SZÜLŐSÉG

Amit a terhességről tudni kell

2007. március 13., kedd 08:52

Igaz, most nem vagyok terhes, de amint a kezembe veszem ezt a könyvet, hirtelen nagyon az akarok lenni. Újra végig szeretném élni a várandósság heteit, és minden hétről elolvasni, hogy épp mekkora a pocok odabent, mije fejlődik épp és milyen változások történnek velem. Egyelőre a Felkészülés a terhességre fejezetet olvasgatom.


A Kismamák kézikönyve mostanában az egyik kedvenc olvasmányom, igaz, A4-es mérete miatt a fürdőkádban bajos az olvasgatás belőle: vastag, fényes lapokból áll és elég nehéz. A könyv afféle all-in-one, a várandóssággal kapcsolatos összes témakört feldolgozza a felkészüléstől kezdve a megszületett kisbaba ápolásáig.

Külön fejezet foglalkozik a terhesség alatti étrenddel és testmozgással, amelyben egy élelmiszer-táblázat is található a terhesség alatt nem vagy óvatosan fogyasztható ételek listájával, továbbá konkrét terhestorna-gyakorlatokat is bemutatnak, képekkel illusztrálva.

Az Egészség fejezetből megtudhatjuk, milyen panaszokra számíthatunk a terhesség alatt, valamint ezek megoldására vagy csillapítására is találunk javaslatokat. A lelki egészség témakör (apa, munka, szex) külön fejezetben található.

A Terhesgondozás részben elolvashatjuk, milyen vizsgálatokra számíthatunk a babavárás alatt, ebben segítséget találunk a szülési terv megírásához is.

A könyv következő része a kedvencem, trimeszterenként mutatja be a terhességet, a magzat fejlődését, a súlygyarapodást, várandós nővel illusztrálva. Ha még egyszer pocakos leszek, ezeket az oldalakat valószínűleg rongyosra fogom olvasni, még ha kívülről tudom is.

A Vajúdás és szülés témakörben megtalálható a kórházi csomagba ajánlott felszerelés listája, az, hogy mire számíthatunk kórházi és otthonszülés esetén és a vajúdási és szülési testhelyzetek bemutatása ötleteket adhat a vajúdás könnyebb elviseléséhez.

A szülés fázisainak részletes bemutatása is érdekes, grafikus illusztráción láthatjuk például, hogyan bújik ki a baba. A császármetszéssel viszont mindössze két oldal foglalkozik. A fájdalmat rosszul tűrő kismamák örülni fognak a táblázatnak, amelyben a fájdalomcsillapító módszereket mutatják be.

A kötet végén pedig az első néhány nap eseményeiről: vizsgálatokról, érzelmeinkről, tornáról és babagondozásról olvashatunk.

A könyv kismamák tapasztalataival és szakértői tanácsokkal van átszőve, ettől hitelesebbnek és emberközelinek érzem. Első babájukat váróknak hasznos olvasmány, de tapasztalt kismamák is biztosan találnak új információkat benne. Ajánlom azoknak is, akik szeretik a szép, fotókban és illusztrációkban gazdag, olvasmányos könyveket.

Kismamák kézikönyve
Alexandra Kiadó, 2006.
288 oldal, 4499 Ft, kedvezményes ár 3374 Ft.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.13 13:58:51andie

  Az internet korában mekkora az igény ilyen könyvekre? Vagy a net még mindig csak kiegészítés? És biztos, hogy ez a könyv lehet az etalon? Szükség van más könyvre is? Minél többet tud az ember lánya, annál több a kérdése. :-D

 • 2007.03.13 15:05:43andie

  Most néztem, hogy csak itt a Velvet Plazaban van vagy 10 hasonló könyv. Mi alapján döntsön az ember?

 • 2007.03.13 15:13:05jidele

  én nem vettem egyet se. nem hagyom magam befolyásolni;)

 • 2007.03.13 15:23:16andie

  jidele, hogyan kaptál választ a benned felmerülő gyakorlati kérdésekre? Á, az a baj, hogy nekem biztonságérzetet ad, ha van mihez fordulni, nyúlni, hiszen nagyon sok mindent nem tudok... :-D

 • 2007.03.13 15:29:45jidele

  internet. Bár igaziból ez egy nagy marhaság volt, így visszatekintve. Mert itt túl sok az info, minden ellentmond a másiknak. Talán jobb lett volna kiválasztani egy könyvet, és annak hinni. Mondjuk végtelenül szerencsés vagyok, anyukám és a nővérem is mindig tudott válaszolni a kérdéseimre. Azaz nekem leginkább paráim vannak/voltak, amiket ők remekül le tudtak csillapítani.

 • 2007.03.13 15:34:45jidele

  Nem igaz, a szoptatósfüzeteket olvastam.

 • 2007.04.10 11:57:50Huncutka

  Sziasztok,

  Megvettem a könyvet, eszméletlen, nekem nagyon bejött. Annyira jól leírja a történéseket. Bár tény, hogy mindennek utána lehet olvasni az interneten, de így a kézben tartva, hát egészen más :)

 • 2008.04.02 12:11:20Fiona84

  Én tegnap rendeltem meg ezt a könyvet. Terhes még nem vagyok, de nagyon érdekel a téma és 1-2 éven belül mindenképpen szeretnénk belevágni a babaprojektbe. És sajnos olyan helyzetben vagyok, hogy anyukám nem él, a barátnőim meg még nem szültek, így nincs aki segítsen abban, hogy hogy mennek ezek a dolgok. Először én is az internetre gondoltam, elsősorban kismamás fórumokra, de ott az a baj, hogy már a regisztrálásom napján elijesztettek a jószándékú bár, de nagyon szakszerűtlen segíteni akarással, amivel csak a frászt hozták rám, mint utóbb kiderült flöslegesen. Szóval én kíváncsian várom a könyvet, per pillanat leginkább a terhességre való felkészülés érdekel. Remélem, hasznos lesz! :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta