Veszélyeztetik a magzatot a plusz kilók

A túlsúlyos nők terhessége során sokkal nagyobb eséllyel jelentkeznek komplikációk, melyek veszélyeztetik a magzatot. Az elhízott terheseknek sokkal több orvosi kezelésre van szüksége, mint a normális súlyú várandósoknak, írja a BBC.


A túlsúlyos kismamák állapotát alaposabban kell vizsgálni, mivel nagyobb az esélyük a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás és a pre-eklampszia kialakulására, áll a brit Teesside Egyetem kutatói egészségügyi intézmények vezetői körében készített felmérésében.

A kutatók Észak-Angliában 16 szülészeti osztály 33 vezetőjét és orvosát kérdezték meg a felmérés során, melynek eredményeit a BJOG: International Journal of Obstetrics and Gynaecology című szülészet-nőgyógyászati szaklapban közölték.

A túlsúlyos nők hasi zsírrétegén át nehezebb vizsgálni a fejlődő magzatot, hogy megállapítsák méretét és szívritmusát, írja a BBC. Az elhízott terheseknek nagyobb eséllyel végződik vészhelyzeti császármetszéssel a szülése, műtét után pedig nagyobb náluk a sebfertőzés és a trombózis kockázata.

A kutatók leszögezik, nem hibáztatják a terheseket túlsúlyukért, és túl szigorú diétát sem ajánlanak nekik. Ugyanakkor felhívják arra a figyelmet, hogy az orvosoknak fontos lenne odafigyelni a terhes nők súlygyarapodására és étkezési tanácsokkal ellátni őket, mivel a túlsúly komoly komplikációkat okozhat.

A BJOG főszerkesztője, Philip Steer elmesélte a BBC-nek, hogy egyszer császármetszést hajtott végre egy nőn, és a műtét közben két kollégájára volt ahhoz szükség, hogy eltartsák a nő háját a műtéti területtől. Mint mondta, a nők nincsenek tudatában a túlsúly veszélyének, pedig 30 feletti testtömegindexnél 5-15-szörösére emelkedik a terhességi komplikációk esélye.

Egy másik tanulmányból kiderül, hogy az elhízott pároknak sokkal nehezebben jön össze a gyerek. A Human Reproduction című szaklapban közölt tanulmány dán szerzői több mint 48 ezer párt vizsgáltak, akik 1996 és 2002 között próbáltak gyereket csinálni. Azoknál a pároknál, ahol mindketten túlsúlyosak voltak, 1,4 százalékkal nagyobb volt arra az esély, hogy több mint egy évig tart, míg összejön a gyerek. Korábban már kimutatták, hogy a túlsúly rontja a sperma minőségét, nőknél pedig az az ovulációra, a fogantatásra és a beágyazódásra van negatív hatással.
Oszd meg másokkal is!
Mustra