SZÜLŐSÉG

Hidegfront idején több baba születik

2007. március 10., szombat 18:22

Az időjárási front, a szél, a hőmérséklet, a csapadék változása szinte minden betegségre hatással lehet, és befolyásolhatja az emberek pszichés állapotát, hangulatát - mondta az MTI/nek az Országos Meteorológiai Szolgálat két, orvosmeteorológiával foglalkozó munkatársa, Fejes Edina és Fülöp Andrea.


Közismert, hogy a téli napfényhiány depressziós hangulat kialakulásához vezethet. A nyári hirtelen kialakuló zivatarok ugyanakkor rapszodikus hangulatváltozást eredményezhetnek sok embernél. Az egyik szegedi klinika szülészorvosai pedig arra a következtetésre jutottak, hogy hidegfront betörésnél megnövekszik a szülések száma - mondja Fejes Edina.

Mi több, a statisztikai adatok szerint hidegfrontnál több az epilepsziás roham is, növekszik a görcshajlam, az ízületi gyulladás lehetősége, a vérnyomás - veszi át a szót Fülöp Andrea.

A nedves meleg légtömegek általában migrént, fejfájást, csökkent véralvadási képességet és nagyobb baleseti kockázatot okozhatnak. Tartós nagy meleg esetében pedig, mint azt a közelmúltban, a franciaországi drámai hatású hőhullám is bizonyította, rohamosan nő a szív-érrendszeri betegségekből következő halálozások száma.

Németországban például külön internetes honlap tájékoztat napi rendszerséggel az időjárás emberi szervezetre gyakorolt hatásairól. Ott még a születési napok időjárásából is következtetéseket vonnak le az emberek egészségére, pszichológiai alkatára vonatkozóan.

Az OMSZ két fiatal kutatója legújabban öngyilkosságok és az időjárás összefüggéseit vizsgálja. Munkájukat a halálozási adatbázisok számítógépes feldolgozása segíti. A feladat mégsem egyszerű, mert  az azokra a napokra vonatkozó információkra, amikor valaki önként vetett véget életének, csak a rokonok, ismerősök, meglehetősen szubjektív beszámolóiból számíthatnak

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.11 08:06:14jidele

  az aktuális fronhatásokról van magyar honlap is: www.orvosmeteorologia.hu
  Bár én eddig úgy tudtam, hogy pont a melegfronttól indul meg több szülés, sokkal kevesebben érzékenyek a hidegre.

 • 2007.03.11 18:06:17Macskavati

  Nekem a fiam úgy született, hogy éjjel 20°C volt, de reggel 7 órakor már szállingózott a hó, és mindez április közepén volt :) S abban a kórházban, ahol általában 4 - 6 baba volt a csecsemősöknél, ott most 16. Szegény nővérkék... Lehet valami ebben a hideg frontban!

 • 2007.03.11 18:44:13jidele

  furcsa, nekem melegfronttal indult be majdnem a szülés, aznap 9baba született, másnap 5, harmadnap egy se.

 • 2007.03.11 21:12:43sportos

  én úgy tudom,hogy légnyomás függô a szülés beindulása. Floridában, ha jön a hurrikán, minden 7 hónapnál idôsebb terhesnek be kell menie a kórházba, mert valószínû, hogy bindul a szülés.

 • 2007.03.12 08:44:19hanyattka

  Amikor a lányom született, hatalmas szélvihar támadt este, és fél egykor be is indultak a fájások. Akkora szél volt, hogy majdnem elborított engem is, pedig szép darab voltam.:-)A szülésznő is mondta, hogy hidegfront idején teltház van a szülészeten. A babócám most is nyűgös, ha hidegfront közeledik, de szerintem ezzel vagyunk így felnőttek is egy páran.

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Ide költözött az Obama család a Fehér házból

Ízlés és pénztárca kérdése, hogy sokalljuk-e azt a 8,1 millió dollárt, amit a volt amerikai elnök és felesége kifizetett azért a washingtoni házért, amiben január óta lakik. Az mindenesetre biztos, hogy az új otthon felettébb impozáns.

MÁS TÉSZTA Alakbarát palacsinta

Van egy jó ötletünk, hogy jutalmazd meg magad egy isteni reggelivel, ami ráadásul még nem is terhelő, hiszen javarészt egészséges, izomépítő fehérjéből van.

STÍLER Csúcstechnika a tökéletes bikini titka

Ha jól választunk, és esetleg hajlandóak vagyunk egy kicsit többet költeni, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Lássuk, milyen a jó bikini!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta