SZÜLŐSÉG

Hidegfront idején több baba születik

2007. március 10., szombat 18:22

Az időjárási front, a szél, a hőmérséklet, a csapadék változása szinte minden betegségre hatással lehet, és befolyásolhatja az emberek pszichés állapotát, hangulatát - mondta az MTI/nek az Országos Meteorológiai Szolgálat két, orvosmeteorológiával foglalkozó munkatársa, Fejes Edina és Fülöp Andrea.


Közismert, hogy a téli napfényhiány depressziós hangulat kialakulásához vezethet. A nyári hirtelen kialakuló zivatarok ugyanakkor rapszodikus hangulatváltozást eredményezhetnek sok embernél. Az egyik szegedi klinika szülészorvosai pedig arra a következtetésre jutottak, hogy hidegfront betörésnél megnövekszik a szülések száma - mondja Fejes Edina.

Mi több, a statisztikai adatok szerint hidegfrontnál több az epilepsziás roham is, növekszik a görcshajlam, az ízületi gyulladás lehetősége, a vérnyomás - veszi át a szót Fülöp Andrea.

A nedves meleg légtömegek általában migrént, fejfájást, csökkent véralvadási képességet és nagyobb baleseti kockázatot okozhatnak. Tartós nagy meleg esetében pedig, mint azt a közelmúltban, a franciaországi drámai hatású hőhullám is bizonyította, rohamosan nő a szív-érrendszeri betegségekből következő halálozások száma.

Németországban például külön internetes honlap tájékoztat napi rendszerséggel az időjárás emberi szervezetre gyakorolt hatásairól. Ott még a születési napok időjárásából is következtetéseket vonnak le az emberek egészségére, pszichológiai alkatára vonatkozóan.

Az OMSZ két fiatal kutatója legújabban öngyilkosságok és az időjárás összefüggéseit vizsgálja. Munkájukat a halálozási adatbázisok számítógépes feldolgozása segíti. A feladat mégsem egyszerű, mert  az azokra a napokra vonatkozó információkra, amikor valaki önként vetett véget életének, csak a rokonok, ismerősök, meglehetősen szubjektív beszámolóiból számíthatnak

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.11 08:06:14jidele

  az aktuális fronhatásokról van magyar honlap is: www.orvosmeteorologia.hu
  Bár én eddig úgy tudtam, hogy pont a melegfronttól indul meg több szülés, sokkal kevesebben érzékenyek a hidegre.

 • 2007.03.11 18:06:17Macskavati

  Nekem a fiam úgy született, hogy éjjel 20°C volt, de reggel 7 órakor már szállingózott a hó, és mindez április közepén volt :) S abban a kórházban, ahol általában 4 - 6 baba volt a csecsemősöknél, ott most 16. Szegény nővérkék... Lehet valami ebben a hideg frontban!

 • 2007.03.11 18:44:13jidele

  furcsa, nekem melegfronttal indult be majdnem a szülés, aznap 9baba született, másnap 5, harmadnap egy se.

 • 2007.03.11 21:12:43sportos

  én úgy tudom,hogy légnyomás függô a szülés beindulása. Floridában, ha jön a hurrikán, minden 7 hónapnál idôsebb terhesnek be kell menie a kórházba, mert valószínû, hogy bindul a szülés.

 • 2007.03.12 08:44:19hanyattka

  Amikor a lányom született, hatalmas szélvihar támadt este, és fél egykor be is indultak a fájások. Akkora szél volt, hogy majdnem elborított engem is, pedig szép darab voltam.:-)A szülésznő is mondta, hogy hidegfront idején teltház van a szülészeten. A babócám most is nyűgös, ha hidegfront közeledik, de szerintem ezzel vagyunk így felnőttek is egy páran.

Blogok, amiket olvasunk

TÖRI MÁSKÉPP Ilyen volt a Habsburgok udvarhölgyének lenni

A filmek, regények alapján azt gondolhatjuk, hogy udvarhölgynek lenni buli volt: az ember lánya szép ruhákban pompázott, elcsacsogott a királyi fenségekkel, és nagyokat mulatott az udvari bálokon. A valóság nem volt ennyire fényes.

OTTHONTÉRKÉP A világ ultraexkluzív villáinak toplistája

Luxusingatlannak azt szokták hívni, aminek az ára 1 és 8 millió dollár között van. Na, itt most olyan házakat mutatunk, amik százszor ennyibe kerülnek. Ulta-mega-gigadrága körkép a világból

B1Gasztró Izgalmas dolgok másnapos pékáruból

Ha már unod a pirítóst, itt van 3 ötlet, amivel új életre kelhet a háromnapos kifli. Élet a mákosgubán innen és túl, nem csak kiflimaradékra gondolva.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta