SZÜLŐSÉG

Terpeszpelenka és Pavlik-kengyel

2007. március 9., péntek 09:06

Két és fél hónapos lányom lassan egy hete hord egy Búvár zsebkönyv méretű műanyaglapot a két lába között. Bár nekünk, szülőknek összefacsarodott a szívünk, amikor egy etetés után először ráadtuk a műanyaglapot rögzítő terpeszpelenkát, Pankát egyáltalán nem zavarta: azonnal elaludt, és néhány órán át fel sem ébredt.A születése utáni csípőszűrésen nem találtak nála rendellenességet, és először a két hónapos kora utáni vizsgálaton is úgy tűnt, minden rendben van. Amikor azonban közöltem, hogy rajtam bizony hónapokig volt Pavlik-kengyel annak idején, rögtön ultrahangra küldték a gyereket, aztán azt mondták, hat hétig hordjon terpeszpelenkát.

Lehet, hogy felesleges elővigyázatosság volt ez az orvosok részéről (esetleg a terpeszpelenka-gyártók lobbijának eredménye), én mégis azt gondolom, inkább most viseljük el ezt a kis kellemetlenséget, mintsem később legyenek nehezen helyrehozható komplikációk. Egy miskolci ismerőstől megtudtam, az ő körzeti orvosuk és védőnőjük kéthetes kortól rutinszerűen mindegyik babára terpeszpelenkát ad, melyet a 3-4 hónapos kori csípőszűrésig kell hordania.A szakirodalomból kiderül, hogy az ortopéd orvosok római számokkal jelzik az elváltozás súlyosságát: az I-es az egészséges, a II, III, IV-es pedig a beteg csípőízületet jelöli. Ezeken belül is vannak kategóriák, mi például Ia, Ib-t kaptunk, mivel mindkét lábat külön számmal jelölik. A számok előtt álló Graf szó a tipizálási rendszert a nyolcvanas években kidolgozó osztrák ortopéd gyermekorvos, Reinhard Graf nevéből származik.

Az enyhébb elváltozásokat terpeszpelenkával kezelik, amely megfelelő szögben tartja a lábat, így a combcsont szépen illeszkedik a csípőízületbe. A terpeszpelenka a II-es típusú csípőknél használható eredményesen, az ennél súlyosabb elváltozásokat Pavlik-kengyellel, esetleg műtéttel korrigálják. A Pavlik-kengyel a terpeszpelenkához hasonlóan megfelelő szögben tartja a combcsontot, a kengyel azonban nem csak a csecsemő lábait tartja el egymástól, hanem szíjakkal rögzíti a lábakat és a testet, hogy ne mozdulhassanak el egymáshoz képest. Bár ez még borzasztóbban néz ki, mint a terpeszpelenka, a csecsemőket egyáltalán nem zavarja.

Minél előbb veszik észre a labilis csípőt, annál rövidebb ideig szükséges a terpeszpelenka viselése, általában hat hétre szokták felírni. Gyógyszertárban gyártótól függően egy-két ezer forint körüli összegért, recept nélkül kapható. Méretezve van a gyermek súlya és hossza szerint, általában az 50-es és 68-as mérettartományban 4-5 méretben kapható.

Ha túl későn veszik észre az elváltozást, akkor előfordulhat, hogy hetekig, esetleg hónapokig Pavlik-kengyelt kell hordania a gyereknek. Velem például az történt, hogy rosszul rakták rám a Pavlik-kengyelt az orvosok és túlhúzták a lábamat. Mivel ez nem rögtön derült ki, csak néhány hét után, ezért hónapokig kellett még hordanom, hogy kijavítsák a hibát. Végül azért sikerült: teljesen normális a csípőm.

Nem tudni, hogy a csípőficam miért alakul ki egyes csecsemőknél. Az mindenesetre biztos, hogy gyakrabban fordul elő lánycsecsemőknél, első gyermeknél, farfekvéses gyereknél, nagy születési súlynál és kis mennyiségű magzatvíz esetén, valamint öröklődik, de a helytelenül végzett pólyázás is előidézheti. Néha azonban a fenti tényezők egyike sem áll fenn, a gyermek mégis csípőficammal születik.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.03.09 11:07:22mulan

  Köszi Moon, ez nagyon alapos volt. Én is kengyelt hordtam, aztán meggörbült tőle a lábam, és akkor meg olyan csizmát kötöttek rám, mint a Forrest Gumpé (vagy legalábbis hasonlót).  Lucánál 2 hónaposan mindent rendben találtak. De nem mondták azt, hogy menjünk vissza 4 hónapos kora után. Ez oké így? Tényleg nem kell akkor? Most picit aggódni kezdtem.

 • 2007.03.09 11:11:17szanna

  Szia mulan! Rég láttalak már!  Szerintem nem kell aggódnod, mert amikor a védőoltásokat kapja a lányod, biztos megnézi a gyerekorvos a csípőjét is.

 • 2007.03.09 11:39:17mulan

  Szia szanna,

  a rosszízű fogyi-vita óta nem nagyon volt kedvem járni errefelé. :)  Ez az, hogy két hete megkérdezte, hogy nem mondták-e a szűrésen, hogy menjünk vissza 4 hónaposan. :?

 • 2007.03.09 11:48:19mulan

  bocs, eez lemaradt:  Nem monták. Ő sem mondott semmit.

  De köszi; ezek szerint ha gond lenne, ő észrevenné.

  Mondjuk Luca olyan szintű terpeszben alszik, mint egy fordított T betű.

 • 2007.03.09 12:07:25moon

  Csipot eloszor szuletes utan neznek a korhazban, aztan van 1 szures, ezt szakrendelese valogatja, hogy mikor, nalunk 2 honapos korban (de mi 10 hetes korara kaptunk pl. csak idopontot) es ha gaz van, akkor meg van kesobb egy kontroll is. Szal no worries, ha minden rendben van elsore, akkor nem kell visszamenni.

 • 2007.03.09 12:55:27Bogancs

  Sziasztok! Most regisztráltam, jajmilett a nevemmel.

  Szóval a lányom is Pavlikban volt. A fiam csak terpeszpelenkában. Nomármost, a fiamra az összes gyerekdoki megmondta, hogy vmi nincs rendben, a lányomat 4 gyerekorvos vizsgálta, mint azt mondta, ők nem látnak semmit, de nincs UH szemük. Aztán mégis nála volt a nagyobb baj. Szóval szemre nem lehet alapozni, vidd el ultrahangra.

 • 2007.03.09 13:55:33galiba

  Lányomat úgy engedték ki a kórházból, h kissé laza a csípője. 4 hétig hordott terpeszpelenkát, utána kontrollon már minden rendben volt. UH szerint is. Akkor már nem térhet vissza a probléma, ugye? (Bocs, lehet, h butaságot kérdezek.)

 • 2007.03.09 14:00:24amarla

  Miért van ennyire különböző gyermekorvosi ellátás?
  Miskolcon tényleg követelik a terpeszpelust köldökcsonk leeséstől 4 hós kontrollig, de a kettő között csak a gyerekdoki nézi meg, semmi szakorvos. Hogy lehet ez???? (Azt csak remélni tudom, hogy születéskor megnézték, semmi info róla, zárójelentésen sem.)

 • 2007.03.09 14:03:27zsuli

  Db Klinika: zárójelentéssel együtt már adják az időpontot 6 hetes kontrollra, akkor Uh, és nekünk pl.6 hétig kellett hordania

  így is "elfelejtett" oldalán feküdni, milyen lehet ez 4 hónap után?

 • 2007.03.09 14:24:06evaandrea

  A terpeszpelus ártani nem árthat, de sokat használhat,mert esetleg kiküszöböli a későbbi problémákat...

 • 2007.03.09 14:38:10Csöre

  A terpeszpelenka hordása nem okozhat gondot, annak mellőzése viszont adott esetben igen. Újszülötteket ált. 6 hetesen vizsgálja szakorvos, és orvosa válogatja, van, aki a problémamenteseket is visszahívja 4 hónaposan.  Terpeszpalusok: sztem a mi ort. dokinénink lepaktált a közeli gyógy.segeszk bolttal, mert nagy lendülettel rögtön odaküldött cuccért. Ott egy olyan típust árulnak, amit még az én igencsak nyugodt gyerekemre is művészet volt feladni: 6 db ízléses masnit kellett megkötni úgy, hogy közben a betét is kafán álljon a lábai között. Ismerős gyógytornász mondta, hogy van ám másmilyen is: mint amilyen gumibugyit mi is hordtunk anno (én pl. ugyanilyen terpeszeset is): pelus fölé kell egyszerűen patentokkal rögzíteni, van 50-es mérettől 68-ig. Egyszerűbb, jobban tart és még olcsóbb is (én vmi 600 Ft kötül vettem ezt másfél éve, a masnis-kötözgetős majdnem 2000 volt.)

 • 2007.03.09 20:45:58bebike

  Nálunk hála istennek minden rendeben volt, de azért izgultam nagyon ugyanis nekem apai ágan minde nőnek volt csípőficama (nagynénim gipsz, nagymamám műtét 2x),nekem pavlik kengyelem volt kb 6 hónapig anno, mert a gyerekorvosom kötötte az ebet a karóhoz, hogy nincs csípőficamom és csak anyukám állahtatosságának köszönhetem, hogy egészséges vagyok, mert felhoztak egy masszőr ismerőshöz Pestre, aki beprotezsált egy orvoshoz minket. Kétoldali totál csipőficam. Ezek ellenére 9 hónapos koromra a 2 hetes levétel utáni kontrollra már a saját lábamon mentem.

  Benyónak mondjuk én harcoltam ki ,de kolléganőm intézte a Heim Pálba, ahol Uh mellett mondták rendeben ,ha egyedül jár kontroll.

  Felhívnám egyébként figyelmeteket, ha 1 évesen véletlen mondaná a doki ,hogy lúdtalpas a gyerek nem kéne elcitálni az ortopédiára ,mert csak úgy 3 éves korukra alakul ki a teljes lábboltozat. Ezt a kolléganőm mesélte, hogy tucatszám küldik haza az 1-2 éveseket, mert teljesen feleslegesen küldték őket. Ne vigyem én se. Ráér 3 évesen.

 • 2007.03.10 11:07:10marcie

  A gumibugyis terpeszpelenkát nem közvetlenül a pelenka fölé célszerű adni, hanem a rugi, tipegő fölé rápatentolni. Nem túl "elegáns", de így legalább a műanyag nem érintkezik közvetlenül a baba bőrével.

 • 2009.01.13 14:34:14nóra24

  Sziasztok! A kislányom 4 hónapos és még csak most küldött el minket a háziorvos, azzal az indokkal, hogy kicsit görbe a lába. Ma voltunk vele ortopédián, és az mondta a doktornő, hogy nem szimmetrikusak a hurkák a combján, lehet hogy azért van mert kicsit duci, de lehet hogy nem fejlődött ki rendesen az egyik csípője. Azt mondták hogyha az utóbbi van akkor már nem elég neki a terpeszpelenka, hanem a kengyel kell neki. Kérlek segítsetek hogy mi a teendő, 28-ra kaptunk időpontot az ultrahangra, addig tornáztatnám ha lehetséges, de senki nem mutatta meg hogy kell. Írjatok légyszíves mert nagyon ideges vagyok emiatt. Köszönöm

  Nóri anyukája

 • 2009.01.13 15:02:12Pandi

  Nóra24  Nekünk is tornáztatni kellett a babánkat, mert nagyon pici volt, amikor megszületett és a doktor néni nekünk is mondta, hogy nagyon fejletlen a csípője.

  De az a baj, hogy én nem (sem) vagyok szakember, így szerintem feltétlen látnod kellene, hogy hogy is kell tornáztatni.  Maga a tornáztatás egyébként nem volt egy nagy cucc és nekünk hatásos is volt, mert a csípővizsgálaton aztán 3,5 hónaposan mindent rendben találtak ("lányosan laza" megjegyzéssel:)), eleinte minden pelenkázásnál, majd később lehetett ritkábban is.  A lényeg, hogy szerintem ezt látni is kell, így elmondani nem biztos, hogy egyértelmű, még ha egyszerű mozdulatsorról van is szó.  Egyébként ne légy ideges, egy barátnőm kislányának is redő aszimmetriája volt és mégis negatív lett a csípő röntgenje.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta