23 00:22:28kovvacs

  Nagyon hiányzik a férjem :(

 • 2007.03.23 00:56:44kovvacs

  Minek menjek aludni, ha üres a fél ágy:(

 • 2007.03.23 07:56:00szanna

  Minden Emőkének Boldog Névnapot!

 • 2007.03.23 08:02:31Alvomacko

  kovvacs: minden nappal egyre kevesebbet kell aludnod, hogy hazajöjjön! :-)

 • 2007.03.23 08:07:56potyeszka

  Erősen gondolkozom hogy tegyek e fel majd képet magamról az iwiw-re.Tegnap kaptam 2olyan emailt,fickótól,hogy miket művelne velem.(Az eszem megáll!

 • 2007.03.23 08:16:36szanna

  Leona!

  A leveled állítólag megkaptam, csak elkapta a spamszűrő. RG ígérte, hogy kihalássza, de még nincs a postafiókomban.

  Amúgy nem tudom hány napig kell várni a meghívóra, de már régen kértem és még nem kaptam meg.

 • 2007.03.23 08:28:05Alvomacko

  potyeszka: jesszusom! Honnan tudhatták az e-mail címedet?

  Amúgy az iwiwre nem kell kitenned címet, telefonszámot, e-mail-t. De ha mégis, be lehet állítani úgy is, hogy csak az ismerőseid láthassák azokat.

  Teljes biztonságban a mai világban nem is lehetsz. A telefonbetyár csak úgy ex-has is felhívhat számokat, nem biztos, hogy telefonkönyvből nézi ki.

  Amúgy a fenti kérdésemet én magam is meg tudom válaszolni.

  A netet "robotokkal" fürkészik, melyek felkutatják az e-mail címeket. Pl. regisztrálsz valahová, akkor rendszerint e-mail cím is kell. Ezért van, hogy elárasztanak spam-ekkel, mert a robotok elkapták vagy egy adatbázisból az e-mail címedet.

  Ezért nem szabad soha a "valódi" e-mail címedet használni vásárlásnál, regisztrálásnál. Kell egy yahoos, freemail-es, google-s vagy akármilyen más webes e-mail cím. Az "igazit" a barátoknak érdemes fenntartani. A többit bármikor törölheted, vagy elfelejtheted, ha sok a spam vagy zaklatnak.

  Egy komoly webfejlesztő azonban meg tudja védeni a saját fórumát a robotoktól. A párom is ezt csinálja. Az ő weboldalára nem tudnak "robotok" írni, de infót sem tudnak leszedni róluk. De egy "amatőr" webmester nem biztos, hogy tudja, hogyan kell az ilyet kezelni.  Na, keresek valami munkát magamnak. De valahogy most nagyon nincs...

 • 2007.03.23 08:28:12Leona

  Szanna, ne halásszatok, küldök a céges címemről, azt hátha átereszti!
  Tudom én, hogy nem úgy megy ez a meghívó-dolog, várok is türelmesen!
  És mégnemtudomhanyadszorra is köszi! Mingyár megy a másik mél, majd a tárgyba beírom, hogy Leonától.

  Egyébként meg én is köszöntöm az Emőkéket, Hicudzsi, asszem téged hívnak így, puszi Angliába! Remélem, most nem kavartam senkit és semmit össze...

 • 2007.03.23 08:29:38Alvomacko

  Már megint kimaradt egy szó! Bocsi!

  "vagy egy adatbázisból kigyűjtötték az e-mail címedet."

 • 2007.03.23 08:31:19Alvomacko

  szanna: nekem több, mint egy hónap után érkezett meg a meghívó. Állítólag érkezési sorrendben dolgozzák fel a kéréseket és rengeteg a kérés. :-(

 • 2007.03.23 08:31:43jidele

  Hölgyeim, én kitépem magam ma du. a hálózat karmai közül: Ráckevére megyünk hétvégére, kiélvezzük még egy kicsit, hogy ketten vagyunk:D És megállapodtunk, hogy a gépet itthon hagyjuk, nehogy véletlenül rábukkanjunk egy kódolatlan wifire a környéken, mert akkor lőttek a romantikázásnak;)

 • 2007.03.23 08:34:31potyeszka

  Hicudzsinak én is minden jót kivánok!Jidele érezzétek jól magatokat!Egy másik fórumon a bemutatkozásomban megadtam,gyanitom akkor szúrtak ki,azóta töröltem.

 • 2007.03.23 08:35:12erősbors

  remélem a:a összejött a tegnapi nap!:-D

  Úgy eszembe jutott saját néhany napi hsonló fogadozásom. Amiből lett csillogó lakás, majd elsózott vacsi, túl borsos-fokhagymás hús, végül a gyerek sem aludt el időben, én meg tátott szájjal horkoltam mellette.:-D

 • 2007.03.23 08:36:17erősbors

  jidele! szép hétvégét!

 • 2007.03.23 08:36:47p.eszter

  Jidele! Jó pihenést és romantikázást! Aztán majd mesélj ám! Részleteket azé nem kell...;-)

 • 2007.03.23 09:04:55Alvomacko

  jidele: érezzétek nagyon jól egymást! :-)

 • 2007.03.23 09:36:12Kékfelhő

  jidele :)

 • 2007.03.23 23:05:12kovvacs

  Nahm, beszélgettünk, azért szép az élet:)

  És most nem várom meg, amíg kiájuolk a gép mellől, hanem mingyá húzok el aludni.

 • 2007.04.06 03:07:10Leona

  NNNA, akkor sorolom: p.eszter, szanna, hicudzsi,marcangoló, káposztalepke, erősbors, hanna, csőre, alvómackó, tori, druantia: benneteket bejelöltelek az iwiwen, meg van egy gyöngyim is, akit itteni névvel nem tudtam beazonosítani. Én beírtam becenévhez a Leonát, magamról a porontyot, csak megismertek tán... Meg várom a többiek jelentkezését, akikkel én nem boldogultam.

  Mindenki csodaszép, többekbe beleszerettem...

  Mostmeg végre megyek alunni!

 • 2007.04.06 14:23:02Leona

  Megvan még: jidele, a:a, anyatünde, laili

  Benneteket is bejelöltelek!

 • 2007.04.06 14:39:49Leona

  És megtaláltam kovvacsot, meg kékfelhőt is!

 • 2008.01.09 09:02:18eszkimoo

  Huhhúúú, ahogy elnézem a hozzászólásokat, vagyunk jó néhányan netfüggők... Én még várandósként ugyan, - csak napok vannak - de már rettegek a felismeréstől, hogy ugyanez a sors vár rám is. Hiszen, ahelyett, hogy az este eltervezett porszívózást, főzést végezném, itt ülök a gép előtt... Egy hete készülök előfőzni-fagyasztani a családnak kis ebédporciókat, hogy ha a szülészeten leszek, tudjam: nem trancsírozzák szét a konyhát egy tojásrántottával. Uramisten! Elvileg van 4 napom a szülésig!

  Most indulok a konyhába! :P:P

 • 2009.06.26 15:02:36LV426

  Ez a poszt egyszerűen szánalmas.
  Aki ennyire posztolni, chatelni akar, annak minek gyerek?

  Mi a francnak neki gyerek, ha az élteti hogy odaüljön a gép elé és eszet osszon a porontyon és akárhol, bárhol, mindenhol?

  A gyerek meg TÉVÉZIK és abból nevelődik már egész kicsi korától kezdve mert "így legalább csönd van és hagyja anyut porontyozni"!

  Szánalmas!

 • 2009.06.26 15:17:03mpbm

  baszki én ezen az osztja az eszet-en olyan kurva nagyokat tudok midnig röhögni amikor meghallom... (látom) az nem eszet baszki, hanem észt...

 • 2009.06.26 15:25:51LV426

  mpbm
  jó mától idézőjelbe teszem bzdmg.

 • 2009.06.26 15:27:42LV426

  víz sem vízt hanem vizet.
  de azért legyen
  ész --> észt, és nem eszet. Értem én.

  Te tudod jobban mpbm. Ja.

 • 2009.06.26 16:10:30Zsákos ember

  és a mész az mészt vagy meszet? google fight szerint meszet. pedig az még hasonlít is az eszet-re. meg az is mondják, hogy eszetlen nem azt, hogy észtelen. de az osztja az eszet nekem is hulyén hangzik, inkább mondanám, hogy osztja az észt. ki érti ezt a hülye magyar nyelvtant... :D

 • 2009.06.26 16:26:32madz

  az az érdekes, hogy a 'kén'-ből szerintem 'ként' lesz, az öcsém viszont, aki vegyész, úgy mondja, hogy 'kenet'

 • 2009.06.26 16:35:44Zsákos ember

  madz: a miskolciak meg a léc esetében mondják, hogy lecet. viszont ha már elemi anyagokról van szó, akkor szerintem a "teszek bele egy kis szént" az nem furcsa a fülemnek, viszont ha lapátolni kell, akkor azt mondanám, hogy "lapátolja a szenet"

 • 2009.06.26 16:36:38baudolinA

  Na és a rizs? Mert itt azt mondják, hogy rizst, nálunk meg rizset. Cs. Nagy Lajos szerint mindkettő helyes. :)

 • 2009.06.26 16:45:35Zsákos ember

  szerint rizst. a "rizset" az olyan parasztos :D ha lapatolni kellene, akkor is azt mondanam, hogy lapatolja a rizst. ha lapátolni kellene, akkor ként meg lécet is szívesebben lapátolnék, mint kenet meg lecet. hogy lesz a lécből lecet, nem értem. de a "léct" is rosszul hangzik nekem.

 • 2009.06.26 16:45:39madz

  baud, rizsát :)

  és sügér - sügerek. ezen nagyon meglepődtem.

  lecet? na ez szintén meglep

 • 2009.06.26 16:48:03Zsákos ember

  A word is hibásnak mondja a "lecet" meg a "rizset". A kenet szerintem csak azért nem, mert az lehet hüvely kenet.

 • 2009.06.26 16:54:20Zsákos ember

  vannak sügéreim, mindig sügérek voltak. hehe. de ezek most valami szabályból jönnek ki, vagy mitől függ? amikor beszélni tanult a gyerek, akkor lepődtem meg, hogy mennyi minden túl van bonyolítva, mert ő szegényke logikusan használt valami szabályt, és teljesen érthető volt, mégis a fülnek idegen, mert azt éppen valamiért másképpen kellett mondani - és azt nem nagyon tudtam miért kell másképpen mondani, azt viszont szinte mindig tudtam, hogy a gyerek milyen logika mentén mondja "rosszul".

 • 2009.06.26 17:01:15ruju

  Hehe, nálunk is ez van, mind a 2 nyelven. Magyarul az alszik/eszik igék fognak ki rajta még mindig, németül meg majd' az összes rendhagyó, de mindig megnyugszom, amikor német kiskölyköktől is ugyanazt hallom :-D

  A rizsre én is rizsát írt vona, de madz megelőzött :-D

  Ja, osztom az eszet meg baszom a rezet... Nah, bocsi

 • 2009.06.26 17:09:20madz

  ja igen, a gyerekek túl logikusan gondolkodnak a nyelvhez :) pl azt hallottam egy kissráctól, hogy "szépebb". ami tök logikus.

 • 2009.06.26 17:22:52Zsákos ember

  madz: nálunk az állatok, amikor készen voltak az evéssel és az ivással, akkor az volt a helyzet, hogy "eszettek és iszottak" :)))

 • 2009.06.26 17:24:56Zsákos ember

  tényleg réz. "alumíniumból csinálod?", "nem, szívesebben használok rezet" nem pedig "rézt". pedig ez az az eset megint mint a kén.

 • 2009.06.26 17:39:14baudolinA

  Zsákos,
  a word nem feltétlenül ismeri a különböző regisztereket, még az összes szót sem. :)
  Visszatérő a családban a "húsot". Nem egy vegetáriánus família, no. :)

 • 2009.06.26 17:41:14Vierre_

  hát a kéz és a réz között van analógia ez ügyben? Mert ott kezet. Akkor rezet. Nem? Vagy hülyeséget mondtam? :))))))

 • 2009.06.26 21:41:27ruju

  kezesbárány
  rezesbanda
  mezeskenyér ööööö, ja nem, mézes, na mindegy :-DDD

  Baud, és különben is "husIt"! :-D

 • 2009.06.26 22:46:56manka78

  Zsákos! Szerintem a lecet úgy alakult ki, hogy léc--lécet--lecet. Mi is úgy mondjuk, hogy megyek lecet venni. Beleceztem, amit be kellett./Miskolc mellől./

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta