Hidegfront idején több baba születik

Az időjárási front, a szél, a hőmérséklet, a csapadék változása szinte minden betegségre hatással lehet, és befolyásolhatja az emberek pszichés állapotát, hangulatát - mondta az MTI/nek az Országos Meteorológiai Szolgálat két, orvosmeteorológiával foglalkozó munkatársa, Fejes Edina és Fülöp Andrea.


Közismert, hogy a téli napfényhiány depressziós hangulat kialakulásához vezethet. A nyári hirtelen kialakuló zivatarok ugyanakkor rapszodikus hangulatváltozást eredményezhetnek sok embernél. Az egyik szegedi klinika szülészorvosai pedig arra a következtetésre jutottak, hogy hidegfront betörésnél megnövekszik a szülések száma - mondja Fejes Edina.

Mi több, a statisztikai adatok szerint hidegfrontnál több az epilepsziás roham is, növekszik a görcshajlam, az ízületi gyulladás lehetősége, a vérnyomás - veszi át a szót Fülöp Andrea.

A nedves meleg légtömegek általában migrént, fejfájást, csökkent véralvadási képességet és nagyobb baleseti kockázatot okozhatnak. Tartós nagy meleg esetében pedig, mint azt a közelmúltban, a franciaországi drámai hatású hőhullám is bizonyította, rohamosan nő a szív-érrendszeri betegségekből következő halálozások száma.

Németországban például külön internetes honlap tájékoztat napi rendszerséggel az időjárás emberi szervezetre gyakorolt hatásairól. Ott még a születési napok időjárásából is következtetéseket vonnak le az emberek egészségére, pszichológiai alkatára vonatkozóan.

Az OMSZ két fiatal kutatója legújabban öngyilkosságok és az időjárás összefüggéseit vizsgálja. Munkájukat a halálozási adatbázisok számítógépes feldolgozása segíti. A feladat mégsem egyszerű, mert  az azokra a napokra vonatkozó információkra, amikor valaki önként vetett véget életének, csak a rokonok, ismerősök, meglehetősen szubjektív beszámolóiból számíthatnak
Oszd meg másokkal is!
Mustra