SZÜLŐSÉG

Felmérés a szoptatásról

2007. március 11., vasárnap 20:16

A Poronty gyermekkel rendelkező olvasóinak segítségét kéri diplomamunkájához egy kedves ismerősünk, Pettik Ági. Azt szeretné, ha minél többen kitöltenék szoptatási szokásokat vizsgáló kérdőívét: akiknek több gyerekük van, azok többször is.A kitöltés teljesen anonim, az egyetlen személyes adat a gyerek születésének időpontja. Ez is csak az értékeléshez szükséges, de elég az is, ha csak évet és hónapot ad meg az ember. A kérdőív kitöltése mintegy öt percet vesz igénybe, a segítséget ezúton is köszönjük.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.18 22:48:48evaandrea

  Eszter,
  az ország harmadik legnagyobb városának egyik legjobb, több évtizedes tapasztalattal rendelkező gyerekorvosának néhány tippjét osztottam meg Veletek. Az, hogy Neked egy internetes honlap nagyobb biztonságot ad, mint ő, szíved joga.Azt én erősnek tartom, hogy kétségbe vond a diplomáját.
  Tudod, a struccal nehéz beszélgetni...

 • 2007.03.18 23:00:36evaandrea

  Babája válogatja, hogy kér-e vizet, vagy nem. A májusi születésű fiam pl addig nem volt hajlandó szopni, amíg előtte nem ivott. Pohárból.
  Én a fent említett gyerekorvos javaslatára víz helyett egy teakeveréket adtam. Ez jó volt szomjoltáson kívül hasfájásra, székrekedésre de még hasmenésre is.
  Egyébként hadd hívjam fel még egyszer a figyelmet arra, hogy a gyümölcsöt a szoptatások KÖZÖTT ill ELÖTTE ildomos adni, nem HELYETTE! Szóval nem emiatt apad a tej.
  Egyébként a babák imádják a gyümölcsöt, cupognak, kalimpálnak, miért is fosztanánk meg őket ettől az örömtől, amikor élettanilag is hasznos? Mert most ez a trend? Egyre több orvos van azon a véleményen, ne tablettából, hanem természetes forrásból nyerjük a vitaminokat, ásványi anyagokat.
  Igaz, akkor friss gyümölcsöt , zöldséget kell nekik adni, nem konzervet. Időigényesebb, de megéri.

 • 2007.03.18 23:17:32gigia

  Anyatünde kösz a gesztenye-tippet. És mikor kapott Lackó gyümölcsöt? Mikor főzeléket?  Töprengek sokat ezen a higításon, hogy hogy csináljam majd. Amennyi tejem van, ő annyit szopik. Ez reggeltől kora délutánig elég is, de ahogy esteledik, már nem tud vele jóllakni. A tápszert pedig csak akkor fogadja el, ha már "őrjöng" az éhségtől. Akkor is előbb alaposan "megrágja" a cicimet, még ha teljesen reménytelen is :)) Ha tehát fejek, "pocsékolok". Ha tápszerrel higítok, vajon észreveszi?  A másik kérdésedre: nem tudom, szerencsére még nem volt rá példa. Bár ők ketten szinte soha, semmiben nem értenek egyet ... :) Viszont ismeri a nickemet :)

 • 2007.03.19 07:24:58Anyatünde

  Gigia, nem voltam teljesen világos: KÉT kisfiam van (meg egy kislányom). a nagyobbik (Imike, májusban 7 lesz) született császárral, nála voltak tej-gondjaim is. Ő 4 hónapos korától kapott gyümölcsöt, úgy, ahogy Te is írtad: először az alma leve, majd fokozatosan egyre több reszelt almát kevertem a lébe. kb. 5 hónapos korától próbáltuk a főzelékeket, répával kezdtem. Ő végül nem kapott gesztenyét, mert akkor még vagy nem is volt ez a tisztított szemes mirelit gesztenye, vagy ha volt, akkor csak a tényleg nagy szupermarketekben.

  A kisebbik fiúcska a most 13 hónapos Lacika. Nála (és a kislányomnál is) volt elegendő tejem, Lackónál kifejezetten bőségesen. Mindketten kb. 6 hónapos kortól kezdtek el gyümölcsöket kóstolgatni, szintén először a levét. Lacika szereti ezt a gesztenyés pempőt, amit írtam.

  Arra gondoltam, hogy ha már a kislányod eszik gyümölcsöt, főzeléket is, hátha elég lesz az anyatej, és talán még kicsit tudsz is fejni a főzelékbe. Imikénél nem így volt, nála tápszerrel hígítottam a főzelékeket. Igaz, ő szívesen megette a tápszert is, tehát nem volt "észreveszi-nem veszi észre" gond.

  Talán ha már nagyobbacska lesz a babád, akkor át lehet térni kicsit kellemesebb ízű tápszerre. (nem tudom, milyet eszik most a pici) Ezek a picibaba-tápszerek sokszor - felnőtt számára mindenképp- elég vacak ízűek. Ezek szerint némelyik baba számára is... ;-)

 • 2007.03.19 08:51:49Clematis

  Valaki tudna mondani egy olyan weboldalt, ahol hivatalos állásfoglalást/ajánlást találok arról, hogy melyik ételfélét milyen kortól lehet adni a gyerekeknek? Én már teljesen és totálisan össze vagyok zavarodva. Előer is köszi :)

 • 2007.03.19 09:02:09Alvomacko

  Clematis: ha nem is hivatalos állásfoglalás, de ez talán segíthet: www.medimix.hu/cikk.php?cid=39

  De itt egy másik is: www.vitalitas.hu/konyvek/babalex/blt.htm

  És egy harmadik:

  www.med-courier.com/index.phtml?pid=230000&id=363  Remélem nem zavartalak még jobban össze. :-)

 • 2007.03.19 09:10:47zsuli

  alvomacko: a 2. és a 3. link rendesen ellentmond egymásnak!

  clematis: szerintem olvass bele régebbi táplálós topikokba, sok jó ötletet olvastam én is

  A Kismamát sem vetném el, mármint az ételbevezetős táblázatát

  Nekem még bejön (nagyjából): Dr.Kerekes Judit: Babatáplálás kézikönyve

 • 2007.03.19 09:17:06Clematis

  Köszönöm a linkeket, tippeket. Azt hiszem, nehezen lehetne engem még jobban összezavarni ;) Az ételbevezetős táblázat az micsoda?

 • 2007.03.19 09:32:31zsuli

  a januári szám melléklete volt, hogy szerintük milyen sorrendben lehet bevezetni az ételeket, tehát abban recept nincs

  amiket összeolvasgattam, kb. jó kiindulási alapnak tűnik

 • 2007.03.19 10:37:22Alvomacko

  Bocsánat, a cikkekbe csak beleolvastam, kizárólag csak a jószándék vezetett.

  Még egyszer bocsánat.

 • 2007.03.19 14:03:11evaandrea

  Gigia,
  ha fejsz, fagyaszd le. Akkor nem megy pocsékba.
  És növeli a tejtermelést, tehát több tejed lesz.
  A tejpépeket érdemes este adni, mert jól laktat, és mégsem tápszer. Rá van írva a dobozra, melyiket hány hónapos kortól lehet adni. Leghamarabb 3 hónaptól.

 • 2007.03.19 14:23:08marcangoló

  Azért jó, ha figyelsz rá, hogy a tejpépek nagy része tehéntej alapú, hiába írják rá, hogy 3 hónapos kortól, ha közben tehéntej van benne, amit 1 éves korig nem adunk...
  Evaandrea, ha szoptatás előtt adsz gyümölcsöt, az az elválasztás. Nyilván, ha előbb evett a baba, nem fog annyit szopni, ha nem szopik annyit, kevesebb lesz a tej. Jók ezek a teakeverékek, apukám is mindig az olyan gyószereket emlegette, amik egyszerre hatnak a hasmenésre, meg a székrekedésre. De ezek szerint van ilyen. Amúgy meg hiába van nagy tapasztalata valakinek, ha nem halad a legfrissebb kutatásokkal.

 • 2007.03.19 14:33:45eszter

  evaandrea, hallgass akkor meg más gyerekorvost is, ok? nem internetes lapokat ajánlottam, hanem hivatalos orvosi ajánlást.  Az, hogy ki, melyik városban, hány éve dolgozik messze nem mérvadó. pl: Az osztály, ahol dolgoztam, az ország egyik legnevesebb főorvosával bírt (a nevet kb 40 éve szerezte magának). A szakma sírva könyörgött, hogy menjen már nyugdíjba, mert olyan elavult, nem frissített nézetek alapján gyógyít, hogy több kárt tesz, mint hasznot. Olyan mellékhatástömeget generált a gyanútlan betegekbe, amiknek a következéményeit ő már nem látta.  A szoptatás, és az anyatejben lévő anyagok nem divat kérdését képzik, hanem már rég bizonyított elvek szólnak mellette. Ma már ezerszer több mindent tudunk, amiket korábban nem, és revidiáljuk a nézeteinket. Ettől még nem lesz egyik, vagy másik orvos kevésbé tisztelt.

 • 2007.03.21 09:47:45napos oldal

  rizst lehet adni 9 hónaposnak? ha igen, hogy kell csinálni? csak annyi foga van, mint szeme.

 • 2007.03.21 10:10:49manci

  napos oldal: simán. Megfőzöd a rizst, aztán Összeturmixolod zöldségekkel + a zöldségek főző/pároló levével. De ugyanezt megcsinálhatod gyümölcsökkel is: frissel is, párolttal is. Ha teszel hozzá egy kis tápszert vagy anyatejet, kész is a gyümölcsös tejberizs.

 • 2007.03.21 10:13:50manci

  Nekem 1 évesnek való reggeli ötletek kellenének! Egyik nap vajas kenyeret kap egy kis gyümölccsel, a másik nap joghurtos vagy túrós gyümölcspépet, aztán kezdem előlről. Tudtok gyorsan elkészíthető reggelinek valót?

 • 2007.03.21 10:31:23katampusz

  manci: kukoricakása?

  úgy kell csinálni, mint a tejbegrízt. nálunk vízben főzték pici sóval és pici cukorral, aztán mikor jól egybeállt, tányérra szedték és tejjel leöntve ettem. egy évesen már lehet tejet adni, de simán vízzel is jó és abba is lehet gyümölcsöt tenni, el tudom képzelni fahéjjal satöbbi...

 • 2007.03.21 10:36:29manci

  katampusz: tegnap ez volt a vacsi, a gyereknek csak egy kis joghurttal és túróval, nekünk plusz szalonnával. De látod, milyen vagyok: fentebb osztom az észt, az meg eszembe se jut, hogy a kukoricakását is lehet gyümölccsel csináni és tényleg pillanatok alatt készen van! Köszi :)

 • 2007.03.21 11:14:43Jucus

  Manci! Az én majdnem 15 hónaposom reggelire eszik egy szendvicset(közepes szelet teljes vagy rozs kenyérből), egy pohár joghurtot, és néha egy túró rudi túróját (a csoki az enyém!:))

  Tudom, hogy néha megunja, ilyenkor jön a zabkása, gyümölcs, gyümölcsös túrókrém. Egy évesen is ezeket ette.

  Zabkása:veszel zabpelyhet, és kétszeres vízzel vagy tejjel megfőzöd. Mehet bele gyümölcs püré. Felnőtteknek kis sóval, cukorral ehető.

  Egyébként én is ötlethiányban szenvedek, és nincs időm sokat pepecselni reggel.

  MEéri joghurtkészítő gépet venni? mi annyi joghurtot eszünk, hogy na, van valakinek tapasztalat??

 • 2007.03.21 11:22:35manci

  Jucus: Köszi! A zabkását mennyi ideig kell főzni? Előtte be kell áztatni a pelyhet? Ha este megcsinálom, jó még másnap reggel?  Ami joghurtkészítő gépet illeti, szerintem elég, ha beszerzel valahonnan egy kis gombát (nem röhögni!!!) és azzal simán lehet joghurtot készíteni. Egy időben anyunak volt, aztán már a fülünkönis joghurt folyt ki, úgyhogy kidobta. Annyi az egész, hogy a gombára ( fehér bogyók) ráöntötte a tejet, kb. másfél nap múlva leszűrte a joghurtot, a szűrőben maradt a gomba és megint öntött rá tejet.

 • 2007.03.21 11:57:00napos oldal

  köszi!!!  (kezdem azt érezni, mi tartjuk el a bébiétel ipart...)

 • 2007.03.21 12:02:02lencsilany

  Napos oldal, az én majdnem hét hónaposom is csak a bolti főzeléket eszi meg, amit én kreálok neki, az nem csúszik:(

  Ez a gombás dolog tényleg működik, egy barátnőm is csinálta, amíg meg nem unta ott is a család...

 • 2007.03.21 12:20:13Jucus

  Zabkása: Januárban láttam a Kaiser's-ben bio apró zabkását. Nem biztos, hogy apró volt, de valami ilyesmi. Azt kevesebb ideig kell főzni, egyébként addig, amíg kellemes állagú nem lesz.Pempős.

  Nem kell beáztatni előtte, és szerintem nem jó előbb elkészíteni, mert akkor csak tovább szárad, ragacsos lesz. Így sajnos főzni kell és hűteni utána. Vagy felteszed ébredéskor kis lángon, és amíg pelenkázol, öltöztetsz ,megfő kábé.

  Biztos gomba? A joghurtot nem bacik készítik?

 • 2007.03.21 12:32:27manci

  Lehet, kefír volt?! Fogalmam sincs! Anyám azt mondta joghurt, én meg nem is gondolkodtam el rajta. De mondasz valamit! A kefírt nem szereted? :))

 • 2007.03.21 12:35:38Jucus

  a kefírt nem, és nincs is gombám :)  De talán kipróbálom ha joghurtot teszek a tejbe, és melegen tartom.

  Lehet, hoy büdi lesz, ha nem válik be. Nem baj, egyre szebb az idő, lehet szellőztetni bátran:)

 • 2007.03.21 12:40:14lencsilany

  Jucus, igazad van, KEFÍRgomba!

 • 2007.03.21 12:44:47Jucus

  köszi lencsilány!

  a joghurt-baktérium

 • 2007.03.21 12:45:53napos oldal

  lencsilány, és mi a koncepciód? valamint: hogyan dolgozod ezt fel lelkileg?  a férjem sík ideg. rohadt sokba kerül.  na mindegy, olyan még tényleg nem volt, hogy valahogy ne lett volna...

 • 2007.03.21 13:06:49Anyatünde

  napos oldal, lencsilány: valaki írta, már nem tudom, melyik poszthoz, hogy bébiételt (nem tápszert, ha jól emlékszem) el tudott számolni az egészségpénztári számlája terhére. Ez messze nem mindegyik egészségpénztárnál van így, én a K&H Bank Egészségpénztárának vagyok a tagja, ott - tudomásom szerint - nem lehet. Pl. gyógyterméket is csak akkor, ha patikában veszem. Legalább is kb. 1/2 éve így volt, akkor néztem meg utoljára a szabályzatot.

  Zsófi lányom nagyon vacakul ette a bébipapikat, otthon készült, vagy bolti, mindegy. Nála a kézbefogható kaják hoztak áttörést (persze csak nagyobb, kb. 10-11 hónapos korában), de ezt már korábban leírtam. Egy jelenlegi lakó-, és ovistárs legkisebb tesója meg akkor kezdett el rendesen enni, mikor húst is tettek (turmixolva) a főzelékébe. addig se a gyümölcs, se a zöldségpüréket nem ette.

  Ha bébiételt vesztek, MINDIG NÉZZÉTEK MEG AZ ÖSSZETÉTELÉT!!!!!!!!!!! Tehát ne csak azt, hogy hány hónapos kor van a cimkére írva. 6 hós kortól adható cuccba nem átallják belerakni a teljes tejet. "gyermekálom" csokis tejbedarapép, HIPP, ha jól emlékszem. De olyan is van, hogy az étel nevéből nem látszik, hogy tej is van benne. Ha evidenciákat írtam, bocs.

  Evaandrea egyik hozzászólásához: nem ismerek olyan tejpépet, amit 3 hós kortól lehetne adni. Tegnap átböngésztem otthon fellelhető bébiétel ismertető füzeteket, nem találtam egyet sem. Sőt, a tej-, szójaallergiásoknak, valamint lisztérzékenység esetében is adható Sinlac pép is csak 4 hós kortól adható.

 • 2007.03.21 13:14:17Jucus

  Az én kisfiam sem evett pépeket. Csakis a spagettit eszi pürésítve, azt viszont a mai napig. Bolti kaját pedig kiköpi, a gyümölcsöt is. Régebben próbálkoztam vele. Ő is a kézbefogható kajákat szereti a kezdetektől, ami kb 9 hónapos kort jelent, kb azóta eszik mennyiségeket, addig csak pár kanál gyümölcs. Viszont az brutál székrekedést csinált neki.De amióta mindent eszik, azóta minden ok (lekopogom!!)

  Nekem is mondta a doki, hogy nézzem meg az összetételt, mert nem csak a tej vanbenne, de sok bébikaja nem gluténmentes, amikor annak kéne lennie

 • 2007.03.22 06:42:05napos oldal

  na, lassan doktorálni kell már az etetéshez is...

  két foggal ehet vajaskenyeret, vagy megfullad? azt szereti majszolni. a védőnő szerint 1 éves kor után jöhet a pékáru.  szerintem ez bűzlik, hogy egyik ep ezt, másik azt számol el! ezt jogszabály dönti el nyilván! az mkb ep tájékoztatójában nincs benne egyébként.

 • 2007.03.22 09:44:23zsuli

  OFF: ötleteket szeretnék kapni Tőletek. Ápr.végén lenne olyan programom, amit nem szívesen hagynék ki, de este lesz, és nem biztos, hogy hazaérek az esti, fürdés utáni-altatós szoptatásra. Kislányom eddig még csak a fürdés előtti utolsó étkezésnél kap gyümölcsöt, a többi anyatej. Azt is amiatt kezdtem akkor (és nem a könyvek szerinti délelőttel), hogy el tudjak menni.

  Beszereztem Sinlacot, ma kipróbálom, megeszi-e.

  Szóval szerintetek hogyan készítsük elő - gyakoroljuk be, hogy a kisasszony az apjával is el tudjon aludni? (most volt 6 hónapos)

  Köszi a segítséget! • 2007.03.22 09:54:04napos oldal

  Hát úgy, hogy, szoptass uzsonnakor, és este akkor ugye kimarad, helyette kapjon mást, amit megeszik, és fektesse az apja. Próbáld ki egy párszor ezt, úgy, hogy te otthon vagy.  Nem tudom, sír-e, ha kimenni lát a szobából, ha igen, akkor erre is figyelj, sunyizni kell. Pl. megfürdeted, viszed apához, hihihi, látod, milyen vicces, itt van apa... Amíg ő ennek örül, ki kell sunnyogni, közben apa szórakoztatja, viszi lefeküdni, előtte kis kaja. Nálunk az fiaskó volt, amikor mindketten jelen voltunk, mint közönség, mert akkor kiakadt, ha az egyik lelépett.

 • 2007.03.22 10:23:49Alvomacko

  zsuli: lefejt tejed nincs? Mert akkor azt lehetne cumisüvegben adni neki. A tápszerhez is kell cumisüveg, úgyhogy ez nem nagyon lehet kifogás. :-)

  És a cumisüvegben anyatej még mindig jobb megoldás, mint a tápszer.

 • 2007.03.22 10:25:02Alvomacko

  napos oldal: jó a megszökéses ötlet, de később nem fog sírni az anyja után?

 • 2007.03.22 10:29:05marcangoló

  Ha nincs is, addig még lehet. :-) Én pohárból adnám, de nekem parám van a cumisüvegtől, hogy árt a szoptatásnak... Alvási szertartást viszont már addig is lehet alakítani, amit apa egyedül is végig tud menedzselni.

 • 2007.03.22 10:33:30zsuli

  lefejt tej nincs, igazából meg sem tanultam fejni, a kisasszony elveszi, amennyit kér  a fürdetés mindig is az apja reszortja volt, úgyhogy azzal nem lenne gond, csak utána az alvással - gondolom, de lehet, hogy észre sem venné, hogy nem anyatejet kap? :)  úgy tűnik, el kell kezdenünk edzeni - lehet, hogy igazából én jobban hiányolom így előre is az esti etetést? lehet, hogy alkalmazkodóbb egy ilyen pici, mint gondolnám?

  hiszen sokan nem csinálnak ebből problémát, és vhogy csak elalszik nekik is a gyerek...

 • 2007.03.22 10:39:02Alvomacko

  zsuli: addig még mindig megtanulhatsz fejni, Roppant egyszerű a dolog. Ha jó védőnőd van, ő is tud segíteni. De én simán könyvből tanultam meg. Nem segített senki.

 • 2007.03.22 10:45:16zsuli

  azt hiszem, nem is annyira a "mit egyen" a bajom, hanem hogy el fog-e fogadni bármi mást is mástól, azaz nem tőlem

  eddig tényleg minden úgy volt, ahogy az neki jó, miután szülők messze laknak, max.2 órát volt nélkülem

  de lehet, hogy túlparázom...

 • 2007.03.22 11:19:41Anyatünde

  Zsuli,

  Avent-Isis fejővel is bármikor neki lehet állni a fejésnek... Újonnan egy vagyon (16000 körül), én vettem egyet használtan (Babanet "e-Piac") feleáron, és kifőztem. A sajátomnak pont a csavarmenetes része törött el, miután párszor - még Zsófi lányom picikorában - leesett a konyhaasztalról. Azt mondják, jó a Medela is, én azt nem próbáltam.

  Nekem a bal mellem extrém érzékeny, a kézi fejéssel járó nyomkorászástól is be tud gyulladni, (a legtöbb anyukának semmi ilyen gondja nincs a kézi fejéssel, ha jó a védőnéni, tényleg meg tudja tanítani) ezért kellett valami hatékony és kíméletes mellszívó után néznem.

  Ha pohárból esetleg nem megy, talán még csőrös pohár is szóba jöhet.

  Amikor nálunk időnként kellett, cumisüveggel próbálkoztunk, elég lesújtó eredménnyel: Zsófi lányom egyáltalán nem fogadta el, Lacika néhány alkalommal, még olyan 4-5 hetes korában elfogadta (be volt gyulladva a mellem, átmenetileg kevés volt neki a tej, a mélyhűtőben felhalmozott tartalékot éltük fel a du.-esti órákban), de később már nem. Lackó egyébként pici babaként rettentő dühös lett, mikor kanállal próbáltam belelapátolni a tejet. Mindketten viszonylag hamar (ahogy tudtak rendesen ülni) már pohárból ittak.

 • 2007.03.22 14:58:19napos oldal

  látod zsuli, tök különbözőek a gyerekek! ne parázz, próba - szerencse. kár filozofálni, kiderül úgyis, hogy megy-e vagy nem.  az enyém frankón bírta a hiányom 3 hónapos koráig (tojt rá, hogy kitől kap enni, lefejt tejet egyébként és c. üvegből), aztán 3-6 hónapig apát az ideosszeomlás szélére sodorta, ha elmentem. nem mentem. most megint elmehetek, nagymamával is elvan. próbálom szoktatni sok emberhez, család, barátok, ucca népe, satöbbi.

 • 2007.03.22 15:00:23napos oldal

  Alvómackó - tudom én? nem vagyok én Vekerdy Tamás :))

  Azt olvastam, életkoronként változó a lelépési stratégia. Kicsik: sunyítás, nagyok: okosan megmagyarázás.

 • 2007.03.22 15:00:46napos oldal

  Alvómackó - tudom én? nem vagyok én Vekerdy Tamás :))

  Azt olvastam, életkoronként változó a lelépési stratégia. Kicsik: sunyítás, nagyok: okosan megmagyarázás.

 • 2007.03.22 15:03:05Alvomacko

  napos oldal: azt hittem, hogy próbáltátok már és van tapasztalatod. A nem fog sírni helyett nem szokott sírni-t kellett volna írnom. Bocs.

 • 2007.03.22 15:08:18zsuli

  azt hiszem, félreérthető voltam: nem a tápszer-anyatej között van a problémám (ennyi szoptatás után nem hiszem, hogy megárt 1-2 adag tápszer), inkább az érdekelne, hogy kibírják-e a 7 hónapos gyerekek, ha este nem az anyukájuk ölében alszanak el  de közben kigondoltam, hogy ezt valószínűleg ki kell próbálni, mert (mint mindig kiderül) minden gyerek más  azért várom a tippeket!

 • 2007.03.22 15:48:50napos oldal

  Alvómackó - az enyém nem sír. (Ennyit jelentek neki... :)))

 • 2007.03.22 15:52:47szeszter

  kicsit vissza szoptatáshoz: Blanka lányunk tegnap először elutasított az egyetlen lehetőséget a szopira :((( Most vagyok 17 hetes várandós, és idáig még naponta egyszer (este) szoptattam. És most úgy néz ki, a gyerkőc szépen elválasztotta magát.

  Az egyik szemem sír, a másik nevet: hiszen jó, hogy ez az ő döntése. Nekem viszont egy kellemes időszak végét jelenti. Lezárult egy fejezet.  Remélem a kistesót is tudom majd legalább ennyi ideig (majd 1 évig) szoptatni.

 • 2007.03.22 23:23:27evaandrea

  Nekünk van "joghurtkészítőgépünk" gyakorlatilag kb 40fokon tartja a joghurtot, ha langyos tejjel keverem össze a pohár joghurtot, a keverékből 2-3 óra múlva már 6 pohár joghurt van. Nem tudom, most mennyi a gép ára, de a liter jej+ 1 pohár joghurt ára messze kevesebb, mint 6 joghurt. Utána használható a saját joghurt is, szóval anyagilag megéri, nem beszélve arról, hogy viszonylag gyorsan ,sok lesz belőle. A kefírkészítés is hasonlóan működik, de nekem valamiért az még soha nem sikerült, bár 1-2 kudarc után nem próbálkoztam...
  1 pohár joghurt 4-5? kanál zabpehellyel, cukorral és 1 reszelt almával összekeverve valami isteni, és nem kell főzni!
  Anyatünde, most már nem vagyok képben a tejpépeket illetően, de a gyerekeim kiskorában volt olyan Hipp,ami 3 hótól volt adható.Később kezdtük ugyan, de 4-ből 3 imádta. A legkisebb utálta, mint ahogy a tejet, tápszer, kakaót is. Tejtermékként azóta is csak natur joghurtot, sajtot, túrót eszik. Szerintem "tudja" mire van szüksége...o) A szalonnáért már csecsemő korában is odavolt.
  Nála pl nagyon bejött a "katonázás" Mert önállóan ehetett, és választhatott. A tányérjába kenyér, sajt, sonka, paradicsom, alma...stb kockákat tettem, és ő egyedül evett. Ha többféle katona van a tányéron, változatos is, mert ő határozta meg az összetételt.

 • 2007.03.23 00:14:23kovvacs

  szeszter:) Akkor mi mindketten 17 hetesek vagyunk:)

  Azért furcsa... amikor az ember már nem szoptat többet...

 • 2007.03.23 07:37:26szeszter

  kovvacs: hát igen, azért elég fura, hogy most vége, és a picit, ha megszületik meg kell tanítani szopizni. Addig pedig a nagytesó már nem akar. Én tényleg annak örülök, hogy ez az ő döntése, és nem erőszakkal kellett leszoktatnom.  hogy vagy?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta